Kolumnit

Kolumni: Erillisistä tarinoista syntyy yhteinen kertomus

KUVA: Maiju Torvinen
Kolumnit 1.7.2019 17:00
Pekka Vuollo

Mirja tuli Kemistä, Riitta Tampereelta ja Mirjam Vaasasta. Lassi matkusti Keravalta ja Minna Savukoskelta. Maarit on asettunut Rovaniemelle ja Ulla-Maija Raaheen. Mirkun koti on Jällivaarassa ja toisen Riitan Kilpisjärvellä. Lea asuu Torniossa, Salme ja Jaakko Oulun seudulla. Riitta, Anneli, Aino ja Tiina asuvat siellä, missä kaikki muutkin ennen asuivat.

Neljä vuosikymmentä sitten ylioppilaaksi kirjoittaneiden ensimmäinen yhteinen tapaaminen on monella lailla sykähdyttävä kokemus.

Jotkut eivät ole nähneet toisiaan ylioppilasjuhlien jälkeen ja siksi tunnistaminen ei onnistu ihan heti. Monen tukka ja jonkun parta on saanut viimeisen värinsä, harmaan, ja kehon ympärille on kertynyt lisää kudosta. Muuttuneen kuoren sisältä kuitenkin löytyy tuttu ihminen ja äkkiä vuodet häipyvät kuin niitä ei olisi ollutkaan.

Yhteisten lukiovuosien muistelu on hauskaa. Opettajien nimet palaavat mieleen, toisen enemmän kangerrellen kuin toisen. Kaukana napapiirin yläpuolella oleva pieni lukio ei ollut kaikkein kiehtovin työpaikka. Opettajat vaihtuivat usein ja muistettavia nimiä on sen takia paljon.

Vuonna 1979 Muonion lukion ylioppilaskirjoituksiin osallistui 34 abiturienttia. Osa vasta muutaman vuoden ikäisen lukion oppilaista tuli Enontekiöltä, missä ei vielä omaa lukiota silloin ollut.

Kirjoitusten jälkeen kokoomus ja SMP voittivat eduskuntavaalit ja hallitus teki periaatepäätöksen pennin kolikon valmistuksen lopettamisesta. Juhlapukuostosten aikaan luonnonsuojelijat kahlitsivat itsensä kaivinkoneisiin Koijärvellä.

Nyt koolla on puolet 40 vuoden takaisista abiturienteista. Heidän tarinoistaan löytyy eroja ja suruja, iloja ja elämän käkkäräistä kulkua. Jokainen elämäntarina on erilainen, mutta yhdessä niistä syntyy kertomus yhteiskunnan ja lappilaisen elämän muutoksesta.

Lappi oli vielä 1970-luvulla sitä edeltäneellä vuosikymmenellä alkaneen rajun rakennemuutoksen kourissa. Metsätyöt vähenivät ja navetat kylmenivät. Peltoja pantiin pakettiin. Väki lähti työn perässä LKAB:n Kiirunan kaivokselle, muualle Ruotsiin tai etelään. Aiemmin muuta maata korkeammalla ollut syntyvyys laski.

Muonion asukasluku oli 3 002 vuonna 1970. Vuonna 1979 se oli 200 vähemmän. Väki muutti pois ja niin teki moni uusi ylioppilaskin.

Nuorten piti lähteä, koska he halusivat opiskella ja sitä kautta turvata tulevaisuutensa. Opiskelupaikka löytyi usein Rovaniemeltä tai Oulusta, lappilaisten Helsingistä. Muutamat jäivät tai palasivat, saivat töitä ja lapsia, Suuri osa poismuuttaneista jäi sille tielleen pysyvästi.

1990-luvulla valtion pitkää ja kapeaa leipää ei enää tarjoiltu muoniolaisille. Kunnasta häipyi lähes kaksisataa valtion työpaikkaa. Teleasentajien työt loppuivat ensin. Posti vähensi väkeä. Rajakomppaniasta jäi jäljelle vain ryhmä ja tielaitoksen autotallit pimenivät. Kunnasta lähti vuosikymmenen ajan linja-autollinen väkeä vuodessa.

Viime vuoden lopussa muoniolaisia oli 2 302. Heillä ei ole isompaa hätää. Autojen talvitestauksen ja matkailun työpaikkojen turvin kunnan työttömyysaste oli talvikaudella vain hieman yli seitsemän prosenttia. Haalaripukuiset turistit ja uudet testiautot ovat tuoneet takaisin enemmän kuin sen, mitä valtio aikoinaan vei.

Autotestaus ja matkailu työllistävät kuitenkin vain talvella. Kesäaika pitää tavallisesti pärjätä työttömyyskorvauksella. Jos ja kun nuori muoniolainen ylioppilas haluaa jotakin muuta, pitää hänenkin lähteä. Kun uskaltaa hypätä uuteen ja lähteä, voi joskus ehkä palata.

MAINOS

Kommentoi

Itse kävin vastaavassa tapaamisessa vuosi sitten eli olen 1978 kirjoittanut ylioppilaaksi. Meitä oli alkujaan pari luokallista eli 60. 40 vuotta oli niittänyt porukkaa eli laskelmiemme - tietomme mukaan 13 oli ehtinyt siirtyä iäisyyteen. Neljästä ylioppilaskaverista ei ollut mitään havaintoa kenelläkään lakituksen jälkeen. Meitä oli tapaamisessa 26.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image