Kolumnit

Miksi paha Putin on niin suosittu

Kolumnit 11.2.2016 12:00
Pekka Mikkola

Neuvostoliiton kansalaiset kevensivät aikanaan harmaata arkeaan järjestelmää koskevilla vitseillä. Yksi niistä kertoo miehestä, joka tuli terveysasemalle ja halusi tavata silmä-korvalääkärin.

– Ei ole sellaista, sanoo vastaanottovirkailija. Meillä on silmälääkäri ja nenä-kurkku-korvalääkäri.

– Ne eivät nyt auta. Tarvitsen silmä-korvalääkärin.

– Sellaista ei nyt vain ole. Ja miksi ihmeessä pitäisi olla?

– Koska silmäni näkevät aivan muuta kuin mitä korvani kuulevat.

Venäjän talous on syvässä taantumassa. Viime vuonna se supistui nelisen prosenttia, reaalipalkat kymmenisen prosenttia.

Tänä vuonna kasvu näyttää jälleen reilusti miinusmerkkiseltä.

Samaan aikaan 82 prosenttia kansalaisista ilmoittaa riippumattoman Levada-tutkimuslaitoksen mittauksessa olevansa tyytyväisiä presidentti Vladimir Putinin. Pääministeri Dmitri Medvedevin lukema on 56 ja hallituksen 50.

Levadan mittaama Putinin suosio on toki ollut korkeampikin, esimerkiksi heti sen jälkeen kun Venäjä oli aloittanut sotatoimet Syyriassa viime syyskuussa. Tyytyväisten osuus nousi hetkeksi 88 prosenttiin.

Alkuvuonna 2014 tapahtuneesta Krimin liittämisestä alkaen lukema on ollut koko ajan yli 80 prosentin.

Länsimaisesta näkökulmasta katsottuna Putinin suosio on ollut jatkuva ihmetyksen aihe. Venäläisestä ei ollenkaan.

Ensinnäkin Putinin aikana eli vuodesta 2000 alkaen miljoonien venäläisten aineellinen elintaso on näihin asti noussut reippaasti.

He ovat oppineet lomailemaan ulkomailla, ostaneet länsiauton, monet uuden asunnonkin.

On selvää, että Putinin suosiota selittävät talous ja maan vakaus. Mutta ne eivät ole tärkeimpiä syitä.

Venäjällä on yhä riippumattomia journalisteja, joista muutamilla on valtakunnallistakin näkyvyyttä. Yksi heistä on Vladimir Pozner, 81, Ranskassa venäläis-juutalaiseen perheeseen syntynyt, Yhdysvalloissakin opiskellut kosmopoliitti.

Hän isännöi omaa keskusteluohjelmaansa Venäjän valtiojohtoisella ykköskanavalla ja osallistuu muutenkin julkiseen keskusteluun.

Poznerin mukaan Putinin suosion salaisuus ei ole talous vaan politiikka: venäläisten enemmistön mielestä Putin on aiheellisesti noussut lännen ylivaltapyrkimyksiä vastaan ja näyttänyt, että Venäjää pitää kuunnella niin kuin aikanaan kuunneltiin Neuvostoliittoa.

Venäläiset pitävät itseään suurena kansakuntana ja ”Putin on antanut heille heidän ylpeytensä takaisin”, mediapersoona valottaa nettisivuillaan. Uuden kansallisylpeyden aalto tiivistyy Poznerin mukaan iskulauseessa ”Krim on meidän”.

Poznerin näkemys auttaa arvioimaan sitäkin, miksi Venäjä lähti Syyriaan. Ehkä nujertamaan Isisiä ja tukemaan Assadia mutta samalla nostamaan asemaansa valtiona, jota ei voi kansainvälisellä areenalla sivuuttaa.

Pozner luonnehtii Putinia sanoilla. ”Kovaksi keitetty, häikäilemätön, älykäs”. Ja ”patriootti”.

”En pidä Putinista ”, toimittaja sanoo itse – ja toteaa, että 81-vuotiaana hänen ei enää tarvitse pelätä sanomisiaan.

Myös Venäjän television voimakkaalla propagandalla on ollut keskeinen vaikutus johdon politiikan hyväksyntään. Vyörytys on toiminut tähän asti.

”Mutta pitkällä jaksolla, kun ihmiset huomaavat, että heitä on huijattu, he eivät usko enää mihinkään”, Pozner ennakoi.

Niin kävi Neuvostoliitossa.

Ehkä silmä-korvalääkäreitä aletaan vielä kysellä Venäjälläkin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Putin on Venäjän Reagan. Samanlainen häikäilemätön kansainvälisiä lakeja rikkova sotahullu jota oman maan kansalaiset palvovat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Putinin suosio ei ole yllättävää, sillä ihmiset muistavat Jeltsinin ajan katastrofiset ajat ja kaikenlaisten oligarkien mellastuksen. Ihmiset arvostavat sitä, että maassa on järjestys vaikka talous tällä hetkellä sakkaakin, kuten kaikkialla muuallakin, jopa Kiinassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"totuudesta" on monta eri versiota ja sinä elät vain yhtä. mistä tiedät että se on totta? koska kaleva reutersin kautta kertoo?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös oulukin ole vasemmistolainen kaupunki? ainakin näin eteläsuomalisen näkökulmasta, kovin synkän oloinen paikka, samaan sarjaan lappeenrannan kotkan tampereen ja kemin kanssa. Vähän niinkuin muinaisjäänne neuvostosuomen ajalta.
Parasta kaupungissa on ohitustie.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa, että mistä päin eteläsomaliaa oletkaan? Eikä se ohitustiekään ole kovin kummoinen. Oulu on kepulandiaa, vasemmistoa katsellaan pitkin nenänvartta toisin kuin sosiaalidemokraattisessa Helsingissä, saati Tampereella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
11
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
11
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
7
Yhdellä äänellä hävinnyt Markku Wilenius jatkaa Sitran hallituksessa – Hänestä tulee yksi kilpakumppaninsa Jyrki Kataisen esimiehistä
7
Avaimettomia lukkoja valmistava Rollock avasi toimipisteen Ouluun – yhtiöllä takanaan yli 4 miljoonan euron tuotekehitysprosessi
4
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

117 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image