Kolumnit

Koronavirus on otettava vakavasti – kun tästä on selvitty, katsotaan sitten julkisen talouden tilaa rauhassa

Kolumnit 25.3.2020 14:00
Raimo Piirainen

Eduskunnasta

Kiinasta tammikuussa liikkeelle lähtenyt koronavirusepidemia on jo vaikuttanut ennennäkemättömällä tavalla meidän kaikkien elämään kuin myös maailmantalouteenkin. Virus leviää erittäin nopeasti, mikä johtuu ihmisten liikkumisesta maailmanlaajuisesti. Meillä Suomessakin on annettu suosituksia matkustamisen rajoittamisesta, mutta näyttää siltä, etteivät suositukset koske kaikkia.

Kaikki kansalaiset eivät halua ymmärtää, miten vaarallisesta taudista on kysymys.

Suomalaisten matkailu Euroopassa ja eri puolilla maapalloa on ollut osaltaan vaikuttamassa siihen, miten nopeasti tautiepidemia tavoittaa Suomen. Mitä laajemmalla rintamalla tautia tuodaan, sen vaarallisemmaksi ja hankalammaksi se koituu suomalaisille ikäihmisille, ja ennen kaikkea meidän terveyden- ja sairaanhoidollemme.

Jos suomalaiset sairastuvat kertarysäyksellä, meidän terveydenhoitomme resurssit eivät riitä turvaamaan kaikkien sairastuneiden hoitoa. Siksi meidän on otettava asia vakavasti ja huolehdittava omasta ja läheistemme terveydestä.

Kysymys on viruksesta, jolla saattaa olla merkittävät vaikutukset ikäihmisten terveydentilaan. Hallitus on antanut suosituksia varautumiseen, eikä kysymys ole mistään pelottelusta, vaan turvatoimenpiteistä, joita pitää noudattaa. Epidemian ehkäisyyn on tartuttu hyvissä ajoin varautumalla tartuntalain mukaisin toimenpitein. Asiasta ohjeita ja kieltoja voi antaa THL, sosiaali- ja terveysministeriö, avi sekä kunnat ja sairaanhoitopiirit.

Varautumista on siis ollut paljon ennen valmiuslakiasetuksen antoa eduskunnalle. Eduskunta on antanut hallitukselle valtuudet toimia tiettyjen asioiden osalta valmiuslakiasetuksen valtuuksin.

"Jos suomalaiset sairastuvat kertarysäyksellä, meidän terveydenhoitomme resurssit eivät riitä turvaamaan kaikkien sairastuneiden hoitoa. Siksi meidän on otettava asia vakavasti ja huolehdittava omasta ja läheistemme terveydestä."

Ymmärrän matkailun merkityksen kansantaloudelle, ja etenkin matkailuyrityksille sekä heidän työntekijöilleen, mutta kansalaisten terveys on kuitenkin ykkösasia. Siksi on tärkeää, että epidemian nopea eteneminen saadaan hallintaan, ja myös riittävät talous- ja hoitohenkilöstöresurssit turvataan. Tärkeää on pitää terveyden- ja sairaanhoidon henkilöstö terveenä ja toimintakykyisenä.

Varhaiskasvatuksessa lasten päivähoitoa ja 1.–3. luokkalaisten opetusta jatketaan, ettei vanhempien tarvitse jäädä elintärkeästä tehtävästä kotiin omia lapsia hoitamaan.

Koululaisten päivittäisen kouluruokailun poistamisesta on tullut huolestuneita kannanottoja. Kouluruokailun merkitys on monelle perheelle erityisen tärkeä, jos päiväaikaan ei ole ketään kotona laittamassa ruokaa etäopiskelussa oleville koululaisille. Kouluruokailu olisi kuntien tässäkin haastavassa tilanteessa järjestettävä.

Kuntien taloustilanne ei ole muutenkaan kovin hyvällä tolalla ja sitä heikentää entisestään koronaviruksen aiheuttamat toimenpiteet. Kuntien on toimittava kuntalaisten hyväksi huolehtien terveyden- ja sairaanhoidon palveluiden järjestämisestä, huoltovarmuuteen kuuluvien palveluiden sekä energian ja vesihuollon palveluiden saatavuudesta. Valtio tulee korvaamaan kunnille koronaviruksen aiheuttamat kustannukset. Juuri nyt on tärkeintä, että pystytään ehkäisemään koronaviruksen vaikutukset. Kun tästä on selvitty, katsotaan sitten julkisen talouden tilaa rauhassa.

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Kajaanista.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
40
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Suomen oltava oikeusvaltio koronakriisissäkin – koronatartuntojen kasvun kanssa kilpailee voitokkaasti vain jälkiviisaus Lukijalta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image