Kolumnit

Kolumni: Ko­ro­na­to­del­li­suus on täällä eikä sitä voi muuksi muuttaa – siksi kannattaa tarttua tilaisuuteen

Kolumnit 14.3.2020 9:00 | Päivitetty 14.3.2020 10:14
Jami Jokinen

Ota karanteeni ja ihmisjoukkojen välttäminen itsetutkiskeluretriittinä. Voit oppia, mikä sinulle on oikeasti tärkeää ja löytää askelia vähemmän itseäsi, perhettäsi ja ympäristöä kuormittavaan arkeen, ehdottaa ympäristötoimittaja Jami Jokinen.

Uusi koronavirus ja pian myös epidemia on täällä, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Jokainen meistä olisi varmasti halunnut välttyä katastrofilta, ajattelemme sitten inhimillisiä tai taloudellisia seurauksia.

Todellisuus on kuitenkin se, mikä se on. Ja vaikka sitä ei voi muuksi muuttaa, sitä voi ainakin katsoa monella tavalla.

Jami Jokinen

Kun suurin osa sairastaa virustaudin lievänä, on pitkä kotikaranteeni edessä ehkä vielä enemmistöllä meistä. Ja vaikka itse et varsinaiseen karanteeniin joutuisikaan, voivat väkijoukkojen välttäminen tai suorat rajoitukset ja kiellot saada elämäsi tuntumaan siltä.

Kuten kaikki, myös tämä menee ohi. Ikävyyden alla muhii kuitenkin myös mahdollisuus hetkessä elämiseen sellaisella tavalla, joka ei kiireisen aikataulun tai kaaokseen pakotetun mielen vuoksi ole onnistunut.

Päätä siis kerrankin ottaa selvää, mitä koulun sulkemisen vuoksi kotiin jääneen lapsen videopeleissä on oikeasti kyse. Ole kiinnostunut ajan kanssa, voit ymmärtää ja oppia itsekin.

Yhteinen aika on aarre. Jos on tarvetta, tutustu lapseesi uudelleen.

Kaiva kaapista lautapelit ja pelikortit. Muistathan, miten niillä pelataan?

Viritä vanha rakkautesi piirtämiseen, kitaransoittoon tai runouteen. Tai vuolemiseen ja savitöihin. Kaiva unohtuneet kutimet ja luo tarpeellista sukulaisille, vähävaraisille tai sairaalaan.

Tee hyvää ja harkittua ruokaa yksin tai yhdessä, vanhaa tuttua tai joka on muhinut vain ajatuksissa. Nauti sen tuoksut ja jokainen suupala hartaudella. Ymmärrä, mikä etuoikeus se on, äläkä koe siitä syyllisyyttä, vaan ole kiitollinen.

Päästä kuunnelma tai sinfonia ihon alle. Lue se hyllyssä pölyttynyt, syvempää pohtimista vaativa ja synnyttävä kirja, johon ei ole koskaan ollut aikaa. Katso elokuva, joka herättää ajatuksia eikä ole pelkkää aivot lamaannuttavaa ajankulua.

Anna ajatuksen myös tulla ja mennä, vapaasti ja vailla suuntaa. Älä mene mietteitäsi karkuun, äläkä hukuta niitä.

Keskustele ja kehitä siihen liittyviä taitoja. Kuuntele kunnioittavasti ja uteliaasti läheisiäsi mutta myös itseäsi. Kypsytä kriittistä ajattelua, sillä sitä tarvitaan kipeästi.

Matkaile mielessäsi lentokoneen sijaan. Meditoi.

Pidä sydän auki. Jos tunne tulee, anna tulla ja pysähdy elämään myös sen jokainen hetki. Äläkä unohda jakaa tunteita rakkaittesi kanssa. Kaivaudu kainaloon tai tarjoa syli toiselle.

Opettele hengittämään.

Jos sinulla on onni asua paikassa, josta pääset luontoon väkijoukkoja välttäen, tartu tilaisuuteen – ja muista arvostaa sitä, että Suomessa melkein kaikilla on tämä mahdollisuus.

Äläkä vain mene luontoon ja katso sitä ulkopuolisena, vaan ole ja elä siinä kerrankin kunnolla ja kaikki aistit avoinna.

Katso pilviin, tunne tuuli ja humallu elonkirjosta. Muuttolinnut ovat alkaneet tulla, leskenlehdet samoin. Jos asut pohjoisessa, löydä vielä keväthanget tai jäidenlähdön laulu.

Ymmärrä, että olet yhtä luonnon kanssa niin hyvässä kuin pahassakin.

Käy vihdoin läpi kaappien ja varastojen turhat tavarat, ja mieti valmiiksi, mitä tilanteen helpotettua lahjoitat ja minne.

Huomaa, miten jo tarpeeseen antamisen ajatus lämmittää ilman kiitoksen pakkoa. Äläkä unohda sitä epidemian mentyä ohi.

Selvittele myös mielesi komeroita ja vaatimustesi varastoja.

Ota karanteeni ja liikkumisrajoitukset itsetutkiskeluretriittinä. Voit oppia, mikä sinulle oikeasti on tärkeää ja mitä välttämättömänä pitämääsi ilman pärjää ihan hyvin – ja mitä todella kaipaat siitä, mihin nyt ei ole mahdollisuutta.

Ehkä löydät askelia vähemmän itseäsi, perhettäsi ja ympäristöä kuormittavaan arkeen. Ehkä ymmärrät samalla, että elämä on tässä eikä jossakin muualla.

Kirjoittaja on Lännen Median ympäristötoimittaja.

 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kannattaa muistaa sekin, kun sikaflunssaa vastaan rokotettiin, sai moni lapsi narkolepsiaa. Kun nyt nopeasti kajotaan lakiin ja rajoitetaan ihmisten elämää, kuinka nopeasti lääketehtaat yrittää paukuttaa rokotelakia läpi ja kuka ministeri on heikoin lenkki? Järki päässä ja jalat maassa. Joukkohysteria sikseen ja Suomi takaisin järjestykseen. Flunssasta selvitty. Kun sitä pelätään joka vuosi.?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisimmeko yhdessä ehdottaa hallitukselle perustulon käyttöönottoa tässä tilanteessa, vaikka puoleksi vuodeksi? Meillä Suomessa oli onnistunut kokeilu viime hallituskaudella, joten systeemin raakaversio (myös Kelan puolelta) on olemassa. Auttaisiko se sekä ihmisiä että kansantaloutta pysymään vakaana? Voisitteko Kalevassa kaivaa naftaliinista kaikki perustulokokeilua koskevat artikkelit ja julkaista ne vaikka tämänhetkisin asiantuntijakommentein uudestaan, että voisimme harkita asiaa tässä uudessa valossa? Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
19:48
Oulu maksaa liikennöitsijöille korvauksia supistetusta joukkoliikenteestä – matkustajamäärät laskeneet koronaepidemian aikana 75 prosenttia
19:39
Arvio koronaepidemian huipun ajoittumisesta Pohjois-Pohjanmaalla altis muuttumaan – etenemistä tarkastellaan viikoittain Tilaajille
118
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

217 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image