Kolumnit

Kolumni: Suomi kärsisi talouden kylmästä sodasta

Risto Murto.
Kolumnit 1.6.2019 22:02
Risto Murto

Yhdysvallat ja Kiina ovat käyneet neuvotteluja maiden välisten kaupankäynnin ja investointien ehdoista. Viestit neuvotteluista ovat vaihdelleet, mutta etenkin sijoitusmarkkinoilla odotukset ovat olleet selkeitä. Markkinoiden odotus on ollut, että kovienkin puheiden jälkeen uusi kauppasopimus saadaan aikaan. Toukokuussa tunnelmat ovat kuitenkin vakavoituneet ja luottamus nopeaan neuvotteluratkaisuun on heikentynyt selvästi.

USA:n ja Kiinan neuvottelijat saivat jo aikaiseksi alustavan uuden sopimuksen. Kiinan sisäisessä käsittelyssä tämä ei kuitenkaan saanut nähtävästi riittävästi tukea. Erityisesti osat, jotka vaativat kiinalaisen lainsäädännön muutoksia, olivat osalle kiinalaisista päättäjistä liikaa. Nämä koskivat muun muassa immateriaalioikeuksia ja yritystukia. Kiinalaiset vastustivat myös sopimustekstin täyttä julkistamista.

Lopputulemana kiinalaiset tarjosivat rajoitetumpaa sopimusta. USA reagoi tähän voimakkaasti. Presidentti Trump ilmoitti Yhdysvaltojen laajentavan merkittävästi lisätulleja. Lisäksi kauppasota on laajentunut teknologiasektorille.

Toteutuessaan tuoreimmat päätökset tarkoittaisivat, että koko Kiinan vienti Yhdysvaltoihin joutuisi lisätullien alle. USA toi vuonna 2018 Kiinasta tavaroita vajaan 550 miljardin dollarin arvosta.

Tullien vaikutukset ovat olleet erilaisia eri maissa. USA:n talouden kannalta tullit ovat veroja. Kiinalaisten tuotteiden ostajat joutuvat maksamaan tuotteista enemmän. Jo nyt tullit näkyvät näitä koskevien tuotteiden hinnoissa. Toisaalta veronkorotuksena tullit ovat olleet rajattuja verrattuna esimerkiksi USA:n talouden kokoon tai liittovaltion alijäämään. Tätä kautta tullien vaikutukset USA:n talouteen ovat toistaiseksi olleet rajalliset. Toisaalta tullien kattavuus on nyt voimakkaasti nousemassa.

Konkreettisemmat tullien vaikutukset on nähty Kiinassa ja Euroopassa. Kiinan osalta on vaikea erotella tullien tarkkaa vaikutusta. Joka tapauksessa viimeisen vuoden aikana Kiinan talouskasvu on kauppasodan ja muiden syiden takana hidastunut. Markkinat ovat tosin luottaneet Kiinan kykyyn elvyttää edelleen talouttaan ja pitää siten kasvua yllä. Myös Euroopassa talouskasvu hidastui selvästi etenkin alkuvuonna.

Tullien lisäksi kauppasota on levinnyt teknologiayrityksiin. Kiinalainen Ericssonin ja Nokian kilpailija ZTE joutuivat jo aikaisemmin sanktioiden kohteeksi rikottuaan kaupparajoitteita. Nyt tuleen on joutunut Kiinan teknologiayritysten lippulaiva Huawei. Yhtiö toimii samalla toimialueella kuin ZTE, mutta on selvästi suurempi yritys.

Huawei on voimakkaasti investoinut omaan teknologiakehitykseen, mutta on useilla alueilla vielä hyvin riippuvainen amerikkalaisista komponenteista ja ohjelmistoista. Useissa tapauksissa korvaavia ei-amerikkalaisia vaihtoehtoja ei ole nopeasti saatavilla. Esimerkiksi Google ilmoitti, ettei olisi enää tarjoamassa Android-käyttöjärjestelmiä Huawein matkapuhelimiin.

Emme tiedä kuinka kauppasota etenee. Tähän mennessä nähdyillä toimenpiteillä on kuitenkin jo väistämättä pitkäaikaisia seuraamuksia. Globalisaatio on ollut yksi keskeinen ajuri maailmantaloudessa. Tämän yhteydessä kansainväliset kauppavirrat ovat kasvaneet.

Erityisen voimakasta ollut kokoonpanon ja teollisen tuotannon ulkoistaminen Kiinaan. Kiinasta tuli maailmantalouden kokoonpanotehdas. Nyt tähän trendiin tulee väistämättä muutos.

Globaalisti toimivat yritykset eivät voi luottaa Kiinan varaan rakennettuun tuotantoverkostoon. USA ja Kiinan välien kiristyminen voi tulevaisuudessakin nopeasti laittaa kauppavirrat kiinni tai korkeat tullit voivat tehdä tuotannon ulkoistamisen Kiinaan kannattomaksi. Tämä näkyy jo esimerkiksi niissä yrityksissä, jotka ovat keskittäneet toimimaan Applen alihankkijoina Kiinassa. Käytännössä kaikki nämä yritykset ovat suunnittelemassa kokoonpanon lisäämistä Kiinan ulkopuolella. Tyypillisesti tässä ovat voittajina Meksikon tai Vietnamin kaltaiset maat.

Toinen vaikutuskanava on teknologiassa. Huawein esimerkki osoittaa, että Yhdysvallat voi tuhota keskeisen teknologiayrityksen halutessaan hyvinkin nopeasti rajoittamalla keskeisten komponenttien tai ohjelmistojen myyntiä. Kiinalle tulee vahva intressi rakentaa teknologista omavaraisuutta. Prosessi on vaikea ja kestää kauan, mutta suurvallaksi itsensä mieltävä Kiina epäilemättä aloittaa työn.

Euroopalle ja Suomelle tilanne voi muodostua vaikeaksi. Euroopalla on taloudellisesti selkeä toive pitää kauppavirrat auki kumpaankin maahan. Suomi kuuluu maihin, joka kärsisi erityisesti kahden suurvallan vakavasta välien kiristymisestä. Kiinasta on kasvanut hyvin merkittävä markkina vientiyrityksillemme. Lisäksi olemme hyötyneet monella tapaa välillisesti Aasian ja Kiinan noususta. Tässä suhteessa suomalaistenkin etu on, että maailmassa ei ala uusi kylmä sota.

Risto Murto on työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja.

”Kiinasta on kasvanut hyvin merkittävä markkina. Olemme hyötyneet monella tapaa välillisesti Aasian ja Kiinan noususta.”

MAINOS

Kommentoi

"Suomelle tilanne voi muodostua vaikeaksi." Saksalainen taas näkisi tilanteessa suuren mahdollisuuden( kuten Venäjäpakotteidenkin suhteen). Eikö suomalaiset aina ole kehuneet ohjelmointitaidoillaankin, nyt olisi suuremmoiset mahdollisuudet Kiinan markkinoille kehittää korvaavia järjestelmiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös Suomi ole jo k-sessa muittenkin USA-sanktioitten takia, jotka vaikuttavat kaksipuolisesti EU,n ja Venäjän kautta Suomen hyvinvointiin. Kiina on tervetullut lisä alkavaan NWO-globalismin hämmennykseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä tämä Huawein tilanne lopulta herättää myös eurooppalaiset huomaamaan kuinka olemme joutuneet Googlen Play palveluiden panttivangiksi ja ihan vapaaehtoisesti. Tähän ei ainakaan auta irtieuroopasta liike.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvallat maailman velkaantuneimpana maana tulee häviämään tämän kauppasodan. Kiinalaisilla riittää resurssit kehittää teknologiansa täysin Yhdysvalloista riippumattomaksi ja he myös kykenevät siihen. Yhdysvallat menettää tämän kauppasodan myötä kaiken viennin Kiinaan. Jonkin aikaa siinä menee muttä näin tulee tapahtumaan. Kiina nousee vääjäämättä ja Yhdysvallat kuihtuu ja jatkaa yhä enemmän velkaantumistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumpikin maa vie tavaraa toisilleen ja kummatkin alkaa katsoon eurooppaan, että voisko ylimääräistä pukata tänne. Amerikka pukkaisi mielellään tänne maatalous tuotteita ja kiina kaiken maailman hilpentööriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kyllä ennen tunteenomaisia kommentteja pohtia kummalle maalle vienti on tärkeämpää: onko se Usan vienti Kiinaan vaiko Kiinan vienti Usaan?
Usalaisille yrityksille Kiina on lähinnä halvalla valmistava alihankkija.

Mitä Usan velkaantumiseen tulee, ei se ole amerikkalaisille varsinainen ongelma. Sehän kuvastaa sitä, että dollariin luotetaan.

Jokainen joka on hankkinut geneeristä kiinalaista kulutustavaraa on huomannut miten suuri gappi on länsimaisten yritysten Kiinassa valmistamaan tavaraan. Vaikka kopiointi on voimallista, jäädään suunnittelun tasossa ja laadussa vielä reilusti toiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan aja kun japanilaiset tuotteet olivat laadultaan heikompia kuin kiinalaiset nyt. Niin vain kävi että japanilaiset vähintäänkin saavuttivat länsimaisen tason,osin jopa ohittivat. Näin tulee käymään kiinalaistenkin kanssa, ei pidä luulla että kiinalaiset eivät pystyisi vähintäänkin samaan mihin länsimaat ja Japani. Kiinalaisilla halpaa ja ahkeraa työvoimaa riittää ja näin ollen länsimaat tulevat saamaan ylivoimaisen kilpailijan. Trumpin yritykset estää tätä kilpailua tulee kuivumaan kokoon. Länsimaat itse veivät tämän teknologiabuumin Kiinaan luullen että kiinalaiset tyytyvät tekemään pelkästään länsimaisille yrityksille työt pilkkahinnalla. Ei kiinalaiset sentään niin tyhmiä ole etteivät huomaisi omia mahdollisuuksiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerroppa lähde missä mainitaan että USA maailman velkaantunein maa??
Kiina on vain yksi pisara valtameressä USA siis vähäinen merkitys USA:n taloudelle joka muuten kukoistaa nykyisyydellään. Monet kansalaiset boikotoivat jo Kiina-rääsää. Ja muutenkin USA:lla on suhteet moniin halpamaihin jotka pystyy valmistamaan samoja tuotteita halvalla joka niitä haluaa. Kiinan riippuvuus USA:sta kyllä taivuttaa sen ennemmin tai myöhemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image