Kolumnit

Kolumni: Pääministeri haluaa panna nis­koit­te­li­jat kuriin

Vaikuttaa siltä, että Rinteen tarkoituksena on ollut antaa etukäteen kurinpalautus kaikkien ministeriöiden johtaville virkamiehille, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen. KUVA: OLIVIER HOSLET
Kolumnit 7.8.2019 16:24
Aki Taponen

Puolustusvoimien uutta komentajaa koskeva haastattelu oli tarkoitettu muistutukseksi koko virkamieskunnalle. Hän joutui vähän kuin sijaiskärsijäksi, kirjoittaa toimittaja Aki Taponen.

Politiikan toimittajia Kesärannassa tavannut pääministeri Antti Rinne (sd.) selvensi hämmennystä herättänyttä lehtihaastattelua, jota ehdittiin tulkita ripitykseksi puolustusvoimien tuoreelle komentajalle Timo Kiviselle.

– Olen havainnut viimeisten vuosien aikana muun muassa puolustusministeriössä, mutta myös muissa ministeriöissä, tilanteita, joissa se poliittinen päätöksenteko, joka on asiaan kohdistunut, ei ole suoraan ainakaan viime kädessä loppujen lopuksi ohjannut virkamiestoimintaa, Rinne sanoi.

– Sen takia halusin kiinnittää huomiota uuden komentajan aloittaessa siihen, että nyt huolehditaan siitä, että poliittisten päätöksenteon kohteena olevat päätökset ovat niitä, jotka ohjaavat viranomaisen toimintaa, hän perusteli.

Vaikuttaa siltä, että Rinteen tarkoituksena on ollut antaa etukäteen kurinpalautus kaikkien ministeriöiden johtaville virkamiehille. Vasta nimitettynä korkeana virkamiehenä Kivinen joutui siten vähän kuin sijaiskärsijäksi, kun pääministeri Uutissuomalaisen haastattelussa korosti, että komentajan on syytä ymmärtää asemansa poliitikkojen määrittelemän linjan toteuttajana.

Ministeriöiden kansliapäälliköt ovatkin kesän aikana joutuneet tavaamaan hallitusohjelmaa. Lännen Median tietojen mukaan Rinne tapaa lähiaikoina johtavat virkamiehet vielä ministeriöittäin.

Virkamiesten puntit tutisevat

Punttien voi kuvitella tutisevan ainakin valtiovarainministeriössä. Siellä virkamiesten muistissa ovat varmaan vielä muutenkin Rinteen vaalien alla antamat vähättelevät lausunnot kamreereista, jotka tulevat sanomaan, mihin rahat riittävät ja että on pakko leikata.

Kohta pitää varmaan olla huolissaan virkavastuulla toimivien virkamiesten sananvapaudesta EU:n puheenjohtajamaassa, joka kyllä herkästi arvostelee Unkaria oikeusvaltioperiaatteiden loukkauksista.

Ongelmana Rinteen kannalta on myös luotettujen johtavien demarivirkamiesten vähyys, mitä yritetään paikata massiivisella poliittisten erityisavustajien ja valtiosihteerien armeijalla.

Lehdistökin saa osansa

Rinteen "ökyveneestä" kirjoittava lehdistökin saa välillä osansa pääministerin tuhahteluista. Hän selitti keskiviikkona, että vanhan DDR:n ajalta olevan paatin vakuutusarvo on 100 000 euroa, mutta ei ole tietoa, paljonko sen myyntiarvo olisi.

Rinne ehti lyhyellä kesälomallaan reissata veneellään toista viikkoa Saaristomerellä. Sen jälkeen puhelimet ovat käyneet kuumana, kun on pitänyt selvitellä hallituskumppaneiden, keskustan ja vihreiden, uusia riitoja ilmastopolitiikasta.

Julkisuudessa pääministeri pyrkii rauhoittelemaan jännitteitä, jotka kertovat keskustan kipuilusta hallitusratkaisua kohtaan.

Seuraavaksi hallitusyhteistyötä koetellaan, kun esitys työttömyysturvan aktiivimallin leikkurin kumoamisesta lähtee ensi viikolla lausunnolle. Selvitys aktiivimallin työllisyysvaikutuksista valmistuu vasta myöhemmin.

MAINOS

Kommentoi

Niin valitettavasti osaa virkamiehiä ja puolustusvoimia vaivaa tietyn lainen piittaamattomuus omasta työstään ja erityisesti niistä ohjeista jotka määrittelevät heidän toimintaansa.

Tämä johtuu edellisen hallituksen ammattitaidottomista poliitikoista.

Ammattitaidottomuudesta taas seurasi että, virkamiehet tanssitti poliitikoita miten huvitti. Etenkin näin koska sen hallituksen pääministerin intressit olivat ihan muualla kuin kansan hyvinvoinnissa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamiehet eivät ketään marssita. Kysymys on siitä, että jos poliitikot eivät pysty antamaan selkeitä ohjeita ja eivät ole ajantasalla asioista ja niiden täytyy kuitenkin mennä eteenpäin niin jonkunhan ne on laitettava. Valtatyhjiöt aina täyttyvät. Puolustusvoimissa on todella fiksut virkamiehet ja osaavat, mutta myös samalla vaativat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen kommentit voi dähdä myös juristikoulutuksen saaneen henkilön kommenttina. Suomen laki sanoo kuinka tässä maassa asiat hoidetaan ja sen kuka vastaa mistäkin asiasta siellä johtoportaassa. Eduskunta ja hallitus ne ovat, jotka toimintasuunnan määräävät ja virkamiehet toteuttavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikkaanpa, että tämä hallitus ei Joulua näe. Asia kuin asia on solmussa heti ensi metreistä alkaen. Toisaalta uudet vaalit voisi olla järkevä valinta tässä tilanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aiheesta Rinne muistutti.
Edellinen puolustusministeri oli täysin kentsujen marionetti. Eläköityneet sotaherrat toimivat nyt asehankinnoissa mukana lobbaamassa amerikkalaisia sotavälinevalmistajia.
Viroissaan ollessaan jo asiat pohjustaneet, ja nyt tiliä tekevät.
Rinteeltä asiallinen muistutus marssijärjestyksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi ensin tutustua aiheeseen. Ministeri Niinistö otti esimerkiksi kansliapäälliköksi erikoisupseerin, ei upseeria. Hän teki sitä työtä, mikä hänelle kuului eli puhui puolustusvoimien suorituskyvyn puolesta. Se, että eläköityvät upseerit menevät eläkkeellä muihin hommiin, ei ole mitenkään kiinni puolustusministeristä. Sehän on hankkijoiden eli viime kädessä politikoiden heikkoutta, jos antautuvat lobbareiden armoille näissä tulevissa hankinnoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ministeri ei ole ministeriön edustaja hallituksessa vaan hallituksen edustaja ministeriössä, kansan etuja valvomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:39
Ruukissa syntyi sunnuntai-iltana kaksipäinen sonnivasikka – Tilan isäntä: "1800 poi'itus­ta ta­ka­na, mut­ta tällaista en ole ennen nähnyt"
12:32
Vuoden Maaseutukasvoksi on valittu Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä
12:30
Irakilaiskaksosten jutun oikeuskäsittely alkoi valokuvien vertaamisella – hovikäsittely tökkinyt kaksi vuotta
12:11
Hupisaarten purot saavat lisää taimenasukkaita syyskuun alussa
12:01
15 vuoden takainen ajatus muuttuu todeksi – Rukalle kohoaa 20 iglun kylä: "Valmista pitäisi tulla marraskuun aikana"
11:57
Satakunnan lennoston lentotoimintaharjoitus järjestetään syyskuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa
11:21
Puita halaamalla voi saada hyödyllisiä mikrobeja – "Etsi mieluinen puu, ota hyvä halausote ja hengitä syvään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

209 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Minäpä nostanki molemmat peukut pystyyn kun keksin hyvän jutun jonka sitte jaan muiden kans. Mitäpä kyttääjänä olet siit... Lue lisää...
Mitäs siihen sanot, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image