Kolumnit

Luja usko Venäjään siirtynyt vasemmalta oikealle

Kolumnit 22.10.2018 12:00
Petri Laukka

Kansainvälinen tutkivaan kansalaisjournalismiin erikoistunut Bellingcat-sivusto on tänä syksynä selvittänyt todisteiden avulla, keitä Salisburyn keväiseen myrkytysiskuun osallistuneet venäläiset turistit todellisuudessa olivat.

Petri Laukka KUVA: Kontiainen Jarmo

Tekaistuilla nimillä liikkuneet Ruslan Boširov ja Aleksandr Petrov ovat Venäjän sankarin arvonimellä palkittuja 39-vuotiaita ammattimiehiä sotilastiedustelu GRU:sta. Boširov on moniin salaisiin hankkeisiin osallistunut upseeri Anatoli Tšepiga. Kaverinsa Petrov on saman laitoksen sotilaslääkäri Aleksandr Miškin.

Kaksikko ei ollut maaliskuisessa Salisburyssa ihaillakseen kivikirkkoa, vaan tekemässä märkää työtä, tappamassa entistä virkaveljeään novitšok-hermomyrkyllä. Tunaroidessa aine levisi viiteen ihmiseen Wiltshiren kreivikunnassa, sivullinen menehtyi.

Bellingcatin ja venäläisen Insider-ryhmän kokoamat todisteet tuskin hiljentävät niitä suomalaisia, jotka eivät usko Venäjän voivan syyllistyä mihinkään ikävään.

Aiemmin heitä mekasti taistolaisissa, kun Venäjä oli sosialistinen liitto. Tänään myös maamme äärioikeistosta nyökytellään mielevästi yksinvaltaiselle, liberalismin vastaiselle Venäjälle.

Suomessa on olemassa enteitä siitä, kuinka uussuomettuneisuus kasvattaa näkökentän eteen Brezhnevin muhkeita kulmakarvoja.

Puoli vuotta sitten perussuomalaisten helsinkiläinen kansanedustaja Tom Packalén esiintyi äänekkäästi julkisuudessa ihmettelemässä, mistä aiheettomat Venäjä-syytökset oikein kumpuavat.

Packalénista Venäjältä puuttuu motiivi myrkyttää kaksoisagentti Sergei Skripal. Ilman päivänselvää motiivia venäläiset eivät käy syyllisistä. Entisenä päivystävänä komisariona hän totesi, että jos kyseinen rikos olisi hänen työpöydällään, Venäjä ei olisi pääepäilty.

Perusteena Packalén käytti teon mielettömyyttä. Venäläiset eivät voi olla niin hulluja, että tekisivät suoraan heihin viittaavan salamurhan, joka aiheuttaisi vakavia kansainvälisiä seurauksia.

Populismille ominainen patenttiratkaisu, salaliitto, pusertui suomalaiskommenteissa esille. Joku Venäjän vastainen taho on ilmiselvästi lavastanut Venäjän syypääksi.

”Suomessa on olemassa enteitä siitä, kuinka uus-suomettuneisuus kasvattaa näkökentän eteen Brezhnevin muhkeita kulmakarvoja.”

Packalén kirjoitti kansanedustajan ominaisuudessa Uudessa Suomessa maaliskuussa, että ”kuka ikinä onkaan teon takana, hänen tarkoituksensa on ollut johtaa jäljet Venäjän porstuaan”.

Naapurimaan uutissivustot ottivat ilolla vastaan Packalénin johtopäätökset. Niitä jaeltiin ympäri maata, sillä näkemys muistutti Venäjän viranomaisten selityksiä.

Venäläisviestimissä Packalén-tarinaa muokattiin pari piirua painavammaksi. Uutisten mukaan kokonainen joukko suomalaisia kansanedustajia pitää Ukrainaa syyllisenä myrkytykseen. Näin ei todellakaan oikeasti ollut – mutta nytpä oli.  

Kenties hyväuskoisuuttaan Packalénin kaltaiset eivät näe, että Venäjän motiivi on uhitella kansainväliselle yhteisölle. Vladimir Putin hämmentää tahallaan väittämällä, että miehet valvontakameroissa ovat tavallisia turisteja ja luontaistuotealalla. Hölmömpi nielee.

Packalénin puolustukseksi on mainittava, että sattuuhan niitä erehdyksiä kokeneellekin. Sillä kerta ei ollut ensimmäinen. Vuonna 2014 perussuomalainen uskoi Suomessa pisimpään, helmikuusta elokuun lopulle, että Itä-Ukrainassa ei ole Venäjän sotilasjoukkoja.

Naapurisuhteet kannattaa pitää kunnossa, mutta tosiasiat on tunnustettava. Venäjän valtio on osallistunut Britanniassa rikokseen. Se ei ole valeuutinen.

MAINOS

Kommentoi

Novichokista ja Skripalieista ei ole muuta kuin Brittien sana. Bellingcatin todisteet Alexander Petrovin henkilöllisyydestä on osoitettu kuvamuokkauksella yhdestä kuvasta väärennetyiksi ja tämän voi verifioida kuka tahansa. Katso vaikka nimimerkkiä vastaavan twitter tilin viesiti, jossa asia paljastettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mielenkiintoista saada tarkempi tieto siitä linkistä, missä tuo henkilöllisyyteen ja kuvaan liittyvä väärennös on osoitettu. Yleensä kuvamuokkauksen toteamiseen tarvitaan hieman ammattitaitoa ja hyvät tekniset välineet. Miten tässä tapauksessa kuka hyvänsä voi verifioida tämän asian?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa tyhmä kirjoitus.
Silloin kun Packalen otti asiaan kantaa, ei ollut mitään todisteita. Poliisi vaati todisteita, mikä on oikein. Sen sijaan jo silloin lähtivät laukalle russofobit.
Nyt kun valokuvat ym. on asia selvä ja sen on Packalenkin myöntänyt.

Kannattaisi säilyttää se luja usko totuuteen eikä automaattisesti siihen että kyllä se Putin on kuitenkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti Packalén uskoo myös Pyhäjoen ydinvoimalan olevan Venäjän osalta vain ja ainoastaan energis-taloudellinen hanke, eikä lainkaan poliittis-strateginen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eteenpäin. Seuraava askel Suomessa on, että emme syyllistä toisiamme emmekä muutenkaan ota osallissuutta siitä mitä suurvallat tekevät. Itsenäisyys parhaimmillaan on sitä, että uskaltaa olla oma itsensä. Tämä jos mikä voisi päteä Suomeen, Koiviston sanoin säilyttäein Suomen idean. Jos kenenkä, suomalaisten voimavara on ymmärtää venäläistä sielua ja sivistystä, vaikka heillä on hieman erilainen yhteiskuntakehitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhin matka äärioikealle kulkee äärivasemmiston kautta.

Euroopassa fasistiset 1930 luvun johtajat olivat lähes kaikki entisiä sosialisteja, Mussolinista lähtien. Meillä Vihtori Kosola oli näistä poiketen aiemmin maltillinen maalaisliittolainen. Vahvistaako poikkeus säännön?

Olisiko sittenkin kyse pelkästään fundamentalistisesta mielenlaadusta? Tällainen persoonallisuus hakee ehdottomia totuuksia, riippumatta siitä mistä ne kumpuavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoinpa tässä kerran videon livetilaisuudesta jossa Bellingcatin Eliot Higgins väitteli kemiallisten aseiden asiantuntijan kanssa, eikä osannut tehdä mitään muuta kuin inttää ja huutaa kun asiantuntija osoitti hänen väitteensä vääriksi. Asiantuntija myös huomautti Bellingcatia että todistusaineistoa keksimällä ja vääristelemällä Bellingcat vain pelaa vastustamiensa ihmisoikeusrikkojien pussiin. Kaikkein hyväuskoisimmat tässä tapauksessa taitavat olla niitä jotka uskovat Bellingcatin "todisteisiin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Petri haluaa voittaa muumimummojen rajuin moralisti-palkinnon niin jatka vain samaa rataa. On aivan eri asia teurastaa valtiollinen häirikkö lähetystössä, kuin paheksua sitä ääneen. Tai osoitella syyttävästi valtion johtoon. Packalen on oikeassa. Maailmassa tehdään rumia asioita ja jostakin kulmasta katsottuna ne ovat oikein ja välttämättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Packalen jätti kertomatta, tietäen kyllä, että Venäjän tarkoituskin oli johdattaa jäljet omaan porstuaan. Varoituksena muille. Mutta Packalen kun kuuntelee sitä, jonka lauluja laulaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo Packalenin ajatus on kaikesta järkevin tähänastisista. Ei vanha poliisi aivan yhtä hölmö vedätettävä ole kuin nämä monet"russofobikot"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis että venäjä ei ole sekaantunut myrkytykseen. Sitäkö tarkoitat järkevällä ajatuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vanhastaan tunnettu tämä "Minä olen oikeassa ja muut väärässä" -syndrooma. Syykin osataan selittää vakuuttavasti - lääketieteellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
18
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
13
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
12
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Äänestys osoitti, että oululaiset haluaisivat Lammassaareen tanssipaviljongin – Tango selvisi voittajaksi tiukassa kisassa
3
Kamera olalle ja ääntä kohti – Heino Kuhan lintukoto on talvinen Hietasaari auringon noususta laskuun

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Töistä hautaan, no kukin tavallaan. Lue lisää...
Kx

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image