Kolumnit

Loma on par­haim­mil­laan ennen kuin alkaa

_
Kolumnit 31.7.2010 0:00
Jussi Lähdesmäki
Kesäloma. Alkukesästä sana maistuu monesta työssäkäyvästä makeammalta kuin kinuskijäätelö lapsen suussa.

Mielikuvissa siintävä kesäloma tuntuu etukäteen huikaisevan pitkältä ja vapautta odotetaan kuin kuuta nousevaa. Onhan edessä viikkokausia lepoa, yhdessäoloa, aurinkoa, matkailua, harrastuksia, rentoutumista ja uusia virkistäviä kokemuksia.

Ei tätä ennen lomia viitsinyt toitottaa, mutta totuus on usein tarua ikävämpi. Nykyisin kesälomalle kasataan helposti aivan liikaa odotuksia ja toiveita ja siitä tuleekin uuvuttava maratonsuoritus tai kesäkatastrofi.

Epärealististen toiveiden taustalla on usein ajatus, että loma kuittaa koko vuoden raatamisen ja arjen, vaikka eihän se ole mahdollista. Kesäloma ja sairausloma menevät ikään kuin sekaisin.

Erilaisten tilastojen mukaan 10-38 prosenttia suomalaisista potee lomastressiä. Hollantilaistutkimuksen mukaan loma lisää ihmisten onnellisuutta lähinnä vain ennen kuin se alkaa.

Loman mahdollisista pilaavista pikkuasioista mainittakoon Suomen oikukas lomasää. Pelkästään viikkokausia jatkuva sade voi tuhota puuhakkaaksi aiotun mökkiloman perusteellisesti: Noin kävi aika monelle pari vuotta sitten. Tänä kesänä säätä ei voine syyttää mistään.

Pahempi juttu on lomalla vaaniva perhekriisi. Oulun kaupungin perheneuvolan ja Oulun seudun yksin- ja yhteishuoltajien liiton järjestämät eroryhmät ovat kesälomien jälkeen tupaten täynnä aikuisia ja lapsia, joiden loma on mennyt muun syystä tai toisesta aivan pilalle.

Loma on monelle siipan kanssa ikään kuin uusi tilanne. Arjesta poiketen tunnelma kiristyy, kun kumppani onkin läsnä koko ajan, eikä vain iltaisin ja viikonloppuisin. Hermot voivat mennä, kuin toinen roikkuu sosiaalisessa mediassa aamusta iltaan tai perinteisemmin kittaa viinaa.

Vähempikin voi riittää välirikkoon; vaikka se, kun toinen haluaa loikoilla ja lueskella kaikessa rauhassa kun toinen rynnistäisi vauhdikkaasta ohjelmanumerosta toiseen, koska ei halua "tuhlata" lomasta hetkeäkään.

Lomahermoja voi rassata sekin, että älypuhelimet sun muut modernit teknologiarakkineet ajavat siihen, että varsinkin esimiestehtävissä olevat penkovat sähköpostejaan, naputtelevat tekstiviestejä ja soittelevat työasioita koko loman ajan eivätkä irtaannu työstä lainkaan. Sen sijaan he irtaantuvat tehokkaasti muusta perheestään, kun pelkäävät vaikeina aikoina työpaikkansa puolesta.

Brittitutkimuksen mukaan lähes puolet esimiehistä palaakin lomaltaan nykyään vähintään yhtä stressaantuneina kuin lomalle jäädessään.

Pahimmillaan kesälomahelvetti johtaa perheväkivaltaan, jota sitten setvitään ja kadutaan loman jälkeen. Väkivaltaisille miehille tarkoitettu Lyömätön linja on kuumana juuri lomien loppumisen aikaan.

Myös turvakoteihin on kesän jälkeen tavallista enemmän tulijoita.

Ja vaikka lomailijan liiallinen viinanjuonti ei perhesopua rikkoisikaan, monella jää iso pyörä pyörimään vaikka loma loppuukin. A-klinikkasäätiön ruuhkat ajoittuvat elo-syyskuulle, kun töihinpaluu onnistuu joten kuten, mutta juomisen lopettaminen ei.

Lomalta paluun voi pilata myös se, että moni antaa lomahuumassaan surutta Visan vinkua ja huomaa sitten arkeen palatessaan olevansa perikadon partaalla. Maksutonta velkaneuvontaa ja takausta tarjoavan Takuu-Säätiön mukaan kesälomien jälkeen velkojen maksuongelmissa on ilmiselvä piikki. Myös panttilainaamoiden ovet käyvät tiuhaan kesälomakauden jälkeen.

Ja kesäkissakin hylätään vaikka hyvin tiedetään, että se on laitonta ja muutenkin väärin. Sekin kalvaa valitettavan monen mieltä.

Oma kesälomani on takanapäin. Masentavien faktojen valossa voin todeta, että selvisin siitä aika vähin vaurioin. Tai no, on sitä pelottava viikko vielä pitämättä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

48
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
30
Mestarivalmentaja Kari Jalonen sai kenkää SC Bernistä – edelliskausien menestys ei paljon painanut
26
Surkea ajokeli aiheutti kilometrien mittaiset seisahtelevat jonot Pohjantien aamuliikenteessä
21
Koronaviruksen kuolonuhrien määrä nousi yli sataan – ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Wuhaniin ja Hubein maakuntaan
15
Jokunen republikaani äänestää Trumpia vastaan, uskoo puolueen senaattori – Trumpin oikeudenkäynti jatkuu, uusi vuoto asetti puolustuksen tukalaan asemaan
13
Sähköautoilijan kokemattomuus ja latausongelmat kostautuivat maantiellä, Helsinki–Vaasa-väli venyi 14 tuntiin – Näin käytetty ja halpa täyssähköauto toimii Suomen talvessa Tilaajille
10
Helsingin poliisin ylikomisario teki rikosilmoituksen kansanedustaja Ano Turtiaisesta – taustalla kansanedustajan tviitti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image