Kolumnit

Kuumatkalla ja lasten saamisella voi olla jotain yhteistä

Kolumnit 8.8.2019 12:00
Hanna Sarkkinen

"Monen tulevaisuuden usko on koetuksella ja perheen perustaminen ei aina vaikuta hyvältä ajatukselta."

Heinäkuussa tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun ihminen astui ensimmäistä kertaa kuun pinnalle. Avaruuden valloituksen ensiaskeleita leimasi valtava innostuneisuus ja lähes rajaton usko tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

KUVA: Mauri Ratilainen Mauri Ratilainen

Katsoin kuumatkaa muistelleita ohjelmia mielenkiinnolla, sillä 60-luvulla vallinnut tulevaisuuden usko tuntuu tänä kyynisyyden aikakautena virkistävän erilaiselta. Ihmiset uskoivat kehitykseen ja unelmoivat suuria, vaikka ympärillä oli erilaisia ongelmia ja uhkia.

Olemme viimeisen parin vuoden aikana lukeneet syntyvyyden romahduksesta ja vauvakadosta. Suomen syntyvyys on laskenut nälkävuoden 1868 tasolle.

Miten syntyvyys liittyy kuulentoihin ja 60-luvun optimisteihin? Tulevaisuudenuskon kautta nämä asiat saattavat tulla yhteen.

Moni miettii, miten ympäristöongelmat ja työelämän ja toimeentulon epävarmuus vaikuttavat lapsen ja perheen tulevaisuuteen. Onko rakkaalle lapselle olemassa hyvän elämän edellytyksiä ylikansoitetulla ja saastutetulla maapallolla? Mahtuuko lapsi elämääni, kun työelämä on vaativaa ja toimeentulo on epävarmaa ja näköpiirissä on loputonta pätkää ja silppua ja kovaa henkistä kuormitusta?

Monen tulevaisuuden usko on koetuksella ja perheen perustaminen ei aina vaikuta hyvältä ajatukselta.

Mutta onko syntyvyyden lasku ongelma? Yhteiskunnan kannalta se on ongelma työvoiman saannin sekä talouden ja eläkejärjestelmän kestävyyden kannalta. Kukaan ei kuitenkaan hanki lapsia kansallinen eläkejärjestelmä mielessään.

Syntyvyyden lasku on ongelma myös, jos ihmiset haluaisivat saada enemmän lapsia kuin saavat. Vastentahtoinen lapsettomuus on usein tragedia.

Maailmassa on ylikansoitusta ja väestö on nuorempaa kuin ikinä, eli vauvakato ei ole globaali ongelma. Päinvastoin ongelmana on liiallinen syntyvyys. Suomen väestöepätasapaino taas on halutessamme ratkaistavissa maahanmuutolla.

Iso ongelma maailmalla on, että naiset eivät saa päättää lasten hankinnasta. Sadat miljoonat eivät saa käyttöönsä haluamiaan ehkäisyvälineitä. Monet tytöt naitetaan alaikäisenä ja he joutuvat tekemään lapsia lapsina. Köyhissä maissa myös hankitaan paljon lapsia vanhuuden turvaksi, mutta kaikista ei pystytä huolehtimaan.

Suuren syntyvyyden yhteiskunnallisina seurauksina saattaa olla sosiaalisia ongelmia, ympäristökuormitusta ja muuttoliikkeitä. Perhesuunnittelupalveluiden, seksuaalioikeuksien ja naisten aseman vahvistaminen onkin vaikuttavaa kehitysyhteistyötä.

Perheen perustaminen on syvästi henkilökohtainen asia ja ihmisillä on nykyään suurempi vapaus elää tavallaan. Jos lapsia ei halua, ei kellään ole siihen nokan koputtamista. Kuitenkin kyselyjen mukaan suomalaiset saavat vähemmän lapsia kuin haluaisivat.

Jotta ihmisten perheellistymistoiveet voisivat toteutua, on luotava lapsimyönteistä yhteiskuntaa. On tarjottava palveluita ja tukea niin, että toive lapsesta tai lapsettomuudesta voisi toteutua. Politiikan on tekojen kautta luotava tulevaisuudenuskoa, jotta ihmiset voivat luottaa, että nyt syntyvillä ja syntymättömillä lapsilla on hyvän elämän edellytykset. Perheet tarvitsevat sekä konkreettista apua että uskoa tulevaisuuteen.

Kuumatkassa ja lasten saamisessa on muutakin yhteistä. Molemmat tekee lopulta yksilö, mutta yhteiskunnan tuki on oleellista. Kuten kuun valloitus, myös lapsen saaminen on jännittävä ja ihmeellinen matka tuntemattomaan.

Kommentoi

Maailmanlaajuiset ongelmat huolestuttavat ihmisiä. Nuoret ihmiset miettivät voiko hankkia lapsia, koska tiedemiesten käsityksen mukaan maailmaa uhkaa katastrofi. Maapallo, tämä kotoinen planeettamme on selvinnyt monenlaiset "katastrofit" olemassaolonsa aikana ja selviytyy myös tulevista, sillä ihmiskunta on oppinut selviytymään, ellei olisi oppinut niin ihmisiä ei olisi ollut tällä planeetalla enää vuosimiljooniin. Uskokaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää asiaa ja tarkoitusta. Tosin syntyvyys ei ole Suomessa nyt alempi kuin vuonna 1868, ja maailman väestön mediaani-ikä on nyt noin 8 vuotta vanhempi kuin se oli vuonna 1970 eli väestö on vanhempaa kuin ikinä koko maailmassa. Afrikassa syntyvyyden kehitys tosin poikkeaa yleisestä suunnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

KORJAUS: Tarkoitin sanoa, että syntyvyys on nyt Suomessa paljon alempi kuin vuonna 1868.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyky Vasemmisto hylännyt tavalliset heteroperheet ja suomalaisuuden puolustamisen.

Tilalle on tullut globaali vihreys ja sun muut lapselliset "unelmat".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän lasten hankkimisen esteenä ovat olleet liberaalit arvot, joissa lapselle ei ole sijaa. Näitä arvoja ovat nimenomaan perhepolitiikan kustannuksella ajaneet vihervasemmistolaiset. Tarvinneeko näitä "ismejä" tässä nyt alkaa toistamaan? Kuitenkin tämän politiikan tarkoituksena on ollut tuhota kristillinen arvopohja ja länsimainen kulttuuri. Kristillisessä länsimaisessa kulttuurissa on lapselle sijaa ja perhe on sen ydin, jossa ovat äiti ja isä. Kieltämättä liberaalien toimesta tässä tuhoamisessa on onnistuttu aika hyvin. On saatu kirkon asiat sekaisin, on saatu syntyvyys laskuun, on saatu perhearvopohja rapautettua, on saatu naisen asema hämärrettyä ja jne.

Kirjoittaja perää tulevaisuuden uskoa ja politiikkaa, jolla se tehdään. Niin, siinäpä onkin miettimistä..., tiekartta on olemassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä naisen asema mielestäsi pitäisi olla? Tarkoitatko naisen aseman hämärtymisellä sitä, että se on vähitellen paranemassa?

Yksi syy syntyvyyden kasvuun on näkemykseni mukaan se, etteivät naiset ole enää samalla tavalla riippuvaisia miesten taloudellisesta tuesta kuin ennen. Yksinkin tulee toimeen hyvin.

Naiset ovat myös keskimäärin koulutetumpia kuin miehet, mikä saattaa osaltaan tehdä parin löytämisestä vaikeaa. Haluaako duunarimies älykkään naisen? Entä kelpaako korkeakoulutetulle naiselle duunari?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naisen asemaa on hämärretty usealla tavalla ja on viety esimerkiksi mahdollisuus hyvällä omalla tunnolla kotiäitinä olemiseen ja sillä tavalla lapsen tai lasten hankkimiseen. Tämä on ollut ihan selvä jo useamman vuosien ajan. On hoettu naisen asemaa, naisen asemaa ja jne. perhe-arvojen kustannuksella. Kukaan ei "uskalla" tässä kontekstissa jäädä kotiin. Vain perheet, joissa ajatellaan kokonaisuuksia, eri tapoja toimia ja halutaan olla perheitä, he ovat pitäneet oman tapansa olla ja elää.

Naiset eivät tule toimeen yksin, vaan heti kun heistä tulee yksinhuoltajia, joita yhteiskunta ja sosiaalitantat suosivat, he ovat pyytämässä miesten elatusapua. Se on höpö, höpöä, että naiset pärjäävät yksin tässä mielessä. Kalevan somekin on täynnä näitä kirjotuksia.

Naiset ovat kai tutkimusten mukaa koulutetumpia, mutta en usko, että se on mikään este parin löytämiselle. Itse pidän koulutettuna henkilönä älykkäistä naisista ja koulutus on tärkeä osa naisille ja miehille päästä parempaan elintasoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskaltaako hankkia lapsia? Lapselle täytyy voida tarjota hyvä elämä, se ei tarkoita rahaa ja ylellisyyttä vaan riittävää toimeentuloa, hyvinvointia ja mahdollisuuksia. Ruokaa, lämmin ja tilava koti, hyvät ja mielenkiintoiset harrastukset ja kavereita, hyvä koulutus ovat tärkeimmät. Moni nuori ja kypsä aikuinen pohtii näitä asioita, monelta puuttuu perusedellytykset lapsen hankkimiseen, moni haluaa lapsia. Uskaltavatko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tulevaisuudenusko ei Suomessa ole koetuksella. Suomessa uskotaan vahvasti, että ongelmista iso osa voidaan ratkaista tieteellä, tekniikalla ja järjellä. Etenkin nuoriso uskoo kirkasotsaisesti tekniikan rajattomiin mahdollisuuksiin.

Eikä järki-ihminen jätä siirtämättä geenejään eteenpäin siinä pelossa, että eteenpäin siirretyillä geeneillä on mahdollisuus tuhoutua tulevaisuudessa. Sellainen on lähtöruudussa luovuttamista. Jos ei veikkaa, ei voi voittaa.

Sen sijaan meillä on vakava kohtaanto-ongelma, mistä johtuen yksinelävien osuus kasvaa. Siksi ei tule lapsiakaan. Ihmiset ovat yksin ja siitä aiheutuu paljon muutakin haittaa. Yksinelävien nuorten aikuisten määrä on kaksinkertaistunut 1990-luvulta.

Tämän takana on valtion heikko taloudellinen kehitys. Se aiheuttaa nuorisotyöttömyyttä ja syrjäytymisytä. Maailmantaloudelle emme voi mitään, mutta oman maamme tukia ja veroja voimme hallita. Talous ei pyöri.

Olen sen monesti toistanut, mutta toistan uudelleen. Lapsiperheiden edut ovat nykyään paremmat kuin ikinä ennen, mutta lasten tekeminen ei näytä kiinnostuvan. Olisiko siis järkeä kokeilla jo jotain muuta, kun tämä keino ei näytä toimivan?

Ilmeisesti siis ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuumatkat ovat kylmän sodan satuja, niitä ei koskaan tapahtunut.
Kukaan astronauteista, tai kosmonauteista ei ole käynyt noin 650km. korkeammalla maan pinnasta.
Sieltäkin piti tulla heti alemmaksi, koska säteily alkoi grillata astronautteja kohti kuolemaa.
"Kuumatkalla ja lasten saamisella voi olla jotain yhteistä..." oli otsikko.
Molemmat ovat ihmisten haaveita ja toiveita, joista lapsi kovalla puksuttamisella voi onnistuakin.
Kuumatka on huuhaa-propagandaa ja ei tapahdu vielä vuosiin, jos silloinkaan.
Lapsi on realismia, mukana myös haju...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä äärikapitalistisessa markkinataloudessa uskalla ostaa ku hädin tuskin auton ja sekin on epävarmaa. Lapsi olisi nyt tässä taloudessa jopa haluttu, mutta niistä pitää pitää huolta ja miten pidät ku kaks korkeasti koulutettuakaan ei sitä voi tehdä. Pian sosiaaliviranomaiset vie lapsen ja lapsikodit vaan kasvaa. Voi kun pätkät ja silput olisikin oma valinta saatika talot joihin ei myönnetä rahaa ja säästämällä saat kasaan satasia.

Pääsiski isäksi, olisin parempi isä varmasti kuin 80% isistä on. Ei millään pahalla isiä kohtaan. Avovaimolle lapsen tekeminen on vielä suurempi este.

No auto-ostoksille ens viikolla...sen jälkeen talous stabiilina mahdollisesti noin vuoden.

#OlisinHyväIsä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomen makrotalous on tällä hetkellä lähempänä sosialismia kuin äärikapitalismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:54
Oulun seudun ympäristötoimi purkaa hakemusruuhkaa perustamalla määräaikaisen viran – liikelaitos päätti myös palvelumaksujen nostamisesta
22:05
Oulun joukkoliikenne ottaa pian käyttöön uuden lippu- ja maksujärjestelmän – bussien elinkaari tarkasteluun ensi vuonna
21:11
Oulunsalon ampumaradan melusta valitetaan – mökkiläiset kokevat radan käyttöajat kohtuuttomiksi
20:59
Koronavirus levisi Eurooppaan ja Lähi-itään – Kiinassa koronavirus on vaatinut yli 130 kuolonuhria
20:41
Venäjää uhkaavat Kansainvälisen yleisurheiluliiton yhä kovemmat voimatoimet –  "Sen sijaan, että Venäjän liitto olisi myöntänyt syyllisyytensä, se on mennyt äärimmäisyyksiin kieltäessään"
20:39
Oulusta Helsinkiin neljässä tunnissa – Petteri Orpo panisi vauhtia ratainvestointeihin Tilaajille
20:31
Luistelun kohuvalmentajan seura äänestää helmikuussa uudesta hallituksesta – Taitoluisteluliitto odottaa selvitystä käytännön toimista, joihin seurassa on ryhdytty
185
Tutkimus selvitti, miksi BMW- ja Audi-kuskit tuntuvat törttöilevän muita useammin – statusautojen omistajissa on keskivertoa enemmän itsekkäitä kuskeja
114
Väyrynen harkitsee paluuta keskustan jäseneksi – Jos Väyrynen palaa, Kärnä harkitsee puolueesta eroamista ja oman "uuskekkoslaisen" eduskuntaryhmän perustamista
96
Pääministeri Sanna Marin luottaa, että 30 000 työpaikkaa syntyy syksyyn mennessä – "Sillä polulla ollaan"
79
Analyysi: Nyt on siirryttävä poseerauksesta tekoihin – työllisyystoimet tänään hallituksen pöydällä
36
Maanpuolustustahto kääntyi hienoiseen nousuun – yli kaksi kolmesta puolustaisi maata aseellisesti aina, myös ylivoimaista vihollista vastaan
20
"Otamme kalastusvesiemme vallan takaisin" – Britannia alkaa säätää EU-ajan jälkeisiä lakeja
18
Arviointineuvosto kritisoi hallitusta: "Kulutusta pitäisi lisätä vasta, jos työllisyystavoite saavutetaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Voi teitä kateellisia

Entisenä kouluttajana muistan, että kateus vie kalatkin vedestä, Kateus on köyhyyden sisar, Kateus ei kauas kanna. Kateu... Lue lisää...
Koulittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image