Kolumnit

Luja usko Venäjään siirtynyt vasemmalta oikealle

Kolumnit 22.10.2018 12:00
Petri Laukka

Kansainvälinen tutkivaan kansalaisjournalismiin erikoistunut Bellingcat-sivusto on tänä syksynä selvittänyt todisteiden avulla, keitä Salisburyn keväiseen myrkytysiskuun osallistuneet venäläiset turistit todellisuudessa olivat.

Petri Laukka KUVA: Kontiainen Jarmo

Tekaistuilla nimillä liikkuneet Ruslan Boširov ja Aleksandr Petrov ovat Venäjän sankarin arvonimellä palkittuja 39-vuotiaita ammattimiehiä sotilastiedustelu GRU:sta. Boširov on moniin salaisiin hankkeisiin osallistunut upseeri Anatoli Tšepiga. Kaverinsa Petrov on saman laitoksen sotilaslääkäri Aleksandr Miškin.

Kaksikko ei ollut maaliskuisessa Salisburyssa ihaillakseen kivikirkkoa, vaan tekemässä märkää työtä, tappamassa entistä virkaveljeään novitšok-hermomyrkyllä. Tunaroidessa aine levisi viiteen ihmiseen Wiltshiren kreivikunnassa, sivullinen menehtyi.

Bellingcatin ja venäläisen Insider-ryhmän kokoamat todisteet tuskin hiljentävät niitä suomalaisia, jotka eivät usko Venäjän voivan syyllistyä mihinkään ikävään.

Aiemmin heitä mekasti taistolaisissa, kun Venäjä oli sosialistinen liitto. Tänään myös maamme äärioikeistosta nyökytellään mielevästi yksinvaltaiselle, liberalismin vastaiselle Venäjälle.

Suomessa on olemassa enteitä siitä, kuinka uussuomettuneisuus kasvattaa näkökentän eteen Brezhnevin muhkeita kulmakarvoja.

Puoli vuotta sitten perussuomalaisten helsinkiläinen kansanedustaja Tom Packalén esiintyi äänekkäästi julkisuudessa ihmettelemässä, mistä aiheettomat Venäjä-syytökset oikein kumpuavat.

Packalénista Venäjältä puuttuu motiivi myrkyttää kaksoisagentti Sergei Skripal. Ilman päivänselvää motiivia venäläiset eivät käy syyllisistä. Entisenä päivystävänä komisariona hän totesi, että jos kyseinen rikos olisi hänen työpöydällään, Venäjä ei olisi pääepäilty.

Perusteena Packalén käytti teon mielettömyyttä. Venäläiset eivät voi olla niin hulluja, että tekisivät suoraan heihin viittaavan salamurhan, joka aiheuttaisi vakavia kansainvälisiä seurauksia.

Populismille ominainen patenttiratkaisu, salaliitto, pusertui suomalaiskommenteissa esille. Joku Venäjän vastainen taho on ilmiselvästi lavastanut Venäjän syypääksi.

”Suomessa on olemassa enteitä siitä, kuinka uus-suomettuneisuus kasvattaa näkökentän eteen Brezhnevin muhkeita kulmakarvoja.”

Packalén kirjoitti kansanedustajan ominaisuudessa Uudessa Suomessa maaliskuussa, että ”kuka ikinä onkaan teon takana, hänen tarkoituksensa on ollut johtaa jäljet Venäjän porstuaan”.

Naapurimaan uutissivustot ottivat ilolla vastaan Packalénin johtopäätökset. Niitä jaeltiin ympäri maata, sillä näkemys muistutti Venäjän viranomaisten selityksiä.

Venäläisviestimissä Packalén-tarinaa muokattiin pari piirua painavammaksi. Uutisten mukaan kokonainen joukko suomalaisia kansanedustajia pitää Ukrainaa syyllisenä myrkytykseen. Näin ei todellakaan oikeasti ollut – mutta nytpä oli.  

Kenties hyväuskoisuuttaan Packalénin kaltaiset eivät näe, että Venäjän motiivi on uhitella kansainväliselle yhteisölle. Vladimir Putin hämmentää tahallaan väittämällä, että miehet valvontakameroissa ovat tavallisia turisteja ja luontaistuotealalla. Hölmömpi nielee.

Packalénin puolustukseksi on mainittava, että sattuuhan niitä erehdyksiä kokeneellekin. Sillä kerta ei ollut ensimmäinen. Vuonna 2014 perussuomalainen uskoi Suomessa pisimpään, helmikuusta elokuun lopulle, että Itä-Ukrainassa ei ole Venäjän sotilasjoukkoja.

Naapurisuhteet kannattaa pitää kunnossa, mutta tosiasiat on tunnustettava. Venäjän valtio on osallistunut Britanniassa rikokseen. Se ei ole valeuutinen.

MAINOS

Kommentoi

Novichokista ja Skripalieista ei ole muuta kuin Brittien sana. Bellingcatin todisteet Alexander Petrovin henkilöllisyydestä on osoitettu kuvamuokkauksella yhdestä kuvasta väärennetyiksi ja tämän voi verifioida kuka tahansa. Katso vaikka nimimerkkiä vastaavan twitter tilin viesiti, jossa asia paljastettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mielenkiintoista saada tarkempi tieto siitä linkistä, missä tuo henkilöllisyyteen ja kuvaan liittyvä väärennös on osoitettu. Yleensä kuvamuokkauksen toteamiseen tarvitaan hieman ammattitaitoa ja hyvät tekniset välineet. Miten tässä tapauksessa kuka hyvänsä voi verifioida tämän asian?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa tyhmä kirjoitus.
Silloin kun Packalen otti asiaan kantaa, ei ollut mitään todisteita. Poliisi vaati todisteita, mikä on oikein. Sen sijaan jo silloin lähtivät laukalle russofobit.
Nyt kun valokuvat ym. on asia selvä ja sen on Packalenkin myöntänyt.

Kannattaisi säilyttää se luja usko totuuteen eikä automaattisesti siihen että kyllä se Putin on kuitenkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti Packalén uskoo myös Pyhäjoen ydinvoimalan olevan Venäjän osalta vain ja ainoastaan energis-taloudellinen hanke, eikä lainkaan poliittis-strateginen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eteenpäin. Seuraava askel Suomessa on, että emme syyllistä toisiamme emmekä muutenkaan ota osallissuutta siitä mitä suurvallat tekevät. Itsenäisyys parhaimmillaan on sitä, että uskaltaa olla oma itsensä. Tämä jos mikä voisi päteä Suomeen, Koiviston sanoin säilyttäein Suomen idean. Jos kenenkä, suomalaisten voimavara on ymmärtää venäläistä sielua ja sivistystä, vaikka heillä on hieman erilainen yhteiskuntakehitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhin matka äärioikealle kulkee äärivasemmiston kautta.

Euroopassa fasistiset 1930 luvun johtajat olivat lähes kaikki entisiä sosialisteja, Mussolinista lähtien. Meillä Vihtori Kosola oli näistä poiketen aiemmin maltillinen maalaisliittolainen. Vahvistaako poikkeus säännön?

Olisiko sittenkin kyse pelkästään fundamentalistisesta mielenlaadusta? Tällainen persoonallisuus hakee ehdottomia totuuksia, riippumatta siitä mistä ne kumpuavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoinpa tässä kerran videon livetilaisuudesta jossa Bellingcatin Eliot Higgins väitteli kemiallisten aseiden asiantuntijan kanssa, eikä osannut tehdä mitään muuta kuin inttää ja huutaa kun asiantuntija osoitti hänen väitteensä vääriksi. Asiantuntija myös huomautti Bellingcatia että todistusaineistoa keksimällä ja vääristelemällä Bellingcat vain pelaa vastustamiensa ihmisoikeusrikkojien pussiin. Kaikkein hyväuskoisimmat tässä tapauksessa taitavat olla niitä jotka uskovat Bellingcatin "todisteisiin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Petri haluaa voittaa muumimummojen rajuin moralisti-palkinnon niin jatka vain samaa rataa. On aivan eri asia teurastaa valtiollinen häirikkö lähetystössä, kuin paheksua sitä ääneen. Tai osoitella syyttävästi valtion johtoon. Packalen on oikeassa. Maailmassa tehdään rumia asioita ja jostakin kulmasta katsottuna ne ovat oikein ja välttämättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Packalen jätti kertomatta, tietäen kyllä, että Venäjän tarkoituskin oli johdattaa jäljet omaan porstuaan. Varoituksena muille. Mutta Packalen kun kuuntelee sitä, jonka lauluja laulaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo Packalenin ajatus on kaikesta järkevin tähänastisista. Ei vanha poliisi aivan yhtä hölmö vedätettävä ole kuin nämä monet"russofobikot"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis että venäjä ei ole sekaantunut myrkytykseen. Sitäkö tarkoitat järkevällä ajatuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vanhastaan tunnettu tämä "Minä olen oikeassa ja muut väärässä" -syndrooma. Syykin osataan selittää vakuuttavasti - lääketieteellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:53
Poliisilla jättiratsia aamulla Oulussa, lähes 2 000 puhallutetun joukossa kaksi rattijuoppoa – toinen oli matkalla Alkoon, toinen äidinsä luota kotiin
14:44
Suuri sammutusajoneuvo hankittiin käytettynä Terrafamen palokunnalle – akkukemikaalitehtaan tuloon varaudutaan
14:30
Vaalikampanjoinnissa oli häirintää – Rinne kehotti kansanedustajia olemaan ihmisiksi
14:20
Presidentti Niinistö korosti kansanedustajille sitoutumista ja kansakunnan yhteistä etuja: "Ken leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön"
13:59
Tukes muistuttaa: Kuumaa kertakäyttögrilliä ei tule heittää roskiin, väärin hävitetty grilli aiheuttanut kymmeniä paloja
13:49
Poliisi järeästi varustautuneena paikalle, kun väkivaltarikoksesta epäilty linnoittautui kerrostaloasuntoon Rovaniemellä – operaatio kesti tunteja
12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ”Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
56
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
40
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
25
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
23
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
23
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
15
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
10
Samalla kun varhaiskasvatus on ottanut huikeita positiivisia harppauksia, se on kärsinyt talouspoliittisista seurauksista Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

232 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Eläkejärjestelmämme on maailman kolmanneksi paras sanoo kansainvälinen tutkimus. Mikäs siinä sitten on niin nerokasta? K... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image