Kolumnit

Lai­nausau­to­maat­ti menee sekaisin, kun kirjaston ystävä oikein innostuu

Pauliina Rauhala.
Kolumnit 29.11.2018 20:00
Pauliina Rauhala

Ensimmäinen kirjastokortti ja Tiina-kirjat. Rakkausromaanihyllyn lumo teini-iässä ja Barbara Cartland. Tarinan vangitseva imu ja aamuyöhön palava lukulamppu.

Kielletyt teokset ja niiden salaselailu kirjaston hyllyjen välissä. Lehtilukusalin yskähdykset ja kääntyvien sivujen rapina. Opintosalin tuttu ikkunapaikka ja käsinkirjoitetut muistiinpanot tenttikirjoista.

On vaikea valita kaikkein tärkeintä kirjastomuistoa. Kaikkia niitä kuitenkin yhdistää oma hiljainen tila, mielikuvitus ja tiedonjano.

Kirjastot ovat keskeinen osa muistia, kulttuuria ja yhdenvertaista sivistyksen mahdollisuutta. Suomessa lainausten määrä suhteessa väkilukuun kuuluu maailman korkeimpiin. Kirjastolain mukaan kirjastojen tehtävänä on tukea ja edistää aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa, tasa-arvoa ja sananvapautta.

Helsingissä avataan pian Keskustakirjasto Oodi, joka on jo nimetty uuden aikakauden tai tulevaisuuden kirjastoksi. Sen kunniaksi Yle Kulttuuri on suunnitellut laajan kirjastoaiheisen ohjelmakokonaisuuden.

Yle Areenasta löytyy viehättävä sarja Kirjastotarinoita-nimisiä lyhytdokumentteja, joissa tutustutaan esimerkiksi lapsia kuuntelevaan lukukoiraan, Pelson vankilan kirjaston suosikkiteoksiin sekä Tunturi-Lapissa kiertävään kirjastoautoon.

Ylen nettisivuilla kerätään hauskoja ja koskettavia kirjastomuistoja. Sosiaalisessa mediassa rakkautensa kirjastoon voi tunnustaa hashtagillä #kirjastotarina. Yhdelle kirjasto on ollut turvasatama vaativissa elämänvaiheissa, toinen käärii lahjaksi puolisolle pinon huolella valittuja lainakirjoja, kolmas on jopa mennyt naimisiin kirjastossa.

Millaisia ovat aikuisiän kirjastotarinani?

Lapset ovat kesälomalla ja romaanin käsikirjoitus kesken. Palaan opintosaliin, samalle nurkkapaikalle kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Tunnen itseni nuoreksi ja kevyeksi, mutta huomaan, että pihlaja on kasvanut ikkunan takana valtavan suureksi.

Ensimmäistä kertaa omatoimikirjastossa illalla. Olen yhtä aikaa kuningatar ja rikollinen: miten ihmeessä voin kuljeksia hyllyjen keskellä aivan yksin? Vilkutan varalta valvontakameran suuntaan. Ihan hyvissä aikeissa ja kiltisti täällä ollaan.

En onnistu lainausautomaatilla. Astelen nolona tiskille ja kysyn, onko lainoja liikaa. Kirjastonhoitaja sanoo ensin, ettei niin ole käynyt koskaan, mutta nauraa sitten ja sanoo, että nytpä taisi käydä. Selitän hämmentyneenä, että haen lukemiset ja äänikirjat koko perheelle. Ja että vähän muillekin, lähipiirin ikäihmisille jotka eivät itse pääse. Ja että mies huolehtii eräpäivät ja se on muuten aika toimiva työnjako.

Kirjastonhoitaja nauraa yhä, järjestää ongelman ja nauru tarttuu minuun.

Lähtiessäni purskahdan anteeksi ja kiitos.

Kirjoittaja on oululainen kirjailija.

MAINOS

Kommentoi

Minä muistan siirtymisen lasten puolelta aikuisten osastolle. Tuntui lähes luvattomalta, mutta lukemisen jano oli kova ja tahti kiivas. Kirjoja sai silloin lainata korkeintaan kuusi kerralla, joten kirjastossa tuli käytyä usein.
Luen edelleen paljon, mutta nykyisin enimmäkseen e-kirjoja tabletilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa! Vanha suomalainen sananlasku näyttää osassa kommentteja pitävän paikkansa!.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana tarina! Ahdasmielisestä vl-uskosta voi luopua terveellä tavalla. Kiitos Pauliina!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä kolumni uskontoon liittynyt millään tavalla... Ei elämässä sentään aivan kaikki tuohon ahdasmieliseen uskoon kytkeydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ahdasmielistä nk epäuskoisten taholla. Jos usko ahdistaisi, eihän siihen kuuluisi ketään.
Lukeneita ja tervehenkistä porukkaa enimmälti. Ulkopuolisia vain ahdistaa toisten usko ja tietenkin kapinahenkisiä, joilla itsellä on jokin asia mennyt pieleen ja syy pitää löytää muista kuin itsestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No, hyvä kolumni kirjoista, lukemisesta ja kirjojen lainaamisesta. Mutta en nyt kutsuisi "ihanaksi tarinaksi". Miten se "ahdasmielisestä uskosta luopuminen" näkyy tässä kolumnissa "terveellä tavalla"? Olisiko omissa asenteissasi tarkistamisen varaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:18
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
21:13
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20:49
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
19:38
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
19:37
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
19:24
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla
19:11
Jukka Jalonen Leijonien pelitavasta: "Meillä on joka pelissä sauma voittaa"
124
Google asettaa Huaweille Android-käyttöjärjestelmän päivityskiellon – Petteri Järvinen: "Tämä on suomalaisille terve muistutus"
91
Vasemmistoliitolla vaikea hyväksyä talouden reunaehtoja: Hallitusneuvottelut keskeytyivät aamulla puoleen päivään saakka
63
Moni nuori pilaa elämänsä, kun luottotiedot menevät – Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Sara Mella: ”Pikavippimaailma saatava valvonnan alle”
39
Oulun yliopisto: Ilmastonmuutos aiheuttanut jo huomattavia vaikutuksia makean veden kiertokulussa arktisilla alueilla
29
Kuitukaapeli katkeaminen vaikeuttaa kaupankäyntiä Kaakkurissa, kun maksupäätteet eivät toimi – vika saadaan korjattua ehkä maanantain aikana
25
Päivi Räsänen tyrmää myöhäiset abortit – "Näissä on kyse lapsensurmasta"
19
Poliisilla harjoitusoperaatio Patelan omakotitaloalueella – mukana myös Hevi-panssariauto

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image