Kolumnit

Lai­nausau­to­maat­ti menee sekaisin, kun kirjaston ystävä oikein innostuu

Pauliina Rauhala.
Kolumnit 29.11.2018 20:00
Pauliina Rauhala

Ensimmäinen kirjastokortti ja Tiina-kirjat. Rakkausromaanihyllyn lumo teini-iässä ja Barbara Cartland. Tarinan vangitseva imu ja aamuyöhön palava lukulamppu.

Kielletyt teokset ja niiden salaselailu kirjaston hyllyjen välissä. Lehtilukusalin yskähdykset ja kääntyvien sivujen rapina. Opintosalin tuttu ikkunapaikka ja käsinkirjoitetut muistiinpanot tenttikirjoista.

On vaikea valita kaikkein tärkeintä kirjastomuistoa. Kaikkia niitä kuitenkin yhdistää oma hiljainen tila, mielikuvitus ja tiedonjano.

Kirjastot ovat keskeinen osa muistia, kulttuuria ja yhdenvertaista sivistyksen mahdollisuutta. Suomessa lainausten määrä suhteessa väkilukuun kuuluu maailman korkeimpiin. Kirjastolain mukaan kirjastojen tehtävänä on tukea ja edistää aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa, tasa-arvoa ja sananvapautta.

Helsingissä avataan pian Keskustakirjasto Oodi, joka on jo nimetty uuden aikakauden tai tulevaisuuden kirjastoksi. Sen kunniaksi Yle Kulttuuri on suunnitellut laajan kirjastoaiheisen ohjelmakokonaisuuden.

Yle Areenasta löytyy viehättävä sarja Kirjastotarinoita-nimisiä lyhytdokumentteja, joissa tutustutaan esimerkiksi lapsia kuuntelevaan lukukoiraan, Pelson vankilan kirjaston suosikkiteoksiin sekä Tunturi-Lapissa kiertävään kirjastoautoon.

Ylen nettisivuilla kerätään hauskoja ja koskettavia kirjastomuistoja. Sosiaalisessa mediassa rakkautensa kirjastoon voi tunnustaa hashtagillä #kirjastotarina. Yhdelle kirjasto on ollut turvasatama vaativissa elämänvaiheissa, toinen käärii lahjaksi puolisolle pinon huolella valittuja lainakirjoja, kolmas on jopa mennyt naimisiin kirjastossa.

Millaisia ovat aikuisiän kirjastotarinani?

Lapset ovat kesälomalla ja romaanin käsikirjoitus kesken. Palaan opintosaliin, samalle nurkkapaikalle kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Tunnen itseni nuoreksi ja kevyeksi, mutta huomaan, että pihlaja on kasvanut ikkunan takana valtavan suureksi.

Ensimmäistä kertaa omatoimikirjastossa illalla. Olen yhtä aikaa kuningatar ja rikollinen: miten ihmeessä voin kuljeksia hyllyjen keskellä aivan yksin? Vilkutan varalta valvontakameran suuntaan. Ihan hyvissä aikeissa ja kiltisti täällä ollaan.

En onnistu lainausautomaatilla. Astelen nolona tiskille ja kysyn, onko lainoja liikaa. Kirjastonhoitaja sanoo ensin, ettei niin ole käynyt koskaan, mutta nauraa sitten ja sanoo, että nytpä taisi käydä. Selitän hämmentyneenä, että haen lukemiset ja äänikirjat koko perheelle. Ja että vähän muillekin, lähipiirin ikäihmisille jotka eivät itse pääse. Ja että mies huolehtii eräpäivät ja se on muuten aika toimiva työnjako.

Kirjastonhoitaja nauraa yhä, järjestää ongelman ja nauru tarttuu minuun.

Lähtiessäni purskahdan anteeksi ja kiitos.

Kirjoittaja on oululainen kirjailija.

MAINOS

Kommentoi

Minä muistan siirtymisen lasten puolelta aikuisten osastolle. Tuntui lähes luvattomalta, mutta lukemisen jano oli kova ja tahti kiivas. Kirjoja sai silloin lainata korkeintaan kuusi kerralla, joten kirjastossa tuli käytyä usein.
Luen edelleen paljon, mutta nykyisin enimmäkseen e-kirjoja tabletilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa! Vanha suomalainen sananlasku näyttää osassa kommentteja pitävän paikkansa!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana tarina! Ahdasmielisestä vl-uskosta voi luopua terveellä tavalla. Kiitos Pauliina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä kolumni uskontoon liittynyt millään tavalla... Ei elämässä sentään aivan kaikki tuohon ahdasmieliseen uskoon kytkeydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ahdasmielistä nk epäuskoisten taholla. Jos usko ahdistaisi, eihän siihen kuuluisi ketään.
Lukeneita ja tervehenkistä porukkaa enimmälti. Ulkopuolisia vain ahdistaa toisten usko ja tietenkin kapinahenkisiä, joilla itsellä on jokin asia mennyt pieleen ja syy pitää löytää muista kuin itsestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, hyvä kolumni kirjoista, lukemisesta ja kirjojen lainaamisesta. Mutta en nyt kutsuisi "ihanaksi tarinaksi". Miten se "ahdasmielisestä uskosta luopuminen" näkyy tässä kolumnissa "terveellä tavalla"? Olisiko omissa asenteissasi tarkistamisen varaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

132
SAK:n kysely: Aktiivimalli rankaisee etenkin yli 55-vuotiaita, vaikeinta Pohjois-Suomessa - "Kyse pelkästä työttömyysturvan leikkauksesta ennestään pienistä tuloista"
127
Suomi kykenee yllättäen lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen, kertoo HS –  taustalla kertaerä, jota ilman velka kasvaisi yhä
91
Toimiiko kännykkäsi enää kolmen vuoden jälkeen? – Googlella on valta päättää älylaitteesi käyttöikä
66
Puheenaihe: Kannattaako veronpalautus kuluttaa jouluun kuten moni tekee? Merkillinen ajatus, kannattaisi lyhentää velkoja, sanovat talousasiantuntijat
21
Hukkumistilastot synkät niin koko maassa kuin Pohjois-Pohjanmaallakin, hukkuja on yleensä mies – Jos jää pettää, toimi näin
15
HS-gallup: Vihreiden kannatus kääntyi kasvuun Haaviston noustua puheenjohtajaksi, demareilla notkahdus
13
Koboltin vaarallisuus on akkuteollisuuden tiedossa – Euroopan ulkopuolelle siirtyvä tuotanto pelottaa, jos rajoituksia tiukennetaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Seuraavassa 11 syytä, miksi eläkejärjestelmämme on kestämättömällä pohjalla: 1. Työväestön määrä laskee ja Suomessa on ... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.12.

Fingerpori

15.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image