Kolumnit

Matti Vanhanen presidentiksi

Kolumnit 11.1.2018 10:00
Juha Sipilä

Eduskunnasta

Tasavallan presidentti kantaa suurta vastuuta Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta levottomassa maailmassa. Perustuslain mukaan tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Hän on myös puolustusvoimien ylipäällikkö. Näihin kahteen tehtävään tiivistyy presidentin toimenkuva.

Tammikuun lopun presidentinvaalit ovat tärkeä osa suomalaisesta demokratiaa. Tarvitsemme aidon vaalin jo kansanvallan näkökulmastakin. Tärkeintä on, että ihmiset lähtevät innokkaasti äänestämään.

Keskustan ehdokas Matti Vanhanen ylittää kirkkaasti presidentin viran pätevyysvaatimukset. Vanhanen toimi kahden hallituksen pääministerinä vuosina 2003-2010. Näin hänellä on vahva kokemus perustuslain vaatimasta yhteistoiminnasta ulkopolitiikan johtamisessa. Kellään muulla ehdokkaalla ei ole kokemusta pääministerin tehtävän hoidosta.

Tänään meitä kohtaavat uudenlaiset haasteet ulkopolitiikassa. Vanhanen on osoittanut kypsää harkintaa niiden käsittelyssä.

Esimerkiksi sopii Vanhasen ajatus Euroopan pakolaiskriisin juurisyihin puuttumisesta. Hänen mielestään kriisin ratkaisu vaatii itse asiassa mittavaa investointiohjelmaa Afrikkaan. Sitä kautta sinne syntyisi työpaikkoja niin, että nuorten ihmisten ei tarvitsisi lähteä hengenvaarallisille muuttomatkoille Välimeren yli Eurooppaan.

Presidentti vastaa puolustusvoimien ylipäällikkönä myös perinteisestä, asevoimaan perustuvan turvallisuuden ylläpidosta. Jokaisen ehdokkaan vaalijulisteen ja kuvan edessä on hyvä kysyä, uskoisitko ylipäällikön tehtävän tälle henkilölle tiukassa paikassa.

Matti Vanhasen kohdalla vastaus on selvä. Hän on osoittanut kaikissa tehtävissään juuri sitä harkintaa ja paineensietokykyä, mitä ylipäällikön tehtävässä vaaditaan.

Ennen pääministerikauttaan Vanhanen toimi lyhyen aikaa puolustusministerinä. Myös tämä kokemus puuttuu muilta ehdokkailta.

Vanhasen pätevyyttä korostaa vielä se, että hän on syvästi sisäistänyt kansanvaltaisen hallitustavan. Se vaatii yhteistyön rakentamista yli puoluerajojen kansan vaaleissa ilmaiseman tahdon perusteella. Vanhasen hallituksissa keskustan kumppaneina ovat olleet niin SDP, kokoomus, RKP kuin vihreätkin. Vanhanen ei ole yksilösuorittaja vaan joukkuepelaaja.

Suomi tarvitsee nyt yhteistyötä rakentavia poliitikkoja kipeämmin kuin pitkiin aikoihin. Vanhanen rakentaa toiminnallaan koko kansakunnan eheyttä ja toimii koko Suomen puolesta.

 

Kirjoittaja on pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Kempeleestä.

MAINOS

Kommentoi

Ei mitään Matteja. Väyrynen on ylivoimaisesti paras. Entisenä keslustalaisena teen työtä Väyrysen puolesta. Keskusta ja kokoomus on samaa puoluetta,ei sovi minulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalaiset herätkäähän talviunilta ! Matti murisee jo ! Sipilähän on tehnyt tämän maan eteen suurimman työn hallituksen kanssa ja saanut talouden nousuun joten eiköhän kumarreta ja kiitetä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matti Vanhanen olisi vakaa Presidentti maallemme ja hänellä on runsaasti näkemyksellisyyttä asioihin.Presidentti Sauli Niinistö vaikuttaa jo väsyneeltä mieheltä ja hänellä ei ole enää sitä pontta ja tarkkaavaisuutta mitä Presidentiltä vaaditaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yllättävän huonosti argumentoitu kirjoitus Sipilältä. Vanhanen olisi kyllä mielestäni hyvä presidentti.
"Jokaisen ehdokkaan vaalijulisteen ja kuvan edessä on hyvä kysyä, uskoisitko ylipäällikön tehtävän tälle henkilölle tiukassa paikassa." Eikös tiukassa paikassa ylipäällikön nimitys ole vain muodollisuus joka vielä luovutetaan esim PVn komentajalle. Eikä tämä ole minusta ainut "pussilauseella" toteutettu argumentti kirjoituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainio kolumni pääministeriltä. Nyt on aika tehdä tästä vaali ja järjestäytyä Matin taakse. Hän on pätevä, osaava ja harkitseva. Kaikki ne ovat niitä ominaisuuksia, joita presidentti tarvitsee.
Sitäpaitsi kuka keskustalainen nyt kokoomusta äänestäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On totta, että Matti Vanhasella on relevanttia kokemusta presidentiksi. Hän on myös monessa suhteessa hyvin osaava. Vanhasen henkilökohtaiset toimintatavat eivät kuitenkaan täytä niitä vaatimuksia, joita minä presidentille asetan.

Poliitikot osaavat pelaamisen. Nämä vaalit ovat menneitä lumia keskustan kannalta. Seuraavissa vaaleissa keskustan ehdokas on Olli Rehn, joka istutetaan Suomen Pankin pääjohtajaksi. Sipilä taisi kyllä uhota lopettavansa poliittiset virkanimitykset. En ole huomannut tuon lupauksen noudattamisesta mitään. Pelit jatkuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä Sipilä voisi yhden hallituksen eroanomuksen käydä Presidentti Sauli Niinistölle esittämässä, mutta ottaisit varmaankin tulitikut mukaasi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikohan me olla saatu tarpeeksi jo kepulaisten suhmuroinnista, siltarumpupolitikoinnista ja koplailuista. Kannattaako oikeasti jakaa kansa kahtia eriarvoistavalla politiikalla, missa oman edun nimissa ollaan valmiita myymaan koko maa vaikka Neuvostoliitolle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image