Kolumnit

Miksi puhummekaan niin mielellämme siitä, miten köyhyyden syy on yksilön omassa pas­sii­vi­suu­des­sa, laiskuudessa ja osaa­mat­to­muu­des­sa?

Kolumnit 24.1.2019 20:00
Iikka Kivi

Suomi on yhteiskunta, jossa osa ihmisistä elää pysyvässä kurjuudessa.

Helsingin Sanomien tammikuussa julkistaman köyhyyskyselyn tulokset ovat hirveää luettavaa. Maassamme asuu tuhansia ja tuhansia ihmisiä, joiden kaikki aika ja energia kuluvat jatkuvaan selviytymiseen.

Iikka Kivi

Heidän elämänsä on vuodesta toiseen niin toivotonta ja lohdutonta, että osa on reagoinut siihen jopa järkeilemällä itselleen sopivan ajankohdan itsemurhalle. Siinä missä osa keski-ikäisistä odottaa lasten lähtöä kotoa, jotta voisi alkaa taas opiskelemaan ja elämään itseään varten, osalle se on lupa lopulta antaa periksi ja tappaa itsensä.

Tämä on tosiasia, jota Suomi ei yhteiskuntana halua myöntää. Siksi keksimme tapoja selittää tilanne paremmaksi kuin se on. Ja mikä olisi siihen parempi mekanismi kuin luoda asenneilmapiiri, jossa köyhän köyhyys on yksilön oma vika, ei ihmisten itsekeskeisyydestä johtuva yhteiskunnan virhe?

Virallisessa menestysliturgiassa sanotaan, että jos yksilö on ahkera ja tekee työnsä huolella, hän vaurastuu.

On outoa, että näinkin heppoinen valhe on edelleen olemassa, sillä sen pystyy kaatamaan viidessä sekunnissa. Esimerkiksi hoitotyössä ihmiset ovat pakostakin hyvin ahkeria ja tekevät työnsä mahdollisimman hyvin, mutta hoitotyötä tekemällä on mahdotonta rikastua.

Mutta onhan Suomessa kaikilla sentään yhtäläiset mahdollisuudet menestyä, sanoo joku. Sekään ei ole totta. On olemassa monia tekijöitä, jotka heikentävät merkittävästi mahdollisuutta vaurastua.

Koska köyhyys periytyy sukupolvien yli, pelkästään se, mihin perheeseen sattui syntymään, heikentää merkittävästi mahdollisuutta pärjätä. Ja koska emme auta köyhiä vaan syyllistämme heitä köyhyydestään, tilanne ei muutu ja köyhien perheiden lähtökohdat menestykseen pysyvät heikompina.

Jokainen, joka ehdottaa työllistymistä ratkaisuksi köyhyyteen, jättää samalla sanomatta sen, että sataprosenttinen työllisyysaste on joka tapauksessa mahdoton – ja että tällöin osa jää väkisinkin köyhiksi. Ja kun systeemi on rakennettu niin, että osa jää väistämättä osattomiksi, on äärimmäisen julmaa syyllistää työttömiä omasta köyhyydestään.

Miksi me toimimme näin? Järjestelmämme on rakennettu niin, että se antaa osalle mahdollisuuden olla paljon rikkaampia kuin toiset. Ja koska jopa simpanssit tunnistavat tällaisen epäreiluuden, meidän täytyy keksiä asialle jokin muu selitys kuin se, että olisimme itsekeskeisiä.

Siksi puhumme niin mielellämme siitä, miten köyhyyden syy on yksilön omassa passiivisuudessa, laiskuudessa ja osaamattomuudessa. Silloin voimme kokonaan ohittaa järjestelmään sisäänrakennetun huono-osaisuuden.

Ja pääsemme vielä taputtamaan itseämme olalle, kun olemme sentään osanneet olla ahkeria, toisin kuin nuo sohvalla kaljaa killittävät tukipumput.

Kirjoittaja on oululainen stand up -koomikko.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (79)

Meitä oli kunnallisen keskikoulun luokalla 40 oppilasta. Oli siellä köyhienkin perheiden lapsia noin kolmannes, hyviä oppimaan ja oli keskinkertaisiakin. Tämän kolmanneksen lapsista lähes kaikki ovat opiskelleet yliopistoissa ja korkeakouluissa, ovat hyvissä viroissa, yrittäjiä ja ammatiharjoittajia. Köyhyys ei ei periydy, jos sitä ei halua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Suomessaole oikeita köyhiä. Kaikki saa yli dollarin päivässä. Jos ihminen hassaa rahansa päihteisiin niin sitten voi olla hankala ostaa ruokaa mutta sekin on oma valinta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päihteistä riippuvainen ihminen ei tee omia valintoja päihteiden käytöstään, koska hän on riippuvainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovin katkeraa tilitystä ilman ensimmäistäkään ehdotusta asian parantamiseksi. Ihan kuin minä ylä-asteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkaudesta ei ole tasan mitään hyötyä jos sitä ei käytä johonkin merkitykselliseen. Ihmisillä on tapana pitää hirmu tärkeinä monia vähäisesti tärkeitä asioita, joilla ei edes ole oikeasti mitään aitoa positiivista vaikutusta sisäiseen oloon. Rauha ja voima löytyy kun tekee omasta mielestään "yhden".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Virallisessa menestysliturgiassa sanotaan, että jos yksilö on ahkera ja tekee työnsä huolella, hän vaurastuu."

Olkiukko. Kuka sanoo ja missä? Niinpä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erinomainen kirjoitus elintärkeästä asiasta.

Vastaus pääkysymykseen on ilmeinen ja hyvin yksinkertainen. - Me olemme raadollisia elikoita toisiamme kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä huolehdin itsestäni ja perheestäni. Tulemme kohtuudella toimeen. Autan naapurianikin aina kun pystyn. Toistakin naapuriani autan. Sinun naapuriasi, Ilkka, en enää pysty auttamaan. Auta sinä häntä. Näin meillä ei ole yhtään köyhää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä oman onnensa sepät ja heidän vanhempansa eivät ilmeisesti ole saaneet verovaroista maksettuja lapsilisää, koulutusta, terveydenhoitoa, infrastruktuuria vaan ovat tehneet nämä kaikki ihan omalla kustannukseellan. Jos vieläkin kadehditte työttömien asemaa, niin äkkiäkös sinne pääsee - ei tarvita kuin yhdet yt:t, konkurssi tai sairastuminen - sitten pääsette nauttimaan raippalaeista halpatyövoimana palkalla joka ei riitä elämiseen. Ei ole niinkään työhaluttomia työttömiä vaan palkanmaksuhaluttomia yrityksiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sinulla on kuules nyt aivan väärä käsitys elämästä ja yrittämisestä. Siis yrityksien pitäisi palkata tuosta vain työttömiä ihmisiä. Onko sinulla mitään kuvaa siitä, että mistä se raha yrittäjälle tulee - taivaastako? Yrityksen tulee tehdä voittoa yhden ihmisen palkan verran + muut palkan sivukulut, että se voi edes harkita toisen ihmisen palkkaamista tai sitten nostaa toimintavolyymia niin, että toisen ihmisen palkkaaminen on mahdollista. Mitä sinä oikein kuvittelet yrittäjien ja yrityksien rahan tulevan?§ Emme elä nyt kommunismissa, vaan markkinataloudessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No itse en kuvittele mitään, veli on yrittäjä, mutta on koko joukko yrityksiä, jotka ovat olemassa vain voiton maksimoimiseksi ja henkilökunnan vähentämiseksi yt:eillä, kun voitto kaventuu. Pienyrittäjät ovat asia erikseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä suurin harhakuvitelma piileekin. - Kaiken, myös liiketoiminnan, todellisena tarkoituksena on tuottaa hyvää laatua itse toiminnan tuloksena terveellä pohjalla eikä kiskonta, voittoja sekundalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi luopua huonosti toimivasta ihmisvastaisesta järjestelmästä eli markkinataloudesta. MM. Wahlroos on todennut, että demokratia ja markkinatalous eivät toimi yhtä aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinatalous ei ole ihmisvastainen järjestelmä - kapitalismi taas on juuri sitä.
Suomessakin jyrää mätä kommunismin kaksoisveli, raaka kapitalismi, jolle ihmiset ovat pelkkää raaka-ainetta rahan kasaamisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän kaiken voisi yksityistää, myös joku voi pitää venäläistä rulettia hauskana pelinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hassua kyllä, aikanaan Venäjän alueella otettiin julkisen sektorin haltuun kaikki aina ruletteja myöten, mutta sen lopputulos ei tainnut kovinkaan monen mielestä olla hauskaa. Poliittinen johto tosin nautti luomastaan pelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Siksi puhumme niin mielellämme siitä, miten köyhyyden syy on yksilön omassa passiivisuudessa, laiskuudessa ja osaamattomuudessa. Silloin voimme kokonaan ohittaa järjestelmään sisäänrakennetun huono-osaisuuden."

Tai onko niin, että järjestelmämme toimii suht hyvin, mutta vallassa olevat puolueet määrittävät sen, kuinka järjestelmän sisällä toimitaan? Ja sen, mihin valtion varoja laitetaan, keneltä otetaan rahaa. Ja kenelle sitä annetaan.

Valinnoillaan ja kovalla politiikalla päättäjät voivat vaikuttaa tuntuvasti vähävaraisten elämän kurjistumiseen. Viime vuosina juuri vähävaraisimmat ovat kärsineet paljon enemmän kuin aiemmin.

Onko kyse oikeastaan vaan arvovalinnoista? Mitä rikkaampi ihminen on, sitä kovemmaksi hänen arvonsa muuttuvat ja köyhemmät ovat heitä valmiimpia jakamaan apua tarvitseville vähästäänkin, kertoo eräs tutkimus. Työttömien ja köyhempien syyllistäminen puolestaan on ollut tämän hallituksen aikana yleistä. Miksiköhän? Kenen etuja se palvelee, että köyhimpiä kyykytetään? Yhteiskunta on tasan niin vahva kuin sen heikoin lenkki, joku viisas on todennut. Kun tyytymättömyys kohdistetaan julkisesti jatkuvasti heihin, ketkä pääsevät tilanteesta kuin koira veräjästä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"keksimme tapoja selittää tilanne paremmaksi kuin se on. Ja mikä olisi siihen parempi mekanismi kuin luoda asenneilmapiiri, jossa köyhän köyhyys on yksilön oma vika, ei ihmisten itsekeskeisyydestä johtuva yhteiskunnan virhe?"

Eihän kyse ole ollenkaan tästä.

Kyse on paremminkin siitä, että työssäkäyvän kohtalo ei ole juuri sen parempi, kuin muidenkaan. Jos tekee töitä, voisi kuvitella sen hyödyttävän jotenkin juuri omaa elämäntilannetta. Mutta näin ei monestikkaan ole, vaan yhteiskunnan asettama rasitteet syövät lähes kaikki työn tulokset. Samaan aikaan puhutaan vain siitä, miten jonkun köyhyysloukussa elävän ihmisen tilannetta tulis parantaa niiden kustannuksella, jotka jo valmiiksi tekevät yhteiskunnan kaikki työt, mutta silti elävät yhtälailla toimeentulon rajoilla.

Kysymys on siis lopulta siitä, että kuinka paljon muiden kuuluu auttaa toisia? Mikä on oikeus ja kohtuus? Kuinka paljon me olemme valmiita ottamaan yhdeltä, jotta toiselle voidaan antaa? Miten yhteiskunnan määrällinen hyvinvointi paranee, jos parempia sosiaalietuuksia jakamalla viedään toimeentulo siltä, joka vielä ainakin toistaiseksi kykenee juuri ja juuri elättämään itsensä työtä tekemällä?

Ennen oli työmiesten keskuudessa lentävä sanonta, että "jos on aikaa, niin ei ole rahaa - ja jos on rahaa, niin ei ole aikaa".
Nykyään työtä tekevillä ei ole kumpaakaan, ei aikaa, eikä rahaa. Sosiaaliturvan varassa elävällä köyhällä on sentään vielä aikaa, mutta kaiken valittamisen keskellä monikaan ei ymmärrä sen arvoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (79)

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
17
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image