Kolumnit

Meri-Lappi näyttää suuntaa?

Kolumnit 22.11.2017 10:00
Niilo Keränen

Eduskunnasta

Sote-keskustelu ryöpsähti jälleen käyntiin Meri-Lapin ulkoistussuunnitelmien myötä. Meri-Lappi kun on ensimmäinen alue, joka yksityistää keskussairaalan. Lukuisat kunnat ovat jo yksityistäneet perustason sosiaali- ja terveydenhuoltonsa.

Syksyn aikana keskustelu oli jo vaimentunut odottamaan kevättalven räjähdystä. Sitä, että eduskunta pääsee tulkitsemaan lausuntoja viimeisestä valinnanvapauslain versiosta.

Soten perusongelmiksi katsottiin aikanaan, että peruslääkäriin ei tahdo päästä, että polku sosiaalipalveluista terveyspalveluihin ja erikoissairaanhoitoon on liian monipykäläistä ja että kunnat eivät ole riittävän vahvoja ylläpitämään palveluja.

Vuosikymmenen vatvomisten jälkeen nykyhallitus löysi ratkaisun kolmanteen kohtaan: maakunta on riittävän vahva. Ensimmäiseen kohtaan keksittiin perustason valinnanvapaus. Tosin uusimmassa lakiversiossa valinnanvapaus ulotetaan lähes koko erikoissairaanhoitoon, vaikka onkin vaikea ymmärtää, miten ajatus sopii uudistuksen perustavoitteisiin.

Toinen kohta eli integraatio on melkein unohdettu. Sentään yritetään vannoa tietojärjestelmien kaikkivoipaisuuteen.

Sote-autuus on tulossa parin vuoden päästä. Miksi siis kunnat ja Meri-Lappi yksityistävät?

Yksi syy lienee se, että soten rakenteisiin – ei sisältöön – on kytketty tavoite kolmen miljardin säästöistä. Säästö tarkoittaa sitä, että jostakin on karsittava.

Ainut puuttuminen sisältöihin on terveydenhuoltolain muutokset: entisten aluesairaaloiden roolia on supistettu ja keskussairaaloiden tehtäviä keskitetty. Muutokset vievät palveluja kauemmaksi asiakkaista. Ne vievät myös työpaikkoja pois alueilta.

Kun maakunnissa tiedetään karsintapakko, tulevien sote-toimintojen suunnitelmissa maakuntien sisällä palveluja kavennetaan kaikilla muilla alueilla paisi keskuskaupungeissa.

Kunnilla ja alueilla on hätä asukkaidensa puolesta. Sote-vatvonta ja lupaukset yksityisten toimijoiden kasvavasta roolista ovat aktivoineet sote-firmat tekemään ja kauppaamaan omia ratkaisujaan.

Ulkoistavat kunnat ja alueet ottavat ison riskin. Säätöpakossa maakuntien sote-valtionosuudet tulevat supistumaan. Ulkoistussopimukset siirtyvät kunnilta maakunnille, mutta pystyykö pakkosäästävä maakunta maksamaan sovitut korvaukset yksityisille? Onko raha pois muulta maakunnalta? Lähteekö yksityinen kävelemään, jos sopimuksen mukaista rahaa ei tule?

Maakuntien suunnitelmissa pitää pystyä aidosti hakemaan yhteistä säveltä niin, että mikään alue tai kunta ei koe menettävänsä kohtuuttomasti. Pientäkin vähemmistöä on kuunneltava. Tämä on edelleen mahdollista. Myös Lapissa. Ellei mopo ole jo karannut käsistä.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Taivalkoskelta.

MAINOS

Kommentoi

turhaa hehkutusta kaadetaan koko sote ja mennään vanhoilla eteenpäin.hyvin on pärjätty ja tullaan pärjään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keränen on "ajan tasalla". Rohkeutta vain lisää tuoda esiin nyky-Soten puutteita. Julkinen terveydenhuolto pitää olla kaiken perusta. Yksityispalvelut täydentäköön sitä. Veronmaksaja joutuu nykysuunnitelmissa kustantamaan myös yksityisen bisneksen voitot. On itsestään selvää, että sairaudet hoidetaan, mutta on moraalitonta käyttää sairaita ja verorahoja liikevoittojen tuottamiseen. Noin viiden miljoonan kansa ei kestä amerikkalaista rahastusjärjestelmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

keränen pelottelee työpaikkojen karkaamisella. kyllä ne hommat joku tekee yksityiselläkin puolella.

kirjoituksesta puuttui veronmaksajan näkökulma. terveyskeskusten tärkein funktio ei ole työllistää. niiden tehtävä on hoitaa terveyttä riittävällä laadulla kustannustehokkaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kommentoija osaa nähdä monta olennaista asiaa. Aika moni ei ole tajunnut, ettei pienen kunnan asukkaan menojen siirtäminen kaupungille mitään säästä. Todennäköisesti käy päinvastoin. Tärkeää on myös ottaa kokonaisuus huomioon jopa matkakuluja ja työajan menetyksiä myöten. Hallituskaan ei ajattele kansantaloudellisia kokonaiskustannuksia vaan peilaa tehokkuutta yksittäisten yritysten näkökulmasta. Ne kun tuottavat voittoa niin menot alkavatkin tuntua saatavilta. Aivan älytöntä!

Hallitus on monimutkaistamassa terveydenhuoltojärjestelmää rajusti, vaikka oikea tie olisi sen yksinkertaistaminen. Jokainen ymmärtää kummalla tavalla saadaan säästöjä ja kummalla kulut lisääntyvät. En ymmärrä miksi nekin kansanedustajat, joilla pitäisi olla terveydenhuollon asiantuntemusta, ovat mukana poliittisessa pelissä, joka ei millään tavalla edistä terveydenhuoltoa. Kun yksikään uudistuksen tavoitteista ei selvästikään ole toteutumassa, asiantuntijan pitäisi ottaa selkeä kanta olipa oman puolueen linja mikä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulihan tuosta nyt selväksi että pienemmistä kunnista karsitaan palveluja ja keskuskaupunkeihin lisätään. Nyt on pääsääntöisesti ollut niin että palvelut on hyvin monissa kunnissa pelanneet moitteetta, sen sijaan suuremmissa kaupungeissa on ollut ja on suuria vaikeuksia sosiaali ja terveyden huollossa. Siirtämällä resursseja maaseudulta kaupunkeihin siirretään ongelmat vain taskusta toiseen.
Se mikä on varmaa niin säästöjä ei synny kokonaisuus huomioon ottaen, myös se on varmaa että palvelut maaseutukunnissa tulee huononemaan ellei poistu kokonaan pitkien matkojen päähän.
Yksi byrokratian ratas joka tapauksessa tulee lisää, maakunta hallinto. Se syö kaiken mitä säästöä kenties karsituista palveluista syntyy.
Asiakkaille uusi järjestelmä tulee taatusti maksamaan enemmän kuin nyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pieni kunta on suuren kaupungin naapurissa, niin palvelut ovat pelanneet. Näin mm. Oulun seudulla. Mutta miten on esim. Utajärvellä, Pyhännällä, Siikalatvassa? Ammulla onnikalla Ouluun ja palveluja ostamaan yksityiseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tuo 3 miljardin säästöleikkaukset ovat yksi sellainen tekijä, joka ajaa kunnat Meri-Lapin kaltaisiin toimenpiteisiin. Keränen on itse yhtenä keskustan kansanedustajana ollut hyväksymässä ja ajamassa sote-ratkaisua, joka on melkeinpä yksimieliseti tuomittu useimmilta asiantuntija tahoilta. Nyt sitten, tässäkin, kirjoituksessa hän kirjoittaa asiasta tavalla, kuin hänellä ei olisi ks. asiaan osaa eikä arpaa. Varsinaista hurskastelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SOTE uudistuksen virhe ja ja suuri sellainen on siinä, etttä hallitus tekee sitä kolmen puolueen toimesta. Terveyden huolto on niin suuri asia ja kaikkia kansalaisia koskeva, ettei sitä saada kuntoon muutoin kuin ensin sopimalla koko eduskunnan kanssa miten se on tehtävä. Sen jälkeen sen toteutuminen on helpompaa, eikä ole sidoksissa eduskuntavaalikauteen. Poliittisesti kokemattomat ihmiset lähtivät sanelun tielle ja seuraamukset näkyvät nyt Meri-Lapin osalta. Jatkoa tulee seuraamaan muissa saneerauksen kohteeksi joutuvissa maakunnissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SOTE uudistus on lähes mahdoton tehtävä kolmelle puolueelle. Vielä mahdottomampi se olisi koko eduskunnalle.

Eri suuntiin vetäviä intressejä on yksinkertaisesti liikaa. Se nähdään myös maakuntauudistuksen kohdalla. Valmistuuko sekään koskaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

145
Suomen Yrittäjät kehottaa jäseniään lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen – myös kovempia toimia suunnitteilla
95
SAK:n Elorantaa ei yllätä yrittäjien aie lopettaa ay-maksujen perintä palkasta – "Ay-liikkeen alasajo motiivina, aika surullista"
93
Iso osa Suomen suurimpaan työttömyyskassaan tänä vuonna liittyneistä on nuoria – tarkkaa syytä siihen ei YTK:ssa tiedetä
61
Ammattiliittojen lakot laajenevat taas – 7 000 Teollisuusliiton työntekijää ensi viikolla kolmeksi päiväksi lakkoon
36
Näin JHL:n lakko tuntuu Oulussa syyslomaviikolla: Ruokaloita kiinni, sisäliikuntapaikat suljettuina, yleisten tilojen siisteyden laskua
34
Kärpät dominoi liigakaukaloita ja rikkoo ennätyksiä – yksikään liigajoukkue ei ole yltänyt aiemmin samaan kuin oululaiset nyt
34
Teollisuusliiton Riku Aalto: "Emme käy sdp:n vaalikampanjaa, jäsenet todella pettyneitä hallituksen toimiin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Saisipa sitten joskus edes jotain. Ettei vaan jää ilman sitä kaikkea, mitä muut saavat ja minä en. En ala. Mulla nyt su... Lue lisää...
Osittain myöhennetty...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image