Kolumnit

Kolumni: Kun kirkossa puhutaan avioliitosta, siitä on rakkaus kaukana

Kolumnit 6.7.2019 9:00
Minna Akimo

Keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista otti uudet kierrokset uskovaisten maailmassa. Keskustelussa sanaa ei säästetä eikä sanojen kulmia hiota. Eikö olisi jo aika armahtaa ihmistä, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Minna Akimo.

Minna Akimo

Kesälomalla istuskelin vanhassa keskiaikaisessa kivikirkossa. Kirkkosalissa oli rauhaa ja hiljaisuutta. Lähdin kevyin mielin jatkamaan pienen ruotsalaiskaupungin ihastelua.

Hotelliin tullessani avasin lehdet ja sosiaalisen median. Kirkkokeskustelu oli jälleen helvetin liekeissä.

Eräs tunnettu suomalaispoliitikko oli jälleen avannut sanaisen arkkunsa. Hän toisti jo vanhan mielipiteensä, jonka mukaan homoseksuaalisuus edustaa häpeää ja syntiä, eikä avioliitto kuuluu homopareille.

Muuta ei tarvittu, ja vanha tuttu keskustelu kiehahti käyntiin. Alkoi poliitikon ja arkkipiispan välinen kirjeenvaihto, johon lusikkansa upotti yksi jos toinenkin asiasta jotain mieltä oleva oman agendansa asiantuntija.

Sosiaalisen median päivitykset olivat raivoisia. Kauhisteltiin. Puolusteltiin. Vaadittiin. Oltiin huolissaan ihmisten sieluista ja seksuaalisesta suuntautumisesta. Perusteltiin Raamatulla ja eri tulkinnoilla.

Kun keskustelu lähtee ”mutta kun Raamatussa sanotaan” -linjalle, muilla argumenteilla ei ole enää mitään merkitystä. Keskustelu on hävitty, koska jokainen tulkitsee pyhän kirjansa tavallaan, ja siihen jokaisella onkin oikeutensa.

Taistelu omien ihanteiden puolesta on jokaisen perusoikeus. Konservatiiveilla on oikeus puolustaa perinteistä avioliittoa, samoin liberaaleilla on oikeus taistella homoparien vihkioikeuden puolesta. Tästä huolimatta jotkut kommentit saisi jättää taistelun siimeksessä sanomatta ja kuulematta.

Joskus on ihan ok luopua oman sanallisen tikarinsa teroittamisesta äärimmilleen ja jättää iskemättä ihmisyyden herkimpiin kohtiin. Kohtiin, joissa loukkaavat sanat murjovat sitä, mitä tulisi vaalia: ihmisyyttä ja oikeutta olla oma itsensä – oltiinpa sitten itse asioista samaa taikka eri mieltä.

On antauduttava siihen turhautuneisuuden tilaan, että muutos tapahtuu hitaasti, mutta kun muurit alkavat murtua, silloin rytisee ja paukkuu. Muutos pakottaa tutkimaan myös omia arvoja ja asenteita. Sitä, miten suhtautuu niihin, jotka ajattelevat asioista tyystin eri tavalla kuin itse.

Omien ennakkoluulojen kohtaaminen, saati niistä luopuminen, ei ole kevyttä puuhastelua. Siksi kaikki siihen eivät koskaan edes halua ryhtyä. On helppo ajatella kuten aina ennenkin. Vielä helpompaa on mustavalkoisuus.

Keskustelu ei jätä epäselväksi sitä, miten vaikea ja repivä tasa-arvoinen avioliittolaki osalle ihmisistä niin kirkossa kuin sen ulkopuolellakin on. Tässä keskustelussa tuntuvat pääsevän ääneen vain ne, jotka osaavat ja jaksavat huutaa äänekkäimmin ja ilkeimmin.

Rivijäsenen on helppo klikata itsensä ulos. Kirkon opettama armo taitaa kuulua vain puhdasoppisille.

Tuli aika sulkea kaikki mediat ja toivoa mielessään: armahda ihmistä.

Kommentoi

Rakkaus taas olkinukkena.

Rakastaminen ei tarkoita kaiken hyväksymistä, rakastaminen ja hyväksyminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Äiti tai isä ei rakasta lastaan antamalla tämän tehdä kaikki päähän pälkähtävät temppunsa. Rajojen asettaminen ja niistä kertominen on rakastamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolumnisti voisi kertoa onko mikään enää syntiä, pääseekö kaikki paratiisiin.

Jos näin, mihin kirkkoa tarvitaan enää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jeeses sanoo sielle Johanneksen evankeliumissa jotenkin näin: Siitä teidät tunnetaan minun omikseni,että teillä on keskinäinen rakkaus. Sen rakkauden ulkopuolelle jäävät toisuskoiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku uskoo raamattuun, enkä sano että siihen on pakko uskoa, mutta JOS uskoo, niin eikö sitä silloin olis syytä noudattaa? Ja mitä homoseksuaalisuuteen tullee, niin siinäkhään asiassa raamattu ei ole epäselvä, homoseksuaalisuuden se kieltää selvästi. Eihän jääkiekkoilijakhaan pellaa niillä säännöillä mitkä sitä itteä sattuu miellyttämhään, vai kuinka.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoremminkin voisi puhua. Kiertely ja kaartelu on ongelma,ei suoraan omista näkökannoista puhuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Minna Akimo. Kolumnistasi tuli hyvä mieli. Itsekin ajattelen tästä maailman menosta samansuuntaisesti. Eino Leinon päivään sopinee värssy "oi ihmiset toistanne rakastakaa, niin suuri, suuri on maa". Että kyllä tänne maailmaan mahtuu. Ja Suomeen. Rakkautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se kirkko liittyy yleensä rakkauteen näin vuonna 2019?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
127
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
48
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
31
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image