Kolumnit

Köyhä sairastaa, rikas pääsee leikkaukseen

_
Kolumnit 24.6.2010 0:00
Heli Väyrynen
Suomalaisten elintavat ovat parantuneet, mutta väestöryhmien väliset erot elintavoissa ovat säilyneet.

Vähän koulutetut polttavat enemmän tupakkaa kuin paljon koulutetut. Koulutusryhmien väliset tupakointierot ovat vain kasvaneet, kertoo tiistaina julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportti.

Korkeasti koulutetut miehet harrastavat liikuntaa enemmän kuin vähän opiskelleet. Koulutetuimmat noudattavat parhaiten ravitsemussuosituksia, kun taas ylipainoisten osuus on suurin alimmassa koulutusryhmässä.

Tulokset eivät yllätä. Jo pitkään on tiedetty, että elintavat eroavat väestöryhmien välillä. Terveysongelmat ovat yleisimpiä vähän koulutetuilla, työntekijäammateissa toimivilla ja pienituloisilla. Terveimpiä ovat pisimmälle koulutetut, ylemmät toimihenkilöt ja suurituloiset.

Väestöryhmien väliset kuolleisuuserot ovat Suomessa jyrkemmät kuin monissa muissa Länsi-Euroopan maissa. Alimpaan koulutusryhmään kuuluvat kuolevat muita nuorempina.

Pelkän perusasteen tutkinnon suorittaneen 25-vuotiaan pohjoispohjalaismiehen elinajanodote on viisi vuotta lyhyempi kuin keskiasteen tutkinnon suorittaneen ikätoverin.

Terveyserot ovat suuria myös Pohjois-Pohjanmaalla, missä kansantauteja sairastetaan enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Vähiten koulutetut pohjoispohjalaiset sairastavat enemmän ja kuolevat nuorempina kuin korkeasti koulutetut. He kokevat terveytensä huonommaksi ja ovat poissa töistä sairauden vuoksi muita useammin.

Terveyserot näkyvät jo lapsuudessa ja nuoruudessa. Ammattioppilaitoksissa opiskelevat pohjoispohjalaisnuoret elävät epäterveellisemmin ja voivat huonommin kuin lukiolaiset ikätoverit. Korkeasti koulutettujen äitien lapset noudattavat terveellisempiä elintapoja kuin vähemmän kouluja käyneiden äitien lapset.

Vähän koulutetut käyvät lääkärissä ja käyttävät terveyspalveluja muita enemmän, ja psykiatriset sairaanhoitojaksot ovat heillä yleisempiä kuin muilla.

Terveyspalvelut osin vain kärjistävät terveyseroja. Luulisi, että kaikki saavat hoitoa samoin periaattein julkisessa terveydenhuollossa, mutta ei se ihan niin mene. Ei, vaikka terveyspolitiikan tavoitteena on taata kaikille yhtäläinen terveyspalvelujen saatavuus ja laatu.

Toimihenkilöt pääsevät sepelvaltimokirurgisiin toimenpiteisiin ja kaihileikkauksiin helpommin kuin työntekijät, ja akuuttia infarktia hoidetaan intensiivisimmin silloin, kun potilas on suurituloinen.

"Terveydenhuollon toimin estettävissä olevat sepelvaltimotautikuolemat ovat yleisempiä vähiten kouluja käyneiden keskuudessa", THL:n yhdessä raportissa todetaan.

Ehkä korkeasti koulutetut osaavat käyttää palvelujärjestelmää muita paremmin hyödykseen? On vaikea uskoa, että kukaan lääkäri tietoisesti lähtisi suosimaan rikkaampaa potilasta ohitusleikkausaikojen jaossa.

Lisäksi työterveyspalvelujen kattavuus vaihtelee suuresti, eivätkä kaikki ole näiden palvelujen piirissä. Hyvätuloiset pystyvät käyttämään myös yksityistä terveydenhuoltoa muita enemmän.

Väestöryhmien välisiä terveys- ja kuolleisuuseroja on yritetty kaventaa jo vuosikymmenet. Tulokset ovat laihoja, ja osin erot ovat vain kasvaneet.

Sosioekonomiset erot terveydessä, elintavoissa, palveluiden käytössä ja kuolleisuudessa ovat epäeettisiä, yhteiskunnalle kalliita ja kuormittavat palvelujärjestelmää.

Ensi toukokuussa voimaan tuleva terveydenhuoltolaki lisää potilaan vapautta valita hoitopaikkansa ja lääkärinsä. Tämä on tervetullut uudistus, mutta vähentääkö se terveyseroja? Kuinka hyvin heikoimmassa asemassa olevat pystyvät valitsemaan itselleen parhaat terveyspalvelut?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei se terveys pelkällä liikkumisella pysy yllä..... kaikkeen ei etes itse pysty vaikuttamaan. Joidenkin sairauksien syytä ei edes tiedetä joten voi iskeä niin köyhään kuin rikkaaseenkin. Se kylläkin on totta että rahalla saa parempaa hoitoa. 15 vuotta sitten lapseni sairastui vakavasti ja naureskelin tätini huolelle hoitomahdollisuuksista. Täti kun oli sitä mieltä että rikkaiden lapset tulee hoidettua paremmin. Enää en naureskele...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkaille tiedoksi ettei terveyttä ja pitkää elämää ei voi ostaa, vaikka rahaa ja mammonaa olisi vaikka muille jakaa ! Köyhä kituuttaa elämänsä kaaren hänelle annetuilla geeni almuilla, terveys kulkee siinä sivulla, ilman rahaakin, jos vain liikkuu säännöllisesti !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
7:00
Kalen! kalluppi: Pelekääkkö nää punkkeja?
7:00
Päivän elokuvapoiminnat: Aviopari unohtuu vaarallisille vesille – pienen budjetin elokuva hyödynsi tehot tarkkaan
7:00
Arvaisitko, mikä poliisisarjoista on Riku Niemisen kaikkien aikojen suosikki? Kysyimme kahdeksalta Roban poliisinäyttelijältä, mitä he itse tv:stä katsovat
7:00
Hyvä asiakaspalvelu on tärkeää kaikkien te-palvelujen asiakkaiden kohdalla Lukijalta
7:00
Lammas on tehokas vieraslajien hävittäjä – myrkyllisetkin kasvit kelpaavat muun ravinnon seassa Tilaajille
7:00
Puhinaa ja murinaa muhkean parran takaa – Kärpissä neljä kautta kiekkoillut Hakanpää: "Yritän hoitaa kiekon vain Manun lapaan" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Työvoimapula on todellinen. Suomi on saavuttanut rakennetyöttömyyden rajan. Se on meillä matalammalla työllisyystasolla ... Lue lisää...
Työvoimapula on tode...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image