Kolumnit

Metsälain suojelupykälä on huono kompromissi, joka on herättänyt julkisuudessa yllättävän vähän keskustelua

Kolumnit 31.10.2019 12:00
Pekka Rahko

Jyväskylän yliopiston tutkija Panu Halme paljasti viime viikolla ympäristöministeriön seminaarissa yllättävän tiedon: osa metsälain suojaamista puronvarsimetsistä on vaivihkaa menettänyt lain suojan.

Kyse on metsälain 10 pykälän perusteella rauhoitetuista erityisen tärkeistä elinympäristöistä, joihin luetaan myös purojen välittömät lähiympäristöt, jos ne ovat luonnontilaisia. Näiden puronvarsimetsien hakkaaminen on arvokkaina luontokohteina kielletty.

Puronvarsiin jätettyjen suojavyöhykkeiden leveys arvioitiin aiemmin kohdekohtaisesti ja tulkinnoissa oli paljon vaihtelua. Halmeen mukaan useimmiten päädyttiin rajaamaan 10–15 metriä puron molemmin puolin.

Viime vuonna Suomen metsäkeskus muutti ja yhdenmukaisti tulkintaansa. Uuden tulkintasuosituksen mukaan "riittävän leveä välitön lähiympäristö on yleensä vähintään puuston keskipituuden levyinen".

Ensi katsomalta uusi suositus on parannus aiempaan, säästäähän se entistä leveämmät suojavyöhykkeet purojen reunoille. Hätkähdyttävää oli kuitenkin se, mitä vanhoille puronvarsimetsille on tapahtunut.

Metsäkeskus on nimittäin alkanut poistaa metsälain suojaa kohteilta, jotka on rajattu aiemman tulkinnan mukaisesti liian kapeiksi. Halmeen mukaan asia puhuttaa myös Metsäkeskuksen sisällä ja on herättänyt "hyvin voimakasta erimielisyyttä".

Lähtökohta on ollut se, että nämä aiemmin puronvarsiin rajatut kuviot ovat olleet luonnontilaisia, siihenhän niiden säästäminen laissa perustui. Nyt monet kuviot on poistettu metsälakikohteista, koska ne eivät enää ole luonnontilaisia.

Menetettiinkö luonnontilaisuus liian kapeiden rajausten vuoksi ja jos menetettiin, niin mikä on Metsäkeskuksen vastuu tässä?

Julkisuudessa asia on herättänyt yllättävän vähän keskustelua. Vihreiden kansanedustajat Jenni Pitko ja Satu Hassi jättivät kirjallisen kysymyksen puronvarsien luonnon suojelusta. Siinä he muistuttavat, että puronvarsimetsät ovat edelleen monimuotoisuuden kannalta tärkeitä elinympäristöjä, vaikka eivät täyttäisikään uutta leveyskriteeriä.

Tulkinta ei kuitenkaan ole pelkkiä metrejä. Ekologi, tohtori Mari Tolkkinen muistutti blogissaan, että rantametsän pitää täyttää monta ehtoa, jotta lainsuoja tulee voimaan.

Ehdot ovat, että monimuotoisuudelle erityisen tärkeän elinympäristön täytyy olla luonnontilainen tai sen kaltainen, selvärajainen sekä pienialainen tai metsätaloudellisesti vähämerkityksellinen.

Metsäkeskuksen tulkintasuosituksen mukaan pienialaisina voidaan pääsääntöisesti pitää kohteita, joiden pinta-ala on enintään kaksi hehtaaria. Metsätaloudellisesti vähämerkityksellisinä voidaan puolestaan pitää kohteita, joiden markkinakelpoisen puuston arvo on alle 3 000 euroa.

Tolkkinen korostaa, että ei ole mitään ekologista perustetta, miksi monimuotoisuudelle tärkeän elinympäristön pitäisi olla pienialainen, selvärajainen tai tietyn arvoinen.

Metsälain "kymppipykälä" onkin Tolkkisen mukaan kompromissipykälä. Sillä suojellaan monimuotoisuutta, mutta myös metsänomistajan kukkaroa ja metsäteollisuuden raaka-aineen saantia.

Metsäkeskuksen oma esimerkki valaisee asiaa: Kolmen hehtaarin kokoinen, koko alaltaan metsälain kriteerit täyttävä lehto ei ole pienialainen, eikä siten metsälakikohde. Jos tästä hakataan yksi hehtaari, hakkuu lopetetaan ja jäljelle jäävä kahden hehtaarin ala täyttää metsälakikohteen kriteerit, kohde on muuttunut pienialaiseksi ja siten metsälakikohteeksi.

Tässä kompromississa monimuotoisuus uhkaa jäädä häviäjäksi.

MAINOS

Kommentoi

Ei sovi tähän aikaan tällainen toiminta Metsäkeskukselta. Luonnon monimuotoisuus on muutenkin vaakalaudalla. Hävetkää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikävä kyllä 10-pykälä vaikuttaa olevan voimassa vain teoriassa. Hakkuista annetut (vähät) tuomiot ovatkin tulleet lähinnä metsänkäyttöilmoitusten laiminlyönneistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yleensäkin holtittomat hakuut ovat idiotismia.
Itse ostaisin heti hakaamatonta metsää, jotta se välttyisi hakkuilta. Eipä ole Rovaniemellä tarjolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image