Kolumnit

Liikkuva Suomi jaksaa hyvin

Kolumnit 28.11.2018 20:00
Marisanna Jarva

Eduskunnasta

Suomalaisten liikkumisen ja huippu-urheilun tulevaisuuden varmistamiseksi on kansallisesti koottu ensimmäinen liikuntapoliittinen selonteko. Lisää toimia tarvitaan, jotta yhä useampi voi yksin tai yhdessä kokea liikkumisen iloa ja urheilun riemua pienestä pitäen.

Liikkuva koulu on toimiva malli, jota on laajennettava varhaiskasvatukseen, toiselle asteelle ja korkeakouluihin. Liikuntapaikkojen tulee olla monipuolisia sekä laadukkaita ja niiden rakentamista lisätuettava. Tasa-arvoiset liikuntamahdollisuudet turvataan esteettömillä liikuntapaikoilla. Metsässä ja luonnossa liikkuminen on maamme vahvuuksia, ja Metsähallituksen luontoreiteille onkin annettu lisärahaa.

Kuntien liikuntapaikkojen tulee olla käytössä aamusta iltaan sekä saavutettavissa alueellisesti ja erituloisilla perheillä. Koulukuljetuksessa oleville lapsille on koulupäivän jälkeen vanhempien hoidettava nyt kuljetus, jotta heidän lapsensa pääsevät liikuntapaikkoihin ja -kerhoihin. Yksi keino olisi koulupäivän jälkeiset liikuntakerhot, joista on kuljetus kotiin.

Urheiluseurat ovat keskeisiä kaikenikäisten liikkumiselle. Olemme nostaneet esiin Islannin mallia ja seuratoimintaa, jossa lähes kaikki lapset ovat mukana ammattiohjaajien kanssa, niissä voi harrastaa useampia lajeja ja liikkuminen on edullista. Jokaiselle lapselle tulisikin turvata vähintään yksi harrastus koulujen, kerhojen ja seurojen yhteistyöllä.

Liikuntakipinä on tärkeää myös Puolustusvoimille, jotta meillä on toimintakykyinen reservi jatkossakin. Liian moni mies ja nainen jättää varusmiespalveluksen suorittamatta tai kesken fyysisen kunnon vuoksi. Tähän ehdotetaan 30 kuntaa kattavaa kokeilua, jossa tarjottaisiin valtion tuella kolmen kuukauden ohjattu liikunta ennen palvelukseen astumista.

Huippu-urheilu on tärkeää suomalaisten identiteetille ja kannustavina esikuvina. Huippu-urheilun johtamisvastuu siirretään Olympiakomitealle ja urheilijoille perustetaan olympiarahasto. Sipilän hallitus on antanut lisärahaa pienituloisten nuorten urheilijoiden toimeentuloon. Urheilijoiden kehittymistä varmistavat urheiluakatemiat ja -lukiot, valmennuskeskukset ja kilpaharjoitteluun soveltuvat liikuntapaikat.

Kansainväliset suurtapahtumat ja arvokisat kuuluvat urheiluun. Suomen on tavoiteltava niiden järjestämistä vaikuttaen urheilulajiemme ja matkailun kehittymiseen. Tarvitsemmekin suurtapahtumastrategian ja -yksikön, joka on jo monissa maissa. Suurtapahtumien riskit ja hyödyt olisi jaettava tasaisemmin järjestöjen, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin välillä.

Yhdessä kannustamme suomalaisia aktiivisempaan arkiliikuntaan ja tarjoamme hyvät mahdollisuudet huippu-urheilijoille. Tulevaisuuden terveys luodaan liikunnalla!

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Paltamosta, sivistys- ja puolustusvaliokuntien jäsen.

MAINOS

Kommentoi

"Sipilän hallitus on antanut lisärahaa pienituloisten nuorten urheilijoiden toimeentuloon."

Kokoomukselle ja siitä oikealla oleville (Sipilä) vain kilpailu edustaa oikeaa elämää. Vastustan jyrkästi, että minun verovarojani käytetään tyhjänpäiväiseen ja turhaan kilpailuun, jossa mennään todennäköisesti dopingin voimalla, koska puhtaasti ei ole kilpaurheilussa pärjännyt vuosikausiin, jos koskaan.

"Suomen on tavoiteltava niiden järjestämistä vaikuttaen urheilulajiemme ja matkailun kehittymiseen. "

Siltä osin kun kyseessä on tuottava liiketoiminta, siitä vaan, mutta se taas ei juurikaan valtiolle kuulu. Valtion ei kuitenkaan pidä tukea niiden tappioita, vaan investoinnit tulee kohdistaa vain tuottaviin toimiin.

"Kuntien liikuntapaikkojen tulee olla käytössä aamusta iltaan sekä saavutettavissa alueellisesti ja erituloisilla perheillä. "

Tästä en ole eri mieltä.

"jossa lähes kaikki lapset ovat mukana ammattiohjaajien kanssa, niissä voi harrastaa useampia lajeja ja liikkuminen on edullista."

Olisipa hieno juttu. Seurojen harrastukset ovat usein liian kilpailuhenkisiä ja ohjaajatkin amatöörejä ilman mitään perehdytystä lajiin tai ohjaamiseen. Motivaation kannalta olisi hienoa, jos lapset pääsisivät harrastamaan haluamiansa lajeja itselleen sopivassa tasoryhmässä. Liikunta kovin eritasoisten tovereiden kanssa voi olla turhauttavaa.

Liikuntapaikkoja pitäisi vaan olla tuplasti enemmän, jotta muutkin kuin seurojen ykköskilpajoukkueen jäsenet pääsisivät harjoittelemaan muuten kuin kerran viikossa homekoulun pikkusalissa jossain bussireittien ulottumattomissa, kuten Oulussa tyypillisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
40
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeutti kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimineet – ongelma jatkui useita tunteja
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
20
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image