Kolumnit

Lapsilla on oikeus sek­su­aa­li­kas­va­tuk­seen

Kolumnit 20.11.2019 7:00
Arttu Kuivala ja Hanna Poijula

Lapsen oikeudet täyttävät tänään 30 vuotta. Lapsen oikeuksista puhuttaessa erityisen vähälle huomiolle on jäänyt lapsen seksuaalioikeudet, joihin kuuluu oikeus saada ikätasoista tietoa omasta kasvusta, kehityksestä ja seksuaalisuudesta.

Lapsella on oikeus saada kehittyä omaa tahtia, tuettuna ja suojattuna omaan seksuaalisuuteen sekä saada kokea olevansa hyvä ja arvokas. Lapsella on oikeus saada suojelua seksuaalista häirintää kohtaan ja sitä on ennalta ehkäistävä kaikin mahdollisin keinoin.

Lapsen oikeuksia loukkaavat uhat ovat globaalisti lisääntyneet. Uhkana ovat muun muassa seksuaalinen häirintä ja houkuttelu monimediaalisessa maailmassa, jossa lapset viettävät nykyaikana entistä enemmän aikaa.

Kuluvan vuoden aikana on uutisoitu valitettavan useita tapauksia lasten kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä sosiaalisessa mediassa. Lapset ovat tietämättään rikkoneet omia ja toistensa seksuaalioikeuksia levittämällä itsestään tai toisistaan kuvamateriaalia.

Tietojen ja taitojen puute omista oikeuksista ja oikeista toimintatavoista hämmentävissä tilanteissa vaarantavat lapsen turvallisen kasvun ja kehityksen.

Seksuaalisuus on osa lapsen normaalia kehitystä alkaen syntymästä ja jatkuen läpi elämän. Seksuaalioikeudet tulee toteutua syntymästä lähtien.

Vuonna 2010 Maailman terveysjärjestö WHO antoi linjaukset kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen toteuttamisesta 0-15 -vuotiaille. Vuonna 2011 Suomi allekirjoitti Lanzaroten-sopimuksen lasten suojelemista seksuaalista väkivaltaa vastaan.

Näistä huolimatta seksuaalikasvatus on Suomessa vielä hataraa ja hajallaan olevaa. Monessa yhteiskunnassa, myös Suomessa, seksuaalisuudesta puhuminen on tabu. Puhumattomuus johtaa lasten seksuaalioikeuksien laiminlyöntiin.

Lasten seksuaalioikeuksien toteutuminen vaatii kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta syntymästä saakka. Se sisältää kehon, itsestä huolehtimisen, minäkuvan, itsetuntemuksen, tunteiden, käyttäytymisen, ihmissuhteiden ja turvataitojen käsittelyä. Jo pieni lapsi tarvitsee läheisyyttä ja lämpöä, kokee tunteita ja on vuorovaikutuksessa. Seksuaalikasvatuksella tuetaan ja suojellaan lapsen normaalia seksuaalista kehitystä. Lapsi ei voi tietää esimerkiksi kehoonsa liittyvistä oikeuksista, ellei niitä kerrota hänelle.

Seksuaalikasvatuksen toteuttamisen vastuu ja velvollisuus on kaikilla lapsen kasvuympäristön aikuisilla. Lapsen taitoja lisätään ja myönteistä asennetta seksuaalisuuteen vahvistetaan antamalla lapselle asianmukaista ja ikätasoista tietoa.

Tiedot ja taidot kasvattavat kykyä suojella itseä ja asettaa rajoja. Aikuisen on tärkeää suhtautua seksuaalisuuteen hyväksyvästi ja avoimuudella, keskustella seksuaalisuudesta, kehon rajoista ja uhkaavista tilanteista.

Aihe voi tuntua vaivaannuttavalta ja epämukavalta, mutta aikuisen kiusaantuneisuus ja tiedon puute eivät saisi estää keskustelua.

Lapsen kysyessä seksuaalisuuteen liittyvistä asioista, kysymyksiä ei tule torjua, vaan vastata mahdollisimman rehellisesti lapsen ikätason mukaisesti. Aikuisen tulee päästä yli omasta häpeästään ja käyttää keskusteluissa oikeita termejä, pienillä lapsilla pylly, pippeli ja pimppi.

Epämääräisten termien käyttäminen lisää väärinymmärryksen riskiä. Kiertotermit suojaavat enemmän aikuisia kuin lapsia. Keskustelu lasten kanssa antaa vahvan viestin lapsille, että aiheesta on sallittua puhua ja mieltä painavista asioista voi kertoa.

Meidän aikuisten on tärkeä seurata aktiivisesti lasten arjessa esiin nousevia ilmiöitä ja vahvistaa turvataito-osaamista, jotta osaamme olla turvallisina ja luotettavina aikuisina lasten kasvuhaasteissa. Turvataitojen opettaminen on tärkeä osa seksuaalikasvatusta. Niiden avulla lapsi oppii välttämään ja tunnistamaan uhkaavia tilanteita sekä toimimaan turvallisesti reaali- ja somemaailmassa.

Meidän kaikkien täytyy tehdä yhteistyötä lapsen seksuaalioikeuksien ja seksuaalikasvatuksen toteutumiseksi. Alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia ennalta ehkäistään Oulun kaupungin Turvallinen Oulu-hankkeella.

Yhtenä toimenpiteenä on saada seksuaalikasvatus osaksi esi- ja perusopetuksen arkea sekä lisätä ammattihenkilöstön ja vanhempien tietoja, taitoja ja myönteistä asennetta seksuaalikasvatukseen.

Oulussa käynnistetyt toimenpiteet ovat linjassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen marraskuun lopussa julkaistavan, Lanzarote sopimusta konkretisoivan, lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyn toimeenpanosuunnitelman (2020-2025) kanssa.

Meidän tulee miettiä, millaisia arvoja ja asenteita haluamme välittää yhteiskunnassamme, jotta lapsen oikeudet toteutuvat aidosti.

Hanna Poijula ja Arttu Kuivala ovat kasvatustieteiden maistereita ja työskentelevät Turvallinen Oulu –hankkeessa.

MAINOS

Kommentoi

Lasten ei tarvitse olla tietoisia seksuaalisuudestaan mitenkään korostetusti kuten kirjoituksessa mainitaan. Aivan normaalia elämää ja kanssakäymistä lukuunottamatta. Miksi tästäkin pitää tehdä tiedettä ja aivan hullua? Eikö riitä aivan normaali ihmisen kasvu ja sitä kautta kehon tunteminen. Jos saisin tämän kirjoituksen mukaista kasvatusta, alkaisin varmaankin ahdistua, koska miksi lapsen pää pitää tayttää kaikella aikuisen maailmaan liittyvällä hypetyksellä (Jari Sinkkosen kommentti aikanaan). Ei todellakaan. Ei siihen tarvita erityistä seksuaalikasvatusta, jos varoittaa lasta erilaisista ihmisistä, että osaavat kiertää heidät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asian vakavuus katoaa monimutkaisiin lauseisiin. Selkokielellä pitää tämä sama asia sanoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Napukka, sillä nimellä isäni kutsui jalkojeni välissä näkyvää uloketta. Sittemmin se kasvoi eikä se oikein tuntunut napakalta enää. Hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapsella on oikeus myös ideologisesta aivopesusta vapaaseen seksuaalikasvatukseen. Tällä hetkellä tämä perusoikeus ei Suomen peruskoulussa valitettavasti toteudu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image