Kolumnit

Korona toi todellisuuden totuuden jälkeiseen aikaan

Jouni-Matti Kuukkanen on filosofian professori tieteiden ja aatteiden historian oppiaineessa Oulun yliopistossa.
Kolumnit 17.3.2020 20:00
Jouni-Matti Kuukkanen
Jouni-Matti Kuukkanen on filosofian professori tieteiden ja aatteiden historian oppiaineessa Oulun yliopistossa.

Kukapa voisi unohtaa informaatioministeri Mohammed Saeed al-Sahafin tiedotustilaisuuksia?

Irakin sodan aikaan 2003 hän kielsi jyrkästi maalla olevan mitään hätää. Bagdadin lentokenttää ei ollut missään nimessä valloitettu, al-Sahafi tiesi kertoa.

Uutiskuva näytti amerikkalaissotilaita kävelemässä tyhjässä terminaalissa. Hän piti väitteitä amerikkalaisjoukkojen saapumisesta Bagdadiin perättöminä vielä, kun sodan äänet jo kuuluivat lähetyksen taustalla.

Todellisuus ei joustanut yrityksistä huolimatta.

Kolme viikkoa sitten Valkoisen talon neuvonantaja Larry Kudlow sanoi, että virusepidemia on hallinnassa. Washingtonissa vahvistettiin samaan aikaan seitsemäs virusperäinen kuolemantapaus. Presidentti Trump arveli tammikuun vaalirallissa epidemian häviävän itsestään, ja piti sitä demokraattien keksimänä juonena. Kiistäessään maailman terveysjärjestö WHO:n arvioiman kuolleisuusprosentin kuulosti taas kerran siltä, että presidentti luotti eniten omaan vainuunsa.

Tartuntojen ja kuolemantapausten määrä jatkoi kasvuaan ympäri maailmaa.

Valkoisen talon tiedotustilaisuuksissa on ollut samaa tunnelmaa kuin ”Baghdad Bob” al-Sahafin vastaavissa aikanaan. Kulissit kaatuvat ryskyen taustalla, mutta asioiden vakuutetaan olevan hyvällä tolalla. Ollessani Yhdysvalloissa työmatkalla viikko sitten sain kokea, kuinka nopeasti toimintaympäristö voi muuttua. Yliopisto toisensa jälkeen peruutti sekä kontaktiopetuksen että konferenssit, ja lopulta kaiken kansainvälisen matkustamisen. Oma paluulippunikin tuli mitätöidyksi samassa rytäkässä.

Posthumanistiset tutkijat, kuten ranskalainen Bruno Latour, ovat korostaneet, että olemme jatkuvasti vuorovaikutuksessa myös ei-inhimillisten olioiden kanssa, jotka osaltaan muokkaavat tietoamme ja toimintaamme. Virukset reagoivat tiettyihin toimenpiteisiin kannaltamme suotuisasti, kuten käsien pesuun, ja toisiin huonosti. Niiden ”kuriin saattamiseksi” on kokeiltava ja pantava toimeen monenlaisia strategioita.

Terveydenhuoltoalan ammattilaisille ne ovat niin tuttuja toimijoita, että heitä on tärkeätä kuunnella. USA:ssa maan terveysviranomaiset ovatkin painottaneet rehellisen ja harkitun kommunikoinnin tärkeyttä, koska muuten hätätilanteessa viranomaisten ohjeet voivat kaikua kuuroille korville. WHO on puhunut ”infodemiasta” eli hallitsemattomasta informaation määrästä, josta on vaikea erottaa todenperäistä viestiä.

Virus on pakottanut Trumpinkin uudenlaisen tilanteen eteen. Kun hän väitti aikanaan hänen virkaanastujaisissaan olleen ennätysmäärä ihmisiä, osa uskoi, eikä asiasta noussut sen suurempia seurauksia. Jos väitetään, että virusepidemia on hallinnassa, todellisuus iskee takaisiin, jos se ei olekaan. Virukset eivät ole taivuteltavissa sanoin, eivätkä ne taivu uhkailun alla. Niitä on myös vaikea syyllistää tapahtumista.

Todellisuustestiin joutuvat kaikkien maailman maiden johtajat. Ihmiset huusivat ”petos, petos” korkea-arvoiselle johtajalle Sun Chunlanille Wuhanissa Kiinassa. Monen mielestä toimenpiteet olivat olleet tehokkaampia kulissien ylläpitämiseen kuin epidemian hillitsemiseen. Yhdysvalloissa varapresidentti Mike Pencen oli maaliskuun alussa pakotettu kokeilemaan Valkoisen talon hallinnolle uudenlaista taktiikkaa: totuuden puhumista. Pence myönsi, että vastoin presidentin vakuutteluja viruksen testaamiseen tarvittavaa välineistöä ei ole riittävästi saatavilla.

Loppuviikosta Trumpkin päätti toimia ja löysi Euroopan unionista syntipukin ”vieraan viruksen” leviämiselle. Ajatteliko Trump, että virukset kantavat passeja, koska Britannia jätettiin alun perin Schengenin alueen lentokiellon ulkopuolelle? Kiina puolestaan väitti USA:n aloittaneen koko epidemian. Perjantaina Valkoinen talo julisti jo poikkeustilan.

Toimet tuskin paikkaavat kolhiintunutta kuvaa Trumpista kriisijohtajana etenkin, kun vastuunkanto ei edelleenkään kiinnosta. Todellisuus pakottaa, eikä sitä voi toivoa pois, vaikka se onkin muokattavissa sitä ymmärtävälle. Tarvitsemme johtajia, joiden sanoilla on läheinen suhde todellisuuteen ja jotka kantavat huolta muustakin kuin kannatusluvuista. Suomalainen koruton, toisinaan väritön, mutta asiapitoinen viestintä on kriisiaikoina sopivaa.

Korona tulee muuttamaan sekä poliittisen toimintaympäristön että keskustelukulttuurin. Ehkä se saa aikaan Yhdysvalloissa sen, mihin äänestäjät, kilpailevat poliitikot, lehdistö ja valtakunnanoikeus eivät ole pystyneet: panemaan maan presidentin viralta. Virukset paljastavat katteettoman puheen. Ne voivat onnistua kyseenalaistamaan sellaisen viestintätavan, jonka perusperiaatteena on puhua, mitä sylki suuhun tuo. Ehkä kuluvan vuoden marraskuussa vaaleista kirjoitetaan posthumanistisesti: ”Virus löi Trumpin. Joe Bidenista Yhdysvaltojen 46. presidentti”.

Jouni-Matti Kuukkanen on filosofian professori tieteiden ja aatteiden historian oppiaineessa Oulun yliopistossa.

 

MAINOS

Kommentoi

Erittäin hieno, analyyttisen älykkäästi ja asiallisesti kirjoitettu juttu. Hyvin jaoteltu ja mielipide ilmaistu selkeästi. Oulun yliopiston humanistisen puolen professorin mielipidettä koronaan ja sen positiivista vaikutusta maailman politiikkaan jo kaipailtiinkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai on Trump taas syypää. Katsokaa omaa pesää ja mitä THL ja SUOMEN hallitus on koronasta huudellut. Kuukausia pelkkää vähättelyä ja jossittelua, kunnes tuli seinä vastaan. Turha siis lässyttää Trumpin tekemisistä, kun oma pesä on täysin hoitamatta. Ja rajat ova edelleen auki. Passittomille, tuntemattomille. Kiitos Ohisalon julistuksen. Saa nähdä tekeekö Ruotsi taas Suomelle Turkit, kuten vuonna 2015!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi suomalaisilla vasemmistoakateemikoilla on niin kova hinku päästä valittamaan Trumpista? Melkoista vähättelyä se oli meidänkin hallitukselta, ja se testaustenkin vähentäminen on pitkälti samaa linjaa kuin Yhdysvalloissa. Trumpin pelleily tässä asiassa lopulta koskee meitä suhteellisen vähän, joten sitä kritiikkiä voisi sen sijaan fiksummin kohdentaa meidän omiin "päättäjiin" ja "asiantuntijoihin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitus ei ole vähätellyt vaan pikemminkin ylireagoinut.

Suomi yrittää nyt nujertaa viruksen sen sijaan että pyrittäisiin säätelemään sitä ja pitämään tartunnat terveydenhoidon rerusssien puitteissa. Siinä on riskinä, että kansalle ei kehity immuniteettia, vaan myöhemmin tauti räjähtää päälle täydellä voimalla, kun kansa kyllästyy karanteeniin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisaita sanoja jälleen, joihin on helppo yhtyä. Huvittaa, miten raskaasti näyttää tulevan joidenkin kommentoijen vasten naamaa. Heidän laumanjohtaja on helppo tunnistaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sillä oletko Immanuel Kantin vai Bernhard Russelin kannattaja. Tämä filosofi on vielä nuori ja epävarma. Pitää miellyttää asiakasta-moodi on vahva. Omana aikana yliopisto oli radikaali ja älyllinen. Ei erityisen asenteellinen eikä moralistinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa on jälkiviisastelua - jospa kolumnisti esittäisi eksplisiittisen arvion vaikkapa kahdelle seuraaville kuukaudelle niin nähdään miten osuu oikeaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU puolestaan on hoitanut koronan hienosti. Kuolemantapauksia kuitenkin enemmän kuin Trumplandiassa
Kolumnisti ei pidä Trumpista - se tuli selväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletko varma?

Ei Yhdysvalloissa testata jokaista flunssaan kuollutta vanhusta.
Venäjällä vielä vähemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoo vaikka worldometerin luvuista, niin ero on huikea EUn tappioksi. Mutta mitäpä sillä on väliä, kun syyllinen kaikkeen on etukäteen selvillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
122
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image