Kolumnit

Kolumni: Kiinteästä huip­pu­no­peas­ta laa­ja­kais­tas­ta harva luopuu, jos sen on hankkinut

KUVA: Ala-aho Pekka
Kolumnit 15.7.2019 12:00
Pasi Klemettilä

Laajakaistayhteyden hyvästä nopeudesta on tullut asia, josta ei haluaisi luopua. Huono vauhti kismittää ja saa raivon partaalle.

Tätä tekstiä etäyhteydellä kirjoittaessa langaton 4G-yhteys tuntuu takkuilevan. Vielä muutama vuosi sitten, kun 4G tuli näille kulmille, nettiyhteyden nopeus tuntui huikaisevan hyvältä. Mutta nyt se tökkii.

Sen kanssa tulee kyllä vielä toimeen, mutta ärsyttää se kumminkin.

Tulee jo mieleen sekin, olisiko sittenkin kannattanut ottaa kesäasunnolle se kiinteä laajakaistayhteys, jota paikallinen laajakaistaosuuskunta tarjosi muutama vuosi sitten. Satunnaisista etätöistä kyllä selviää, vaikka pinna hieman kiristyisikin. Mutta jos jatkuvasti pitäisi tehdä töitä netin kautta etänä, yhteyden pitäisi olla nopea ja lisäksi aina vakaa ja varma.

Monesti kuulee sanottavan, että ei ole mitään syytä hankkia kiinteää laajakaistaa, kun langaton mobiilinetti ajaa saman asian ilman suuria liittymismaksuja.

Jostakin kumman syystä ne, joilla on nopea kiinteä laajakaista kotona, eivät siitä kuitenkaan yleensä luovu.

Olisihan se loogista, että kiinteän laajakaistan käyttäjien määrä vähenisi, jos kerran mobiililaajakaista on niin hyvä ja edullinen. Traficomin tilastojen mukaan kuitenkin kiinteiden laajakaistaliittymien määrä kotitalouksissa on pitkään pysynyt samoissa lukemissa. Viime vuoden lopulla kiinteitä laajakaistaliittymiä oli Suomen kotitalouksissa noin 1,7 miljoonaa kappaletta.

Vuodesta 2009 lähtien kotitalouksien kiinteiden laajakaistaliittymien määrä on itse asiassa enimmäkseen hieman kasvanut.

Samaan aikaan matkapuhelinliittymien määrä Suomessa on pysynyt vakaana vuodesta toiseen.

Perheillä on käytännössä usein kodissaan sekä kiinteä laajakaistaliittymä että mobiililiittymiä perheenjäsenillä.

Nettiyhteys on nykyään samalla tavoin normihyödyke kuin kunnallinen vesijohto. Jos hanasta ei tule vettä vakiona runsain mitoin ja yllin kyllin, asiat eivät ole kunnossa.

Jos kotiin tulee luotettava nettiyhteys piuhaa pitkin vaikka 200 megan nopeudella, se antaa nettisurffaajalle vahvan selkänojan pitkälle tulevaisuuteen. Vaikka käyttäjien määrä kasvaisi, kiinteän laajakaistan nopeudet eivät ole uhattuina siihen malliin kuin mobiiliverkossa.

4G:n vauhti tuntui aikanaan upealta ja riittävältä, mutta naapurustoon tulevat liian monet innokkaat nettivideoiden katsojat syövät netin nopeutta. Näin näyttää todellakin käyvän, vaikka sitä ei muutama vuosi sitten oikein uskonut.

5G tuo vauhtia nettiin kyllä lisää rutkasti, mutta se ei ole vielä arkitodellisuutta. Jos nyt jää odottelemaan sitä, että mökillä toimisi 5G-yhteys, saa kyllä melko varmasti odotella liian monta vuotta.

Suomessa isot operaattorit ovat olleet kovia puolestapuhujia mobiiliyhteyksille. Asioilla on tietysti aina hintalappu, ja firmat investoivat harkiten.

Moni kuluttaja haluaa kumminkin hyvän netin nyt heti eikä vuosien kuluttua.

Valtion Nopea laajakaista -hanketta on vuosien varrella mollattukin, mutta valokuituyhteyksiä on sen avulla saatu lisää moneen maaseudun talouteen. Valtion tukea saaneet laakakaistaverkkojen rakentajat myivät asiakkaille esimerkiksi vuonna 2018 lähes 6 500 uutta valokuituliittymää.

Nopeiden verkkojen rakentaminen jatkuu vuoden 2020 loppuun asti, mutta uusille hankkeille tukea ei voi enää hakea, sillä hakuaika päättyi vuoden 2018 lopulla.

Valtion tuelle soisi jatkoa hamaan tulevaisuuteen, jotta varmuutta ja onnea tuova monimuotoisuus laajakaistoissa lisääntyisi.

MAINOS

Kommentoi

Kuka mistäkin kiksinsä löytää. Melko nopea kirjoittaja tosin on ketä mättää enämpi kuin todemllise n 45-75 megaa pee sekunti. Mielipidemäisen mainoksen suolataminen sellaisen nopeuden antamalla varmuudella on varmaan ylitsekäymätön auvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma ei ole siinä, että (kunnollisen) kiinteän liittymän omistaja ei olisi "liittymäuskollinen". Jutu juju on siinä, että operaattorit ovat lobanneet mobiiliittymiä kiinteän liittymän palvelulupauksilla, mutta edullisemmilla hinnoille. Kukaan ei halua maksaa enpää mobiillittymän kaltaisesta liittymästä, kun sellainen jo on. Matti/Maija Meikeläinen taas ei tiedä (kun ei ole vertalikohteita ja tietoa tekniikasta), että kuidulla toteututtu kiinteä liittymä on todella paljon mobiililiittymään parempi. Näin mobiillittymän käyttä ei siirry kiinteälle puolelle. Ei varsinkaan jos pitäisi vielä maksaa jotain liittymismaksuja. Operaattorit ovat tilanteen aiheuttaneet ise valheellisella mainonnalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valokuituliittymä mahdollistaa tulevaisuudessa liittymänopeuden noston. Vaikka tällä hetkellä nopeimpien liittymien nopeus on yleensä 1000 Mb/s, niin tulevaisuudessa tuokin voidaan helposti esim. kymmenkertaistaa. Kaukaisemmassa tulevaisuudessa voidaan nopeutta nostaa edelleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valokuitu on ainoa yhteys joka riittää nyt ja erityisesti tulevaisuudessa. Maaseudulle joskus rakennettava "5g" toimii alemmilla taajuuksilla kuin kaupungeissa toimivat, ja täten nopeus ei suuremmin eroa nykyisestä 4g:stä. Tämä on fakta ja perustuu fysiikanlakeihin. Vuoden ajan testasin valokuituyhteyden nopeutta, kyseessä nimellisetsi 100/100 yhteys, ja nopeus oli joka ikinen päivä 115/115 mbps. Mobiiliverkot, myös tulevvaisuuden mobiiliverekot ovat aina jaettua kakkua alueen muiden käyttäjien kesken. Kun tiedetään että kaistan kulutus kasvaa vuosittain logaritmisesti, kannattaa todellakin hankkia valokuituyteys jos sitä tarjotaan. Muuten jää junasta. Tulevaisuudessa valokuidun puuttuminen kiinteistöstä näkyy yhä enemmän asuntokaupassakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja hulluinta on, että ihmiset eivät hanki valokuitua, vaikka sitä olisi tarjolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on ikävä sitä kiinteää 10 megan laajakaistaa... Vaihdoin näennäisesti 100megaiseen, langattomaan laajakaistaan, ja olihan se aluksi kiva, kun dataa tuli reilusti yli 20megan nopeudella. Eipä vaan tule enää. Vaihti hiipui hiljalleen, ilmeisesti käyttäjien määrän takia. Nykyään nopeus keskimäärin 2 megaa, yöllä saattaa tulla jopa 5, mutta ruuhka-aikaan jäädään jopa alle puolen megan. Nämä siis nopeuksia operaattorin vaihdon jälkeen. sitä ennen oli vain puolet tuosta. Ei paljon naurattunut kun piti yrittää tehdä töitä ja netin nopeus 256kb/s...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun saimme ensimmäisen nettiyhteyden ei auttanut raivostua hitaudesta. Toimin näin: laitoin koneen käynnistymään. Kävin lämmityspuut liiteristä. Näppäsin seuraavan vaiheen. Kävin sytyttämässä uunin. Kirjauduin pankkiin. Askartelin niitä näitä. Yhteyden avauduttua yritin maksaa laskuja. Joskus onnistui, joskus ei. Nykyisin meillä on 4 G, joka on toiminut tarpeisiimme nähden hienosti. Ruudun pesisotteluissa on joskus katkoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1) laita kunnon 4G antenni
2) vaihda operaattoria
Jos liittymä on toiminut aluksi hyvin ja nyt tökkii, kyse on siitä että operaattori ei ole panostanut kapasiteettiin, vaikka peittoa näennäisesti onkin.

Minä sain noilla muutoksilla sellaiset vauhdit kesämökin 4G liittymään ettei ole ollut ikävä kiinteää laajakaistaa. Webbipalaverit ja puhelut toimii 100% hienosti, kuten myös Netfixit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On kokeiltu molemmat antamasi neuvot, eikä silti auta. Minkäs teet jos verkon kapasiteetti on sietokyvyn rajoilla...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä 4G:n kautta kirjoitellessa tuppaa monesti hiki tulemaan. Varsinkin jos pitäisi saada jokin työasia hoidettua, lehtien palstoille kirjoittelu nyt jotensakin toimii.
Mutta laajakaista, tosiaan, sellaista kuitua ovat nyt tännekin perälle kaivamassa. Hitaasti vain näyttää etenevän, liekö tänne meille asti ehtii ennen kuin osuuskunnalta rahat loppuu...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23:29
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
23:07
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille
22:06
Reissusa: Risteilyllä Norjan Huippuvuorilla näki jäätiköllä käyskentelevän jääkarhun ja pääsi uimaan hyisessä meressä
22:01
Syyspäiväntasausta vietetään koleissa merkeissä, mutta ilma lämpenee loppuviikkoa kohti – alkuviikosta kannattaa varautua liukkaisiin teihin
22:00
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
21:37
Liki 70 hengen delegaatio Saksasta saapuu Ouluun – vieraat tutustuvat muun muassa paikallisiin yrityksiin
21:19
Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta
147
Puheenaihe: Tarvitaanko Ouluun lisää korkeita rakennuksia? Asiantuntijat perääväät malttia, harkintaa ja hyvää arkkitehtuuria
56
Suomen Yrittäjät: Minimipalkat lakiin Suomessakin – STTK tyrmää esityksen, jota se epäilee yritykseksi purkaa yleissitovuutta
38
Kiinalaisista verkkokaupoista tilattujen pakettien pyörittely kääntyi Postille voitolliseksi – Suomalaisten ulkomaisista nettiostoksista yli puolet Kiinasta
36
Kaasujalka painoi Kaakkurissa ja Limingassa lauantai-iltana: Poliisi otti kovia ylinopeuksia ajaneiden kuskien kortit pois
34
Aasinmaitoa, kiehuvaa vettä tai mehupaastoa syövän hoitoon – Vastuuttomat uskomushoitovideot leviävät Youtubessa
33
Kahden nuoren miehen omatekoinen lauttakyhäelmä kaatui Merikosken alakanavassa, kaksikko pelastettiin hyisestä vedestä - "Voi tulla äkkiä äitiä ikävä"
30
Kommentti: Konsultti kääntelee kiviä Oulussa, mitä mahtanee löytää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

No EN todellakaan anna sänkyämme vieraille. Minusta sänky on sen verran henkilökohtainen ettei siinä todellakaan nuku me... Lue lisää...
Heinäpään mummo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image