Kolumnit

Maa­kun­ta­uu­dis­tuk­ses­sa piilee merkittävä ym­pä­ris­tö­ris­ki

Kolumnit 28.2.2018 20:00
Hanna Halmeenpää

Maakuntauudistuksen valmistelu on eduskunnan tämän kevään suurimpia töitä. Uudistukseen liittyen maaliskuun aikana eduskuntaan tulee myös hallituksen lakiesitys uuden Valtion lupa- ja valvontaviraston eli LUOVAn perustamisesta.

Vuoden 2020 alussa toimintansa aloittavan LUOVAn toimipaikkoja tulee kaikkiin uusiin maakuntiin. Niihin kootaan tehtäviä muun muassa nykyisistä aluehallintovirastoista sekä elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista.

Eniten jo ennakkoon on kritisoitu yleisen ja ympäristön edun mukaisten asioiden laillisuusvalvonnan heikentämistä. Hallitus nimittäin aikoo poistaa viranomaisilta valitusoikeuden LUOVA-viraston päätöksistä. Linjaus on rankka ja vaatii perustuslaillisen tarkastelun.

Hallitus haluaa purkaa byrokratiaa ja nopeuttaa lupaprosesseja, hyvä. Tässä kohtaa keinot ovat väärät. Viranomaisvalitukset eivät ole tähänkään saakka olleet keinotekoisia hankkeiden jarrutusyrityksiä, vaan päätösten lainmukaisuuden kannalta aiheellisia ja perusteltuja. Siksi ne ovat menestyneet huomattavasti muita paremmin tuomioistuimissa.

Esimerkiksi ely-keskusten osuus kaikista kaavoja koskevista valituksista on viime vuosina ollut vain noin neljä prosenttia, joista kuitenkin 80 prosenttia on hyväksytty. Laillisuusvalvontaa on tarvittu.

Ympäristöhallinnon tehtäviä, nyt ja jatkossa, ovat muun muassa luonnonsuojelu, vesiensuojelu, kaavaohjaus, ja erilaisten lupien valvonta. Yhdistävä tekijä ja ympäristöhallinnon keskeinen tarkoitus on yleisen edun valvonta. Se on julkisen vallan käytössä aivan keskeistä. Viranomaispäätösten lainmukaisuuden valvonta – myös yleisen edun nimissä tapahtuvin valituksin tuomioistuimeen – on oikeusvaltion peruskalliota.

Yleisen edun valvonta koskee meitä kaikkia. Tällöin mahdollisena haitankärsijänä ei ole yksityishenkilö tai jokin tietty omaisuus, vaan valvonnan kohteena on yleisempi, kollektiivinen kokonaisuus, kuten maisema, maaperän, veden tai ilman laatu, kulttuuriympäristö tai elinympäristö. Ne eivät ole kenenkään yksityistä omaisuutta, eivät edes valtion.

Korkein hallinto-oikeus, hallinto-oikeudet, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen vapaa-ajan kalastajat, Kalatalouden keskusliitto, Itä-Suomen yliopisto ja ely-keskukset ovat kritisoineet LUOVA-lakiesitystä. Niiden mukaan valitusoikeuden rajaaminen ulkoistaa yleiseen etuun ja ympäristönsuojeluun liittyvää laillisuusvalvontaa aivan liikaa kansalaisjärjestöjen vastuulle.

On vaikeaa olla ajattelematta, etteikö lakivalmistelun poliittisen ohjauksen tarkoituksena olisi näin viranhaltijoiden vaientaminen ympäristönsuojelussa ja yleisen edun valvonnassa. Toivoisin olevani täysin väärässä.

Kirjoittaja on vihreiden kansanedustaja Kalajoelta.

Lue lisää lukijoiden mielipiteitä päivän Kalevasta!

Näin lähetät mielipidekirjoituksen Kalevaan.

MAINOS

Kommentoi

Ely-keskuksen kaavavalitukset ilmeisesti liittyvät kuntien tekemiin päätöksiin. Niissä tapauksissa valtion valitusoikeus on ihan perusteltu. Sen sijaan ei ole perusteltua, että valtio valittaa valtion päätöksistä.

Muuten on kyllä kornia nimittää lupa- ja valvontavirastoa LUOVAksi. Onko vähemmän luovaa toimintaa kuin lupien myöntäminen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudistus on jatkoa ympäristöhallinnon alasajolle, joka alkoi jo 2010 kun alueelliset ympäristökeskukset lakkautettiin ja liitettiin osaksi perustettuja ELY-keskuksia. Ylijohtajiksi nimitettiin pääasiassa liikenne- tai elinkeinoalan henkilöitä. Tämä näkyy mm. Talvivaarasssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maakuntauudistusta varjostaa ensinnäkin maakuntahallintojen suuri määrä eli peräti 18 eri maakuntaa, joka poikkeaa asiantuntijoiden viidestä hirvittävän paljon. Taustalla on tietysti keskustapuolueelle soten tärkein osio eli maakuntahallitukset, joilla puolue pyrkii turvaamaan poliittiset valta-asemansa maakuntatasolla. Vain yhden puolueen omaksi ristiretkeksi paljastunut maakuntauudistus ei tavallista kansalaista kiinnosta lainkaan. Jo nyt on helppo ennustaa surkeat äänestysprosentit maakuntavaaleissa kiitos keskustapuolueen omahyväisten tavotteiden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja Etelä- sekä Keski-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

151 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image