Kolumnit

Liikunnan iloa – etenkin lapsille ja nuorille

Kolumnit 21.7.2016 12:00
Mari-Leena Talvitie

Kesä on monenlaisten tapahtumien ja muistojen aikaa. Millaisia kesämuistoja tulee mieleen Oulusta ja liikuntatapahtumista?

Ensimuistoni Oulusta on Raatista, kesältä 1990. Kalevan kisoihin matkasin isän ja isosiskon kanssa, Etelä-Pohjanmaalta. Muistoissani ovat takasuoran stadionnäkymä, vaihteleva sää ja Raatin ympäristö – ne antoivat innostusta liikuntaan. Oulusta tuli sittemmin opiskelujen myötä rakas kotikaupunkini.


Oulu on lasten ja nuorten liikuntakaupunki. Oululaisten keski-ikä, reilu 37 vuotta, on Suomen ja jopa yksi Euroopan nuorimpia.

Meillä on yli 200 toimivaa liikuntaseuraa. Vastuunkantajat laidasta toiseen ovat nähneet panostukset liikuntaan investointina tulevaisuuteen. On sähköisiä vuoronvarauskalentereitat, mahdollisuuksia yhdistää urheilu ja koulukäynti sekä maksuttomia liikuntavuoroja lapsille ja nuorille. Sivistys- ja kulttuurilautakunta on laatinut selkeät vuoronjakoperiaatteet ja myös eettiset pelisäännöt.

Vuodesta 1997 kaupunki on tarjonnut liikuntavuorot kaupungin hallinnoimissa liikuntapaikoissa maksuttomasti alle 18-vuotiaille ryhmille. Lapset ja nuoret liikkuvat korvauksetta, kunhan vuorolla on yli 18-vuotias vastuuhenkilö.

Tämän vaikutus vuositasolla on noin 1,5 miljoonan euroa, ja se koskee noin 500 liikuntatilaa. Seurat, joille kaupungilla ei ole tiloja tai joilla tilat ovat seuran rakentamia, Oulu maksaa tilojen käyttöön kohdennettua avustusta. On selvää, ettei summa jakaudu tasaisesti, ja siksi aiheesta tehtiin vuonna 2015 kattava selvitys.


Lasten ja nuorten yhdenvertaiset harrastusmahdollisuudet eivät ole itsestäänselvyys. Niiden turvaamiseksi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen asetti työryhmän. Sen tehtävänä oli tuoda esiin keinoja alentaa liikuntaharrastusten kustannuksia.

Leena Harkimon vetämä työryhmä nosti esiin, että kohonneiden kustannuksien alentamiseen tarvitaan mukaan eri tason toimijoita, niin valtio ja kunnat kuin seurat ja järjestöt, sekä sitoutumista samansuuntaiseen ajatteluun ja toimenpiteisiin.

Työryhmä esitti keinoiksi alentaa harrastamisen kustannuksia esimerkiksi kuntien liikuntatilojen tarjoamisen maksuttomasti lapsille ja nuorille. Lajiliitoilta edellytettiin lisenssikäytäntöjä, jotka tukisivat monilajisuutta. Seuroilta työryhmä toivoi harrasteliikuntaa, johon voisi osallistua vaikka kaksi kertaa viikossa.

Valtion toivottiin tukevan vapaaehtoistoimintaa ja talkootyötä keventämällä säädöksiä ja säilyttämällä vapaaehtoistyö verottomana jatkossakin.

Ehdotuksista näkee, että tarvitsemme kustannusten hillitsemiseen ja resurssien parempaan hyödyntämiseen uudenlaista yhteistyötä ja kumppanuuksia – samoin kuin muuallakin yhteiskunnassa.

Näiden rinnalla ratkaisevana tekijänä on kuntien kaavoitus. Miten se luo monipuoliset edellytykset arkiliikkumiseen, kuten toimiviin kevyen liikenteen väyliin? Kun erilainen tietotyö ja ruutu-aika valtaavat sijaa, tarve hyötyliikuntaan ja vapaa-ajan liikkumiseen kasvaa, kaikenikäisillä.


Vielä niihin kesämuistoihin. Kalevan Kisat pidetään alkavana viikonloppuna Oulussa, kuudetta kertaa. Urheilun huippuhetkien lisäksi on oheistapahtumia, keskusteluja ja kisatorin henkeä.

Muistetaan, että lapsiin ja nuoriin vaikuttavat eniten esimerkki ja esikuvat. Toivotan liikunnan iloa ja mukavia Oulu-muistoja – seuraamisesta tai liikkumisesta!

MAINOS

Kommentoi

vanhan ajan penskana pelaan mieelummin pelejä vaikka kortti pelejä ja olen penkkiurheilija ja syön niin minimisti että liikunnalla ei paljon enää ole merkitystä vaikka kävelenkin sopivassa määrin tanssi oli aikanaan minun nuoruudessani pop mutta nyt istuskelen ja kuuntelen mieelummin musiikkia ja ajattelen että kun pysys kohtuullisen terveenä selviytyisi kotona ja olisi oma rauha ja ei kiinnosta mikään "hiki "liikunta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:00
Ulkoministeriön henkilöstön edunvalvoja Verkkouutisille: "Luottamus Haavistoa kohtaan horjunut erittäin pahasti"
11:39
Aholle hirmutehot Carolinan kotivoitossa, viiden tehopisteen ilta oululaisen NHL-uran ensimmäinen – Myös Donskoi tehtailemassa ennätyspisteet jo kauden puolivälissä
11:00
Vanhat kuvat: Itsenäisyyspäivänä Oulussa seurattiin oman varuskunnan paraatia ja villiinnyttiin Leipätehtaan rock-konsertissa
9:00
Essee: Saan lapsen – mutta minulla ei ole oikeutta kehottaa muita tekemään samoin Tilaajille
9:00
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
8:58
Autoilija törmäsi omakotitalon seinään Raahen keskustassa – kuljettaja pakeni paikalta
8:00
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
43
Leskinen pääsi pisteille heti voittoisassa HIFK-debyytissään – Raksilan yleisön luopiohuutelu ei jäänyt ex-kärpältä huomaamatta: ”Eihän se hyvältä tunnu, mutta ymmärrän yleisön reaktion”
33
Politiikan supersunnuntai on käynnissä – Sdp valitsee pääministeriehdokkaan ja Rinne kertoo hallitustunnustelujen tulokset
32
Puheenaihe: Pitääkö nuorten lukutaidosta olla huolissaan? – "Jatkossakaan mekaaninen lukutaito ei tietenkään riitä, vaan on ymmärrettävä myös sisältöä"
29
Näkökulma: "Tää on viimeinen taisto?" – Antti Rinne sai puolueiden vastaukset, mutta tämän jälkeen hallitusta tuskin vähään aikaan muodostetaan demareiden johdolla
10
Palkkatuen kuntalisä työnantajien tietoisuuteen Lukijalta
9
HIFK kuritti taas Kärppiä – Rybarin ulosajo ja Leskisen HIFK-debyytti kuumensivat tunteita Raksilassa, yleisö pilkkalauloi ex-kärpälle
8
IS: Sixten Korkman ja Maria Romantschuk menivät naimisiin – häävalssi tansittiin Linnan juhlissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi illasta alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

kyllä parasta joulumusiikkia on köyhän ulina. T: Mersu-mies Lue lisää...
Philos

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image