Kolumnit

Lasten pitää saada olla lapsia, ei uhrilihaa Ope­tus­hal­li­tuk­sen yrit­tä­jyy­si­han­noin­nin alt­ta­ri­me­nois­sa

Petri Vartiainen.
Kolumnit 10.1.2019 20:00
Petri Vartiainen
Petri Vartiainen.

Dystopiaromaanissa Tie eletään globaalin katastrofin jälkeistä aikaa. Vauva joutuu heti synnyttyään vartaaseen kypsennettäväksi ja aikuisten suihin, koska muuta ruokaa ei ole.

Kamalaa. Paljon kivempaa on miettiä, minkä värisellä sähköautolla ajaa kesämökille sikailemaan. Sellaiseenhan on taas lupa, sillä olemme alkaneet kierrättää ja lisätä kasviksia lautaselle.

Epärehellistä, eikö, mutta Opetushallituksella on tarjota jotain vieläkin epärehellisempää, nimittäin yrittäjyyskasvatusta. Se on päivän Sana. Digi-Suomea survotaan uuteen uskoon, ja tämä talouskasvun satavarma Viagra kampeaa käyrän niin jyrkkään kulmaan, että hyvinvointi leviää varmuudella yhteiskunnan joka sektorille.

Mutta miten tämä vaikuttaa koululaisiin?

Jos lapsi keksii jotain, ei hän enää ole keksijä vaan yrittäjä – varsinkin jos keksinnön voi tuotteistaa. Näin vaahtoaa jokainen punafarkkuinen poninhäntäkonsultti.

Opettajia koulutetaan tähän lahkolaisuuteen, jotta käännyttäisimme viattomat lapset sen seuraajiksi. Mutta kaikista ei ole yrittäjäksi, niin vaativaa toimenkuvaa täyttämään, edes aikuistuttuaan. Tässä esimerkki:

Joka päivä ohitan tyhjän liikehuoneiston, joka lasiseinäisenä kurvina houkuttaa minua perustamaan tilaan yrityksen. Mutta mitä osaan? Mikä olisi minun ”juttuni”?

Kirjadivaria Kuusamossa ei ole!

Teettäisin hyllyt paikallisella puusepällä. Ostaisin kuolinpesiä, mielellään kokonaisen divarin varastoineen. Luokittelisin ja hinnoittelisin tuotteet. Myisin myös netin kautta.

Palkkaisin työntekijän, sillä yksin on ikävää. Mukavan, positiivisen, kiireettömän elämän arvostajan, joka voisi joutohetkinä soittaa nurkkapianolla muutaman vaimean preludin. Kyllösen Tuukka sopisi hommaan kuin nakutettu, mutta ei kaveria tämmöiseen konkurssin odotteluun voi vetää mukaan.

Tarjoaisin tietysti teetä ja keksejä kaikille asiakkaille, kirjan ystäville. Vaan entä myynti? Pelkäänpä, ettei asiakkaita löytyisi tarpeeksi, ja ainoastaan tämän havainnon verran minussa on aitoa yrittäjää.

Peruskoulu-sana viittaa perustaitoihin, lukemiseen ja laskemiseen. Näiden taitojen syventäminen olisi entistä tärkeämpää, mutta Opetushallitus luo tilalle hömppähourulaa.

Pyritäänkö tosiaan siihen, että nuori ryhtyisi tulevaisuudessa vähintään ideologiseksi yrittäjäksi eli kuuluisi uuteen oman onnensa seppä -köyhälistöön eikä rasittaisi isänmaataan nostamalla minkäänlaista työttömyyskorvausta?

Yrittäjyyskasvatuksen vartaan kääntelyssä totutaan siihen, että kärsimys ja syyllisyys omasta toimeentulosta kuuluvat elämään.

Lasten pitää saada olla lapsia, ei uhrilihaa yrittäjyysihannoinnin alttarimenoissa.

Kirjoittaja on kuusamolainen kirjailija.

MAINOS

Kommentoi

Onpa kauhean katkera hyökkäys yrittäjyyttä vastaan, kaikkine kuluneine fraaseineen, joista jo peruskoulussa tai ainakin lukiossa varoitettiin. Mistä tämmöinen negatiivisuus puuskuttaa?

Ei sitä yrittäjyyskasvatustakaan ole kuin yhden mokin verran peruskoulussa ja se ei niin paljon ole, että sillä ketään aivopestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä! Just näin. Terve nuori, joka osaa lukea ja kirjoittaa on aina yhteiskunnalle arvokas resurssi. Valitettavasti nykyperuskoulu on näytön tökkimistä yhdellä sormella ja niska kumarassa kulkemista känny kädessä, vähän örähdellen viestintapaista lajitoverille joka yrittää ottaa katsekontaktia ja puhua ihan "face to face"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12
Työministeri Timo Harakka tarjoaa lempiveroaan vaihtoehdoksi, jos julkista taloutta tarvitsee vaalikauden lopulla tasapainottaa
10
Lisää kylmää vettä niskaan – valmentajaa vaihtanut AC Oulu maalasi kotikentällä kahdesti, mutta menetti hyppysissä olleen voiton lisäajalla
7
Raksilan uimahallissa on otettu käyttöön lyhennetyt kesäaukioloajat ­– kysyimme, missä asiasta on tiedotettu
5
Ennätysmäärä Ferrareja saapuu Nallikariin – roomalainen Ferrari Club Passione Rossa vierailee Oulussa
4
Tehtaanmyymälät ovat aarreaittoja automatkan varrella – listasimme Pohjois-Suomessa toimivia myymälöitä
4
Hallitus päätti perustaa eläinasiamiehen viran, mutta koska ja millä nimellä? – Eläinten hyvinvointilaki on myös uuden hallituksen työlistalla
4
Nuorella karhulla on ollut etujalassaan kiinni näätärauta jo yli vuoden – nyt viranomaiset pähkäilevät, mitä eläimelle tulisi tehdä Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suomen on aika ottaa markka takaisin

Kansa voisi olla tyytyväinen kunnes ensimmäinen devalvaatio tai muu markan arvon romahdus nostaisi tuontitavaroiden ja p... Lue lisää...
Devalvaatio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image