Kolumnit

Me luotamme poliisiin

Kolumnit 30.1.2019 20:00
Eero Suutari

Eduskunnasta

Poliisin tehtäväkenttä on laajentunut paljon sen voimavaroihin nähden. Poliisiammattikorkeakoulun Poliisin toimintaympäristö -julkaisun mukaan yksi tulevaisuuden poliisitoiminnan suurista haasteista on tihentyvä tietoverkottuminen. Se avaa globaaleja, uusia mahdollisuuksia rikollisuudelle, joihin poliisien kyvyn vastata täytyy tehostua. Kansainvälisen yhteistyön merkitys tämän kaltaisten rikosten torjunnassa tulee myös korostumaan.

Rikosten ennaltaehkäiseminen on yksi poliisin tärkeimmistä tehtävistä. Poliisilla on vuosittain noin miljoona hälytystehtävää ja rikosilmoituksia tehdään vuodessa noin 800 000. Suomessa on suhteellisen vähän poliiseja sen asukaslukuun nähden, ja monia pieniä rikoksia jää selvittämättä. On tärkeää, että myös lievemmät tapaukset selvitetään, sillä niiden kautta saattaa paljastua törkeämpiä rikoksia. Tämän myötä pieni rikollisuus ei myöskään pääse johtamaan suurempaan.

Vuonna 2018 Suomessa oli 136 kuntaa, joissa poliisin saapuminen hälytyspaikalle kesti yli puoli tuntia. Näin ei voi jatkua. Poliisin on voitava keskittyä ydintehtäviinsä, kuten hälytystoimintaan, rikosten esitutkintaan sekä jalkautumiseen ”korttelipoliisitehtäviin”. Muiden tehtävien kuten päihtyneiden kuljetusten ja vartioinnin siirtämistä pois poliisilta on harkittava.

Poliisikoulutus on Suomessa korkeatasoista. Vuosittain koulutuksen aloittaa noin 400 opiskelijaa. Hakijoiden soveltuvuudesta ei saa tinkiä, mutta yhteiskunnan muuttuessa hakukriteerejä tulee kuitenkin tarvittaessa päivittää. Suomessa on noin 1,3 poliisia tuhatta asukasta kohden. Vastaava luku muissa Pohjoismaissa on noin kaksi. Pidemmällä tähtäimellä Suomessakin tulisi olla kaksi poliisia tuhatta asukasta kohden.

Viime aikojen tapahtumat osoittavat, että poliisin resursseja lapsiin kohdistuvien ”somesaalistajien” kiinni saamiseksi on lisättävä. Itse ehdotan sosiaalista mediaa vahtivien ja ”somesaalistajia” paljastavien ohjelmistorobottien kehittämistä. Poliisien koulutuksessa tämän osuutta on myös lisättävä.

Tavallinen suomalainen tarvitsee harvemmin poliisin apua, mutta kun niin käy on tärkeää, että saamme asiamme selvitetyksi. Järjestelmän on turvattava riittävän monen oikeudensaanti. Vastuullisen päättäjän tehtävänä on huolehtia, että näin on myös tulevaisuudessa. Riittävä määrä poliiseja on turvallisuuden kannalta välttämätöntä.

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Kajaanista.

MAINOS

Kommentoi

Somen käyttö ei ole rikos, sitä ei ole määritetty rikoslaissa rangaistavaksi. Se että, jonkun toisen ihmisen tapaaminen sovitaan Somessa ei myöskään ole rikos. Poliiislla tai tällä tapaamisen sopijalla ei ole mahdollisuutta varmistaa ennakkoon, onko tapaamisen kohde esim. alaikäinen. Joten demokratian ja länsimaisen oikeuskäsityksen mukaan tässä on edettävä eli rikos tapahtuu vasta silloin, kun rikos tapahtuu. Poliisi ei voi päätellä mitenkään onko toisen ihmisen tapaamiseta sopiminen tehty raiskaustarkoituksessa vai ei. Haluammeko DDR-tyylisen valvonta yhteiskunnan, jossa poliisi seuraa nettin käyttöäsi ja päättelee mitä aiot tehdä? Kukapa meistä ei olisi joskus jossain tilanteessa halunnut tappaa toisen ihmisen tai ainakin vahingoittaa häntä, mutta ihmiset eivät useimmiten (onneksi) niin toimi, vaan osaavat hillitä itsensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ympäristörikoksia ei tutkita, viranomaisrikoksia ei tutkita, louhintaan liittyvä valtava laiton räjähdysaineiden käyttö, käsittely jätetään tutkimatta. KRP.n tutkija sanoi hänet estetään tukimasta ja laitettiin puun ja kuoren väliin. Eikö tämä kerro jo paljon poliisijohdon toiminnasta myös Oulussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En pahemmin luota. Osa omaisuusrikoksista siirretään suoraan mappiin Ö, ja jätetään kylmästi selvittämättä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talousrikosten tutkintaan tarvitaan lisähenkilöitä ja se rahoittaa tuloillaan itse toimintansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eero Suutari puhukoon vain omasta puolestaan. Luottamuksesta ei voi puhua, kun lauma entisiä ja nykyisiä poliisipomoja istuu syytettyjen penkillä. Kenttätasolla osa joutilaiksi itsensä kokeneita poliiseja kyttää rehellisiä veronmaksajia puskasta ja sakottaa omaksi ilokseen, vaikka perusteita ei olisikaan. Poliisikunnan epäiltyä korruptiota ei ole vielä tutkinut kukaan. Eli kyllä ensin pitäisi puhdistaa poliisikunta ja vasta sen jälkeen ryhtyä puhumaan lisäviroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa puhut. Suomessa syytettyen penkilla istuu koko ylin poliisijohto rotoksien takia. Kenttapoliisit kyttaa lahinna mopopoikia, 3 km/h ylinopeutta ajavia ja muita helppoja keisseja vain tayttaakseen omaa ja valtion kukkaroa. Sen sijaan poliisikaverit, jotka ajavat ylinopeutta paastetaan kuin koira verajasta (kuten tassa jokin aika sitten paljastui). Minun luotamus koko virkamieskuntaa kohtaan on kokolailla nolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisit vaikuttanut aikanaan syihin, etkä yrittäisi peitellä jälkiä nyt.
Eikä kannata sanoa, ettei kukaan varoittanut - se vaan leimattiin isolla R-leimalla silloin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

41
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
40
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
29
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
22
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
10
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
9
Kärpät kaatui Hämeenlinnassa sysimustaan minuuttiin toisessa erässä – Manner HPK:n salamamaaleista: ”Ei siinä mielestäni mitään isompia virheitä tapahtunut”
8
Sulamisvedet uhkasivat rakennuksia Pudasjärven keskustassa – palomestari: "Vesi jo nurkkapielessä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 12 Ahvenanmaan maakunnassa. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. Ruohikkopalojen vaara on suuri Ahvenanmaan, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Ilkeää on, tuo kateus nimittäin. Alle promille, siis tuhannesosa eläkeläisistä, saa yli kymppitonnin eläkettä (Iltalehti... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image