Kolumnit

Mikä Saksaa tällä kertaa vaivaa?

Kolumnit 9.6.2019 20:00
Kari Sallamaa

Yleisradio esitti hiljattain toimittaja Minna Pyen reportaasin ”Kamppailu Saksasta”, jossa hän vieraili sekä Länsi- että Itä-Saksassa, yhtäältä vapaamielisessä Stuttgartissa ja rakennemuutoksen kourissa kipuilevissa Saksin ja Thüringenin kaupungeissa. Ohjelma panee kysymään: onko Saksa menettämässä otettaan sekä sisäisesti että Euroopan unionissa?

Talousmahtina maahan luotetaan, työttömyys on olematonta, ja liittokansleri Angela Merkeliä on pidetty Unionin vakauden ankkurina. Eurooppa on murroksessa: Itä-Eurooppa ja Italia eivät piittaa Brysselin päätöksistä, oikeistopopulismi kasvatti kannatustaan eurovaaleissa.

Nyt kaksi puoluejohtajaa on lähdössä jättäen Saksan tulevaisuuden auki. Merkittävämpi on Merkelin lähtö, mutta edessä saattaa olla hallituskriisikin SPD:n puheenjohtajan Andrea Nahlesin lyötyä hanskat tiskiin puolueen rökäletappion jälkeen eurovaaleissa. Demarit ovat muutenkin olleet haluttomia suuren koalition pienempänä puoliskona.

Minna Pyen ohjelman kiinnostavin osa liittyi itäiseen Saksaan. Dresdenissä oltiin Pegida-liikkeen mielenosoituksessa. Haastatellut puhuivat, kuinka Saksa on maahanmuuttaja-aallossa menettämässä identiteettinsä, aidon saksalaisuuden.

Pegida ja maahanmuuttovastainen puolue AfD (Vaihtoehto Saksalle) ovat muodollisesti erillisiä, mutta lankeavat käytännössä yhteen. Ero on julkisuuskuvassa. Puolue on pystynyt hankkimaan vakavasti otettavan poliittisen liikkeen leiman, mutta Pegida vaikuttaa luuserien metelöinniltä. Mukana on keski-ikäisiä työttömiä, eläkeläisiä ja näköalattomia nuoria.

AfD:n ja Pegidan tunnuksissa on huolestuttavia historian kaikuja. Islamisaatiota pelätään, antisemitismi ja uusnatsismi on nousussa. Pegida on lyhenne sanoista ”Isänmaalliset eurooppalaiset länsimaiden islamisaatiota vastaan”.

Ensimmäisen maailmansodan tappion jälkeen kulttuurifilosofi Oswald Spengler julkaisi teoksen Länsimaiden perikato. Hän pelkäsi Saksan jäävän idän ja lännen nousevien mahtien väliin. Pegidan mielenosoituksissa huudellaan iskulauseita: ”Me olemme kansa” ja ”Haluamme kotimaamme takaisin”. Versaillesin niin sanotun häpeärauhan jälkeen Saksassa huudeltiin: ”Haluamme vanhan keisarimme Wilhelmin takaisin”.

AfD:n ja Pegidan vahvat tukialueet ovat entisessä DDR:ssa. Kuvausryhmä otti Chemnitzin keskustassa linssiinsä Marxin suunnattoman veistospään toimittajan raportoimatta, että kaupungin nimi ennen oli Karl-Marx-Stadt.

Itäiset osavaltiot ovat jällenyhdistymisen jälkeen kokeneet melkoisen matokuurin. Länsisaksalainen talous- ja hallintojärjestelmä tuotiin ilman kompromisseja itään, teollisuus yksityistettiin ja tehtaita lakkautettiin. Yliopistoissa professoreita erotettiin, jolleivat he läpäisseet nöyryyttävää puhdistusmenettelyä.

Tämä on Saksassa perinne: 1930-luvulla natsit erottivat juutalaiset professorit heti noustuaan valtaan. Sodan jälkeen virkamiesten piti käydä läpi denatsifikaatiokuulustelu.

Tosin se ei ollut perinpohjaista: miehitysvalloilla molemmin puolin oli tarve sitoa Saksa itseensä hankkimalla kansan suostumuksen.

Idässä esiintyy derkkuostalgiaa aikaan, jolloin kaikilla oli työpaikka, ilmainen koulutus ja terveydenhoito. Vaikka DDR:n loppu perustui vapausliikehdintään, viimeisinä aikoina oli syntynyt myös aito halu demokratisoida valtio alhaalta päin säilyttäen sen.

Saksalaisilla on aina taipumus panikoida, milloin keisarin saappaisiin, Hitlerin viiksien alle tai talousihmeen helmoihin. Nyt vastustetaan islamia, vaikka maassa on ollut satojatuhansia turkkilaisia vierastyöläisiä jo 1950-luvulta lähtien.

Maan merkittävin filosofi Martin Heidegger ryhtyi natsien hanslankariksi, ei naiiviuttaan vaan saksalaisen syvällisyyden takia odottaessaan Hitlerista tulevaisuuden lunastajaa. Käsitteet kansa, veri ja kotikontu, velvollisuus, kohtalo leimasivat hänen puheitaan.

Rahvaanomaiset natsit veivät kadulle sen, mitä hienostunut filosofi kehitteli luentosaleissa. Vuonna 1935 hän luennoi: ”Mikäli Eurooppaa koskevan suuren ratkaisun ei haluta tuhoavan kaikkea, tämä ratkaisu on tehtävä keskustasta historiallisesti paljastuvien uusien henkisten energioiden ehdoilla”.

Kun nykyään juhla- puheissa julistetaan Euroopan tehtävää ja Unionin merkitystä suurvaltojen välissä, voi kysyä mikä olisi se uusi kiintopiste, josta Heidegger puhui. Talouskasvu tai euron vakaus se ei voi olla.

Euroopan kohtalo on jälleen Saksan käsissä, etenkin nyt kun riemuiten vastaanotetun Emmanuel Macronin tähti alkaa hiipua Ranskan sisäisten vaikeuksien takia. On luotettava siihen, että saksalaisten pitkä menneisyyden hallintakokemus kaikesta huolimatta riittää häätämään mustanpunaiset pilvet Euroopan yltä.

Kari Sallamaa on Oulun yliopiston kirjallisuuden dosentti.

MAINOS

Kommentoi

Luin kiinnostuneena aiheen, koska harrastan saksan kieltä seuraten asioita.

Märkel kaivoi itseltään uskottavuutta avaamalla rajat pakolaisille liian herkästi. On myöhäistä korjata virhe. Siksi Suomeen tulleesta suuresta joukosta niin moni pääsi tänne asti. En ole varma, mutta oliko Saksan ja monien muiden maiden päätöksellä vaikutusta siihen poliittiseen muutokseen jota seuraamme? Huomatkaa, että Saksan asevoimat on laiminlyöty enemmän kun meille on julkisesti kerrottu. USAn Trump sanoi asian suoraan ja epäkohteliaasti, mutta on oikeassa.

Huomioikaa Saksan ja Venäjän yhteiset kaasuprojektit. Miten kauppa käy heillä, mutta muu EU ei saa toimia normaalisti. Varmaankin on muutakin jota ei tiedetä. Miksi USA saattoi painostaa EUta tässä asiassa (pakotteissa) kuten minusta näytti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"vaikka maassa on ollut satojatuhansia turkkilaisia vierastyöläisiä jo 1950-luvulta lähtien."

Dosentti on väärässä. Turkkilaisia alkoi tulla Saksaan vasta 60-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailmansotia masinoineet teallisuussuvut kaipaisivat taas uutta verta maailmanpolitiikaan. Ja USA:n sijoitukset teollisuuden jäleenrakentamiseen ja modernisointiin on jo syöty, eikä turkkilaiset tee enää niin paljon autoja saksalaismerkeille. Uudet Euroopanjakosopimukset Venäjän kanssa on varmaan jo työn alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en lähtisi muotoilemaan asiaa laisinkaan niin, että "mikä Saksaa vaivaa". Sanoisin paremmin, että "mikä Saksaa on vaivannut tähän asti". Miten ihmeessä aikojen saatossa kovia kokenut Saksan kansa on jälleen luovuttanut vallan eliitille joka sitten päsmäröi koko Eurooppaa Merkel etunenässä ja vaatii kaikkien rajat auki. Tämä leikki on maksanut jo kymmenien saksalaisten hengen ja ei verenvuodatukselta ja muilta järkytyksiltä ole vältytty Suomessakaan (Turku ja Oulu).

Saksan kansa on herännyt ja päättänyt ottaa vallan takaisin itselleen. Saksalaiset ovat vaaleissa äänestäneet nimenomaan Merkeliä vastaan ja eliitti onkin rapissut sellaista vauhtia, että ei olla ennen edes nähty.

Unohtuiko tuosta listasta jotain olennaista, missä lueteltiin Euroopan ja EU:n muutoksia? Onko kukaan kuullut sellaisesta kuin brexit eli Britannia todellakin jättää EU:n. Tähän kun lisätään Ranskassa yhtä mittaa jo lähes puolivuotta jatkuneet keltaliivimellakat ja Saksan eliitin mureneminen, niin ei tarvitse pitkää matematiikkaa tämän yhtälön ratkaiseminen.

Me eurooppalaiset haluamme yhdistyä aidosti ja se ei yksinkertaisesti onnistu niin kauan kun eliitti on tuossa välissä valheineen, sotineen, veroinee ja sääntöineen. EU on eliitin unelma maailmasta eliitin ehdoilla ja me tavalliset ihmiset emme halua elää eliitin unelmaa, vaan omaa unelmaamme. EU tulee jäämään historiaan. Siitä tässä on kyse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ihmeessä luot valtion ilman eliittiä?

Eliitti oli Neuvostoliitossa ja Natsi-Saksassakin vallassa. Demokratiassa eliitti vaihtuu hieman nopeammin kuin diktatuurissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image