Kolumnit

Kosketa ihmistä kuolemaan saakka – huono lääkäri jankkaa hoitotahtoa kuin kauppalappua

Kolumnit 28.5.2018 12:00
Susanna Kemppainen

Sairaalan teho-osaston omaisten huoneen ikkunalaudalle on kehystetty Tommy Tabermannin runo. Se kertoo aaltojen silittämistä kivistä ja jatkuvien hyväilyjen ihmeitä tekevästä voimasta.

Vakavasti sairaiden ihmisten omaisille se tuo ihmeellistä lohtua. Vaikka he eivät pysty tekemään mitään parantaakseen läheisensä, he voivat edes silittää. He voivat koskettaa rakkaansa kättä, hiuksia ja kasvoja viestien lämpimällä ihollaan siitä, ettei hän ole yksin vaan läheiset ovat tässä, ihan lähellä.

Omaisten huoneessa keskustellaan hoitotahdosta. Lääkärit tiedustelevat potilaan hoitotahtoa, jos se ei ole tiedossa ja jos hän ei sitä kykene itse ilmaisemaan esimerkiksi tajuttomuutensa vuoksi.

Hoitotahdolla kerrotaan se, miten ihminen haluaa tulla hoidetuksi. Se voi olla toive esimerkiksi siitä, ettei häntä saa tietyissä tilanteissa elvyttää tai tehohoitaa.

Hoitotahdolla voi tuoda esiin myös sen, haluaako parantumattomasti sairas saada kärsimyksiä aiheuttavia ja pidentäviä tutkimuksia sekä hoitoja. Kantaa voi ottaa myös kipulääkitykseen ja siihen, onko tärkeämpää varmistaa elämän laatu kuin pitkittää sitä mahdollisimman pitkään. Pitääkö hoitohenkilökunnan pidentää elämää vaikkei toivoa paranemisesta enää olisikaan?

Hoitotahto kannattaa laatia kun on vielä terve. Sen voi saattaa kätevästi potilastiedon arkistoon esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla aukeavan kanta.fi–palvelun kautta.

Erittäin vaikeasti sairaiden tai loukkaantuneiden potilaiden elintoimintoja pystytään tänä päivänä ylläpitämään ja pidentämään lääketieteen avulla käsittämättömän kauan.

Mutta missä vaiheessa elämää ei kannata enää keinotekoisesti ylläpitää?

Mikä on se hetki, kun siirrytään tihentämään kipulääkityksen antamisväliä ja lopetetaan elintoimintoja ylläpitävät lääkkeet ja laitteet yksi kerrallaan? Nämä ovat ylivoimaisen vaikeilta tuntuvia kysymyksiä, joita omaisten huoneessa pohditaan sydän tulessa.

Joskus potilaan hoitotahto voi erota siitä, miten läheiset haluaisivat häntä hoidettavan. Rakkaansa menettämäisillään olevat haluaisivat uskoa ihmeeseen ja teetättää kaiken mahdollisen elämän pitkittämiseksi, vaikka toivo paranemisesta olisi jo hiipunut.

Potilaslaki velvoittaa lääkärin hoitamaan potilasta yhteisymmärryksessä hänen kanssaan. Tämän laatima hoitotahto sitoo hoitohenkilökuntaa. Se auttaa lääkäriä tekemään sellaisia hoitopäätöksiä ja hoitolinjauksia, joita potilas olisi toivonut.

Lääkärin ammattitaito punnitaan hetkellä, jolloin hän ryhtyy selvittämään hoitotahtoa. Hyvä lääkäri tekee sen potilasta ja omaisia kunnioittavalla tavalla. Hän tuo realiteetit esiin selkeästi, mutta empaattisella tavalla.

Huono lääkäri jankkaa hoitotahtoa kuin kauppalappua kyselisi ja onnistuu järkyttämään niin potilaan kuin läheisetkin. Pahimmillaan tajuttomuuteen vaipuvan ihmisen viimeiseksi muistikuvaksi hoitohenkilökunnasta jää kuolemalla pelotteleva lääkäri.

Omaisten huoneesta lähdetään myös astelemaan ne raskaimmat, viimeiset askeleet kuolinvuoteelle.

Jätetään kipeän haikeat jäähyväiset ja seistään rakkaan lähellä hänen elämänsä loppuun asti.

Katsotaan kyynelten läpi elämää ylläpitäneistä piippaavista laitteista, kun verenpaine kääntyy laskuun ja syke hidastuu.

Kun käppyröiden sijaan ruuduilla näkyy enää pelkkää viivaa.

Kosketetaan poskea ja kiitetään kaikesta. Silitetään kuolemaan saakka.

MAINOS

Kommentoi

Äitini sairasti keuhkosyöpää usean vuoden, mutta elämäntahtoa riitti paljon pidemmälle kuin hoitavilla lääkäreillä, jotka huutelivat mm siskolleni, että äitiämme ei sitten elvytetä, jos tulee komplikaatioita. Käsittämätöntä röyhkeyttä, ei tietoakaan hienotunteisuudesta. Nyt myöhemmin jos joutuisin samaan tilanteeseen tekisin useita asioita täysin eri tavalla, kuin lääkärit. Mm lääkkeitä, turhia sellaisia, oli lopussa niin käsittämätön määrä, että huhu. Tervekkin ihminen olisi moisen lääkemäärän alla kuollut. Sitten sänkyyn sitominen. Sydän petti, kun äiti olisi halunnut päästä liikkeelle. Miksi sänkyä ei olisi voinut laskea maanrajaan, eikä sitoa ihmistä sänkyyn jotta hän ei putoa!!!
Ikuiset traumat jäi, ei ainoastaan taudista, vaan "hoitomenetelmien" järjettömyydestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Pahimmillaan tajuttomuuteen vaipuvan ihmisen viimeiseksi muistikuvaksi...".
Kuuloaisti on tosiaan kuulemma myös viimeisimpään toimiva aisti. Se on syytä muistaa ja samalla miettiä, mitä huoneessa tai vuoteen ääressä, niin omaiselleen kuin muillekin Juttelee. Hoitohenkilökunta sen tietääkin.
Kun omaiselleen jotakin kertoo, kannattaa antaa aikaa vastata ja myös keskittyä kuuntelemaan, korva suun vieressä, vastaus. Kun kuuloaisti toimii, viesti menee perille. Siksi myös vastaus tulee kuten aikaisemminkin jutellessa, usein vain niin äärimmäisen hiljaisena niin, ettei sen tuloa edes muutoin kuule. Huulien, eikä edes äänihuulien, ei tarvitse liikkua. Ääni ponnistautuu rintakehästä ja tulee vaikka nenän kautta, kun ennenkin jotakin myönnettäessä. Näin saadut kontaktit herkistävät vielä vuosienkin päästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliitikot säästävät. Ei ole tarpeeksi henkilökuntaa eikä saattohoitoon tarkoitettuja paikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos toimittajalle harvinaisen eläytyvästä ja empaattisesta puheenvuorosta. Moni lukija on seissyt läheisen vierellä jättämässä pitkiä jäähyväisiä. Yhtälailla moni meistä on itse jonain päivänä siinä sairaalasängyssä. Hoitotahdon tekemiseen on korkea kynnys, mutta tärkeä on asiakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
19
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
12
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Minua myös naurattaa tuo ainainen ihmisten purnaaminen köyhyydestä. Rahat riittää kapakissa istumiseen ja tupakin poltto... Lue lisää...
SYLVA L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image