Kolumnit

Milloin pilk­kaa­mi­ses­ta tuli hyväksyttyä?

Kolumnit 4.7.2017 12:00
Juri Paretskoi

Joillekin erilaiset ihmiset ovat vääränlaisia ihmisiä. Pilkkaaja pitää itseään parempana kuin ivansa kohdetta, nauttii toisen häpäisemisestä ja nolaamisesta eikä varmasti osaa asettua toisen asemaan.

Vihapuheen lisäksi myös ilkeä puhe, suoranainen pilkkaaminen, on lisääntynyt viime aikoina merkittävästi.

Varsinkin internetin some-sotureille tuntuu olevan oikein kunnia-asia keksiä mahdollisimman loukkaavia herjoja ja sillä tavoin saada arvostusta ja kannustusta samoin ajattelevilta.

Ei pilkkaaminen ole hienoa ja kekseliästä. Se on noloa ja alhaista. Jostain syystä monet pilkkaajat eivät kuitenkaan osaa edes hävetä inhottavia puheitaan vaan nauravat ylimielisinä, jos joku rohkea uskaltaa puuttua heidän ilkeilyihinsä.

Esikuvilla on suuri merkitys lasten ja nuorten elämässä. Omat vanhemmat ovat ensimmäisiä ja tärkeimpiä ihailun ja matkimisen kohteita, myöhemmin painoarvoa saavat paljon myös urheilu- ja musiikkitähdet, suositut bloggaajat ja vloggaajat, tubettajat ja muut julkkikset.

Moni heistä tiedostaa asemansa ja roolinsa tärkeänä esikuvana ja roolimallina, mutta jotkut pyrkivät huomionkipeydessään vain olemaan mahdollisimman räävittömiä ja ajattelevat voivansa sanoa ihan mitä tahansa ihan kenestä tahansa.

Sananvapaus onkin arvokas asia, mutta sen varjolla hölmöily on vain häpeällistä ja lapsellista.

Jos ei osaa ilmaista sanottavaansa asiallisesti ja toisia kunnioittaen, on parempi pitää mölyt mahassaan tai ainakin miettiä kaksi kertaa ennen kuin avaa sanaisen arkkunsa.

Jokaisella on luonnollisesti oikeus ajatella niin kuin haluaa, mutta aina ei kannattaisi sanoa ääneen, mitä sylki suuhun tuo.

Julkkismiehistä koostuvassa Sisäpiiri 2.0 -ryhmässä on lehtitietojen mukaan pilkattu kehitysvammaisia, ulkomaalaisia sekä seksuaalivähemmistöjä.

Jotkut ryhmän jäsenet ovat kuitanneet omat törkypuheensa huumorina, toiset ovat kiistäneet oman osuutensa ja panneet lakimiehensä ottamaan yhteyttä niihin, jotka ovat heistä kirjoitelleet.

Jos julkkis antaa ymmärtää, että ihmisiä voi surutta pilkata, jos se on vain huumoria, antaa se jokseenkin vastenmielisen toimintamallin häntä seuraaville ja ihaileville ihmisille.

Vaikka kaikesta pitääkin mielestäni pystyä tekemään huumoria, olisi monen syytä jättää tehtävä ammattilaisille tai ainakin muistaa, että toisten pilkkaaminen on eri asia kuin huumori. Pilkka satuttaa, huumori naurattaa.

Voisi helposti kuvitella, että pilkkaajalla on vain huono itsetunto ja ongelmia, joista hän haluaa viedä huomion toisaalle nälvimällä muita.

Useimmiten pilkkaajat ovat kuitenkin hyväosaisia, joilla asiat ainakin ulkoisilta puitteiltaan ovat hyvin. Jos he tietäisivät, miltä pilkatusta tuntuu, he eivät pilkkaisi.

Mutta eivät he useimmiten tiedä. He ovat pinnallisia, empatiakyvyttömiä, huonosti kasvatettuja ja huonosti käyttäytyviä ylimielisiä häiriköitä, jotka pitävät itseään muita parempina ja pilkkaamiaan ihmisiä itseään huonompina.

Toisten ihmisten pilkkaamisesta huumorin tai muun ontuvan selityksen turvin on hiljalleen tulossa salonkikelpoista ja tavallista, eivätkä monet enää kiinnitä siihen mitään huomiota. Hyvien tapojen soisi pysyvän muodissa aina, mutta nyt selkärangattomuudesta ja huonosta käytöksestä on tullut joillekin uusi hyve.

Kovaäänisimmät ja ilkeimmät ihmiset eivät saa ottaa valtaa määritellä, mikä on hyväksyttyä.

Jos pilkkaaja ei itse tajua toimivansa huonosti ja tökerösti, loukkaavansa ja satuttavansa sanomisillaan, on muiden se hänelle kerrottava. Fiksu pyytää anteeksi ja parantaa tapansa, kovapäisimmät eivät myönnä mitään vaan selittelevät asian tavalla tai toisella itselleen edulliseksi.

Tuntuu uskomattomalta, että yhä edelleen on ihmisiä, joille tulee yllätyksenä, että olemme kaikki erilaisia. Se miltä minä näytän, mitä ajattelen ja millainen olen, ei ole mikään standardi.

Minä en ole ainoa oikeanlainen ja mielipiteineni ainoa oikeassa oleva. Erilaisuuden pilkkaaminen vain erilaisuuden vuoksi on ehkä typerintä, mihin ihminen pystyy.

Maailman kultaisimmat ja herttaisimmat ihmiset, jotka eivät varmasti halua kenellekään mitään pahaa, saattavat joutua kuulemaan pilkkaa ulkonäöstään, puhetavastaan tai vaikkapa kirjoitusvirheistään.

Se ei ole oikein, ja kaikkien pitäisi se tietää ja ymmärtää. Useimmiten pilkka satuttaa eniten juuri sitä, joka sen vähiten ansaitsee.

Kun lapsena ajattelemattomuuttani sanoin vanhempieni kuullen jostain toisesta lapsesta pahaa, sain ohjeen miettiä, mitä hyvää hänessä on, ja jos en vielä sittenkään keksisi hänestä mitään hyvää sanottavaa, olisi minun parempi olla hiljaa.

En edelleenkään koe ohjetta kritiikin tai arvostelun vaientamiseksi, se on eri asia kuin pilkkaaminen.

Jokaisella meistä on mahdollisuus harkita mitä ja miten sanomme. Sitä kykyä kannattaa käyttää.

Jyri Paretskoi on kirjailija Iisalmesta.

MAINOS

Kommentoi

Keskiviikkoisin tulee radiosta ohjelma, Pyöreä pöytä. Siinä on usein jäseninä Kaarina Hazard ja Maija Vilkkumaa....voiko tästä maasta löytyä enää pahempia pilkkaajia. Molemmat henkilöt antavat itsestään kuvan maailmanparantajina, mutta käytös on ihan erisuuntainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jyri Paretskoin kolumnit osuvat aina naulankantaan. Tämä elämä on jokaisen oma matka ja matkaseuraa tulee kunnioittaa. Yleisön suosiosta elävät julkkikset ovat esikuvia varsinkinnuorille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannata vitsailla arkaluontoisilla asioilla millään julkisella paikalla. Esim. suuri Facebook-ryhmä on jo lähes julkinen paikka. Jokainen meistä saattaa luotettavan ystävänsä kanssa kuitenkin puhua vapaammin ja ymmärtää mitä toinen tarkoittaa. Silloin oma keskinäinen huumori saattaa kukkia tavoilla, joka ulkopuolisen mielestä saattaisi olla loukkaavaa jotakuta kohtaan. Tämäntapaisissa uutisissa kuin sisäpiiri 2.0 on varmaan kysymys tällaisesta kontekstierosta, jollekulle se on julkinen paikka, toinen luulee keskustelevansa luotetun ystävän kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja meidän joidenkin arvostama presidentti sitä vielä saivarrellen ja kaarrellen harjoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siispä jälleen kerran kaikki "turhuus ja tuhmuus " lisääntyy. Muistettas aina jos itseä kohdeltas huonosti ja pilkatas oisko kiva .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilkkaamisesta tuli sallittua viimeistään silloin, kun tolkun ihmiset julistivat heikompien puolustajat arveluttavaksi ääripääksi, ja vaikenivat itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin. Siinähän kävi niin, että lokaa alkoi tolkuille tulle niskaan molemmin puolin, eikä sitten huvittanut enää jauhaa asiasta keskustelupalstoilla. Kaikenlisäksi tolkustakin tuli pilkkasana. Tolkut kuitenkin toivottavasti edelleen äänestää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mummu sanoi aikanaan ettei haukku haavaa tee. Pidin sitä pitkään selviönä, mutten tiennyt syytä ahdistukseeni kunnes tajusin sen vasta 47 vuotiaana, kuinka hyvin olin haukuttu. Syyttä. Silloin viha kimposi, mutta mitään ei enää ollut tehtävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä oli jo yksi esimerkki. Esille nostettiin ryhmä, jossa on kuultu pilkattavan -ilman sen kummempia asiayhteyksiä. Ihmisillä on taito rakentaa oma oma totuus kuuleman perusteella. Äitini opetti ettei juoruihin pidä uskoa ja se se vasta on jotain! Tämä juttu kävi itsessään pilkan alkujuurilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo on vielä pientä, mutta mitä seuraa, kun ruvetaan pilkkaamaan esimerkiksi toisten uskontoa tahallaan ja piirtämään pilakuvia. On olemassa sananvapaus, mutta mielestäni myös sananvastuu, mikä nykyään tuntuu unohtuvan. Ennen kuin mitään kirjoittaa, voisi itseltään kysyä: Onko pakko? Hyvä kirjoitus kaiken kaikkiaan. Ei pilkkaamisella ole mitään tekemistä sananvapauden kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pilkkaamisesta tuli hyväksyttyä TV ohjelma iltalypsyn aikaan, siitä se alkoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on. Samalla lauantai-illan ohjelmapaikalla on vaihdellut eri nimellä erilaisia pilkkaohjelmia, joissa säännönmukaisesti pilkataan ihmisiä ja ihmisryhmiä. Uutisvuoto jatkaa samalla linjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun lapsuudessani koulukiusaaminen oli sallittua ("Ei haukku haavaa tee") ja armeijassakin alaisen nälviminen oli esimiehen etuoikeus.
Ehkä se sitä tulee. Uutta on vain välineet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Kuusamolainen Svante Määttä taltutti pelättyjä susilaumoja vuonna 1963 – suurena susitalvena lukuisia nälkäisiä hukkia jolkotteli itärajan yli Suomeen Tilaajille
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
7:00
Tv-poiminta: Aku Hirviniemi ja muut nolostelevat parinvaihtokomediassa
27
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
5
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista
3
Äimärautio palkittiin Vuoden raviratana – tunnustusta tuli uudelle katsomolle ja tuomaritornille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image