Kolumnit

Köyhä sairastaa, rikas pääsee leikkaukseen

_
Kolumnit 24.6.2010 0:00
Heli Väyrynen
Suomalaisten elintavat ovat parantuneet, mutta väestöryhmien väliset erot elintavoissa ovat säilyneet.

Vähän koulutetut polttavat enemmän tupakkaa kuin paljon koulutetut. Koulutusryhmien väliset tupakointierot ovat vain kasvaneet, kertoo tiistaina julkaistu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) raportti.

Korkeasti koulutetut miehet harrastavat liikuntaa enemmän kuin vähän opiskelleet. Koulutetuimmat noudattavat parhaiten ravitsemussuosituksia, kun taas ylipainoisten osuus on suurin alimmassa koulutusryhmässä.

Tulokset eivät yllätä. Jo pitkään on tiedetty, että elintavat eroavat väestöryhmien välillä. Terveysongelmat ovat yleisimpiä vähän koulutetuilla, työntekijäammateissa toimivilla ja pienituloisilla. Terveimpiä ovat pisimmälle koulutetut, ylemmät toimihenkilöt ja suurituloiset.

Väestöryhmien väliset kuolleisuuserot ovat Suomessa jyrkemmät kuin monissa muissa Länsi-Euroopan maissa. Alimpaan koulutusryhmään kuuluvat kuolevat muita nuorempina.

Pelkän perusasteen tutkinnon suorittaneen 25-vuotiaan pohjoispohjalaismiehen elinajanodote on viisi vuotta lyhyempi kuin keskiasteen tutkinnon suorittaneen ikätoverin.

Terveyserot ovat suuria myös Pohjois-Pohjanmaalla, missä kansantauteja sairastetaan enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Vähiten koulutetut pohjoispohjalaiset sairastavat enemmän ja kuolevat nuorempina kuin korkeasti koulutetut. He kokevat terveytensä huonommaksi ja ovat poissa töistä sairauden vuoksi muita useammin.

Terveyserot näkyvät jo lapsuudessa ja nuoruudessa. Ammattioppilaitoksissa opiskelevat pohjoispohjalaisnuoret elävät epäterveellisemmin ja voivat huonommin kuin lukiolaiset ikätoverit. Korkeasti koulutettujen äitien lapset noudattavat terveellisempiä elintapoja kuin vähemmän kouluja käyneiden äitien lapset.

Vähän koulutetut käyvät lääkärissä ja käyttävät terveyspalveluja muita enemmän, ja psykiatriset sairaanhoitojaksot ovat heillä yleisempiä kuin muilla.

Terveyspalvelut osin vain kärjistävät terveyseroja. Luulisi, että kaikki saavat hoitoa samoin periaattein julkisessa terveydenhuollossa, mutta ei se ihan niin mene. Ei, vaikka terveyspolitiikan tavoitteena on taata kaikille yhtäläinen terveyspalvelujen saatavuus ja laatu.

Toimihenkilöt pääsevät sepelvaltimokirurgisiin toimenpiteisiin ja kaihileikkauksiin helpommin kuin työntekijät, ja akuuttia infarktia hoidetaan intensiivisimmin silloin, kun potilas on suurituloinen.

"Terveydenhuollon toimin estettävissä olevat sepelvaltimotautikuolemat ovat yleisempiä vähiten kouluja käyneiden keskuudessa", THL:n yhdessä raportissa todetaan.

Ehkä korkeasti koulutetut osaavat käyttää palvelujärjestelmää muita paremmin hyödykseen? On vaikea uskoa, että kukaan lääkäri tietoisesti lähtisi suosimaan rikkaampaa potilasta ohitusleikkausaikojen jaossa.

Lisäksi työterveyspalvelujen kattavuus vaihtelee suuresti, eivätkä kaikki ole näiden palvelujen piirissä. Hyvätuloiset pystyvät käyttämään myös yksityistä terveydenhuoltoa muita enemmän.

Väestöryhmien välisiä terveys- ja kuolleisuuseroja on yritetty kaventaa jo vuosikymmenet. Tulokset ovat laihoja, ja osin erot ovat vain kasvaneet.

Sosioekonomiset erot terveydessä, elintavoissa, palveluiden käytössä ja kuolleisuudessa ovat epäeettisiä, yhteiskunnalle kalliita ja kuormittavat palvelujärjestelmää.

Ensi toukokuussa voimaan tuleva terveydenhuoltolaki lisää potilaan vapautta valita hoitopaikkansa ja lääkärinsä. Tämä on tervetullut uudistus, mutta vähentääkö se terveyseroja? Kuinka hyvin heikoimmassa asemassa olevat pystyvät valitsemaan itselleen parhaat terveyspalvelut?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Ei se terveys pelkällä liikkumisella pysy yllä..... kaikkeen ei etes itse pysty vaikuttamaan. Joidenkin sairauksien syytä ei edes tiedetä joten voi iskeä niin köyhään kuin rikkaaseenkin. Se kylläkin on totta että rahalla saa parempaa hoitoa. 15 vuotta sitten lapseni sairastui vakavasti ja naureskelin tätini huolelle hoitomahdollisuuksista. Täti kun oli sitä mieltä että rikkaiden lapset tulee hoidettua paremmin. Enää en naureskele...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rikkaille tiedoksi ettei terveyttä ja pitkää elämää ei voi ostaa, vaikka rahaa ja mammonaa olisi vaikka muille jakaa ! Köyhä kituuttaa elämänsä kaaren hänelle annetuilla geeni almuilla, terveys kulkee siinä sivulla, ilman rahaakin, jos vain liikkuu säännöllisesti !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
73
Kolumni: Kannattaa yrittää ymmärtää Oskar Osalaa
70
Kelirikkokeväästä odotetaan normaalia, päällystetyt maantiet surullisessa kunnossa – "Teitä ei pystytä uusimaan, vaikka pitäisi"
64
Hailuodon siltahankkeen valmistelu etenee – kilpailutus alkanee syksyllä
39
Esikouluun jo 5-vuotiaana vai jatketaanko oppivelvollisuutta 18-vuotiaaksi? – Vihreät kannattaa molempia, perussuomalaiset ei kumpaakaan
37
Otto Karvinen korvaa pelikieltoon joutuneen Oskar Osalan illan Ilves-pelissä – Manner: ”Aina sattuu ja tapahtuu tällaisessa kamppailulajissa, kun tuon kokoinen pelaaja taklaa”
27
Kärpät kaatoi Ilveksen kolmannen kerran puolivälierissä – Oululaisten maaleista vastasivat Ville Leskinen ja Jussi Jokinen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image