Kolumnit

Lai­nausau­to­maat­ti menee sekaisin, kun kirjaston ystävä oikein innostuu

Pauliina Rauhala.
Kolumnit 29.11.2018 20:00
Pauliina Rauhala

Ensimmäinen kirjastokortti ja Tiina-kirjat. Rakkausromaanihyllyn lumo teini-iässä ja Barbara Cartland. Tarinan vangitseva imu ja aamuyöhön palava lukulamppu.

Kielletyt teokset ja niiden salaselailu kirjaston hyllyjen välissä. Lehtilukusalin yskähdykset ja kääntyvien sivujen rapina. Opintosalin tuttu ikkunapaikka ja käsinkirjoitetut muistiinpanot tenttikirjoista.

On vaikea valita kaikkein tärkeintä kirjastomuistoa. Kaikkia niitä kuitenkin yhdistää oma hiljainen tila, mielikuvitus ja tiedonjano.

Kirjastot ovat keskeinen osa muistia, kulttuuria ja yhdenvertaista sivistyksen mahdollisuutta. Suomessa lainausten määrä suhteessa väkilukuun kuuluu maailman korkeimpiin. Kirjastolain mukaan kirjastojen tehtävänä on tukea ja edistää aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa, tasa-arvoa ja sananvapautta.

Helsingissä avataan pian Keskustakirjasto Oodi, joka on jo nimetty uuden aikakauden tai tulevaisuuden kirjastoksi. Sen kunniaksi Yle Kulttuuri on suunnitellut laajan kirjastoaiheisen ohjelmakokonaisuuden.

Yle Areenasta löytyy viehättävä sarja Kirjastotarinoita-nimisiä lyhytdokumentteja, joissa tutustutaan esimerkiksi lapsia kuuntelevaan lukukoiraan, Pelson vankilan kirjaston suosikkiteoksiin sekä Tunturi-Lapissa kiertävään kirjastoautoon.

Ylen nettisivuilla kerätään hauskoja ja koskettavia kirjastomuistoja. Sosiaalisessa mediassa rakkautensa kirjastoon voi tunnustaa hashtagillä #kirjastotarina. Yhdelle kirjasto on ollut turvasatama vaativissa elämänvaiheissa, toinen käärii lahjaksi puolisolle pinon huolella valittuja lainakirjoja, kolmas on jopa mennyt naimisiin kirjastossa.

Millaisia ovat aikuisiän kirjastotarinani?

Lapset ovat kesälomalla ja romaanin käsikirjoitus kesken. Palaan opintosaliin, samalle nurkkapaikalle kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Tunnen itseni nuoreksi ja kevyeksi, mutta huomaan, että pihlaja on kasvanut ikkunan takana valtavan suureksi.

Ensimmäistä kertaa omatoimikirjastossa illalla. Olen yhtä aikaa kuningatar ja rikollinen: miten ihmeessä voin kuljeksia hyllyjen keskellä aivan yksin? Vilkutan varalta valvontakameran suuntaan. Ihan hyvissä aikeissa ja kiltisti täällä ollaan.

En onnistu lainausautomaatilla. Astelen nolona tiskille ja kysyn, onko lainoja liikaa. Kirjastonhoitaja sanoo ensin, ettei niin ole käynyt koskaan, mutta nauraa sitten ja sanoo, että nytpä taisi käydä. Selitän hämmentyneenä, että haen lukemiset ja äänikirjat koko perheelle. Ja että vähän muillekin, lähipiirin ikäihmisille jotka eivät itse pääse. Ja että mies huolehtii eräpäivät ja se on muuten aika toimiva työnjako.

Kirjastonhoitaja nauraa yhä, järjestää ongelman ja nauru tarttuu minuun.

Lähtiessäni purskahdan anteeksi ja kiitos.

Kirjoittaja on oululainen kirjailija.

MAINOS

Kommentoi

Minä muistan siirtymisen lasten puolelta aikuisten osastolle. Tuntui lähes luvattomalta, mutta lukemisen jano oli kova ja tahti kiivas. Kirjoja sai silloin lainata korkeintaan kuusi kerralla, joten kirjastossa tuli käytyä usein.
Luen edelleen paljon, mutta nykyisin enimmäkseen e-kirjoja tabletilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa! Vanha suomalainen sananlasku näyttää osassa kommentteja pitävän paikkansa!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana tarina! Ahdasmielisestä vl-uskosta voi luopua terveellä tavalla. Kiitos Pauliina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä kolumni uskontoon liittynyt millään tavalla... Ei elämässä sentään aivan kaikki tuohon ahdasmieliseen uskoon kytkeydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ahdasmielistä nk epäuskoisten taholla. Jos usko ahdistaisi, eihän siihen kuuluisi ketään.
Lukeneita ja tervehenkistä porukkaa enimmälti. Ulkopuolisia vain ahdistaa toisten usko ja tietenkin kapinahenkisiä, joilla itsellä on jokin asia mennyt pieleen ja syy pitää löytää muista kuin itsestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, hyvä kolumni kirjoista, lukemisesta ja kirjojen lainaamisesta. Mutta en nyt kutsuisi "ihanaksi tarinaksi". Miten se "ahdasmielisestä uskosta luopuminen" näkyy tässä kolumnissa "terveellä tavalla"? Olisiko omissa asenteissasi tarkistamisen varaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
27
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
27
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
21
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
20
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image