Kolumnit

Miten pohjoinen saadaan pidettyä elin­voi­mai­se­na?

Kolumnit 6.2.2020 10:00
Erja Sankari

Kauppakamarin viimeisimmän talouskatsauksen mukaan taloudellinen toimintaympäristö on pysynyt epävarmana. Maailmankaupan kasvu on tyrehtynyt ja kaupan volyymin muutos oli miinuksella vuonna 2019. Talouspolitiikan globaali epävarmuusindeksi on huippulukemissa, ja teollisuuden uudet tilaukset ovat laskussa viime vuoteen verrattuna.

Takanamme on muutama maltillisen kasvun vuosi, mutta nyt edessä ovat haastavammat ajat. Talouskasvun ennustettu hidastuminen luo haasteen, miten pidämme alueemme yritykset elinvoimaisina myös jatkossa. Tässä tehtävässä Oulun kauppakamarilla on kilpailukyvyn edistäjänä tärkeä rooli. Tavoitteena on koko Pohjois-Suomen kilpailukyvyn lisääminen tuottaen ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen, alueen saavutettavuuden parantamiseen sekä investointien edistämiseen.

Alueemme menestys lähtee nyt ja tulevaisuudessa yrityksistä. Osaavan työvoiman saannin varmistaminen on menestyvien yritysten elinehto, joten se on tulevaisuutemme kannalta keskeinen toiminnan painopiste. Oulun kauppakamari julkaisi uusimman jäsenkyselynsä tulokset alueen yritysten työvoimatarpeesta Pohjois-Pohjanmaan TE-toimiston ja Oulun kauppakamarin järjestämässä webinaarissa tammikuun puolivälissä. Kysely toteutettiin Oulun kauppakamarin toiminta-alueella Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Tuloksista ilmenee, että puolet (49,1 prosenttia) vastanneista yrityksistä oli kohdannut hankaluuksia uuden työvoiman rekrytoinnissa. Oulun kauppakamarin mukaan ammattitaitoisesta työvoimasta on edelleen pulaa, mutta suurin työvoimapula on kuitenkin hellittämässä. Suurimpia rekrytoinnin kompastuskiviä olivat hakijoiden riittämätön ammattitaito (62,7 prosenttia) ja riittämätön työvoiman tarjonta alueella (59,6 prosenttia). Kysely paljastaa, että alueen työvoimatarpeen kirjo on laaja. Rekrytointivaikeuksia on ilmennyt muun muassa seuraavissa ammattinimikkeissä: ammattitaitoinen myyjä, yritysmyyjä, ohjelmistosuunnittelija, automaatiosuunnittelija, lähihoitaja, kokki, tarjoilija, siivooja, kiinteistönhoitaja, raudoittaja, levyseppä-hitsaaja ja bitumieristäjä.

Nykyisellä väestökehityksellämme kohtaamme monia haasteita, joista tärkeimpiä on, miten nuoret, ja erityisesti nuoret huippuosaajat, saadaan pysymään pohjoisessa. Useassa alueen teknologiayrityksessä henkilöstön keski-ikä lähenee viittäkymmentä vuotta, ja jos eläköityvien huippuosaajien tilalle ei löydy uusia, johtaa se yrityksen kilpailukyvyn heikkenemiseen.

Pienenevien uusien ikäluokkien vuoksi tarvitsemme joka tapauksessa uutta työvoimaa myös muualta. Meidän tulee edistää Suomen vetovoimaisuutta maana, joka toivottaa työtätekevät ihmiset tervetulleiksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että siirrymme monesti tunnepohjaisesta suhtautumisesta maahanmuuttopolitiikkaan rationaaliseen toimintaan Suomen ja alueemme hyväksi. Esimerkiksi työlupakäytännöissä on päästävä nopeampaan ja asiakaslähtöisempään toimintamalliin.

Saavutettavuuden parantaminen on tavoite, joka vaikuttaa alueeseemme kokonaisvaltaisesti. Henkilöliikenteessä nostan esille junaliikenteen kehittämisen, jotta siitä tulisi nykyistä parempi vaihtoehto sinänsä sujuvalle lentoliikenteellemme. Rahtiliikenteen osalta realiteetti on, että olemme logistisesti syrjässä: siksi tavoitteemme pitää olla sijainnista johtuvien haittojen ja kustannusten minimointi.

Lapin ja Oulun kauppakamarit ovat huolissaan liikenteen valtakunnallisista kehittämissuunnitelmista Pohjois-Suomessa. Alueen elinkeinoelämälle tärkeiden rautatieyhteyksien kehittäminen näyttää jälleen jäävän sivuraiteelle.

Painetta raideliikenteen kehittämiseen lisäävät muun muassa alueen suurhankkeet metsä- ja kaivannaisteollisuudessa sekä matkailun vahva kasvu. Ensimmäisenä toimenpiteenä Oulun ja Lapin kauppakamarit esittävät, että liikenne- ja viestintäministeriö järjestää valtiovarainministeriön kanssa Väylävirastolle suunnittelurahoituksen pohjoisen ratahankkeiden suunnittelun käynnistämiseksi.

Digitalisoituvan maailman voittajat ja investointikeskittymät syntyvät parhaisiin ekosysteemeihin – yritysten, yliopistojen ja korkeakoulujen, kuntien ja valtion toimijoiden muodostamiin innovatiivisiin keskittymiin. Oulussa on alueelle tärkeä ja vahva ICT-alan ekosysteemi. Sen vahvuus perustuu suomalaisten ja suomalaisen yhteiskunnan vahvuuksiin – ahkeruuteen, kilpailukykyiseen kustannustasoon, osaamiseen, innovatiivisuuteen sekä vakaaseen toimintaympäristöön – mutta myös siihen että alueen toimijat ovat olleet ennakkoluulottomia ja kunnianhimoisia, rakentaneet yhteistyötä ja pyrkineet ratkaisemaan asioita yhdessä. Oulun kauppakamari ja sen valiokunnat tekevät osaltaan työtä tämän yhteistyön edistämisessä.

Kirjoittaja Erja Sankari on Oulun kauppakamarin puheenjohtaja ja johtaja Nokia Oyj:ssa.

MAINOS

Kommentoi

Rouva Johtaja: Jos ette onnistu löytämään työvoimaa Oulusta, niin vaihtakaa ihmeessä alaa. Osaavaa ja oppivaa työvoimaa on tarjolla taatusti jokaiselle asialliselle työnantajalle, joka viitsii maksaa oikeaa palkkaa ja on valmis perehdyttämään työntekijänsä työtehtäviin. Ai niin, olette niin nuori ettekä uskalla palkata itseänne venhempia työntekijöitä. Siinähän sitten valitatte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:47
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
22:02
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
21:23
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
21:09
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
19:46
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
19:45
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi
19:41
Tuuletus täynnä tunnetta – Oulun Pyrinnön 19-vuotias Samuel Purola täräytti 200 metrillä kotimaisen huippuajan 20,85
60
Jokaisessa julkisessa laitoksessa ei voi käydä vessassa Oulussa, vaikka kyseessä olisikin verovaroin kustannettu laitos – "Hädässä olevaa ihmistä yleensä autetaan"
47
Kätilöliiton mukaan huoli synnyttäjien ja vauvojen turvallisuudesta on maanlaajuinen – "Arvostammeko me uusien lasten syntymää ja perheitä satsaamalla heihin?"
41
Pohjois-Pohjanmaan museon kellarikerros jouduttiin sulkemaan – tutkimuksissa löydettiin terveydelle vaarallisia rakennusmateriaaleja
34
"On vain ajan kysymys, milloin osastolla tapahtuu potilasvahinko" – Yle: Oysin kätilöt ovat huolissaan potilasturvallisuudesta ja kannelleet aville, vastuualuejohtaja kiistää väitteet
34
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"
33
Puheenaihe: Keskittyykö uutismedia liikaa Suomessa? "Digitaalinen julkaisutoiminta syrjäyttää painettua mediaa, murros vaatii resursseja ja osaamista"
28
Suomen teillä kurvailee tuhansia alaikäisiä autoilijoita – 12 000 alle 18-vuotiasta sai viime vuonna poikkeusluvan, ja tuhansia hakemuksia on jonossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta yöllä ja aamulla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Marinin kallis vedätys

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image