Kolumnit

Lompakko on kehno äänestyslippu

Kirjoittaja Riikka Aaltonen. KUVA: Jukka Leinonen
Kolumnit 11.6.2018 12:00
Riikka Aaltonen

Mitä yhteistä on suomalaisella musiikkifestivaalilla ja yhdysvaltalaisella komediasarjalla? Suusta päästetyt sammakot johtavat potkuihin molemmissa maailmoissa.

Kyse ei kuitenkaan ole moderneista noitavainoista, vaan kapitalismista.

Pari viikkoa sitten televisioyhtiö ABC hyllytti Roseanne-sarjan, sillä sen päätähti Roseanne Barr julkaisi rasistisen twiitin Barack Obaman entisestä avustajasta Valerie Jarrettista. Kotimaassa Pori Jazzin tuore toimitusjohtaja Aki Ruotsala sai viime viikolla kenkää, kun hän oli todennut Satakunnan kansan haastattelussa, ettei usko, että homoja on olemassa, ainoastaan homoutta.

Barrin ja Ruotsalan potkujen jälkeen huoli sananvapauden rajoittamisesta nousi rapakon molemmin puolin. Jos asiaa voisi kysyä edesmenneeltä ekonomistilta ja yhteiskuntatieteilijältä Milton Friedmanilta, hän olisi todennäköisesti sitä mieltä, että potkut osoittavat sen, että järjestelmä toimii.


Yhdysvaltalaista
Friedmania pidetään yhtenä niin kutsutun uusliberalistisen ajattelutavan keskeisimmistä muotoilijoista. Hän esitti vuonna 1992 julkaistussa teoksessaan Kapitalismi ja vapaus, että kapitalismi on ainoa järjestelmä, joka takaa vähemmistöryhmien kukoistuksen ja kulttuurin kehittymisen aiempaa edistyksellisempään suuntaan.

Friedmanin mielestä valtion ei tule kuitenkaan säätää lakeja, jotka rajoittaisivat esimerkiksi rasistista tai homofobista työllistämispolitiikkaa. Sen sijaan hän kehottaa kuluttajia painostamaan tällä tavoin toimivia yrityksiä, jotta ne joutuisivat parantamaan tapansa tai sulkemaan ovensa.

Sosiaalisen median aikana painostus on helppoa ja nopeaa – ainakin, jos sitä siivittää voimakas mediakohu. Ruotsalan haastattelun jälkeen Facebook, Twitter ja Instagram täyttyivät viesteistä, joissa vannottiin Pori Jazz -boikottia. Festivaalin hallitus reagoi kohuun alle vuorokaudessa ja perusteli tiedotteessaan Ruotsalan nimityksen purkamista sillä, että hänen lausuntonsa olivat festivaalien arvojen vastaisia.

Jos näkyvässä asemassa olevan työntekijän sanomiset vieraannuttavat asiakkaita, työntekijästä hankkiudutaan eroon, ja kaikki on jälleen kunnossa. Valtion ei tarvitse puuttua mihinkään, sillä yritykset hoitavat korjaustoimenpiteet itse. Mutta johtaako tämä Friedmanin vision mukaisesti vähemmistöryhmien kukoistukseen?

Ajatuksen pohjalla tuntuu olevan oletus siitä, että liberaalissa yhteiskunnassa yksilöt ovat kiinnostuneita vähemmistöryhmien oikeuksista. Oletus on kaunis, mutta väärä, sillä kaikki vähemmistöt eivät ole samalla viivalla.


Suomen romanit
ovat pitäneet pitkään meteliä saamastaan huonosta kohtelusta. Silti toden teolla otsikoihin nousi vasta tämän vuoden toukokuussa julkaistu videopätkä, jossa Nesteen työntekijä kieltäytyy palvelemasta romanimiestä.

Boikottiuhkaukset toimivat painostuksena vain silloin, jos niitä on riittävän suuri määrä. Yksittäisillä valituksilla ei ole juurikaan merkitystä, ja syrjintätilanteita kuvaavat some-videot on helppo lakaista maton alle, jos kukaan ei katso niitä.

Kun kirjoittaa pikaistuksissaan viestin sosiaaliseen mediaan, on helppo kokea olevansa poliittisesti aktiivinen. Tällaisesta kevyttason vaikuttamisesta tulee tyytyväinen olo, mutta pelkkä lompakolla äänestäminen ei riitä. Vähemmistöjen kohtelu ei saa olla riippuvaista siitä, keiden kohtaamat vääryydet keräävät osakseen muhkeimman mediahuomion.

MAINOS

Kommentoi

Sosiaalinen media luo jokkohysteriaa ja se taas tyhmiä ratkaisija, joista oikeudenmukaisuus on kaukana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin...lompakko ratkaisi Aki Ruotsalan potkut. Mutta oliko mukana myös syrjintää? Suomessako ei saa ajatella Aki Ruotsalan tavoin? Työnantaja on vastuussa syrjinnästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
19
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
12
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Minua myös naurattaa tuo ainainen ihmisten purnaaminen köyhyydestä. Rahat riittää kapakissa istumiseen ja tupakin poltto... Lue lisää...
SYLVA L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image