Kolumnit

Lex Talvitie vauhdittaa täy­den­nys­ra­ken­ta­mis­ta

Kolumnit 6.2.2019 20:00
Mari-Leena Talvitie

Eduskunnasta

Hyväksyimme eduskunnassa tammikuussa yksimielisesti asunto-osakeyhtiölain muutoksen, jonka kollegat ympäristövaliokunnassa nimesivät lakialoitteen pohjalta Lex Talvitieksi. Se koskettaa purkavaa uusrakentamista eli rakennushanketta, jossa yhtiön omistama asuinrakennus puretaan kokonaan tai osittain ja tilalle rakennetaan suurempi kerrosala ja useampia huoneistoja.

Purkavan uusrakentamisen hankkeissa laki on aiemmin vaatinut yksimielisyyden ja jokaisen osakkaan suostumuksen. Ne korvataan vaatimuksella neljä viidesosan määräenemmistöstä sekä vastustavan osakkeenomistajan oikeussuojasta, joka on osakkeiden lunastus käypään hintaan. Laki tulee voimaan ripeästi eli 1. maaliskuuta 2019.

Lex Talvitie eli lakimuutos helpottaa rakennusten, jotka ovat käyttöikänsä päässä tai niitä ei ole kokonaistaloudellista peruskorjata, purkamista. Tilalle voidaan rakentaa uusia, esteettömiä, toimivia rakennuksia, koteja ihmisille – erityisesti hyvien liikenneyhteyksien äärelle. Muutoksella siis vauhditetaan kaupunkien ja kuntakeskusten asunto- ja täydennysrakentamista sekä helpotetaan alueiden kehitystä.

Polku lakialoitteesta hallituksen esitykseksi on ollut pitkä. Törmäsin kyseiseen epäoikeudenmukaisuuteen eli siihen, että joku taho vastustaa muiden kannattamaa hanketta ja rahastaa sillä, toimiessani Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajana vuosina 2011–2012.

Kun sain kansalaisilta luottamuksen eduskuntaan, teimme aiheesta keväällä 2016 oululaiskollegoiden kanssa kirjallisen kysymyksen ja syksyllä lakialoitteen, joka sai 105 kansanedustajan tuen. Tutkimusten ja asiantuntijatyöryhmän kautta oikeusministeriö aloitti kattavan ja laadukkaan lain valmistelun. Se taas mahdollisti ripeän eduskuntakäsittelyn eli säädimme lain alle neljässä kuukaudessa.

Merkittävä osuus suomalaisten varallisuudesta sijaitsee asunnoissa ja asunto-osakeyhtiön omistamissa rakennuksissa. Tilastokeskuksen (2016) mukaan yli 380 000 asuntoa sijaitsee kerrostaloissa, jotka ovat 40–60 vuotta sitten rakennettuja. Vertailun vuoksi 10–30 vuotta sitten rakennetuissa kerrostaloissa on noin 140 000 asuntoa.

Avaimet alueiden asunto- ja täydennysrakentamiseen ovat nyt yhteistyössä taloyhtiöillä, alan toimijoilla ja kaupungeilla. Ympäristövaliokunta korostaakin tarvetta vakiinnuttaa hyviä toimintamalleja niin rakennuttamisen, rahoittamisen kuin maankäyttösopimusten suhteen ja jakaa tietoa niistä tehokkaasti. On noussut esiin, että määräenemmistövaadetta olisi syytä laajentaa ensi kaudella myös kiinteistö-osakeyhtiöpuolelle.

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Tässä laissa ei ole ajateltu niitä osakkaita joilla ei ole mahdollisuutta sijoittaa uuteen rakennukseen jota toiminta edellyttää ja aivan oikein vähävaraisimmat ulosmitataan lain voimalla. Täysin mielivaltainen ja rahaa suosiva laki. Kuka määrittelee käyvän hinnan jolla tässä tapauksessa ei ole mitään merkitystä rakennuttajille ( osallistuvat osakkaat) , alhainen hinta on etu verotusta ajatellen. Toinen näkökulma on purettavien rakennusten oikea elinkaari. Tarkoituksellisesti etsitään ja liioitellaan vikoja tai suoramaisesti keksitään jotta saadaan purkulupa. Hyvin usealle aluperäis tai muulle asukkaalle vanhempikin standardi käy, ei ole kysymys niskoittelusta tai vastaan hankaamisesta vaan kestävästä kehityksestä, elinkaaren järkevästä käytöstä. Tämä laki on tehty gryndereitä ja ahneita varten. Olemme jo nähneet ensimmäiset merkit uudisrakentamisen mukana tuomista ongelmista ja vähäisempiä eivät ole rakennusvirheet ,puhumattakaan rahoitusongelman kaatumisesta yhteiskunnan syliin, joista jo ensimmäiset merkit on luettu ylikorkeine yhtiövastikkeineen. Listaa voisi jatkaa lain huonoinen puolineen vaikka kuinka.

Saas nähdä kuinka syvällä tämän yhteiskunnan pitää käydä jotta jyvät erotellaan akanoista kun kyseessä on päätöksen tekijät. Huonolta näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka Kokoomuksen touhut usein harmittaa, niin tämä hyvä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin ne vanhukset ajetaan kodeistaan yksityisten sijoittajien omistamiin hoivakoteihin! Julkiselle puolelle alkaa olla tunkua viimeisten tietojen valossa. Grynderi rakentaa tilalle tornitaloja, joihin vanhuksella ei ole asiaa. Kokoomus voittaa vanhukset 2-0. Kenen asialla olet, tyttöseni?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän asti on jokseekin mahdotonta ollut purkaa as-oy taloa. Niitä ei loputtomiin kannata korjata huonossa osoittessa, jos asukkaita ei riitä vaikka 10 vuotta tästä eteenpäin. Vuokratalojen purku onnistuu.
1960 luvulta alkaen betonitalot rakennettiin nopesti ja 40 vuoden käyttöikää ajatellen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saisitte nyt ensin nuo vanhustenhoitopalvelut ja terveyspalvelut kuntoon ennen tällaisia grynderien toiveisiin perustuvia lakiuudistuksia. Kokoomus vain näyttää olevan todellinen jarru, jotta saataisiin vahusten ja sairaiden palvelut kuntoon. Yksityissektorin tuputtaminen palvelujen toteuttajaksi on jo vanhusten palvelujen osalta näyttänyt mihin yksityistäminen pahimmillaan johtaa. Silti kokoomus tukijanaan keskustapuolue haluavat yhdessa ujuttaa tätä samaista yksityistämistä soteen sisällettynä laajassa mittakaavassa terveyspalveluihin. Kansalaisten tulee olla aktiivisia ja harkitsevaisia kevään vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on Demari-propaganda uponnut taas kuin kuuma veitsi voihin. Tämä maa olisi oikea takapajula jos kaikki palvelut olisi jätettu valtion ja kuntien hoidettavaksi niinkuin kaltaisesi demari-aatteen palvoja toivoo. Monenko köyhän kunnan talous olisi kestänyt rakentaa omia hoivakoteja
omille vanhuksille. Mistäpä luulet ä eläköityvän 3000 asukkaan kunan repivän rahat laissa määrättyyn vanhuspalveluun johon kuuluu myös hoivakoitien rakentaminen. Ei taida monestakaan köyhästä pikku kunnasta löytyä 5-10 miljonaa rakentaakseen näitä koteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

56
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
45
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
42
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
40
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
9
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
9
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
7
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image