Kolumnit

Maa ponteva Pohjolan äärillä on

Kolumnit 6.12.2017 10:00
Pirkko Mattila

Eduskunnasta

Suomen satavuotias historia on ollut määrätietoista rakentamista. Se ei ole tietenkään ollut ainoastaan talojen rakentamista, vaan kokonaisvaltaista maamme rakentamista mukaan lukien hyvä hallinto, talouspolitiikkaa ja turvallisuus. Onhan toki tänäänkin kasvavan talouden merkki, kun rakennustelineitä ja -nostureita pystytetään. Joskus pitää purkaa, mutta toivottavasti vain uuden ja paremman tieltä.

Marraskuussa sosiaali- ja terveysministeriö täytti sata. Vaikeasta ja vaivalloisesta alusta huolimatta vähäväkinen ja -varainenkin kansa panosti hyvinvointiin. Sata vuotta sitten saatiin kahdeksantuntinen työpäivä. Äitiyspakkaus täytti hiljan kahdeksankymmentä ollen edelleenkin valovoimainen sosiaalinen innovaatio. Tänään sen nimestä kiistellään ja kieli poskessa; pieniäkö ovat lopulta murheemme? Mielestäni äitiyspakkauksen loistoa ei himmennä, vaikka se olisi jatkossa vaikkapa vauva- ja perhepakkaus. Nimiasiaa ja Kelan toimintaa valvoo eduskunta, kuten perustuslain 36 § määrää.

Sadan vuoden rakennustyö on mahdollistanut. Meillä on maksuton koulutus ja kattava terveydenhoito. Aikanaan peruskoulu ja kansanterveyslaki lisäsivät alueellista ja väestöllistä tasa-arvoa maahamme. Sittemmin kansanterveyslain mukaiset kuntainliitot purettiin – uuden tieltä.

Yksi toisensa jälkeen perustetuista ministeriöistä saavuttaa näinä aikoina korkean iän. Ne todistavat määrätietoisesta työstä isänmaan hyväksi. Opetus- ja kulttuuriministeriötä edelsi ”keisarillisen Suomen senaatin kirkollistoimituskunta”, vuodesta 1917 lähtien kirkollis- ja opetusasiaintoimikunta. Sitä mukaa kun kirkolliset tehtävät ovat vähenivät, nimi muuttui. Toimituskunnista tuli ministeriöitä, senaattoreista ministereitä.

Yhtä kaikki, niin kirkon kuin koulunkin tehtävät ovat tärkeitä. Peruskoulustamme voimme olla Pisa-tutkimusten valossa edelleen ylpeitä, mutta löysätä ei saa. Koska meillä on valtion vaatima oppivelvollisuus, on valtion turvattava lapsen oikeus oppimiseen.

Valitettavasti hyvinvointimme puutteita mitataan leipäjonojen pituudessa ja syrjäytyneiden nuorten määrässä. Työtä pitää määrätietoisesti jatkaa, jotta yhteiskunnallinen ja väestöllinen tasa-arvo säilyvät. Ei yhteiskunta synny poliittisessa tyhjiössä saati arvotyhjiössä.

Instituutiot, virastot ja valtion hallinto täyttävät yksi toisensa jälkeen korkeita vuosia – nivotaan ne kaikki juhlavuoteemme. Erilliset juhlat ovat tervetulleita arkeen, Suomi100 on ollut monipuolisesti juhlittu vuosi.

Puolustusvoimat täyttää ensi vuonna sata vuotta. Senkään historia ei ole ollut itsestäänselvyys, mutta se teki kiistatta merkittävää historiaa toisen maailmansodan aikaan. Kiitos sotiemme veteraaneille, lotille ja kotirintamalle. Te turvasitte rakkaan itsenäisen Suomen.

Onnea satavuotias Suomi! Hyvää itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta lukijoille!

Kirjoittaja on kansanedustaja (sin.) ja sosiaali- ja terveysministeri Muohokselta.

MAINOS

Kommentoi

Millä viranomaiskoneisto saadaan kunnioittammaan ja toimimaan lakien mukaan sata vuotiaassa Suomessa. Tilanne on heikko lastensuojelu ei toimi Oulu yksi hyvä esimerkki. Vanhusten kaltoin kohtelu ja heidän avun tarve ei ole vastaa todellisuutta. Työttämyys lisääntyy, kun nuoriso sairastaa samanaikaisesti. Koulu kiusaaminen on vain sanan helinää, mutta kukaan ei puutu. Virkamies koneisto ei valvojina valvo laittomuuksia. Vääryys saa rehottaa joka alalla. On satavuotias Suomi! Moni asia muuttunut, mutta onko paremmin? Itsenäistä Suomea ei varmaan vääryyden verhoon rakennettu. Oikeus kunniaan ja juhlistamme Satavuotiasta Suomea jatkossa oikeudenmukaisuuteen MInisterillä olisi työtä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkä ja kunniakas ponnistelu Suomen kehittämiseksi siksi mitä se on nyt velvoittaisi myös nykyhallituksen ministereitä miettimään miksi juuri nyt leipäjonot ovat pisimmillään ja ruuhkat toimeentulutukiluukuilla suurimmillaan. Kansalaisia kalvaa myös suorastaan jo pelko siitä mihin tilaan nykyhallitus saa maamme sosiaal- ja terveyspalvelut sote-sekoilullaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

63
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
17
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
11
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
7
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image