Kolumnit

Kun panostat kieliasioihin sinua arvostetaan, saat töitä ja rak­kause­lä­mä­si kukoistaa

Kirjoittaja Janne Nevala.
Kolumnit 24.5.2018 20:00
Janne Nevala

Minä olen kielipoliisi. Juuri se ärsyttävä nillittäjä ja tunnelman latistaja, joka hauskan tai tunteikkaan jutun jälkeen tokaisee että sehän on tuo ohitusleikkaus itse asiassa yhdyssana.

Selkeä ja sujuva kirjoitustaito ja vieläpä se pahamaineinen kielioppikin. Pikkujuttuja, mitä välii, ketä kiinnostaa ja kyllä digi korjaa.

Isompia juttuja kuin äkkiä arvaisikaan, on paljonkin väliä, tulisi kiinnostaa ihan kaikkia ja eipä taida korjata.

Ensimmäinen esimerkki. Osallistuin taannoin koulutukseen, jonka aihe oli tärkeä ja odotukset päivän suhteen suhteellisen korkealla. Kouluttajan ensimmäisessä diassa oli lause jossa kerrottiin kuinka tärkeää on että viesti on ymmärretävä ja selkä. Kyllä. Ymmärretävä ja selkä.

Hetken toivoin että kyseessä olisi ollut tahallinen virhe, jolla testattiin olivatko kuulijat hereillä. Ei ollut.

Fiuuuh, klonks. Mitä juuri tapahtui? Eipä sen ihmeempiä kuin että kouluttajan uskottavuus kolahti ihan kohtuulliselta korkeudelta pää edellä betonilattiaan ja silloin jälki tuppaa olemaan kohtalaisen rumaa.

Seuraavat ajatukseni olivat, että miksi, oi miksi minä istun täällä ja kuinka paljon tuolle ihmiselle tästä roskasta maksetaan? Luultavasti aika paljon ja sen takia minusta on käsittämätöntä, että hänellä ja ennen kaikkea hänen edustamallaan firmalla on varaa tuhota maineensa jättämällä esitystensä oikoluku tekemättä.

Esimerkki kaksi. Pääsen työssäni ajoittain lukemaan ihmisten työpaikkahakemuksia. Kohtalaisen tärkeä paperi ja pääosa hakemuksista onkin laadittu huolella.

Löytyy kuitenkin myös työnetsijöitä jotka ovat tulkinneet vapaan hakemuksen niin, että siinä voi kirjoittaa erisnimet pienellä alkukirjaimella, jättää huomioimatta kappalejaot, välimerkit ja unohtaa ylipäätään kaikki kielioppiin liittyvä.

Tällaisen hakemuksen lähettäjä voi hyvinkin olla juuri se maailman paras tyyppi. Sääli vain että sitä työnantaja ei koskaan saa tietää, koska sellainen hakemus mitä luultavimmin lentää suoraan roskakoriin.

Kolmas esimerkki. Entäs kielipoliisien tunne-elämä sitten. Analyyttista ja kylmää? Ei, ei, pois se meistä. Mutta totta on että parisuhdevalinnoissakin ulkoiset avut ovat vain osa totuutta. Jos seuranhakuilmoituksessa haetaan pari suhdetta, niin luultavasti ainakin kielipoliisin sormi vippasee vikasuuntaan.

Eli mitä tästä opimme? Opimme sen että kun panostat kieliasioihin sinua arvostetaan, saat töitä ja rakkauselämäsi kukoistaa! Jaa että ei ne Nevalallakaan aina ole pilkut kohdillaan? No mutta sehän on nyt taas ihan eri asia.

Jonkunhan niitä sääntöjäkin on rikottava!

Kirjoittaja työskentelee Limingan kirjasto- ja kulttuurijohtajana sekä kirjoittaa kirjoja ja lauluja.

MAINOS

Kommentoi

Oi Janne, onpa ilahduttavaa, että kielipoliisit eivät ole kuolleet sukupuuttoon! Tykkäsin kieliopista jo ala-asteella - taisin olla luokkani ainoita ellei ainoa tässä suhteessa. Hyvistä kielioppitaidoista on ollut kyllä suurta apua työelämässä, vaikka on olemassa ne ohjelmatkin. Vastikään lueskelin (=silmäilin) muutama sata työhakemusta ja totesin, että nämä taidot ovat selkeästi rappeutumassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kieli muuttuu, internetillä valtava merkitys asiassa. Vaikka käytössä olisikin oikolukuohjelma, usein kätevämpää olla käyttämättä sitä. Kiire vaikuttaa, pitää saada nopeasti valmista. Aikoinaan lehdissä ja yleensä kirjapainoissa tekstit käytiin useasti läpi. Joku kirjoitti tekstin, joku latoi sen, sitten oikoluettiin, korjattiin ja oikoluettiin uudelleen. Reprossa myös ihminen katsoi tekstin, kuin painokoneellakin, ehkäpä jälkikäsittelyssäkin. Tekstit menivät useiden ihmisten silmien edestä. Siltikin saattoi olla painovirheitä. Nyt joku kirjoittaa tekstin ja sitten se julkaistaan sellaisenaan. Netissä tottunut omanlaiseensa kieliasuun, mutta painetuissa tuotteissa asia häiritsee. Aika harvoin kukaan puhuu täydellistä kirjakieltä, se tuntuu joskus kömpelöltä ja etenkin kirjoittaessa voi tuntua teennäiseltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse myös pilkunviilaaja. Tuota lukiessa kauhistelin useita pilkkuvirheitä, mutta onneksi ne olivatkin tahallisia. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäs me, joilla on lukivaikeuksia? Kirjaimet tippuu ja selvä vääntyy seläksi?

Onko meillä tulevaisuutta? Ja turhaan kai täällä akateemisessa maailmassa siis pyörin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Maan etelä- ja keskiosassa lännen ja luoteen välinen tuuli on vaarallisen voimakasta keskiyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Maan pohjoisosassa luoteistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

191 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Venäläisiä syrjitään Suomessa.

Venäjä käy hybridisotaa Suomea vastaan. Tänään kello 12 käynnistetty verkkohyökkäys Suomen viranomaisten asiointipalvel... Lue lisää...
Suomea testataan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

26.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image