Kolumnit

Lasten pitää saada olla lapsia, ei uhrilihaa Ope­tus­hal­li­tuk­sen yrit­tä­jyy­si­han­noin­nin alt­ta­ri­me­nois­sa

Petri Vartiainen.
Kolumnit 10.1.2019 20:00
Petri Vartiainen
Petri Vartiainen.

Dystopiaromaanissa Tie eletään globaalin katastrofin jälkeistä aikaa. Vauva joutuu heti synnyttyään vartaaseen kypsennettäväksi ja aikuisten suihin, koska muuta ruokaa ei ole.

Kamalaa. Paljon kivempaa on miettiä, minkä värisellä sähköautolla ajaa kesämökille sikailemaan. Sellaiseenhan on taas lupa, sillä olemme alkaneet kierrättää ja lisätä kasviksia lautaselle.

Epärehellistä, eikö, mutta Opetushallituksella on tarjota jotain vieläkin epärehellisempää, nimittäin yrittäjyyskasvatusta. Se on päivän Sana. Digi-Suomea survotaan uuteen uskoon, ja tämä talouskasvun satavarma Viagra kampeaa käyrän niin jyrkkään kulmaan, että hyvinvointi leviää varmuudella yhteiskunnan joka sektorille.

Mutta miten tämä vaikuttaa koululaisiin?

Jos lapsi keksii jotain, ei hän enää ole keksijä vaan yrittäjä – varsinkin jos keksinnön voi tuotteistaa. Näin vaahtoaa jokainen punafarkkuinen poninhäntäkonsultti.

Opettajia koulutetaan tähän lahkolaisuuteen, jotta käännyttäisimme viattomat lapset sen seuraajiksi. Mutta kaikista ei ole yrittäjäksi, niin vaativaa toimenkuvaa täyttämään, edes aikuistuttuaan. Tässä esimerkki:

Joka päivä ohitan tyhjän liikehuoneiston, joka lasiseinäisenä kurvina houkuttaa minua perustamaan tilaan yrityksen. Mutta mitä osaan? Mikä olisi minun ”juttuni”?

Kirjadivaria Kuusamossa ei ole!

Teettäisin hyllyt paikallisella puusepällä. Ostaisin kuolinpesiä, mielellään kokonaisen divarin varastoineen. Luokittelisin ja hinnoittelisin tuotteet. Myisin myös netin kautta.

Palkkaisin työntekijän, sillä yksin on ikävää. Mukavan, positiivisen, kiireettömän elämän arvostajan, joka voisi joutohetkinä soittaa nurkkapianolla muutaman vaimean preludin. Kyllösen Tuukka sopisi hommaan kuin nakutettu, mutta ei kaveria tämmöiseen konkurssin odotteluun voi vetää mukaan.

Tarjoaisin tietysti teetä ja keksejä kaikille asiakkaille, kirjan ystäville. Vaan entä myynti? Pelkäänpä, ettei asiakkaita löytyisi tarpeeksi, ja ainoastaan tämän havainnon verran minussa on aitoa yrittäjää.

Peruskoulu-sana viittaa perustaitoihin, lukemiseen ja laskemiseen. Näiden taitojen syventäminen olisi entistä tärkeämpää, mutta Opetushallitus luo tilalle hömppähourulaa.

Pyritäänkö tosiaan siihen, että nuori ryhtyisi tulevaisuudessa vähintään ideologiseksi yrittäjäksi eli kuuluisi uuteen oman onnensa seppä -köyhälistöön eikä rasittaisi isänmaataan nostamalla minkäänlaista työttömyyskorvausta?

Yrittäjyyskasvatuksen vartaan kääntelyssä totutaan siihen, että kärsimys ja syyllisyys omasta toimeentulosta kuuluvat elämään.

Lasten pitää saada olla lapsia, ei uhrilihaa yrittäjyysihannoinnin alttarimenoissa.

Kirjoittaja on kuusamolainen kirjailija.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Onpa kauhean katkera hyökkäys yrittäjyyttä vastaan, kaikkine kuluneine fraaseineen, joista jo peruskoulussa tai ainakin lukiossa varoitettiin. Mistä tämmöinen negatiivisuus puuskuttaa?

Ei sitä yrittäjyyskasvatustakaan ole kuin yhden mokin verran peruskoulussa ja se ei niin paljon ole, että sillä ketään aivopestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä! Just näin. Terve nuori, joka osaa lukea ja kirjoittaa on aina yhteiskunnalle arvokas resurssi. Valitettavasti nykyperuskoulu on näytön tökkimistä yhdellä sormella ja niska kumarassa kulkemista känny kädessä, vähän örähdellen viestintapaista lajitoverille joka yrittää ottaa katsekontaktia ja puhua ihan "face to face"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:19
Uhkaako Jussi Jokistakin pelikielto? Liigan kurinpito käsittelee maanantain ottelun jalkapyyhkäisyn – katso tilanne
14:07
Ulkoministeriön häirintäkysely johti laajaan selvitykseen, ja tässä tulos: "Siellä pitää parantaa johtamista, tiedonkulkua ja koko kulttuuria"
14:00
Limingan kunnan tilikausi 1,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen – investointimenot historiallisesti peräti 19,2 miljoonaa euroa
13:31
OLS:n ensi kauden joukkue rakentuu – Saarnio palaa Sveitsistä, Mestarille jatkosopimus
13:28
Koirankakalla voi saada kahvia pop up -kahvilamyymälästä Oulussa
13:22
Kärppien Kivihalme on oppinut pudotuspelien tavoille ja antaa palaa vaihdosta toiseen – "Jokaiseen otteluun valmistaudutaan tulos tai ulos -mentaliteetilla"
13:16
Torniolaisen omakotitalon pihapiiristä anastettiin traktorimönkijä
94
WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"
59
Oulussa postia jakaa kaksi toimijaa – monelle suomalaiselle tulee yllätyksenä, että postia jakavat muutkin kuin Posti
45
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
17
Poliittinen väkivalta nousi huolenaiheeksi – Finnkinon ilmoitus perussuomalaisten vaalivideon trailerista aiheutti hämmennyksen
16
Kärpät voiton päässä välieristä, peli ei silti täysin säväyttänyt yleisöä – Manner: "Ei se ole niin yksinkertaista, kuin kotisohvalla saattaa tuntua"
14
Työryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen hämmästelee Antti Rinteen kommenttia Sitran rahojen käytöstä: "Rahoista ei ole yhteisymmärrystä"
13
Katupölykausi alkoi Oulussa: Ilmanlaatu muuttui huonoksi keskustan alueella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

234 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

Eikö töissä haluta käydä? No ei! Jos voitan lotossa en tehe päivääkään töitä, eikä tehe moni muukaan vaikka niin itseään... Lue lisää...
rehellisellä pelillä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image