Kolumnit

Lex Talvitie vauhdittaa täy­den­nys­ra­ken­ta­mis­ta

Kolumnit 6.2.2019 20:00
Mari-Leena Talvitie

Eduskunnasta

Hyväksyimme eduskunnassa tammikuussa yksimielisesti asunto-osakeyhtiölain muutoksen, jonka kollegat ympäristövaliokunnassa nimesivät lakialoitteen pohjalta Lex Talvitieksi. Se koskettaa purkavaa uusrakentamista eli rakennushanketta, jossa yhtiön omistama asuinrakennus puretaan kokonaan tai osittain ja tilalle rakennetaan suurempi kerrosala ja useampia huoneistoja.

Purkavan uusrakentamisen hankkeissa laki on aiemmin vaatinut yksimielisyyden ja jokaisen osakkaan suostumuksen. Ne korvataan vaatimuksella neljä viidesosan määräenemmistöstä sekä vastustavan osakkeenomistajan oikeussuojasta, joka on osakkeiden lunastus käypään hintaan. Laki tulee voimaan ripeästi eli 1. maaliskuuta 2019.

Lex Talvitie eli lakimuutos helpottaa rakennusten, jotka ovat käyttöikänsä päässä tai niitä ei ole kokonaistaloudellista peruskorjata, purkamista. Tilalle voidaan rakentaa uusia, esteettömiä, toimivia rakennuksia, koteja ihmisille – erityisesti hyvien liikenneyhteyksien äärelle. Muutoksella siis vauhditetaan kaupunkien ja kuntakeskusten asunto- ja täydennysrakentamista sekä helpotetaan alueiden kehitystä.

Polku lakialoitteesta hallituksen esitykseksi on ollut pitkä. Törmäsin kyseiseen epäoikeudenmukaisuuteen eli siihen, että joku taho vastustaa muiden kannattamaa hanketta ja rahastaa sillä, toimiessani Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2011–2012.

Kun sain kansalaisilta luottamuksen eduskuntaan, teimme aiheesta keväällä 2016 oululaiskollegoiden kanssa kirjallisen kysymyksen ja syksyllä lakialoitteen, joka sai 105 kansanedustajan tuen. Tutkimusten ja asiantuntijatyöryhmän kautta oikeusministeriö aloitti kattavan ja laadukkaan lain valmistelun. Se taas mahdollisti ripeän eduskuntakäsittelyn eli säädimme lain alle neljässä kuukaudessa.

Merkittävä osuus suomalaisten varallisuudesta sijaitsee asunnoissa ja asunto-osakeyhtiön omistamissa rakennuksissa. Tilastokeskuksen (2016) mukaan yli 380 000 asuntoa sijaitsee kerrostaloissa, jotka ovat 40–60 vuotta sitten rakennettuja. Vertailun vuoksi 10–30 vuotta sitten rakennetuissa kerrostaloissa on noin 140 000 asuntoa.

Avaimet alueiden asunto- ja täydennysrakentamiseen ovat nyt yhteistyössä taloyhtiöillä, alan toimijoilla ja kaupungeilla. Ympäristövaliokunta korostaakin tarvetta vakiinnuttaa hyviä toimintamalleja niin rakennuttamisen, rahoittamisen kuin maankäyttösopimusten suhteen ja jakaa tietoa niistä tehokkaasti. On noussut esiin, että määräenemmistövaadetta olisi syytä laajentaa ensi kaudella myös kiinteistö-osakeyhtiöpuolelle.

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Tässä laissa ei ole ajateltu niitä osakkaita joilla ei ole mahdollisuutta sijoittaa uuteen rakennukseen jota toiminta edellyttää ja aivan oikein vähävaraisimmat ulosmitataan lain voimalla. Täysin mielivaltainen ja rahaa suosiva laki. Kuka määrittelee käyvän hinnan jolla tässä tapauksessa ei ole mitään merkitystä rakennuttajille ( osallistuvat osakkaat) , alhainen hinta on etu verotusta ajatellen. Toinen näkökulma on purettavien rakennusten oikea elinkaari. Tarkoituksellisesti etsitään ja liioitellaan vikoja tai suoramaisesti keksitään jotta saadaan purkulupa. Hyvin usealle aluperäis tai muulle asukkaalle vanhempikin standardi käy, ei ole kysymys niskoittelusta tai vastaan hankaamisesta vaan kestävästä kehityksestä, elinkaaren järkevästä käytöstä. Tämä laki on tehty gryndereitä ja ahneita varten. Olemme jo nähneet ensimmäiset merkit uudisrakentamisen mukana tuomista ongelmista ja vähäisempiä eivät ole rakennusvirheet ,puhumattakaan rahoitusongelman kaatumisesta yhteiskunnan syliin, joista jo ensimmäiset merkit on luettu ylikorkeine yhtiövastikkeineen. Listaa voisi jatkaa lain huonoinen puolineen vaikka kuinka.

Saas nähdä kuinka syvällä tämän yhteiskunnan pitää käydä jotta jyvät erotellaan akanoista kun kyseessä on päätöksen tekijät. Huonolta näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Kokoomuksen touhut usein harmittaa, niin tämä hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne vanhukset ajetaan kodeistaan yksityisten sijoittajien omistamiin hoivakoteihin! Julkiselle puolelle alkaa olla tunkua viimeisten tietojen valossa. Grynderi rakentaa tilalle tornitaloja, joihin vanhuksella ei ole asiaa. Kokoomus voittaa vanhukset 2-0. Kenen asialla olet, tyttöseni?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän asti on jokseekin mahdotonta ollut purkaa as-oy taloa. Niitä ei loputtomiin kannata korjata huonossa osoittessa, jos asukkaita ei riitä vaikka 10 vuotta tästä eteenpäin. Vuokratalojen purku onnistuu.
1960 luvulta alkaen betonitalot rakennettiin nopesti ja 40 vuoden käyttöikää ajatellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisitte nyt ensin nuo vanhustenhoitopalvelut ja terveyspalvelut kuntoon ennen tällaisia grynderien toiveisiin perustuvia lakiuudistuksia. Kokoomus vain näyttää olevan todellinen jarru, jotta saataisiin vahusten ja sairaiden palvelut kuntoon. Yksityissektorin tuputtaminen palvelujen toteuttajaksi on jo vanhusten palvelujen osalta näyttänyt mihin yksityistäminen pahimmillaan johtaa. Silti kokoomus tukijanaan keskustapuolue haluavat yhdessa ujuttaa tätä samaista yksityistämistä soteen sisällettynä laajassa mittakaavassa terveyspalveluihin. Kansalaisten tulee olla aktiivisia ja harkitsevaisia kevään vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on Demari-propaganda uponnut taas kuin kuuma veitsi voihin. Tämä maa olisi oikea takapajula jos kaikki palvelut olisi jätettu valtion ja kuntien hoidettavaksi niinkuin kaltaisesi demari-aatteen palvoja toivoo. Monenko köyhän kunnan talous olisi kestänyt rakentaa omia hoivakoteja
omille vanhuksille. Mistäpä luulet ä eläköityvän 3000 asukkaan kunan repivän rahat laissa määrättyyn vanhuspalveluun johon kuuluu myös hoivakoitien rakentaminen. Ei taida monestakaan köyhästä pikku kunnasta löytyä 5-10 miljonaa rakentaakseen näitä koteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:15
Miesten trapin finaalipaikat karkasivat suomalaisilta Hollolassa
18:03
Valtteri Bottas huilaa kotimaisemissaan ilman sopimusstressiä
18:00
Sentencedin comebackia ei kannata toivoa, sillä sitä ei tule, sanovat yhtyeensä menneisyyttä muistelevat Sami Lopakka ja Vesa Ranta – kirjoja sen sijaan ilmestyy Tilaajille
17:00
"Liberaalivyörytys" ja "Pride-ideologia" rajoittavat konservatiivien mielestä sananvapautta – Tämä uhka saa perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit lähentymään toisiaan Tilaajille
15:33
Pyhäjärvellä ulosajo – yksi henkilö viety sairaalaan
15:21
Matkailuyhdistys haluaa kestävän kehityksen sertifikaatin Ruka-Kuusamon alueelle – Matkailuyrittäjät näkevät aluesertifikaatin hyvänä välineenä
14:30
Omakotitalo paloi Ylitorniolla lauantaina – viranomaiset vaitonaisia palon syystä
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
20
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
18
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Kyllä maailma on paljon parempi paikka, kun meitä demareita on. Lue lisää...
Äärettömän hyvältä ä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image