Kolumnit

Kolumni: Mi­nis­te­riöi­den näytön paikka

Kolumnit 18.12.2017 12:00
Susanna Kemppainen

Oulun oikeus- ja poliisitalon kohtalo on ratkeamassa.

Lähiviikkojen aikana selviää, rakennetaan poliisille lisää tilaa Hiukkavaaraan vai muuttuuko tilapäisratkaisuksi aiottu hajautus eri puolille kaupunkia pysyväksi toimintamalliksi.

Uusi poliisitalo on toistuvasti todettu lähinnä teoreettiseksi vaihtoehdoksi, mihin luetaan ilmeisesti myös paluu Rata-aukiolle.

Siellä poliisi sai 850 000 euron vuosivuokralla musertavan kovan iskun. Kymmenet työntekijät sairastuivat sisäilmasta pitkäaikaisesti tai pysyvästi. Terveyshaittojen lisäksi vakavat sisäilmaongelmat aiheuttivat ylimääräisiä kustannuksia ja tehotonta toimintaa.

Myös poliisitaloon yhteydessä olevassa oikeustalossa on oireiltu. Osa syyttäjistä työskentelee väistötiloissa Valkealinnassa, ja käräjäoikeudella on Intiössä yksi väistöistuntosali – toinen saadaan huhtikuussa.

Oikeustalolla meneillään olevassa hankesuunnittelussa pohditaan kiinteistön remontoimista ja sitä, mitä virastoja siellä voisi jatkossa toimia ja mitä tämä tulisi maksamaan.

Kaavailujen mukaan samaan taloon muuttaisi nykyisten käräjäoikeuden, ulosottoviraston ja syyttäjänviraston lisäksi hallinto-oikeus. Se merkitsisi talossa työskentelevän ihmismäärän tuplaamista saman katon alla ilman, että seiniä siirretään. Kas, siinäpä (toivoton) haaste.

Oikeus- ja poliisitaloa käyttäneiden virastojen päälliköt varoittivat kesäkuussa oikeus- ja sisäministeriötä kiinteistökokonaisuuden tilanteesta ja remontoinnin vaikeudesta.

– Kokemukset eri puolilla maata toteutetuista samantyyppisistä peruskorjaushankkeista ovat osoittaneet, että huolellisellakaan suunnittelulla ja toteutuksella ei ole kaikissa tapauksissa saatu toimitiloja turvallisiksi ja terveellisiksi. On olemassa riski, että näin voi käydä myös Oulun oikeus- ja poliisitalon kohdalla, he totesivat.

”Poliisi sai 850 000 euron vuosivuokralla musertavan kovan iskun. Kymmenet työntekijät sairastuivat sisäilmasta pitkäaikaisesti tai pysyvästi.”

Päälliköt esittivät, että Oulun poliisitoimen ja oikeuslaitoksen toimitilaratkaisut tulisi tehdä uudelta pohjalta. Hiukkavaaraan tulisi rakentaa tilat koko poliisilaitokselle, mutta myös oikeustalolle ja uudelle vankilalle. Samaan aikaan on nimittäin meneillään selvitys siitä, pitäisikö Oulun ja Pelson vankilat yhdistää Pohjois-Suomen vankilaksi vai uudistetaanko niitä erillisinä laitoksina.

Hiukkavaaraan on siis kaavailtu yli tuhannen työntekijän kampusta. Siellä rikoksesta epäilty voitaisiin pidättää, vangita ja tuomita samassa pihapiirissä, jossa hän myös suorittaisi vankeusrangaistuksensa. Lukuisten synergiaetujen näkökulmasta malli kuulostaa järkevältä.

Asiakkaiden kannalta Hiukkavaara on toki kaukana. Heidän pääsynsä Hiukkavaaraan täytyy varmistaa toimivilla julkisilla kulkuyhteyksillä ja riittävän laajoilla maksuttomilla parkkialueilla. Työntekijämäärän raju kasvu alueella edellyttänee myös liikenneyhteyksien kehittämistä.

Jos Hiukkavaaran kampus ei kelpaa ministeriöille, järkevintä on kaataa oikeus- ja poliisitalo maan tasalle ja rakentaa tilalle uusi. Sisäilmaremontoinnin riskit ovat liian suuret.

Ministeriöillä on näytön paikka. Niiden pitää pystyä tekemään yhteisiä päätöksiä ja ammentaa rahaa kahdesta eri laarista aikana, jolloin edes yhden ministeriön rahoitushankkeista ei tunnu löytyvän sopua.

Mutta se on välttämätöntä. On aika tehdä suuria eli kalliita, kauas tulevaisuuteen katsovia ratkaisuja. Poliisi ja oikeuslaitos vaalivat työkseen kansalaisten turvallisuutta ja oikeusturvaa. Yhteiskunnan tehtävä on vaalia sitä, että ne voivat tehdä sen turvallisesti.

MAINOS

Kommentoi

Ketkä tässä jutussa esiintyvät parhaina rakennus- ja sisäilma-asiantuntijoina? No toimittajan lisäksi poliisit ja käräjäoikeuden tuomarit. Niinpä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisitko selvittää mitä Business Oulu tuottaa? Se vaikuttaa turhalle rahareiälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mieluummin rahaa mummoille ja vanhuksille kuin poliiseille. Toivottavasti sanomalehti nostaa esiin vanhustenhoidon epäkohtia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Jos eläkekatto tulee voimaan nyt, siis nyt. Se vaikuttaa ensimmäisenä tällä hetkellä 17-18v työuraansa aloittelevilla. I... Lue lisää...
öö ei...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.10.

Fingerpori

18.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image