Kolumnit

Miksi työnantaja pakottaa mahatautisen lääkäriin?

Kolumnit 17.1.2013 0:00
Heli Väyrynen

Sairastin noroviruksen viimeksi tammi-helmikuussa 2007.
Tapaus jäi mieleeni, sillä oksennustauti oli sen verran raju, että kuivuin. Kotilääkäri passitti minut – perusterveen aikuisen – ambulanssilla sairaalaan.

Syynä lääkärin erikoiseen ratkaisuun saattoi olla se, että olin tuolloin raskaana. Jouduin jäämään kahdeksi yöksi tiputukseen kunnes tauti hellitti.

Yleensä norovirus hoituu toki kotikonstein. Jos vastaava pöpö iskisi minuun nyt, luulenpa, etten tarvitsisi lainkaan hoitajan saatikka lääkärin apua.
Suurin osa terveistä työikäisistä selviää taudista omin avuin, kun muistaa juoda riittävästi.


Norovirus riehuu parhaillaan Oulun seudulla. Oksentelua, ripulia, mahakipua ja joskus kuumettakin aiheuttavan viruksen pahin vaihe menee yleensä ohi vuorokaudessa.

Vanhuksille ja perussairaille kuten sydämen vajaatoimintaa tai sokeritautia poteville oksentelu ja ripulointi voivat aiheuttaa herkästi elektrolyyttihäiriöitä ja romauttaa nestetasapainon. Siksi he joutuvat turvautumaan terveydenhuollon apuun muita useammin.

Myös pienet lapset on syytä viedä herkästi päivystykseen, jos he eivät suostu tai pysty ottamaan nesteitä kotona.


Oysin lääkäri muistutti Kalevassa 5. tammikuuta, ettei norovirukseen sairastuneen perusterveen, hyväkuntoisen potilaan kannata rynnätä suinpäin päivystykseen.

Vaikka tauti on kiusallinen, se on yleensä harmiton terveille.

Pelkona on, että jos mahatautiset kansoittavat päivystykset, virus leviää. Norovirus tarttuu erittäin herkästi. Tartunnan voi saada vaikka ovenkahvoista.

Norovirus aiheuttaa epidemioita herkästi sairaaloissakin. Jopa puolet potilaista ja henkilökunnasta voi sairastua viikon parin kuluessa.

Syksyn 2009 ja kevään 2010 aikana Suomessa oli kymmeniä paikallisia noroepidemioita sairaaloissa.
Epidemian aikana sairaalan muu toiminta on uhattuna, ja kriittisestikin sairaiden potilaiden hoito voi kärsiä.
Norovirusuutista Kaleva.fi:ssä kommentoineet ihmiset tuntuivat olevan samaa mieltä siitä, ettei oksennustaudissa yleensä kannata sännätä päivystykseen.

He nostivat kuitenkin esiin mielenkiintoisen seikan, jonka vuoksi minäkin tämän kolumnin kirjoitan.


Monet työnantajat kuulemma vaativat poissaolotodistusta oksennustaudissa! Siksi päivystykseen on pakko mennä, vaikkei kuivumisesta olisi merkkiäkään.

”Jos lappua ei ole esittää, olet lintsari, saat varoituksen, ja seuraavalla kerralla työsuhteesi puretaan ilman irtisanomisaikaa”, toteaa nimimerkki Eki.

Kaikille työnantajille ei riitä sekään, että sairastunut pyytää hoitajalta poissaolotodistuksen puhelimitse.
”Meillä työnantaja ei hyväksy puhelinlappuja. Erikseen on sanottu, että on pakko käydä näytillä, muuten kyseessä on luvaton poissaolo. Kun terveyskeskuksesta yrittää saada aikaa, saa tapella, että uskovat työnantajan käytännön”, kirjoittaa nimimerkki Pakollinen lääkärikäynti.


Toivottavasti tämä järjetön käytäntö ei ole maassamme enää yleinen.
Olen luullut, että nykyisin tapana on sallia kolmen päivän poissaolo omalla ilmoituksella.
Vaikkei noro ole hengenvaarallinen virus, on tarpeetonta levittää sitä ympäriinsä pelkkien poissaololappujen takia.

On myös resurssien tuhlausta käyttää ruuhkaisia terveydenhuollon yksiköitä todistusautomaatteina vaivoissa, joihin ei ole tarjolla sen lääketieteellisempää hoitoa kuin lepo. Annetaan lääkäreiden hoitaa niitä, jotka tarvitsevat apua oikeasti.

Lisäksi on epäinhimillistä pakottaa norona ripuloiva ja yökkäilevä työntekijä muovipussin kera ruuhkabussiin todistusta noutamaan.

Täytyy olla muitakin keinoja valvoa luvattomia poissaoloja.
”On tuhlausta käyttää ruuhkaisia terveydenhuollon yksiköitä todistusautomaatteina.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näinhän tämä on meilläkin, vuokratyöpaikka. Lääkäriin on mentävä vaikka olisi pää poikki, muuten palkaton vapaa. Ei voi ymmärtää miten voi edes olla laillista pakottaa juurikin oksenteleva ja alleen sontiva ihminen lähtemään lääkäriin. Aikoja ei meidän työterveyteen välttämättä edes saa samalle päivälle (ei mikään ihme tällä systeemillä), joten on mentävä Mehiläisen tai terveyskeskuksen päivystykseen jonottamaan. Hoitajan lappu ei kelpaa. Niin nousee verenpaine kun tätä ajettelee!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Heli Väyryselle makeista nauruista. Hän lanseerasi jutussaan mehevän uuden termin: perussairas. Lausehan kuului: Vanhuksille ja perussairaille kuten sydämen vajaatoimintaa tai sokeritautia poteville oksentelu ja ripulointi voivat aiheuttaa herkästi elektrolyyttihäiriöitä ja romauttaa nestetasapainon. Lääkärit ovat käyttäneet hupaisaa kuvausta "perusterve" hyväkuntoisesta potilaasta, mutta millainenhan mahtaa olla "perussairas"? Hihhih. Toivottavasti tämä yksi kerta tätä sanaa riittää ja vitsi jää viimeiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö kaikilla työpaikoilla pidä olla työterveyshuoltosopimus sitä varten, että työntekijä voi siellä käydä näytillä. Juuri muuta virkaahan työterveyshuollolla ei ole eikä tarvitsekaan. Mitä omassa firmassa aikanaan muistan, sinne pääsi aina muutaman tunnin varoitusajalla, parhaimmillaan kun kotoa lähtiessä soitti, että tulossa ollaan. Ainakin hoitaja oli heti vastassa ja otti oiretiedot sekä vei ne heti lääkärille. Liekö asiaan tullut muutoksia, omasta ajasta on jo joitakin vuosia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image