Kolumnit

Kun ren­tou­tus­het­ki tv:tä katsellen vaihtui kauhuksi

Kolumnit 9.7.2019 7:00
Tiina Vuorimäki

Muistan yhä, kun näin elokuvan Uhrilampaat televisiosta. Se oli sunnuntai-ilta, kaikki muut nukkuivat jo, mutta minä jäin tuijotelemaan ohjelmia. En tiennyt, mitä aloin katsoa. Tarkoitus oli rentoutua ennen nukkumaan menoa.

Kun kauhu alkoi riipiä mahaa, en voinut jättää elokuvaa kesken. Täytyihän minun saada tietää, miten kaikki päättyy. No, loppu ei rauhoittanut ollenkaan.

Elokuvan jälkeen istuin sohvalla katsellen ulos pimeään miettien, ovatko ovet ja ikkunat varmasti tiukasti kiinni.

Antohony Hopkins sarjamurhaaja Hannibal Lecterinä pelotti niin, etten ole katsonut elokuvaa koskaan uudelleen.

En aio tehdä niin heinäkuun 21. päiväkään, kun Jonathan Demmen 1990-luvulla ohjaama elokuva tulee uusintana iltayhdeksältä Foxilta.

Televisio on taikalaatikko, joka vie katsojia tunnelmasta toiseen. Kun istuu television ääreen joutohetkenään, eikä ole suunnitellut katsovansa mitään, eteen tulee yllätyksiä.

Ohjelman vaikuttavuus ei ole kiinni yllätyksestä.

Istuin kauan paikoillani myös suoratoistopalvelu HBO Nordicin Chernobyl-sarjan parin ensimmäisen jakson jälkeen. Ne katsoin ihan tarkoituksella.

Muistan, kun onnettomuus huhtikuussa 1986 tapahtui - tai siis muistan, kun tietoa alkoi tippua, että jotain on tapahtunut. Huolestutti ja tuntui epäuskoiselta.

Chernobyl on Craig Mazinin käsikirjoittamaa ja Johan Renckin ohjaamaa draamaa, vaikka perustuukin vahvasti tositapahtumiin. Emme tiedä, mitä Neuvostoliiton korkeimmassa johdossa puhuttiin onnettomuuden jälkeen. Voi kuitenkin hyvin uskoa, että kaikki on mennyt niin kuin sarjassa kuvataan.

Tänään Yle Teema & Fem näyttää uusintana Tshernobylin babuskat -dokumentin. Se kertoo kolmesta vanhasta naisesta, jotka elävät suljetulla alueella Tshernobylin vaurioituneen ydinreaktorin lähellä.

Televisio on taikalaatikko muihin maailmoihin Jotkut ohjelmat eivät lähde mielestä koskaan.

MAINOS

Kommentoi

Chernobylissä on amerikkalaissarjojen tapaan aika lailla asiavirheitä, koska jenkkiyleisölle voi syöttää mitä vaan kun ovat niin pihalla luonnontieteistä. Esim. pelko ydinräjähdyksestä rektorin sisällä on täyttä puppua ja muutenkin sarja perustuu enemmän urbaanilegendoihin kuin todellisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image