Kolumnit

Lasten pitää saada olla lapsia, ei uhrilihaa Ope­tus­hal­li­tuk­sen yrit­tä­jyy­si­han­noin­nin alt­ta­ri­me­nois­sa

Petri Vartiainen.
Kolumnit 10.1.2019 20:00
Petri Vartiainen
Petri Vartiainen.

Dystopiaromaanissa Tie eletään globaalin katastrofin jälkeistä aikaa. Vauva joutuu heti synnyttyään vartaaseen kypsennettäväksi ja aikuisten suihin, koska muuta ruokaa ei ole.

Kamalaa. Paljon kivempaa on miettiä, minkä värisellä sähköautolla ajaa kesämökille sikailemaan. Sellaiseenhan on taas lupa, sillä olemme alkaneet kierrättää ja lisätä kasviksia lautaselle.

Epärehellistä, eikö, mutta Opetushallituksella on tarjota jotain vieläkin epärehellisempää, nimittäin yrittäjyyskasvatusta. Se on päivän Sana. Digi-Suomea survotaan uuteen uskoon, ja tämä talouskasvun satavarma Viagra kampeaa käyrän niin jyrkkään kulmaan, että hyvinvointi leviää varmuudella yhteiskunnan joka sektorille.

Mutta miten tämä vaikuttaa koululaisiin?

Jos lapsi keksii jotain, ei hän enää ole keksijä vaan yrittäjä – varsinkin jos keksinnön voi tuotteistaa. Näin vaahtoaa jokainen punafarkkuinen poninhäntäkonsultti.

Opettajia koulutetaan tähän lahkolaisuuteen, jotta käännyttäisimme viattomat lapset sen seuraajiksi. Mutta kaikista ei ole yrittäjäksi, niin vaativaa toimenkuvaa täyttämään, edes aikuistuttuaan. Tässä esimerkki:

Joka päivä ohitan tyhjän liikehuoneiston, joka lasiseinäisenä kurvina houkuttaa minua perustamaan tilaan yrityksen. Mutta mitä osaan? Mikä olisi minun ”juttuni”?

Kirjadivaria Kuusamossa ei ole!

Teettäisin hyllyt paikallisella puusepällä. Ostaisin kuolinpesiä, mielellään kokonaisen divarin varastoineen. Luokittelisin ja hinnoittelisin tuotteet. Myisin myös netin kautta.

Palkkaisin työntekijän, sillä yksin on ikävää. Mukavan, positiivisen, kiireettömän elämän arvostajan, joka voisi joutohetkinä soittaa nurkkapianolla muutaman vaimean preludin. Kyllösen Tuukka sopisi hommaan kuin nakutettu, mutta ei kaveria tämmöiseen konkurssin odotteluun voi vetää mukaan.

Tarjoaisin tietysti teetä ja keksejä kaikille asiakkaille, kirjan ystäville. Vaan entä myynti? Pelkäänpä, ettei asiakkaita löytyisi tarpeeksi, ja ainoastaan tämän havainnon verran minussa on aitoa yrittäjää.

Peruskoulu-sana viittaa perustaitoihin, lukemiseen ja laskemiseen. Näiden taitojen syventäminen olisi entistä tärkeämpää, mutta Opetushallitus luo tilalle hömppähourulaa.

Pyritäänkö tosiaan siihen, että nuori ryhtyisi tulevaisuudessa vähintään ideologiseksi yrittäjäksi eli kuuluisi uuteen oman onnensa seppä -köyhälistöön eikä rasittaisi isänmaataan nostamalla minkäänlaista työttömyyskorvausta?

Yrittäjyyskasvatuksen vartaan kääntelyssä totutaan siihen, että kärsimys ja syyllisyys omasta toimeentulosta kuuluvat elämään.

Lasten pitää saada olla lapsia, ei uhrilihaa yrittäjyysihannoinnin alttarimenoissa.

Kirjoittaja on kuusamolainen kirjailija.

MAINOS

Kommentoi

Onpa kauhean katkera hyökkäys yrittäjyyttä vastaan, kaikkine kuluneine fraaseineen, joista jo peruskoulussa tai ainakin lukiossa varoitettiin. Mistä tämmöinen negatiivisuus puuskuttaa?

Ei sitä yrittäjyyskasvatustakaan ole kuin yhden mokin verran peruskoulussa ja se ei niin paljon ole, että sillä ketään aivopestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä! Just näin. Terve nuori, joka osaa lukea ja kirjoittaa on aina yhteiskunnalle arvokas resurssi. Valitettavasti nykyperuskoulu on näytön tökkimistä yhdellä sormella ja niska kumarassa kulkemista känny kädessä, vähän örähdellen viestintapaista lajitoverille joka yrittää ottaa katsekontaktia ja puhua ihan "face to face"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:00
Oulussa voi taas hakea erikoisluokille – Myllytullin kuvataideluokalla pääsee mukaan isoihin projekteihin ja kokeilemaan uusia tekniikoita
21:53
Tyrnävä täydentää Murron alueen kaavaa
21:52
Oulun kaupunki esittää viisivuotiaiden varhaiskasvatuskokeiluun reilut miljoona euroa lisämäärärahaa
21:17
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
20:51
Mayn vaihtoehto kaatuneelle brexit-sopimukselle oli pelkkää hienosäätöä – brittipääministeri ei halua pidentää neuvotteluaikaa eikä toista kansanäänestystä
19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
200
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
31
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
29
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
27
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
23
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image