Kolumnit

Liikkuva Suomi jaksaa hyvin

Kolumnit 28.11.2018 20:00
Marisanna Jarva

Eduskunnasta

Suomalaisten liikkumisen ja huippu-urheilun tulevaisuuden varmistamiseksi on kansallisesti koottu ensimmäinen liikuntapoliittinen selonteko. Lisää toimia tarvitaan, jotta yhä useampi voi yksin tai yhdessä kokea liikkumisen iloa ja urheilun riemua pienestä pitäen.

Liikkuva koulu on toimiva malli, jota on laajennettava varhaiskasvatukseen, toiselle asteelle ja korkeakouluihin. Liikuntapaikkojen tulee olla monipuolisia sekä laadukkaita ja niiden rakentamista lisätuettava. Tasa-arvoiset liikuntamahdollisuudet turvataan esteettömillä liikuntapaikoilla. Metsässä ja luonnossa liikkuminen on maamme vahvuuksia, ja Metsähallituksen luontoreiteille onkin annettu lisärahaa.

Kuntien liikuntapaikkojen tulee olla käytössä aamusta iltaan sekä saavutettavissa alueellisesti ja erituloisilla perheillä. Koulukuljetuksessa oleville lapsille on koulupäivän jälkeen vanhempien hoidettava nyt kuljetus, jotta heidän lapsensa pääsevät liikuntapaikkoihin ja -kerhoihin. Yksi keino olisi koulupäivän jälkeiset liikuntakerhot, joista on kuljetus kotiin.

Urheiluseurat ovat keskeisiä kaikenikäisten liikkumiselle. Olemme nostaneet esiin Islannin mallia ja seuratoimintaa, jossa lähes kaikki lapset ovat mukana ammattiohjaajien kanssa, niissä voi harrastaa useampia lajeja ja liikkuminen on edullista. Jokaiselle lapselle tulisikin turvata vähintään yksi harrastus koulujen, kerhojen ja seurojen yhteistyöllä.

Liikuntakipinä on tärkeää myös Puolustusvoimille, jotta meillä on toimintakykyinen reservi jatkossakin. Liian moni mies ja nainen jättää varusmiespalveluksen suorittamatta tai kesken fyysisen kunnon vuoksi. Tähän ehdotetaan 30 kuntaa kattavaa kokeilua, jossa tarjottaisiin valtion tuella kolmen kuukauden ohjattu liikunta ennen palvelukseen astumista.

Huippu-urheilu on tärkeää suomalaisten identiteetille ja kannustavina esikuvina. Huippu-urheilun johtamisvastuu siirretään Olympiakomitealle ja urheilijoille perustetaan olympiarahasto. Sipilän hallitus on antanut lisärahaa pienituloisten nuorten urheilijoiden toimeentuloon. Urheilijoiden kehittymistä varmistavat urheiluakatemiat ja -lukiot, valmennuskeskukset ja kilpaharjoitteluun soveltuvat liikuntapaikat.

Kansainväliset suurtapahtumat ja arvokisat kuuluvat urheiluun. Suomen on tavoiteltava niiden järjestämistä vaikuttaen urheilulajiemme ja matkailun kehittymiseen. Tarvitsemmekin suurtapahtumastrategian ja -yksikön, joka on jo monissa maissa. Suurtapahtumien riskit ja hyödyt olisi jaettava tasaisemmin järjestöjen, elinkeinoelämän ja julkisen sektorin välillä.

Yhdessä kannustamme suomalaisia aktiivisempaan arkiliikuntaan ja tarjoamme hyvät mahdollisuudet huippu-urheilijoille. Tulevaisuuden terveys luodaan liikunnalla!

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Paltamosta, sivistys- ja puolustusvaliokuntien jäsen.

MAINOS

Kommentoi

"Sipilän hallitus on antanut lisärahaa pienituloisten nuorten urheilijoiden toimeentuloon."

Kokoomukselle ja siitä oikealla oleville (Sipilä) vain kilpailu edustaa oikeaa elämää. Vastustan jyrkästi, että minun verovarojani käytetään tyhjänpäiväiseen ja turhaan kilpailuun, jossa mennään todennäköisesti dopingin voimalla, koska puhtaasti ei ole kilpaurheilussa pärjännyt vuosikausiin, jos koskaan.

"Suomen on tavoiteltava niiden järjestämistä vaikuttaen urheilulajiemme ja matkailun kehittymiseen. "

Siltä osin kun kyseessä on tuottava liiketoiminta, siitä vaan, mutta se taas ei juurikaan valtiolle kuulu. Valtion ei kuitenkaan pidä tukea niiden tappioita, vaan investoinnit tulee kohdistaa vain tuottaviin toimiin.

"Kuntien liikuntapaikkojen tulee olla käytössä aamusta iltaan sekä saavutettavissa alueellisesti ja erituloisilla perheillä. "

Tästä en ole eri mieltä.

"jossa lähes kaikki lapset ovat mukana ammattiohjaajien kanssa, niissä voi harrastaa useampia lajeja ja liikkuminen on edullista."

Olisipa hieno juttu. Seurojen harrastukset ovat usein liian kilpailuhenkisiä ja ohjaajatkin amatöörejä ilman mitään perehdytystä lajiin tai ohjaamiseen. Motivaation kannalta olisi hienoa, jos lapset pääsisivät harrastamaan haluamiansa lajeja itselleen sopivassa tasoryhmässä. Liikunta kovin eritasoisten tovereiden kanssa voi olla turhauttavaa.

Liikuntapaikkoja pitäisi vaan olla tuplasti enemmän, jotta muutkin kuin seurojen ykköskilpajoukkueen jäsenet pääsisivät harjoittelemaan muuten kuin kerran viikossa homekoulun pikkusalissa jossain bussireittien ulottumattomissa, kuten Oulussa tyypillisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

75
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
36
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
31
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
23
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
21
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

271 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Eläkepäiville saattaa jysähtää myös tietoisuus, että maksat vuokraa esim. 500kk, toki 60% vuokralla asujista saavat asum... Lue lisää...
Onnen tyttö

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image