Kolumnit

Koronavirus koettelee in­hi­mil­li­syyt­täm­me - kättelyt, suukot ja halaukset ovat useimpien kulttuurien keskeisiä vuo­ro­vai­ku­tus­ta­po­ja

Roger Norum on amerikkalainen Suomessa asuva kulttuuriantropologi. KUVA: Mathilde van den Berg
Kolumnit 16.3.2020 10:00
Roger Norum
Roger Norum on amerikkalainen Suomessa asuva kulttuuriantropologi. KUVA: Mathilde van den Berg

Koronavirus aiheuttaa suunnattomat vahingot maailmantaloudelle. Se lisää muukalaisvihaa ja saa ihmiset pelkäämään yhteiskunnallista ja taloudellista romahdusta. Visiot, jotka olisivat olleet utopistisia jopa talouskasvun vastaisille Degrowth-aktivisteille, ovat viime viikkoina viruksenomaisesti levinneet verkossa.

Venetsian kanavat ovat autioina, Gizan pyramidit tyhjinä matkailijoista, ja Nasan satelliittikuvat näyttävät Kiinan taivaan dramaattisen saasteettomana. Lentoyhtiöt ovat katkaisseet tai vähentäneet lentoyhteyksiä Kiinaan, Italia on asettanut karanteeniin koko 60-miljoonaisen väestönsä, ja Yhdysvallat on sulkenut ovensa Euroopan lennoille. Näillä pyritään vähentämään liikkumista viruksen pysäyttämiseksi. Pienemmätkin paikalliset toimet tuntuvat kammottavilta ja synnyttävät mielikuvia sota-ajasta.

Alettuaan pienenä epidemiana kiinalaisella torilla, virus on sittemmin räjähdysmäisesti levinnyt ympäri maailman. Ja mikä elinkeino viruksesta eniten kärsii? Matkailu. Vastoin alkuperäisiä uskomuksia, että viruksesta kärsisivät vain Kiinan lentoyhtiöt, sen leviäminen on lopettanut matkustushalut kaikkialla maailmassa. Maailman piazzojen tyhjentyessä ja biennaalien viivästyessä kauhukuvia taloudellisista seurauksista on maalailtu kiivasta tahtia. Italia yksistään on kärsimässä 11 miljardin euron menetykset maalis-toukokuussa ja maailmanlaajuinen matkailu on kokemassa romahduksen. FlyBe-lentoyhtiön konkurssi oli terävä muistutus siitä, kuinka näennäisesti vankka liikkuvuutemme on itse asiassa liiketapaamisten, konferenssien, musiikkifestivaalien ja kaupunkilomien tuottamien tulojen varassa.

Miksi Italiassa on ilmennyt niin monia koronavirustartuntoja? Syy on matkailussa. Italia kolminkertaisti lennot Kiinaan lisätäkseen maahan tulevien vierailijoiden määrää. Vuoden alussa yhteyksien määrä oli korkein Euroopassa. Jos syy todella on tämä, se tarkoittaa, että syy myös ihmishenkien menetykseen ja taloudellisiin ongelmiin on häpeämätön pyrkimyksemme lisätä matkailijoita ja matkamuistojen myyntiä.

Koronaviruksen leviämisen syy on epäilemättä geopoliittinen. Jo kauan on tiedetty, että sairaudet heijastavat ylirajaisia suhteita, esimerkkinä siirtomaavallan aikainen isorokon leviäminen Amerikkaan. Koronan kaltaiset tapaukset muistuttavat meitä siitä, että huolimatta maapallon yhteen kietoutuneisuudesta, tai ehkä juuri sen vuoksi, maailmamme voi muuttua viikoissa, päivissä tai jopa tunneissa.

Tapahtumat, jotka näyttävät sijaitsevan tunnetun järjestelmän ulkopuolella, löytävät melko helposti tiensä sisään aiheuttaen kaaosta ja väärän tiedon leviämistä, kuten ilmoituksia ihmeparantumisista. Koronan konkreettiset sekä symboliset vaikutukset, esimerkkeinä rajojen sulkeminen tai vierustoverin hermostunut vilkaisu linja-autossa, voivat helposti johtaa muukalaisvihaan.

On hyvä asia, ettei koronaa alun perin alettu halveksuvasti kutsua Wuhanin flunssaksi. Yskivä vierustoveri, ryhmä ihmisiä hengityssuojaimet kasvoilla, pelokas Instagram-päivitys, paniikissa olevat matkustajat, maan johdolta tulevat varoitukset, peruutetut matkat, matkanjärjestäjien konkurssit – pelon ja epäluulon ilmapiiri on helppo havaita.

Maailmanlaajuisesti tarvitsemme tehokkaita poliittisia toimintamalleja selvitäksemme globalisaation ongelmista, esimerkiksi siitä, miten reagoida tartuntatautien leviämiseen, ympäristökatastrofeihin ja pakolaiskriiseihin.

Tarvitsemme myös yhteisiä malleja kehittääksemme maailmanlaajuista matkailua kestävämmäksi. Nähtäväksi jää, pystyvätkö tämän hetken maailmanmahdit Kiina, EU ja Yhdysvallat tehokkaaseen yhteistyöhön muiden valtioiden kanssa lopettaakseen viruksen leviämisen sekä hillitsemään sen globaaleja yhteiskunnallisia seurauksia.

Epävarmuuden ajan keskellä on tärkeää pysyä suvaitsevaisina, ystävällisinä ja optimistisina. Varoitukset koronasta ovat vähentäneet yhtä kaikkein inhimillisintä sosiaalista tapaamme, tervehtimistä. Kättelyt, suukot ja halaukset ovat pannassa, mikä rikkoo useimpien kulttuurien keskeisiä vuorovaikutustapoja. Samalla kun matkustamme vähemmän ja pesemme käsiämme enemmän, meidän täytyy muistaa, että yhteiskunnallinen vakaus edellyttää maalaisjärjen käyttöä ja toistemme kunnioittamista.

Ihmiset puhuvat ilmastonmuutoksesta ja ovat huolissaan maapallosta, mutta eivät tee tarpeeksi. Tämä terveyskriisi tulee näyttämään, että pystymme elämään täysin onnellista elämää ilman, että lennämme usein, osallistumme massatapahtumiin ja istumme autoissamme.

Ehkä tällä kaikella on hyväkin puoli, jos vain pystymme pitämään periaatteistamme kiinni. Olennaista on, olemmeko oppineet mitään kriisin mentyä ohi.

Roger Norum on Suomessa asuva amerikkalainen kulttuuriantropologi.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Suurin osa koronavirustartunnan saaneista sairastaa taudin lievänä. Siihen nähden toimet ovat täysin ylimitoitettuja. Suomessakin asioihin on varauduttu liiankin hyvin. "Onnellinen elämä" on epärealistinen haave, joka ei voi toteutua muuttui ilmasto sitten tai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma onkin kietoutunut liiaksi yhteen. Jokaisen maan tulee hoitaa tietyt velvoitteet itse, että edes oman maan väki pysyy hengissä. Tämähän on kaiken ensiavun ehdoton edellytys: "Huolehdi itsestäsi, että voit huolehtia muista". Tässä kaikista tärkeintä on tietty varautumisen taso, oli sitten kysymys lääkkeistä tai ruoasta. Tämä on pakannut vain unohtumaan jopa ministeriöissä. Jos nyt vasta mietitään, että miten valmiuslait otetaan käyttöön. Onko varautuminen ollut silloin korkealla tasolla? No, ei varmaankaan ole!

Toivottavasti tästä opitaan jotakin merkittävää, mutta pahoin pelkään - ei ihminen opi historiasta mitään. Samat virheet tekevät jokaiset sukupolvet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
124
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
20
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image