Kolumnit

Luja usko Venäjään siirtynyt vasemmalta oikealle

Kolumnit 22.10.2018 12:00
Petri Laukka

Kansainvälinen tutkivaan kansalaisjournalismiin erikoistunut Bellingcat-sivusto on tänä syksynä selvittänyt todisteiden avulla, keitä Salisburyn keväiseen myrkytysiskuun osallistuneet venäläiset turistit todellisuudessa olivat.

Petri Laukka KUVA: Kontiainen Jarmo

Tekaistuilla nimillä liikkuneet Ruslan Boširov ja Aleksandr Petrov ovat Venäjän sankarin arvonimellä palkittuja 39-vuotiaita ammattimiehiä sotilastiedustelu GRU:sta. Boširov on moniin salaisiin hankkeisiin osallistunut upseeri Anatoli Tšepiga. Kaverinsa Petrov on saman laitoksen sotilaslääkäri Aleksandr Miškin.

Kaksikko ei ollut maaliskuisessa Salisburyssa ihaillakseen kivikirkkoa, vaan tekemässä märkää työtä, tappamassa entistä virkaveljeään novitšok-hermomyrkyllä. Tunaroidessa aine levisi viiteen ihmiseen Wiltshiren kreivikunnassa, sivullinen menehtyi.

Bellingcatin ja venäläisen Insider-ryhmän kokoamat todisteet tuskin hiljentävät niitä suomalaisia, jotka eivät usko Venäjän voivan syyllistyä mihinkään ikävään.

Aiemmin heitä mekasti taistolaisissa, kun Venäjä oli sosialistinen liitto. Tänään myös maamme äärioikeistosta nyökytellään mielevästi yksinvaltaiselle, liberalismin vastaiselle Venäjälle.

Suomessa on olemassa enteitä siitä, kuinka uussuomettuneisuus kasvattaa näkökentän eteen Brezhnevin muhkeita kulmakarvoja.

Puoli vuotta sitten perussuomalaisten helsinkiläinen kansanedustaja Tom Packalén esiintyi äänekkäästi julkisuudessa ihmettelemässä, mistä aiheettomat Venäjä-syytökset oikein kumpuavat.

Packalénista Venäjältä puuttuu motiivi myrkyttää kaksoisagentti Sergei Skripal. Ilman päivänselvää motiivia venäläiset eivät käy syyllisistä. Entisenä päivystävänä komisariona hän totesi, että jos kyseinen rikos olisi hänen työpöydällään, Venäjä ei olisi pääepäilty.

Perusteena Packalén käytti teon mielettömyyttä. Venäläiset eivät voi olla niin hulluja, että tekisivät suoraan heihin viittaavan salamurhan, joka aiheuttaisi vakavia kansainvälisiä seurauksia.

Populismille ominainen patenttiratkaisu, salaliitto, pusertui suomalaiskommenteissa esille. Joku Venäjän vastainen taho on ilmiselvästi lavastanut Venäjän syypääksi.

”Suomessa on olemassa enteitä siitä, kuinka uus-suomettuneisuus kasvattaa näkökentän eteen Brezhnevin muhkeita kulmakarvoja.”

Packalén kirjoitti kansanedustajan ominaisuudessa Uudessa Suomessa maaliskuussa, että ”kuka ikinä onkaan teon takana, hänen tarkoituksensa on ollut johtaa jäljet Venäjän porstuaan”.

Naapurimaan uutissivustot ottivat ilolla vastaan Packalénin johtopäätökset. Niitä jaeltiin ympäri maata, sillä näkemys muistutti Venäjän viranomaisten selityksiä.

Venäläisviestimissä Packalén-tarinaa muokattiin pari piirua painavammaksi. Uutisten mukaan kokonainen joukko suomalaisia kansanedustajia pitää Ukrainaa syyllisenä myrkytykseen. Näin ei todellakaan oikeasti ollut – mutta nytpä oli.  

Kenties hyväuskoisuuttaan Packalénin kaltaiset eivät näe, että Venäjän motiivi on uhitella kansainväliselle yhteisölle. Vladimir Putin hämmentää tahallaan väittämällä, että miehet valvontakameroissa ovat tavallisia turisteja ja luontaistuotealalla. Hölmömpi nielee.

Packalénin puolustukseksi on mainittava, että sattuuhan niitä erehdyksiä kokeneellekin. Sillä kerta ei ollut ensimmäinen. Vuonna 2014 perussuomalainen uskoi Suomessa pisimpään, helmikuusta elokuun lopulle, että Itä-Ukrainassa ei ole Venäjän sotilasjoukkoja.

Naapurisuhteet kannattaa pitää kunnossa, mutta tosiasiat on tunnustettava. Venäjän valtio on osallistunut Britanniassa rikokseen. Se ei ole valeuutinen.

MAINOS

Kommentoi

Novichokista ja Skripalieista ei ole muuta kuin Brittien sana. Bellingcatin todisteet Alexander Petrovin henkilöllisyydestä on osoitettu kuvamuokkauksella yhdestä kuvasta väärennetyiksi ja tämän voi verifioida kuka tahansa. Katso vaikka nimimerkkiä vastaavan twitter tilin viesiti, jossa asia paljastettiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mielenkiintoista saada tarkempi tieto siitä linkistä, missä tuo henkilöllisyyteen ja kuvaan liittyvä väärennös on osoitettu. Yleensä kuvamuokkauksen toteamiseen tarvitaan hieman ammattitaitoa ja hyvät tekniset välineet. Miten tässä tapauksessa kuka hyvänsä voi verifioida tämän asian?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa tyhmä kirjoitus.
Silloin kun Packalen otti asiaan kantaa, ei ollut mitään todisteita. Poliisi vaati todisteita, mikä on oikein. Sen sijaan jo silloin lähtivät laukalle russofobit.
Nyt kun valokuvat ym. on asia selvä ja sen on Packalenkin myöntänyt.

Kannattaisi säilyttää se luja usko totuuteen eikä automaattisesti siihen että kyllä se Putin on kuitenkin...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköisesti Packalén uskoo myös Pyhäjoen ydinvoimalan olevan Venäjän osalta vain ja ainoastaan energis-taloudellinen hanke, eikä lainkaan poliittis-strateginen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eteenpäin. Seuraava askel Suomessa on, että emme syyllistä toisiamme emmekä muutenkaan ota osallissuutta siitä mitä suurvallat tekevät. Itsenäisyys parhaimmillaan on sitä, että uskaltaa olla oma itsensä. Tämä jos mikä voisi päteä Suomeen, Koiviston sanoin säilyttäein Suomen idean. Jos kenenkä, suomalaisten voimavara on ymmärtää venäläistä sielua ja sivistystä, vaikka heillä on hieman erilainen yhteiskuntakehitys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lyhin matka äärioikealle kulkee äärivasemmiston kautta.

Euroopassa fasistiset 1930 luvun johtajat olivat lähes kaikki entisiä sosialisteja, Mussolinista lähtien. Meillä Vihtori Kosola oli näistä poiketen aiemmin maltillinen maalaisliittolainen. Vahvistaako poikkeus säännön?

Olisiko sittenkin kyse pelkästään fundamentalistisesta mielenlaadusta? Tällainen persoonallisuus hakee ehdottomia totuuksia, riippumatta siitä mistä ne kumpuavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoinpa tässä kerran videon livetilaisuudesta jossa Bellingcatin Eliot Higgins väitteli kemiallisten aseiden asiantuntijan kanssa, eikä osannut tehdä mitään muuta kuin inttää ja huutaa kun asiantuntija osoitti hänen väitteensä vääriksi. Asiantuntija myös huomautti Bellingcatia että todistusaineistoa keksimällä ja vääristelemällä Bellingcat vain pelaa vastustamiensa ihmisoikeusrikkojien pussiin. Kaikkein hyväuskoisimmat tässä tapauksessa taitavat olla niitä jotka uskovat Bellingcatin "todisteisiin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Petri haluaa voittaa muumimummojen rajuin moralisti-palkinnon niin jatka vain samaa rataa. On aivan eri asia teurastaa valtiollinen häirikkö lähetystössä, kuin paheksua sitä ääneen. Tai osoitella syyttävästi valtion johtoon. Packalen on oikeassa. Maailmassa tehdään rumia asioita ja jostakin kulmasta katsottuna ne ovat oikein ja välttämättömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Packalen jätti kertomatta, tietäen kyllä, että Venäjän tarkoituskin oli johdattaa jäljet omaan porstuaan. Varoituksena muille. Mutta Packalen kun kuuntelee sitä, jonka lauluja laulaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tuo Packalenin ajatus on kaikesta järkevin tähänastisista. Ei vanha poliisi aivan yhtä hölmö vedätettävä ole kuin nämä monet"russofobikot"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis että venäjä ei ole sekaantunut myrkytykseen. Sitäkö tarkoitat järkevällä ajatuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On vanhastaan tunnettu tämä "Minä olen oikeassa ja muut väärässä" -syndrooma. Syykin osataan selittää vakuuttavasti - lääketieteellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
31
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image