Kolumnit

Kolumni: Kun kirkossa puhutaan avioliitosta, siitä on rakkaus kaukana

Kolumnit 6.7.2019 9:00
Minna Akimo

Keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista otti uudet kierrokset uskovaisten maailmassa. Keskustelussa sanaa ei säästetä eikä sanojen kulmia hiota. Eikö olisi jo aika armahtaa ihmistä, kirjoittaa Lännen Median toimittaja Minna Akimo.

Minna Akimo

Kesälomalla istuskelin vanhassa keskiaikaisessa kivikirkossa. Kirkkosalissa oli rauhaa ja hiljaisuutta. Lähdin kevyin mielin jatkamaan pienen ruotsalaiskaupungin ihastelua.

Hotelliin tullessani avasin lehdet ja sosiaalisen median. Kirkkokeskustelu oli jälleen helvetin liekeissä.

Eräs tunnettu suomalaispoliitikko oli jälleen avannut sanaisen arkkunsa. Hän toisti jo vanhan mielipiteensä, jonka mukaan homoseksuaalisuus edustaa häpeää ja syntiä, eikä avioliitto kuuluu homopareille.

Muuta ei tarvittu, ja vanha tuttu keskustelu kiehahti käyntiin. Alkoi poliitikon ja arkkipiispan välinen kirjeenvaihto, johon lusikkansa upotti yksi jos toinenkin asiasta jotain mieltä oleva oman agendansa asiantuntija.

Sosiaalisen median päivitykset olivat raivoisia. Kauhisteltiin. Puolusteltiin. Vaadittiin. Oltiin huolissaan ihmisten sieluista ja seksuaalisesta suuntautumisesta. Perusteltiin Raamatulla ja eri tulkinnoilla.

Kun keskustelu lähtee ”mutta kun Raamatussa sanotaan” -linjalle, muilla argumenteilla ei ole enää mitään merkitystä. Keskustelu on hävitty, koska jokainen tulkitsee pyhän kirjansa tavallaan, ja siihen jokaisella onkin oikeutensa.

Taistelu omien ihanteiden puolesta on jokaisen perusoikeus. Konservatiiveilla on oikeus puolustaa perinteistä avioliittoa, samoin liberaaleilla on oikeus taistella homoparien vihkioikeuden puolesta. Tästä huolimatta jotkut kommentit saisi jättää taistelun siimeksessä sanomatta ja kuulematta.

Joskus on ihan ok luopua oman sanallisen tikarinsa teroittamisesta äärimmilleen ja jättää iskemättä ihmisyyden herkimpiin kohtiin. Kohtiin, joissa loukkaavat sanat murjovat sitä, mitä tulisi vaalia: ihmisyyttä ja oikeutta olla oma itsensä – oltiinpa sitten itse asioista samaa taikka eri mieltä.

On antauduttava siihen turhautuneisuuden tilaan, että muutos tapahtuu hitaasti, mutta kun muurit alkavat murtua, silloin rytisee ja paukkuu. Muutos pakottaa tutkimaan myös omia arvoja ja asenteita. Sitä, miten suhtautuu niihin, jotka ajattelevat asioista tyystin eri tavalla kuin itse.

Omien ennakkoluulojen kohtaaminen, saati niistä luopuminen, ei ole kevyttä puuhastelua. Siksi kaikki siihen eivät koskaan edes halua ryhtyä. On helppo ajatella kuten aina ennenkin. Vielä helpompaa on mustavalkoisuus.

Keskustelu ei jätä epäselväksi sitä, miten vaikea ja repivä tasa-arvoinen avioliittolaki osalle ihmisistä niin kirkossa kuin sen ulkopuolellakin on. Tässä keskustelussa tuntuvat pääsevän ääneen vain ne, jotka osaavat ja jaksavat huutaa äänekkäimmin ja ilkeimmin.

Rivijäsenen on helppo klikata itsensä ulos. Kirkon opettama armo taitaa kuulua vain puhdasoppisille.

Tuli aika sulkea kaikki mediat ja toivoa mielessään: armahda ihmistä.

Kommentoi

Rakkaus taas olkinukkena.

Rakastaminen ei tarkoita kaiken hyväksymistä, rakastaminen ja hyväksyminen ovat kaksi täysin eri asiaa. Äiti tai isä ei rakasta lastaan antamalla tämän tehdä kaikki päähän pälkähtävät temppunsa. Rajojen asettaminen ja niistä kertominen on rakastamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kolumnisti voisi kertoa onko mikään enää syntiä, pääseekö kaikki paratiisiin.

Jos näin, mihin kirkkoa tarvitaan enää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jeeses sanoo sielle Johanneksen evankeliumissa jotenkin näin: Siitä teidät tunnetaan minun omikseni,että teillä on keskinäinen rakkaus. Sen rakkauden ulkopuolelle jäävät toisuskoiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos joku uskoo raamattuun, enkä sano että siihen on pakko uskoa, mutta JOS uskoo, niin eikö sitä silloin olis syytä noudattaa? Ja mitä homoseksuaalisuuteen tullee, niin siinäkhään asiassa raamattu ei ole epäselvä, homoseksuaalisuuden se kieltää selvästi. Eihän jääkiekkoilijakhaan pellaa niillä säännöillä mitkä sitä itteä sattuu miellyttämhään, vai kuinka.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suoremminkin voisi puhua. Kiertely ja kaartelu on ongelma,ei suoraan omista näkökannoista puhuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Minna Akimo. Kolumnistasi tuli hyvä mieli. Itsekin ajattelen tästä maailman menosta samansuuntaisesti. Eino Leinon päivään sopinee värssy "oi ihmiset toistanne rakastakaa, niin suuri, suuri on maa". Että kyllä tänne maailmaan mahtuu. Ja Suomeen. Rakkautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se kirkko liittyy yleensä rakkauteen näin vuonna 2019?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:50
Harmaaseen säähän on tulossa viikonloppuna kirkas muutos ainakin maan etelä- ja keskiosiin
12:45
Henkeäsalpaavat revontulet tallentuivat kameralle, jopa tuhansia revontulia nähnyt turistiopas mykistyi
12:40
Arvio: Kaisu kantaa kaupan, kalkkisäkit ja päärooliin – Anu Holopaisen esittämä Kaisu on iso, ihailtava ihminen, jolta elämä ottaa enemmän kuin antaa
12:31
"Siihen loppui kasvilihan tarina" – Poutun käyttämä termi joutui pannaan, päätöksestä isot kulut ja toimitusjohtajalta kova purkaus
12:07
Kärpät pelaa viikonvaihteessa Satakunnassa – Manner odottaa kuurosokeaa kärppäfania lauantaina Isomäen jäähalliin: ”Hän on meille tärkeä ihminen” Tilaajille
11:46
Helsingin poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä vanhoista tv-sarjoista, pyydetään tutkimaan kiihottamista kansanryhmää vastaan
11:43
Kaleva oikaisee
44
"Haastava, haastava" – Postilakon selvitysryhmällä on edessä hikinen viikonloppu, sillä maanantaina voi rysähtää tukilakkojen suma
31
Oulun poliisi muuttaa suurilta osin Linnanmaalle – keskustaan tila asiakaspalvelulle, putkat pysyvät vielä Haukiputaalla
24
Pääministeri Rinne: Postin pakettilajittelijoiden työehdot turvataan ja työehtoshoppailu loppuu
12
Haapavedeltä lähtöisin oleva sketsiryhmä tekee paluun Yle Areenassa – Justimus lyö ronskisti sovinnaisuuden yli
12
Lisää uusia uimahalleja ja maauimala Ouluun – rakentamisessa huomioon monimuotorahoitus tai elinkaarimalli Lukijalta
9
Savustetuissa kirjolohifileissä kypsennysvirhe – Lidl ja SOK vetävät tuotetta pois myynnistä
9
Tuore tutkimus: Temperamentti näkyy aikuisiän liikuntamäärissä – kielteiseen ajatteluun taipuvaiset miehet liikkuvat vähemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

189 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image