Kolumnit

Kolumni: Saksa ja Ranska palaavat näyttämölle, mutta oudoissa merkeissä

Lagarde on IMF:n johtajana yksi tunnetuimmista eurooppalaisista. KUVA: ALEX CRUZ / EPA
Kolumnit 7.7.2019 10:00
Antti Ronkainen

“Ei, ei, ei, ei, ei, en ole kiinnostunut Euroopan keskuspankin, komission tai mistään muusta Euroopan da da da da da työstä”, Kansainvälisen valuuttarahaston johtaja Christine Lagarde sanoi viime syksynä.

Euroopan unionin johtajaruletti pyöri kuitenkin siihen malliin, että ranskalainen Lagarde valittiin lukuisten käänteiden jälkeen Euroopan keskuspankin EKP:n seuraavaksi johtajaksi.

EKP:n lisäksi valittiin Euroopan komission ja neuvoston johtajat sekä EU:n ulkoministeri. Kyseessä oli ylemmän tason poliittinen Rubikin kuutio, jossa tuli saada aikaan brexitin jälkeinen jäsenmaiden, puolueiden, instituutioiden ja sukupuolten tasapaino.

Neuvottelut teki vaikeaksi se, että piti löytää ehdokas komissioon, joka saisi sekä EU:n 28 valtiojohtajasta koostuvan Eurooppa-neuvoston että Euroopan parlamentin enemmistön. Yksikään kärkiehdokas ei saanut taakseen molempia, joten komissioon nousi kompromissina Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen.

Von der Leyenin ja Lagarden valinnat ilmentävät Saksan ja Ranskan astumista näyttämölle. Lagarde on IMF:n johtajana yksi tunnetuimmista eurooppalaisista. Von der Leyen on ottanut tiukat kannat Venäjään ja Kiinaan. Tämä on kauppasotien ja kylmenevän geopolitiikan maailmassa hyvä asia. Lisäksi naisten valinta kahteen tärkeimpään virkaan on selkeä tasa-arvon viesti muulle maailmalle.

Valinnoista loistaa hallitustenvälisyys. Valitut ovat Saksan, Ranskan, Belgian ja Espanjan nykyisiä tai entisiä ministereitä. Parlamentti kokee tulleensa jyrätyksi, kun kärkiehdokkaita ei valittu huippuvirkoihin ja komission johtaja tuli parlamentin ulkopuolelta.

Kärkiehdokasmenettely on saksalaista perinnettä ja Angela Merkel joutui outoihin manöövereihin puolustaessaan sitä. Hän kannatti komission johtajaksi saksalaisen Manfred Weberin sijaan demareiden hollantilaista ehdokasta Frans Timmermansia. Ja kun tehtävään valittiin jo Merkelin ensimmäisessä hallituksessa toiminut von der Leyen, Merkel äänesti tyhjää.

Kärkiehdokkaan ohittaminen on ajanut Saksan outoon hurmokseen. Saksan demarit ja maan laajalevikkisin valtakunnallinen päivälehti Süddeutsche Zeitung vastustavat saksalaisen valitsemista komission johtajaksi. Demarit olisivat kuitenkin voineet torpata jo von der Leyenin, jos heillä olisi ollut pokkaa kävellä ulos Merkelin hallituksesta.

Tapahtumat kertovat karua kieltä Saksan poliittisesta tilasta. Merkeliä iskettiin joka suunnasta, ensin Itä-Eurooppa yhdessä Italian kanssa, sitten oma puolueperhe ja lopulta omat hallituskumppanit. Suurten koalitioiden ja Merkelin aika on ohi.

Emmanuel Macron voi edistää von der Leyenin kanssa EU:n puolustusyhteistyötä, Lagarde puolestaan kannattaa Macronin visioiden mukaisesti euroalueen budjettia. Yhdessä kärkiehdokasmenettelyn romuttamisen kanssa Macron on neuvotteluiden kiistaton voittaja.

Eurooppa on hajaantunut, ei pelkästään idän ja lännen vaan myös lännen EU-myönteisten puolueiden välillä. Hajaannuksen seurauksena Saksa ja Ranska eivät enää dominoi Eurooppa-neuvostossa, eivätkä kansanpuolueet ja demarit parlamentissa.

Päätöksenteossa tarvitsee hakea uusia enemmistöjä ja meno on sen mukaista. Jos Eurooppaan iskee talouskriisi, eivätkä poliitikot saa päätöksiä aikaiseksi, Lagarden EKP joutuu pelastamaan vielä monet kerrat poliitikot.

Lagardea lukuunottamatta uudet johtajat ovat tuntemattomia. Demarit olisivat saaneet neuvoston johtajuuden, mutta Espanjan pääministeri Pedro Sanchez halusi nykyisen ulkoministeri Josep Borrellin EU:n ulkoministeriksi. Belgian vt-pääministeri Charles Michelin valinta sillanrakentajaksi neuvostoon on siinä mielessä pahaenteinen, että hänen oma hallituksensa kaatui joulukuussa YK:n pakolaissopimukseen.

Von der Leyen kontrasti Jean-Claude Junckeriin on hyvällä tavalla suuri. On kuitenkin mahdotonta sanoa, millaista politiikkaa hän ajaa. Maahanmuutto ja ympäristö ovat aikamme suuria kysymyksiä, joihin vastaaminen tulee määrittämään seuraavan komissionsa perinnön.

Erityinen kysymysmerkki on ympäristö, josta von der Leyen ei ole sanonut vielä mitään.

Oma toiveeni on, että von der Leyenin komission aikana ympäristökysymys ei aja liberaaleja ja konservatiiveja samanlaiseen kulttuurisotaan kuin pakolaiskysymys ajoi pari vuotta sitten.

Von der Leyenin luottamusäänestys järjestetään heinäkuun puolessavälissä.

Hän tarvitsee 376 ääntä ja kansanpuolueiden, demareiden ja liberaalien koalitiolla on tukeva 444 enemmistö. Odotettua tiukempi äänestystulos kertoisi dynaamisuuden sijaan kauhun tasapainosta. Ja jos Saksan demarit onnistuisivat kaatamaan von der Leyenin, koko nimityspaketti kaatuisi ja manner-Eurooppa saisi vastineensa brexit-kaaokselle.

Antti Ronkainen on poliittisen talouden tutkija Helsingin yliopistossa.

MAINOS

Kommentoi

Se mitä EU:ssa tapahtui hetki sitten Lagarden ja Leyen nimitysten kanssa, voi hetkisen kuluttua räjäyttää koko potin. Erityisesti kehoitan seuraamaan uuden EU keskuspankin Lagarden linjauksia. Näyttää nimittäin vahvasti siltä, että molemmat näistä naisista ovat ns. hyvien tyyppien valitsemia henkilöitä jotka ovat puolensa nyt valinneet ja valinta on valon ja rakkauden puoli kohti ihmiskunnan vapautumista eliitin kahleista.

Lagarden uusimmat kommentit liittyivät kryptovaluuttoihin kuten Bitcoin ja Litecoin. Kommentit oli tulkittavissa positiivisiksi, sillä Lagarde puhui että raha-maailman tulee nyt uudistua ja pysyä uuden maailman mukana. Tämä on 180 astetta eri suunta kuin mikä oli EKP:n edellisellä johtajalla Draghilla joka oli aloittamassa sotaa kryptovaluuttoja vastaan.

Kyllä tämä nyt tulee tarkoittamaan sitä, että EKP ja todennäköisesti myös FED ajetaan alas siirtymäajan jälkeen. Hyvät tyypit vapauttavat koko ihmiskunnan romuttamalla eliitin keskuspankit lopullisesti ja Lagarde on tärkeä hyvien tyyppien pelaaja tässä prosessissa. Ne tulee antamaan Deutsche Bankin kaatua syksyllä ja arvoin, että syyskuulle sattuu kun iso jytky lähtee pyörimään. Bitcoin tulee nousemaan miljooniin ja Litecoin sekin nousee sfääreihin.

Leyenin rooli puolestaan on tuhota eliitti EU:sta ja vapauttaa Eurooppa sitä kautta. Siitä tulee uskomattimin tapahtumaketju ikinä kun Euroopan vapauttajiksi nousee kaksi naista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Henkilöiden status tai selkokieli ei näyttäisi aina kikrovän Suomeen tavalla joka kertoisi uutta totuutta. On vaikeaa uskoa olettamuksiin, mutta pitää uskoa että tulevaisuudesta ollaan huolissaan itse kukin jösen valtio. Se mitä juttu antaa ymmärtää niin visiot ei saa olla journalismia vaan enemmän valtio kohtaisia tarkasteluja. Jossain raja menee myös viineissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt Saksa ja Ranska joutuvat suoraan vastuuseen EU:n ja komission touhuista. Ei enää voi pelkästään määrätä taustalla ja piiloutua jonkun lilliputtivaltiosta tulleen komission puheenjohtajan taakse. Kun tulee kriisi, Saksan ja Ranskan johtajat ovat etulinjassa siitä vastaamassa.

Hyvä kirjoitus. Tämä henkilö on ollut muutaman kerran myös televisiossa ja häneltä tulee ymmärrettävää tekstiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:40
"Kelluvia ei tietenkään syödä" – Tornionjoen sairaat lohet kelpaavat tutkijan mielestä ihmisravinnoksi Tilaajille
19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image