Kolumnit

Korona kirkastaa huol­to­var­muu­den merkityksen – jos ruoantuotanto ulkoistetaan muualle, olemme erittäin haa­voit­tu­vas­sa asemassa

Kolumnit 18.3.2020 14:00
Hanna-Leena Mattila

Eduskunnasta

Elämme todennäköisesti rauhan ajan vakavinta aikaa. Tätä kirjoittaessani valmiuslakia ei ole vielä otettu käyttöön, mutta olen valmistautunut kuulemaan tiedon siitä mikä hetki tahansa.

Jo ennen kuin itse koronavirus rantautui Suomeen, saimme kokea sen vaikutukset teollisuuteemme. Vuosien kuluessa on teollisuuden tarvitsemien komponenttien tuotanto keskittynyt Kiinaan edullisten tuotantokustannusten vuoksi.

Vaikka teoriassa on tiedetty mallin herkkyys reagoida maailman talouden häiriöihin, ovat lukuisat hyvät vuodet tuudittaneet toimijat harhauttavaan turvallisuuden tunteeseen järjestelmän toimivuudesta. Kun korona sulki Kiinassa tehtaita, alkoivat vaikutukset näkyä Euroopassa ja Suomessakin: komponentteja eivät saaneet suuret eivätkä toimitusketjun häntäpäässä olevat pienet toimijat. Tuotanto alkoi sakata.

Hajautettu järjestelmä on huoltovarmuuden selkäranka. Väestön, teollisen toiminnan, energia- ja ruokatuotannon sijoittuminen tasaisesti maan eri osiin vahvistaa maan kriisinsietokykyä.

Tarttuvat taudit muuttuvat tiheissä väestökeskittymissä nopeasti epidemioiksi, kun taas hajautettu asuminen muodostaa luonnollisen turvavälin. Väestökeskittymät ovat myös haja-asutusalueita haavoittuvaisempia silloin, kun energian- tai ruoanjakelussa on häiriötila.

"Tarinan sankariksi haluan nostaa suomalaiset maataloustuottajat. He tuottavat meille kaikesta kadehtimisesta ja syyllistämisestä huolimatta EU:n korkealaatuisinta ja puhtainta ruokaa."

Toivottavasti ruokatuotannon omissa näpeissä pitämisen välttämättömyys kirkastuu nyt tähän asti huolettomimmallekin kansalaiselle.

Kuten teollisuuden komponenttien suhteen nähtiin, globaali talous tarjoaa mahdollisuuksien lisäksi uhkia. Jos ruoantuotanto ulkoistetaan muualle, olemme erittäin haavoittuvassa asemassa. Kriisitilanteessa olemme alakynnessä muiden – tilanteen hyväksi käyttöä mahdollisesti harkitsevien – maiden silmissä.

Tarinan sankariksi haluan nostaa suomalaiset maataloustuottajat. He tuottavat meille kaikesta kadehtimisesta ja syyllistämisestä huolimatta EU:n korkealaatuisinta ja puhtainta ruokaa.

On päivittämätöntä tietoa väittää, että suomalainen maataloustuotanto on syypää ilmastonmuutokseen tai Itämeren tilaan. Missään muualla ei seurata niin tunnollisesti prosentteja ja pitoisuuksia kuin Suomessa keski- ja eteläeurooppalaisten kollegojen toimiessa suurpiirteisemmin. Ja siellä ollaan ylpeitä omasta tuotannosta ja arvostetaan tuottajia.

On vain ajan kysymys, miten pitkään voimme nauttia tästä oman tuotannon ylellisyydestä. Suomessa lopettaa tiloja päivittäin kannattamattomuuden ja tuottajien loppuunpalamisen vuoksi, eikä uusia ole tulossa alalle.

Kyse on asenteista ja arvostuksesta, vai opimmeko läksyn vasta kovimman kautta?

 

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Raahesta.

 

MAINOS

Kommentoi

Elämän pitää jatkua, aina se jatkunut. On tämä pikkujärkytys, mut,me osataan olla yksin, kunha ei katso liikaa Stepehen Kingiä, vau vois jopa lukea tai ei, pari kirjaa, onks tää mennyt jo, ei kirjoja (korva meni tukkoon )

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus poikkeuksellisen tärkeästä aiheesta.

Kiinnitän huomiota siihen että materiaalisen varautumisen lisäksi on varauduttava myös osaavien henkilöresurssien riittävyyteen yhteiskunnan kannalta elintärkeissä toiminnoissa, kaikissa niissä - esimerkiksi terveydenhuolto.

Nykyisin Suomessa lienee tämä asia hoidettu hyvin pelkästään puolustusvoimien osalta riittävällä tasolla - suhteellisen laajan reservin keinoin.

Suomen on syytä laajentaa '' kutsunnat '' koskemaan koko ikäluokkaa - siis täysin poikkeuksetta kaikkia toteutettuna siten että puolustusvoimat ottaa päältä tarvitsemansa ja kaikille muille osoitetaan vastaavan tasoinen palvelu muilta yhteiskunnan toimialoilta kullekin soveltuviin tehtäviin, joita riittää kyllä yllinkyllin. Juuri nyt näille kokonaan puuttuville reserveille olisi käyttöä useilla aloilla ja alueilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vieläkin näkee keskustelupalstoilla kommentteja, että maataloutta ei kannata tukea . Tuodaan ruokaa halvalla ulkomailta.
Ulkomaisen ruuan ja energian varaan laskeva valtio on tuhoon tuomittu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
124
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
20
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image