Kolumnit

Kolumni: Pelto, traktori ja Mansikki

KUVA: Jarmo Kontiainen
Kolumnit 21.12.2017 12:00
Heikki Uusitalo

Asun Nivalassa, mikä asettaa monta reunaehtoa elämään.

Auto on likimain pakko olla. Juna kun vie kaksi kertaa päivässä Ylivieskaan tai Iisalmeen. Bussilla pääsee toisinaan jonnekin.

Kaidalla polulla on syytä pysyä, eikä rikoksen uhriksikaan kannata joutua. Meillä kun ei ole enää poliisiasemaa. Lähipitäjistä saattaa partio löytyä. Käräjäoikeutta ei vuonna 2019 löydy niistäkään.

Ei kannata joutua työttömäksi. TE-toimisto on lopetettu. Mutta junalla onneksi pääsee Ylivieskaan.

Eipä toisaalta kannata olla töissäkään, ainakaan sellaisissa, joista maksetaan veronalaista palkkaa. Ei ole verotoimistoa.

Sairastaa sentään saa, kunhan sen tekee arkisin kello 8–16. Tämän jälkeen ei pääse lääkäriin naapurikaupungissakaan. Eikä juna kuljeta kauemmas. Pakko olla auto ja sen verran hyvävointisesti sairas, että pystyy ajamaan autolla Oulaskankaalle.

Mikähän lie senkin kohtalo? Tuskin siellä ainakaan synnyttää enää tulevaisuudessa saa.

”Muuta pois.”

Niin, mikäpä jottei. Työpaikka olisi Oulussakin.

Vaan jokaisella on koti jossain, ja minulla sekä 11 000 muulla se on Nivalassa. Jollain se on Sievissä, toisella vaikka Taivalkoskella.

Ja tiedättekö, kaikilla heillä on oltava oikeus ja mahdollisuus asua ja voida hyvin siellä, missä koti on. Toisinaan pitää pystyä vähän sairastamaan ja saamaan apua elämän muissa kolhuissa.

Maaseutu nähdään nykyään hyvin usein kulueränä, vaikka myös maaseudulla on tehokasta tuotantoa, innovatiivisuutta ja taloudellisesti kannattavaa toimeliaisuutta, joita on syytä arvostaa.

Samaan aikaan maailmassa eletään epävakaudessa. Miljoonat onnettomat pakenevat kodeistaan sotaa, riistoa ja toivottomuutta.

Miljoonat, miljoonat ja taas miljoonat ihmiset eivät saa päivittäin ruokaa ja juomaa.

Suomessa on maaseutu ja vahva ruoantuotantoinfrastruktuuri, joka takaa turvallisen ja maailman mittakaavassa eettisesti tuotetun ruoan suomalaisille.

Ruokapulasta kärsivässä maailmassa ruoka on paitsi huoltovarmuustekijä myös suurenevissa määrin valtaa. Suomessa ei missään olosuhteissa pidä luovuttaa tuota valtaa ja vakautta pois.

Jos nyt ajamme alas maatalousinfran, uuden pystyttäminen voi olla mahdotonta. Ainakaan sitä ei pystytä hädän tullen rakentamaan, sillä se vie vuosikymmeniä. Naapurimaa Venäjällä voi käydä katsomassa, kuinka vaivalloinen prosessi se on.

Jos Suomessa luovutaan elinvoimaisen maaseudun takaamasta ruoantuotannosta, olemme jatkossa kansainvälisillä ruokamarkkinoilla kilpailemassa leivästä ja maidosta – maailmassa, jossa väkimäärä kasvaa hurjaa vauhtia. Ruokapulan tai kriisin sattuessa rikkain saa, köyhin jää ilman.

Siksi jokaisen kynnelle kykenevän maan on paitsi oikeus myös velvollisuus tuottaa mahdollisimman suuri osa asukkaidensa ravinnosta itse.

Tämä kaikki liittyy maaseudun palveluihin. Terveyskeskukset, koulut, viranomaiset ja ihmisen elämässään tarvitsemat tukipalvelut on pidettävä sellaisessa kunnossa, ettei jokaisen kynnelle kykenevän tarvitse heti mahdollisuuden tullen karata suurkaupunkeihin pois kotoaan. Elämä, ihmiset ja työpaikat on pystyttävä pitämään Nivalassa ja Sievissäkin.

Eivät maajussitkaan sinne jää, jos kavereina ovat vain pelto, traktori ja Mansikki.

MAINOS

Kommentoi

Kovin on materia voittoista kaveriseura, mutta tarpeen vaatiessa ja kaikki oikein päteviä. Mutta jos katsotaan kaupunginvaltuuston kokoonpanoa todetaan seuraavaa. Kunnanvaltuustossa on 35 paikkaa, joista keskustalla 23 ja kokoomuksella 3 paikkaa eli oikeistopolittikkaa harjoittavia yhteensä 26. Nämä puolueethan palvovat vain mammonaa ja ajavat rikkaiden etua, ei koko kansan etua. Nämä samat hallituksen oikeistopuolueet ovat juuri näiden Heikin mainitsemien palveluiden heikentämisen takana.

Niinkuin joku valtioviisas on jossain tokaissut: "Älkää kysykö mitä maa voi tehdä teille – kysykää, mitä te voitte tehdä maallenne." Näyttää siltä että, Sipilän hallitus on ehkä pohtinut samaa asiaa.
No maahan voi aina myydä ja näyttää siltä että, näin myös keskustan johdolla tehdään ja myytävänä on aivan kaikki. Köyhät, sairaat, lapset, rautatiet, terveyskeskukset, sairaalat, vanhainkodit, luonnonvarat tässä muutamia mainitakseni.

Pohjanmaa on uskonnolista seutua ja raamatussa, joka ehkä unohdetaan helposti hyllyyn rippikoulun ja naimisiin menon jälkeen, seuraavaa:

"Voi, voi sinua, Babylon, sinä suuri kaupunki, sinä vahva kaupunki, sillä sinun tuomiosi tuli yhdessä hetkessä!"
Ja maanpiirin kauppiaat itkevät ja surevat häntä, kun ei kukaan enää osta heidän tavaraansa,
kaupaksi tuotua kultaa ja hopeata ja jalokiviä ja helmiä ja pellavakangasta ja purppuraa ja silkkiä ja helakanpunaa ja kaikkinaista hajupuuta ja kaikenlaisia norsunluu-esineitä ja kaikenlaisia kalleimmasta puusta ja vaskesta ja raudasta ja marmorista tehtyjä esineitä, ja kanelia ja hiusvoidetta ja suitsuketta ja hajuvoidetta ja suitsutuspihkaa ja viiniä ja öljyä ja lestyjä jauhoja ja viljaa ja karjaa ja lampaita ja hevosia ja vaunuja ja orjia ja ihmissieluja."
Voi sinua suuri kaupunki
"Ei kuulla sinussa enää kanteleensoittajain ja laulajain, huilun- ja torvensoittajain ääntä; ei löydetä sinusta enää minkään ammatin taituria; ei kuulla sinussa enää myllyn jyrinää; ei loista sinussa enää lampun valo; ei kuulla sinussa enää huutoa yljälle eikä huutoa morsiamelle; sillä sinun kauppiaasi olivat maan mahtavia, ja sinun velhoutesi villitsi kaikki kansat"

Hyvää joulua kaikille

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoppa tuo vihervasemmistolaisille, SDP:lle ja virkamiehille jotka vastaustavat rakentamista haja-asutusalueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image