Kolumnit

Liberalismi on uusiutuva luonnonvara

Jenni Karimäki
Kolumnit 30.11.2018 20:00
Jenni Karimäki

Suomen historiassa liberaalia aateperintöä on edustanut joukko puolueita, joista kenties menestyksekkäimmän perustamisesta tulee piakkoin kuluneeksi 100 vuotta. Kansallinen edistyspuolue perustettiin 8. joulukuuta 1918 edistämään tasavaltaista hallitusmuotoa, kansallista eheytymistä ja sosiaaliliberaalia maailmankuvaa.

Poliittisesta liberalismista puhuttaessa yksi eniten käytettyjä sanontoja on, että sen ajamat hyvät tavoitteet ovat toteutuneet, mikä on johtanut itse ideologian tai poliittisen liikkeen kuolemaan. Liberalismi onkin ulottanut vaikutuksensa länsimaisten ihmisten maailmankuvaan pysyvästi, vaikka suuri osa liberaalipuolueista on tullut tiensä päähän.

Liberalismin ongelma on ollut se, ettei se ole järin selvärajainen ideologia, vaan ennemminkin tapa käsittää sosiaalinen maailma. Liberalismin peruspilareita ovat ihmisoikeuksien ja kansalaisoikeuksien kunnioittaminen, yleinen äänioikeus, parlamentaarinen demokratia, vapaa yrittäjätalous ja vallanjako. Nämä peruspilarit ovat sellaisia, että kovinkaan moni ei kiellä niitä kannattavansa – ja lähes kaikki puolueet omaksuivatkin ne 1900-luvulla omiin ohjelmiinsa.

Edistyspuolueen alkuvuosien menestystä lukuun ottamatta suomalaisella liberalismilla on aina ollut enemmän tai vähemmän sivustakatsojan osa – ainakin mikäli poliittista merkittävyyttä mitataan kannatusluvuilla ja kansanedustajien määrällä.

Edistyspuolueen pieni ruumis kannatteli kuitenkin aina suurta päätä. Liberaalipoliitikoilla oli erityisesti sotien välisenä aikana puolueensa prosentuaaliseen menestykseen nähden kokoaan suurempi merkitys.

Edistyspuolueen riveistä ponnisti tasavallan ensimmäinen presidentti sekä lukuisa joukko pääministereitä, ministereitä, professoreita ja päätoimittajia.

Puolueella oli merkittävä rooli ensimmäisen tasavallan keskustavoimana ja kansallisen eheytymisen edistäjänä. Niin Suomessa kuin Pohjoismaissa voittoisana toteutunut keskitien politiikka oli ja on sekoitus liberalismin ja sosialidemokratian ihanteita.

Edistyspuolue lakkautettiin vuonna 1951 ja sen perillisetkin tulivat tiensä päähän 1980-luvulla. Vaikka liberaalipuolueiden vaikutusvalta ja kannatus on merkittävästi laskenut viimeisen vuosisadan aikana, eivät liberalismin edustamat arvot kuitenkaan ole hävinneet – löytyypä Suomenkin puoluerekisteristä jälleen Liberaalipuolue.

Kylmän sodan päättyminen ja kommunistisen järjestelmän romahdus esitetäänkin usein juuri liberaalin projektin voittona.

2000-luvulla kansallismielisen populismin aalto on nostanut politiikan analyyseihin kaikuja lähes 30 vuoden takaa. Silloin historia julistettiin päättyneeksi ja liberaalidemokratia voittajaksi. Nyt moni näkee kommunismin tilalla populismin ja nostaa liberaalidemokratian jälleen kerran vastapuoleksi ismien välisessä taistelussa.

Edistyspuolueen oikeistoradikalismin vuosina korostama liberaalien arvojen ja demokratian puolustus löytääkin yhtymäkohtansa nykyaikaan. Vaikka populismi kerää edelleen kannatusta, ovat useat viime vuosina Euroopassa käydyt vaalit kuitenkin osoittaneet, että liberaalit vastavoimat ovat aktivoituneet. Liberalismi onkin tehnyt vahvan paluun kiihtyneeseen keskusteluun arvoliberalismista ja arvokonservatismista.

Vihapuheen ja tahallisen väärinymmärtämisen aikakaudella voitaisiinkin ottaa oppia edistyspuoluelaisesta ajattelusta. Kansakunnan tulevaisuuden ja kansallisen eheyden ymmärtäminen eri yhteiskuntaluokkien ja puolueiden keskinäisenä dialogina ja rinnakkaiselona olisi vastakkainasettelua hedelmällisempi lähtökohta.

Arvopohjan kehitystä ja viimeaikaista vaalimenestystä tarkastellessa (arvo)liberalismille voikin povata sen historiaan verrattuna valoisampaa tulevaisuutta. Kansallismielisten äänenpainojen nousu ja vasemmistoporvarillisten arvojen kannatus korreloivat edelleen toistensa kanssa.

Liberaalit arvot voittavat alaa, mutta onko niitä edustavien puolueiden tulevaisuus yhtä valoisa? Voiko arvopohjainen konfliktiulottuvuus todella vakiintua ja nostaa arvoliberaalit puolueet pysyvään menestykseen? Onhan historia kuitenkin osoittanut, että liberaalien ajama poliittinen linja oli menestys arvojen ja tavoitteiden, muttei puoluekannatuksen valossa.

Vaikka populismia ei voi julistaa kuolleeksi, voi sen valtavirtaistuminen johtaa arvoulottuvuuden ja polarisaation heikkenemiseen. Populistisille puolueille saattaa käydä niin kuin liberalismille aikoinaan, ja ne syleillään kuoliaaksi.

Toisaalta mikäli populistiset puolueet onnistuvat yhä muokkaamaan poliittista agendaa ja ylläpitämään vastakkainasettelua, saattaa liberalismin miekka jälleen osoittautua menestyksekkääksi aseeksi ismien välisessä taistelussa.

Jenni Karimäki on yliopistonlehtori ja erikoistutkija Eduskuntatutkimuksen keskuksessa Turun yliopistossa.

MAINOS

Kommentoi

Uusliberaalit jatkavat siitä pisteestä mihin kommunismi pysähtyi, arvot ovat sinisellä kirjoitettu ja ne ovat samat, harvainvalta taloudessa ja päätöksenteossa.
Itäinen naapurimme on hyvä esimerkki mihin tämä uusliberalismi johtaa ja Suomessa sitä on toteutettu 1980-luvun lopulta ja vauhti on kiihtynyt etenkin nykyhallituksen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liberaalithan sallivat ilmiöitä, joita aikoinaan pidettiin hävyttöminä, yhteiskuntarauhaa ja perinteisiä arvoja uhkaavina. Nyt kun some-sukupolvi on kasvattanut ja kasvanut arvoihin, joita voidaan myös pitää konsensusajatteluna voidaankin kysyä, mitä tämän päivän liberalismi on. Onko se kyseisten arvojen haastamista vai edistämistä? Nouseeko tämän päivän liberaali barrikadeille ilmastonmuutosta vastaan vai vetääkö hän siniristilipun rajoillamme salkoon? Valtavirrassa kun edistys ei etene.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liberaali ajattelu ja toiminta avaa uutta, luo mahdollisuuksia, se olkoon eurooppalainen tavoite.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
40
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
30
Kuitukaapelin katkeaminen vaikeutti kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimineet – ongelma jatkui useita tunteja
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
20
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image