Kolumnit

Kolumni: Voisi tyttönen joskus edes hymyillä

Greta Thunberg matkasi Atlantin yli kilpapurjehdusveneessä. KUVA: GRETA THUNBERG MEDIA HANDOUT
Kolumnit 5.9.2019 12:00
Pekka Mikkola

Hän 16-vuotias ja tyttö. Hän perää poliitikkoja kääntämään kehityksen suunnan ja asettaa kovia vaatimuksia myös tavallisille pulliaisille – ja etenkin itselleen.

Pari päivää sitten hän saapui purjeveneellä Euroopasta New Yorkiin, koska ei halua käyttää lentokoneita niiden päästöjen takia.

Jutun kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja Pekka Mikkola. KUVA: Soini Teija

Kyse on siis ilmastoaktivisti Greta Thunbergista. Hän on monelle vaikuttajallekin hankala tapaus.

Joitakin päiviä sitten Thunbergille vinoili Ranskan entinen presidentti Nicolas Sarkozy.

"Niin mukava, niin hymyilevä, hän tokaisi ruotsalaisesta.

Thunbergilla on autismin kirjoon kuuluva Aspergerin oireyhtymä. Ehkä se selittää hänen hymyttömyyttään.

Ja ehkä Sarkozy tulee taustasta, jossa nuorten naisten ei pidä ottaakaan kantaa isoihin asioihin vaan mieluummin katsoa ympärilleen miellyttävästi hymyillen.

"Totiseksi keskenkasvuiseksi" Thunbergia kuvasi viime viikon IS-kolumnissaan kirjailija-politiikko Lasse Lehtinen. Hänen mielestään "tyttönen Greta ei voi olla kovin hyvin perillä ilmastotieteen monista ristiriitaisistakin väittämistä".

Muun muassa tupakkateollisuuden asiaa lobanneen vaikuttajan tekstejä lukiessa vastuuta kannattaa siirtää lukijalle itselleen. Ehkä lausahduksessa on siten kyse nettipalstoilta tutusta "provosta", kommentista, jolla halutaan herättää kuohuntaa ja saada lukijoita. Ehkei Lehtinen oikeasti ajattele noin.

Toinen vaihtoehto on, että Lehtinen oikeasti ajattelee noin. Silloin kyse on rehellisen kaunistelemattomasta ylenkatsonnasta.

Thunberg on nyt maailmanlaajuisesti poikkeuksellisen ryöpytyksen kohteena. Sille on termikin, "Greta bashing", Gretan hakkaaminen.

Siitä on esimerkiksi kyse myös, kun tunnettu australialainen kolumnisti kutsuu Thunbergia ilmastoliikkeen "syvästi häiriintyneeksi messiaaksi".

Erona moneen muuhun hakkaamiseen on, että Thunbergia ei ole onnistuttu lyömään maahan.

Yleinen väite kuuluu, että Thunberg on vain sätkynukke, jonka naruja muut vetelevät. Näin Lehtisenkin mielestä.

"Maailman sivu lahkojen johtajat ovat käyttäneet keskenkasvuisia tarkoituksiinsa." Lahkoa tai sen johtajaa Lehtinen ei nimeä.

Maamme johtaja Sauli Niinistö muuten sanoi Ylen haastattelussa muutama päivä sitten, että Suomen ja muiden maiden on leikattava hiilipäästöjään äärimmäisen kiireesti.

"Jos meillä on vakava uhka, reaktion pitäisi tietysti olla mahdollisimman nopea", presidentti totesi.

Greta Thunberg muuten sanoi New Yorkiin saavuttuaan, että "ei odoteta pitempään, aloitetaan yhteistyö nyt, erilaisuudestamme huolimatta". Ihan järkyttävää lahkolaisuutta!

Thunbergin ja kenen tahansa ilmastonmuutosta huolestuneen perusteluja näkemyksilleen saa arvioida kriittisesti. Ja pitää arvioida.

Monimutkaisen ilmiön kyseessä ollessa kannattaa kuitenkin nojata lujimpaan saatavissa olevaan tieteellisen tietoon. Kun Thunberg saapui New Yorkiin, hänen takkinsa rintapielessä oli teksti: "Yhdistytään tieteen taakse."

Se purjehdus Atlantin yli oli tietysti julkisuustempaus. Rahtilaivallakin olisi päässyt suunnilleen samassa ajassa ja melko ympäristöystävällisesti. Mediahypetystäkin häneen liittyy. Se ei ole hänen vikansa.

Thunbergin todellisen vaikutuksen ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä voi arvioida vasta vuosien tai vuosikymmenten päästä. Toivottavasti hän kestää sinne asti.

MAINOS

Kommentoi

Kritiikki tai varauksellisuus ei ole pieksämistä. Tässä juuri tuleekin esille se asenne, mikä tässä Greta-ilmiössä ärsyttää eniten: hänen asiansa puolesta puhujissa on näitä fanaatikkoja, jotka leimaavat kaikki varauksellisesti suhtautuvat ihmiset "Gretan pieksäjiin". Ja siinä samassa heistä itsestään tulee pieksäjiä. Julkisuus vain on sellainen asia, että kritiikkiin on varauduttava, sillä sitä tulee. Tuskinpa kukaan on niin naiivi, että odottaa saavansa osakseen pelkkää hymistelyä ja ylistystä. Eri asia on epäasiallinen kommentointi tai ala-arvoinen kielen käyttö. Mutta ei esim. tässä jutussa esille tuodut kommentit lukeudu tähän kategoriaan. Hyvällä asialla, mutta lapsi voi todellakin mennä pesuveden mukana monta kertaa, jossa sillä ruvetaan luomaan pyhmiskuvia tai messiaita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saanee kysyä, onko Gretasta muovautunut median kynsissä henkilö, jolla ei ole pian muuta kuin välinearvo. Yllättävän monet tahot suhtautuvat häneen jonkinlaisena messiaana, joka poikkeavuutensa ansiosta ymmärtää asioita, joita tavikset eivät millään älyä. Gretasta on kehkeytynyt, haluamme tai emme, ilmaston muutoksen vastustamisen symboli tai kasvot. Sankarilla, tässä tapauksessa ilmastosankarilla, täytyy olla ripaus eksoottista poikkeavuutta sekä sen seurauksena auraa ja karsimaa, jotka vahvistavat hänen edustamansa sanoman uskottavuutta, joka tuntuu omituisella tavalla huolestuttavan jopa presidenttiä. Silti on viisasta olla linnoittautumatta tieteen taakse, koska kompetentit tieteen edustajat eivät tunnu olevan alkuunkaan yksimielisiä siitä, mikä viime kädessä on ilmaston lauhtumisen takana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitan uudelleen, että Greta Thunberg on poliittisen vallan hyväksikäytön kohteena. Hän on sopivan ikäinen ja näköinen, jotta hänet kelpaa tuoda esiintymään. Se kohujulkisuus jonka kohteena hän nyt on, on vain poliittista teatteria.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jättäkää lapset rauhaan. Gretan ruotsalaiset vahemmat ovat politikkoja, jotka härskisti rahastavat lunnonsuojelulla ja pelottelulla. Viherräyhääjät, jättäkää lapsemme rauhaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tupakkateollisuudessa toimimisella vähättely ei kuulu tasokkaan toimittajan työkalupakkiin.
Kyseenalaisinta Gretan tapauksessa on autistisen lapsen hyväksikäyttö. Tällaisen lapsen ymmärrys on usein hyvin yksisilmäistä ja urautunutta. Tällaisia "sotureita" monet autoratiiviset liikkeet janoavat. Miksi juuri Greta tuotteistettiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Greta ei ole vähä-älyinen. Monet autististit ovat huomattavasti keskimääräistä älykkäämpiä. Greta Thunberg on oivaltanut kiireellisen ilmastonmuutoksen hidastamiseen välttämättömyyden. Nimimerkki "Asian ydin", sinä et ole oivaltanut asian tärkeyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aspergerin oireyhtymä ja älykkyys ovat korreloivat toisiaan sekä yksilö-että populaatiotasolla.Esimerkiksi Nobelin voittaneissa tiedemiehissä
on huomattavasti enemmän Aspergerin oireyhtymästä "kärsiviä" kuin normiväestössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lehtinen on ilman muuta oikeassa lausunnossaan. Sen sijaan Pääkirjoittaja tekee pahan loogisen virheen väittämällä Lehtisen aikanaan harjoittaman tupakkalobbauksen perusteella että tämä lausunto olisi epäuskottava. Lisäksi Lehtinen ei väitä että olisi itsekään näistä asioista hyvin perillä, ja pääkirjoittajalla itsellään ei tietääkseni ole sellaista luonnontieteen alan koulutusta ja omaa substanssia että voisi osallistua ilmastonmuutoskeskusteluun muuten kuin toistamalla sloganeita "Hauki on kala"-tyyliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähän överiksihän se pakkaa menemään. Jos jokainen Atlantin ylittävä alkaisi kulkemaan Gretan tavoin, se tuski edistäisi ilmastoasiaa. Yhden henkilön rahtaamiseen nimittäin tarvittiin kallis purjevene ja melkoinen määrä miehistöä. Ja kuulemma tarpeet tehtiin ämpäriin kaksi viikkoa kesäneellä matkalla. Ja ämpärin sisällöt kaadettiin mereen, vai

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Atlantin yli purjehtimisella haettiin huomiota ilmastonmuutoksen hidastamiseen tarpeellisuudelle. Greta Thunberg'in osallistuminen purjehdusmatkaan oli ympäristöteko. Älyätkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä löytyisi se Matikka-Marja, joka auttaisi Gretaa ja pelastaisi matematiikan? Yle on jo aloittanut prosenttilaskulla. Päivän puheenaihe!

"Matemaatikot ovat olleet vihreitä ennen kuin vihreääliikettä on ollut olemassakaan."

- Matematiikan emeritusprofessori Heikki Haahti, syntymäpäivähaastattelu Kalevassa 2009.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image