Kolumnit

Kolumni: Salama ei pala tulessakaan

Kolumnit 6.10.2016 12:00
Petri Laukka

Mikä tekee ihmisestä toisinajattelijan, vallitsevan ajatussuunnan vastaisia mielipiteitä julkisuudessa uskottavasti esittävän henkilön?

KUVA: Kontiainen JarmoEräs sellainen täytti toissapäivänä 80 vuotta, kirjailija Hannu Salama. Hänen elämästään ja tuotannostaan voi saada jotakin osviittaa.

Salamaa voi pitää viimeisenä elossa olevana Kekkosen ajan toisinajattelijana. Salama on kertonut ryhtyneensä kekkosvastaiseksi, koska ”jonkun oli viimein uskallettava olla”. Salama oli järkyttynyt huomatessaan kulttuuripiirien pelkäävän presidenttiä ”ku isäänsä koulussa”.

Salama on näyttänyt ärhäkkyyttään näihin päiviin saakka, mutta ei enää usein. Kahdeksankympin lätkä takalasissa hidastaa. Tahdin harvenemisen vuoksi Salamaa voi nykyisin pitää toisinaanajattelijana.Suuri yleisö ei kenties enää tunne Salaman teoksia, joita on reilu 40. Joku saattaa hämärästi muistaa Juhannustanssit (1964) tai Siinä näkijä missä tekijä (1972) -romaanien nostattamia kohuja. Toisessa Salamaa vastaan hyökkäsi äärioikeisto, toisessa raastoi äärivasemmisto.

Yhden totuuden Suomessa sellainen oli varma merkki, että taiteilijan mielipiteet olivat valtavirrasta poikkeavia, närkästyttävän uhkarohkeita.

Salama tarvitsi kaksi kirjaa osoittamaan, missä ajattelun rajat tuolloin kulkivat. Juhannustanssit havainnollisti, että isänmaallisuudella hurraavan oikeiston käräjäherkkä suvaitsemattomuus ei istu sodanjälkeisen Suomeen. Konservatiivit huusivat poliisia apuun.

Jatkosodan kotirintamaromaani Siinä näkijä todisti, että ajan radikaalipiireissä hellitty näkemys aatteellis-moraalisesti muita korkeatasoisemmasta, mielipiteen vapautta suosivasta kommunismista on umpipötyä. Punikkitaustaisen Salaman katsottiin pettäneen työväenliikkeen (kun hän ei halunnut väärentää historiaa).Totuuden puhuja saa harvoin yösijan. Suomalaisten lukemisharrastustutkimus osoitti 1970-luvun alussa Salaman olevan kirotuin suomalaiskirjailija.

Lukijoiden valitusten mukaan kirjoista puuttuivat korkeat ihannehahmot. Salama ei voinut sellaisia ideaalijylhyyksiä tyhjästä luoda, kun niitä ei hänestä ollut todellisuudessakaan. Salama kuvaa yhteiskuntaa avuttomien ja sovinististen aikuisten mieshahmojen kautta.

Kai tällaiseen ideologioiden ja sovinnaisen maun ravisteluun on joitakin toisinnäkemisen taitoja tarvittu kirjoituskoneen lisäksi.Kirjallisuudentutkija Milla Peltosen tällä viikolla julkaistu juhlateos Paperilla seisova Perkele – Hannu Salaman elämä ja kirjat osoittaa, mistä toisin- ja toisinaanajattelu syntyy.

Oikeastaan melko perinteisistä valistusajan aineksista, jotka ovat kyllä tyystin hävinneet nettikeskustelut täyttävässä uskomuskaakatuksessa.

Luulottelun sijasta tarvitaan tietoa, jolla epäillä aatesuuntauksia ja niitä hehkuttavia päsmäreitä. Kaikenlaisia ismejä ja tuhovimmaista liikehdintää kannattaa vieroksua. Kelvokas on taito vaihtaa näkökulmaa ja asettua vallan käytön kohteen asemaan. Tärkein on kyky havaita, missä valta kulloinkin piilottelee ja kuka on sen juoksupoika tai -tyttö.Mihin itsenäisiä ajattelijoita tarvitaan totuuden jälkeiseksi ajaksi sanotussa nykypäivässä?

Esimerkiksi naaraamaan aukotonta tietoa pintaan todellisuutta ideologian nimissä vääristelevästä pupputulvasta.

Ja sanomaan, että jos jokin asia tuntuu musta joltakin, niin se ei ole sama kuin totuus vaikka miten somessa kiljuisi.

MAINOS

Kommentoi

Olen lukenut molemmat, Juhannustanssit ja Siinä näkijä missä tekijän, enkä pahastunut, järkyttynyt tai soittanut poliisille tietenkään, päinvastoin. Huippukirjallisuutta. Siinä näkijä missä tekijä mielestäni parempi noista. Kiintoisaa historiaa myös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:28
Tulivatko helteet jäädäkseen? Pekka Pouta vastaa
9:23
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla verrattuna viime vuoteen – katso tästä, millä aloilla on eniten avoimia työpaikkoja
9:00
Työllisyysasteen nousu hiipui, työttömyys väheni hieman – Kevään aikana työllisyyden kasvua nähtiin enää hyvin vähän
8:40
Britannian uusi pääministeri selviää tänään – tulos kerrotaan alkuiltapäivästä Suomen aikaa
8:35
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
7:49
Elokuvallisia albumeita ja mystinen M - Oulun Musiikkivideofestivaalien koko ohjelmisto on julkaistu
7:19
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
64
Uimarantojen vähäiset parkkipaikat jokakesäinen ongelma Oulussa – "Aika hurjan näköistä, kun nurmikoilla on autoja miten sattuu"
27
Asuntosijoittaminen on vilkasta Oulun alueella – "Se on ihan hyvä tapa säästää, että nuorena ostaa yhden tai kaksi sijoitusasuntoa"
13
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
12
Lokkisiimat pyritään saamaan Kauppurienkadulla valmiiksi ennen Qstock-viikonloppua – "Nyt on positiivisen odottava fiilis"
12
Asunnon liian korkea lämpötila helteellä voi oikeuttaa vuokranalennukseen – "10–20 prosenttia siltä ajalta, kun huoneiston lämpötila ylittää 32 astetta"
11
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
7
Britannia haluaa eurooppalaiset joukot turvaamaan merenkulkua Hormuzinsalmella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ajatelkaapa tilannetta, että eduskunnassa olisi 100 Hakkaraista ja 100 Huhtasaarta, noin kuvaannollisesti. Kävisikö niin... Lue lisää...
Tenavatähti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image