Kolumnit

Mitä oikein tapahtui Porin yössä? Rinteen ja Sipilän sanaharkkaan olisi hyvä saada selvyys

Kolumnin kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 27.10.2019 9:00
Kyösti Karvonen

 

Houkutteliko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sosiaalidemokraatteja hallitukseen heinäkuussa 2017 vai ei? Saiko SDP tietää Sipilän väistymisestä puoluejohdosta jo muutama päivä ennen viime kevään eduskuntavaaleja?

Muun muassa nämä kysymykset nousivat pintaan tällä viikolla, kun toimittajat Lauri Nurmi ja Matti Mörttinen julkaisivat pääministeri Antti Rinteen (sd.) elämäkerran.

Antti Rinne – Koko tarina on niin sanotusti auktorisoitu eli elämäkerran kohde on myötävaikuttanut kirjan syntyyn. Näin tehdyt elämäkerrat silittelevät väkisinkin kohdettaan myötäkarvaan. Kun sama kaksikko teki auktorisoimattoman kirjan tasavallan presidentti Sauli Niinistöstä, tämä koki tulleensa elävältä nyljetyksi.

Alun kysymykset ovat kiinnostavia. Vastaus ainakin ensimmäiseen riippuu siitä, keneltä kysyy. Politiikassa ei ole samalla tavalla ehdottomia totuuksia kuin vaikkapa luonnontieteissä. Sitäkin enemmän siinä on tulkintoja sekä eri tavalla muistamista – tai unohtamista.

Rinne kertoo kirjassa, että Sipilä olisi Porin Suomi-Areenan yön tunteina tarjonnut hotelli Vaakunan huoneessa SDP:lle hallituspaikkaa. SDP olisi näin korvannut kokoomuksen keskustan hallituskumppanina.

Keskusta olisi hallituskumppania vaihtamalla päässyt kokoomuksen hellimästä, ja SDP:n inhoamasta, sote-uudistuksen markkinamallista ja samalla pitänyt kiinni omasta lellikistään eli maakuntamallista.

Rinteen vastaus oli, että SDP menee hallitukseen vain vaalien kautta. Rinne kysyi neuvoa puolueen entisiltä puheenjohtajilta, muun muassa Paavo Lipposelta.

Sipilä vastasi torstaina, että hallitusovi oli oppositiolle auki vain perussuomalaisten hajoamisen aikana kesäkuussa, mutta ei heinäkuussa 2017. Tuolloin sote-uudistus oli jämähtänyt perustuslakivaliokunnassa.

"Mitään hallitustarjouksia ei ole tehty kenellekään näiden keskustelujen ulkopuolella", Sipilä sanoi esimerkiksi Suomenmaassa.

Politiikan salaisista takahuonetapaamisista ei yleensä tehdä pöytäkirjoja. Siksi ehdotonta totuutta myöskään Porin yön tapahtumista on vaikea löytää. Nyt on nykyisen ja entisen pääministerin sana sanaa vastaan. Ristiriita on niin räikeä, että asiaan olisi saatava selvyys.

Oman lisänsä soppaan tuo se, että Ilta-Sanomat kertoi Sipilän kysyneen demareita kokoomuksen tilalle lokakuussa 2017. Tuolloin Rinne kiisti asian, jonka hän nyt kertoo elämäkerrassaan tapahtuneen jo kesällä 2017. Sipilän torstaiset kommentit olivat puolestaan sellaisia, että niihin jäi tulkinnanvaraa.

Rinteen sanojen motiiveja sopii miettiä. Jo oppositiovuosina Rinne käytti puolueessaan ei aina niin puhtaita konsteja. Porin episodi tuo ei kirkasta myöskään Sipilän kilpeä.

Toinen kysymys siitä, että SDP sai tietää Sipilän vetäytymisaikeista jo neljä päivää ennen vaaleja tuo lisävaloa viime kevään hallitusneuvotteluihin. Tätä tietoa ei edes keskustasta kiistetty.

Sipilän aikeista kerrottiin demareille, koska keskusta halusi hallitukseen odotetun vaalivoittajan kanssa. Rinne ja Sipilä ottivat vaalikaudella niin lujasti yhteen, että heidän mahtumisensa saman hallituksen ministereiksi olisi ollut ihme. Kirjan mukaan Rinne valmistautui hallitusyhteistyöhön kokoomuksen kanssa, vaikka piti keskustavaihtoehtoa parempana.

Mutkaksi matkaan tuli, kun keskusta koki vaaleissa historiansa pahimman vaalitappion. Siksi vei aikansa vaalien jälkeen ennen kuin mieli muuttui, Rinteen julkisesti esittämän pyynnön jälkeen.

SDP:n ja keskustan viimekeväinen hallituskauppa oli kokoomuksen korvapuusti. Rinteen kertoma Sipilän tarjouksesta on takavuosien korvapuolueelle oikea tillikka. Tämä kuului kokoomusjohtaja Petteri Orpon kommenteista. Puuttui vain, että hän olisi käyttänyt keskustasta edesmenneen demarivaikuttaja Aimo Kairamon kuuluisaa sanontaa.

Kuka sanoi mitä -sanaharkka osoittaa taas kerran politiikan raadollisuuden. Politiikassa pyritään valtaan tai pyritään pysymään vallassa, välillä kovinkin keinoin.

Vaikka tässä kiistassa puhepukarit eivät olekaan savolaisia, vastuu siitä, mitä oikein tapahtui taitaa siirtyä kuulijalle.

MAINOS

Kommentoi

Kirjoittaa voi mitä tahansa, se on kirjailijan vapaus, nyt on oppositio sekaisin.
Punamulta on ainoa ja paras mahdollinen hallitus Suomessa.
Kokoomus ja Perusuomalaiset saavat valittaa ja räksyttää pitkään oppositiossa, tämä maa saadaan kuntoon Punamullan avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos oikein muistan niin keskustan Anneli Jäätteenmäki puhui eduskunnassa suora lähetyksessä täyttää sopaa mitenkäs kävi sai lopputilin pääministerin tehtävistä, eli keskusta puhuu aina pehmoisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menneet on menneitä sanaharkkoja.
Mielestäni Sipilä katsoi parhaaksi antaa nuoremmille mahdollisuuksia, koska Keskustassa tarvittiin nuorennusleikkausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei houkutellut, pyysi vain tukea soteen. Sipilän mustamaalaaminen yhä jatkuu, nyt taas asialla Rinne ja Nurmi. Heidän molempien uskottavuus on lähes nolla, kiitos aiemman urakoinnin muunnellun totuuden levityksessä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa todella merkityksellinen kysymys on, valehteliko ministeri; eduskunnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuuntelin päivällä Pääministerin haastattelutuntia.
Eipä nousseet karvat pystyyn kuunnellessani hänen vastauksiaan toimittajille!
Selkeäsanainen, miellyttävän tuntuinen ja osaava Pääministeri!
Ei änkytellyt vaan puhui sujuvasti.
Eipä tarvinnut keksiä vastauksia, kun on rehti mies!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elikkä Rinne valehteli sujuvasti. Ei sen kummempaa. Tuskin Hän muistaa,mitä suu suolsi. Mutta onhan jutustelu nauhoitettu arkistoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missään tieteessä ei ole "ehdottomia totuuksia". Itse asiassa se olisi tieteen tekemisen periaatteiden ja tieteen filosofian vastaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus koki käytännössä mitä tarkoittaa kun, keskusta pettää aina. Puhumattakaan äänestäjistä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kohtuu sekavaa sanavirtaa tässä. onko se tarkoituksella kolumnin tyylilaji?

mikä on korvapuolue? sille tillikka? mihin aimo kairamon "kuuluisaan sanontaan" tässä viitataan? edes hakukoneella en löytänyt sopivaa, joten ei taida olla kovin kuuluisa. ehkä jossain 80-luvulla minne tämän kirjoituksen kieli näyttää jääneen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, näyttää siltä että valtamediat yle ja hs ovat Rinteen " totuuteen" kuten hän on sanonut, tyytyneet.Tällaiset paljastukset, varsinkin kun niiden todenperäisyyttä ei ole todettu ja varsinkin kun osapuolet ovat asiasta erimieltä, on saatava selville. Tämä paljastus mikäli se on totta, heittää Sipilän ylle todella synkän varjon. Jos istuva pääministeri toimii näin se on ennenkuulumatonta suomalaisessa demokratiassa. Toisaalta heittihän Sipilä leikin kesken hajoettaessaan hallituksen keskustan valtapoliittisien tavoiden vuoksi, joten tämäkin Rinteen kirjan paljastus saattaa pitää paikkansa.
Toisaalta Rinteen paljastus siitä että hän kysyi neuvoa ruotsin päämisisteriltä on lähellä maanpetosta ja yhtä tuomittavaa kuin Trumpin avonpyynnöt Ukrainan presidentiltä. Tutkivalla journalismilla on tässä tehtävää, tutkia kumpi valehtelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21
Onko juniorivalmentajien osaaminen heikkoa? "Liian moni lapsi kokee kiusaamista ja epäasiallista käyttäytymistä urheiluseurassa"
21
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
20
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
16
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"
15
Työelämä vaatii uudistuksia – työajan lyhentäminen saattaisi vaikuttaa työllisyysasteen kasvuun Lukijalta
15
Kiina puolustautuu koronavirukselta: rajoituksia joukkoliikenteeseen, villieläinten kauppa seis – kuolonuhreja yli 50
9
Tietovuototutkinnassa epäiltynä oleva ex-tiedustelupomo johtaa valtioneuvoston Venäjä-hanketta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla ja aamupäivällä Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image