Kolumnit

Luottamus terveysalan asian­tun­ti­joi­hin horjuu

Kolumnit 17.11.2011 0:00
Heli Väyrynen
"Olen kovin kyllästynyt tähän terveysauktoriteettien harrastamaan virheellisen tiedon jakamiseen. Voisiko Kalevan toimitus käyttää yhtään enempää lähdekritiikkiä?" Tämä sähköpostiini tullut lukijan palaute kertoo osuvasti tämän hetken ilmiöstä Suomessa.

Palaute koski Kalevassa ollutta ravitsemusjuttua. Pyysimme lukijoilta kysymyksiä ruoasta, ja etsimme niihin vastauksia asiantuntijoiden avulla.

Ruoan terveysvaikutuksia koskeviin kysymyksiin vastasivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska, vähähiilihydraattiseen ruokavalioon perehtynyt erikoislääkäri Antti Heikkilä ja kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab.

Palautteen antanutta lukijaa ärsyttivät nimenomaan Puskan ja Schwabin vastaukset. Ne olivat kuulemma täyttä potaskaa, vaikkakin esimerkiksi Itä-Suomen ylipistossa työskentelevä Ursula Schwab on julkaissut lukuisia tutkimuksia ravinnon terveysvaikutuksista ja on mukana laatimassa uusia pohjoismaisia ravitsemussuosituksia.

Lukijan palautteen mukaan hän on kuitenkin terveysauktoriteetti, eli vapaasti suomennettuna "liian pätevä vastamaan tuntemansa alan kysymyksiin".

Nykyään vallalla tuntuu olevan näkemys, että maallikko on paras asiantuntija vastaamaan terveysväittämiin.

Yksittäisen ihmisen kokemusta arvostetaan enemmän kuin asiantuntijan yhteenvetoa tieteellisistä tutkimuksista.

Luottamus terveysalan asiantuntijoihin horjuu muutenkin.

Dokumenttiohjelma väittää, että lääketeollisuus on luonut tauteja, joihin höynäytetyt hölmöt syövät turhia lääkkeitä.

Kun lääkäri esittää julkisesti huolensa sydänpotilaista, jotka ovat lopettaneet tarpeellisten kolesterolilääkkeiden syönnin haittojen pelossa, lääkäri saa niskaansa kritiikkiryöpyn: hänellä on kytköksiä lääketehtaisiin.

Vihjaillaan, että lääkärit, viranomaiset ja lääketeollisuus ovat salaliitossa keskenään. Tavoitteena on saada tyhmä kansa ostamaan, jotta lääketehtaiden omistajat rikastuvat. Monen peräänkuuluttama maalaisjärki tuntuu todellakin kadonneen suomalaisilta.

Tietysti on turhaakin lääkitystä, mutta kaikki lääkitys ei ole turhaa, ei edes kaikki kolesterolilääkitys.

Kaikilla lääkkeillä on haittoja, mutta usein hyödyt ovat haittoja suuremmat. On tauteja, jotka eivät ilman lääkkeitä parane ja ihmisiä, jotka eivät ilman lääkkeitä elä. Terveen on helppo suhtautua lääkkeisiin ylimielisesti.

Sikainfluenssarokote Pandemrixin aiheuttama narkolepsiakohu lisäsi pelkoa rokotuksia kohtaan. Rokotetutkimusten suosio on hiipunut. Miten käy Suomen hyvän rokotuskattavuuden?

Terveydenhuollon ammattilaistenkin mielipide rokotuksista vaihtelee. Olen kuullut jopa hoitajan suusta väitteen, ettei astmaa sairastava lapsi tarvitse kausi-influenssarokotetta, vaikka hän kuuluu influenssan riskiryhmään.

Terveyskeskustelussa vallitsee "antaa kaikkien kukkien kukkia" -periaate. Lehtijutuissa yksinkertaiseenkin asiaan pitää saada tasapuolisuuden nimissä vastaajiksi eri näkemyksiä omaavia tahoja.

Tämä on toki oikein, vaikka se hämmentääkin. Kehen voi enää luottaa, kun jopa saman koulutuksen saaneet ihmiset puhuvat ristiin?

Välillä on tietysti hyvä kyseenalaistaa itsestäänselvyyksiä ja tuoda esiin vaihtoehtoisia näkemyksiä. Totuuskin muuttuu.

Kaikki terveysasiat eivät kuitenkaan ole mielipidekysymyksiä. Joihinkin kysymyksiin on vain yksi oikea vastaus.

Oman kokemuksen lisäksi kannattaa luottaa asiantuntijaan. Viethän autosikin remontoitavaksi hyvälle autonkorjaajalle etkä esimerkiksi jääkaapin myyjälle.

Näinä päivinä tosin ei voi olla enää varma siitäkään, onko asiantuntija oikeasti asiantuntija vaiko sittenkin valeasiantuntija.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Pekka Puska jäi valheista kiinni. Kukaan omilla aivoilla ajatteleva ei voi luottaa THL:n toimintaan ennenkuin johto vaihdettu ja uskottavuus palautettu. Sikaflunssa rokotuksiin liittyen WHO:kin on rahoituskriisikokouksissa ja uskottavuusongelmissa, mutta Suomessa ei edes uutisoida! Tutki Heli edes Saksan lehdistön kirjoitukset (lääkäreiden näkökannat) pandemrixin ajalta ja kuuntele Puolan terveysministerin puhe (lääkäri) niin valaistut millaista vastuuta oikeat asiantuntijat pystyvät kantamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääketehtaiden tarkoitus on tehdä voittoa kehittämällä ja tuottamalla lääkkeitä. Monesti lääketeollisuus keskittyy kroonisten sairauksien lääkkeiden kehittelyyn, onhan parantumaton asiakas tuottoisa asiakas. Varsinkin yksityispuolen lääkärien "varmuuden vuoksi" suorittamia tutkimuksia ei ehkä aina voi pitää tarpeellisina, vaikka potilas ne haluaisikin. Ehkä Hippokrateen valan tarkoitus on päässyt jossakin hieman hämärtymään. Muuten, olen sitä mieltä, että julkinen terveys- ja vanhustenhuolto olisi siirrettävä kunnilta valtiolle, nyt jotkut kunnat luistavat määräyksistä säästääkseen rahaa muuhun toimintaan. Valtio olsi parempi ja tehokkaampi toimija.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai tuota yksityistämiskiimassa niin sekavaksi ja pirstoutuneeksi tehtyä terveydernhoitosektoria voi enää kukaan hallita. Oliko pakko ottaa vuokralääkärit ja ostopalvelut yms. käyttöön? Risikko(kok) voisi vaikka vastata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

50
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
15
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
12
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
8
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
7
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
6
Oulun kaupunki myy kaksi määräalaa Vaaranpihasta – Rintamäen paikalle rakennettavien tornitalojen rakentaminen etenee
5
Kati Leinosen kuvissa hevosharrastajat eivät pyynnöstä hymyile: "Koen, että hymy on maski, joka peittää alleen jotain"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image