Kolumnit

Kivihiili-Helsinki teki lehmästä suotta syntipukin

Kolumnin kirjoittaja on Kalevan verkkotoimittaja Heikki Uusitalo. KUVA: Jarmo Kontiainen
Kolumnit 17.10.2019 9:00
Heikki Uusitalo

Kiihtyvät äänenpainot vaativat nautakarjatalouden alas ajamista Suomessa. Viimeisimpänä Helsingissä on linjattu, että lihan ja maidon kulutus kaupungin yksiköissä puolitetaan, ja Helsingin yliopiston ravintoloissa luovutaan naudanlihan käytöstä kokonaan.

Toivoa sopii, että moinen pöljyys ei leviä kivihiili-Helsingin ulkopuolelle.

Nurmiviljelyllä on nimittäin täysin ratkaiseva merkitys suomalaiselle ruoantuotannolle. Nurmen hyödyntäminen ihmisravinnoksi ei onnistu suoraan, vaan siihen tarvitaan väliin jalostaja, joka muuttaa nurmen ihmiselle sopivaksi ruoaksi. Tuo jalostaja sattuu olemaan nauta, joka tuottaa nurmesta maitoa ja lihaa.

Nurmien viljely on yleisin pellonkäyttömuoto Suomessa. Luonnonvarakeskuksen mukaan puolet maataloustulosta tulee nurmeen perustuvasta tuotannosta. Siksi nautakarjatalouden edellytysten heikentäminen on suora isku maataloutemme painavinta ydintä kohtaan. Samalla tuo isku uhkaa ruokaomavaraisuuttamme ja koko maatalouselinkeinoa sekä maaseutujamme.

Nurmien viljelyyn on useita hyviä syitä: Pohjoisiin olosuhteisiin se on hyvä ja tuottava pellonkäyttömuoto. Nurmien viljely pitää huolta peltomaan rakenteesta. Pellot voidaan pitää kasvipeitteisinä ympäri vuoden. Nykynäkemyksen mukaan nurmi ylläpitää maaperässä suurempaa hiilimäärää kuin viljakasvit. Ihan pieni etu ei ole sekään, että nurmipelloilta syntyvät fosforivalumat ovat uusimman tutkimuksen mukaan huomattavasti muita pellonkäyttömuotoja pienemmät.

Lyhyesti voi sanoa, että nurmiviljelylle ei ole Suomessa uskottavaa ja järkevää vaihtoehtoa. Siksi nautakarjatalous on olennainen osa kestävää ruoantuotantoa.

Maito- ja lihakeskusteluun on myös levinnyt ideologinen höpönlöpö. Suomalainen tuotanto on kansainvälisessä vertailussa omaa luokkaansa, mutta sitä ei useinkaan oteta huomioon.

”Täkäläiseen keskusteluun on kopioitu kansainvälisistä raporteista sellaisia uhkia, joita täällä ei ole. Nautakarjatalouteen kohdistuva kritiikki on Suomessa kohtuuttoman suurta suhteessa sen vaikutuksiin”, totesi Luonnonvarakeskuksen johtava tutkija Perttu Virkajärvi vastikään Ilta-Sanomissa.

Maininnan arvoinen poikkeus kansainvälisiin vertailukohtiin on esimerkiksi se, että Suomessa naudoille ei syötetä soijaa. Kotimaisen tuotannon vuoksi ei raivata Amazonin sademetsää.

Maidontuotannossa tavoitellaan Suomessa nollahiilijalanjälkeä. Valiolla se on tavoitteena vuonna 2035. Tässä hankekokonaisuudessa ovat mukana muun muassa Luonnonvarakeskus, Ilmatieteen laitos ja Itä-Suomen yliopisto. Tulevaisuudessa maito voikin olla yksi vähäpäästöisimmistä elintarvikkeista. Valtavan suuri sen hiilijalanjälki ei ole nytkään.

Suomessa maidontuotannosta syntyy arvokkaita sivuvirtoja, joista yksi on liha. Neljä viidesosaa kotimaisesta naudanlihasta on peräisin maidontuotannosta. Liha kannattaa syödä eikä kipata kaatopaikalle. Maidon- ja lihantuotannon yhdistelmä on kansainvälisesti vertailtuna poikkeuksellinen, ja pienentää suomalaislihan hiilijalanjälkeä.

Yksi typerä argumentti maitoa vastaan on se, että se ei ole välttämätöntä ihmiselle. Ei tietenkään ole. Mikään yksittäinen elintarvike ei ole. Maito on kuitenkin ravitsemusarvoiltaan erinomainen tuote.

Kaurajuomat eivät esimerkiksi ole hyviä proteiinin lähteitä, oikea maito on. Siksi näiden kahden hiilijalanjälkeä ei voi verrata suoraan keskenään. Jos niitä järkevällä tavalla vertaa, maito pärjää varsin hyvin

"Lyhyesti voi sanoa, että nurmiviljelylle ei ole Suomessa uskottavaa ja järkevää vaihtoehtoa. Siksi nautakarjatalous on olennainen osa kestävää ruoantuotantoa."

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (105)

Tällä ajattelulla myös vegaanit ovat ilmastonpilajia. Syökää ihmiset lihaa niin säilyy kunto ja pysytte terveinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kirjoitus! Katsotaan taas viikonloppuina, lomilla ja juhlapyhinä kun Helsinkiläiset tyhjentävät kaupunkinsa ja lähtevät maalle ja mummolaan syömään oikeata ruokaa. Ovat koko syksyn esittäneet kavereilleen olevansa vegaaneja. Maidon juonnin nuoriso on jo lopettanut kun se pierettää. Joisivat piimää niin vatsakin pysyis kunnossa. Onneksi pääsee välillä pois ja saa olla niinkuin ihmiset. Kyllä täällä maaseudulla (kehäkolmosen ulkopuolella) syödään terveellisemmin ja parempaa ruokaa kuin siellä pääkaupungissa. Meillä on sentään tuota lähiruokaa ja kananmunatkin tuoreita.
Se ihmetyttää että vegaanius on joku arvo?? Ilmeisesti pitää kohta laittaa CV:n kun töitä hakee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opiskelijoiden valinnanvapautta ei saa viedä.
Vapaus valita syökö lihaa vai kalaa pitää säilyttää.
Kotimaista lihaa lautaselle vaan, siinä herkkua kerrakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuria muutoksia olisi mahdollista tehdä esim. lentoja vähentämällä, mutta moni ei halua tinkiä omasta mukavuudesta. Samoin monet ympäristöön liittyvät asiat ovat Euroopan ulkopuolella aivan päin seiniä. Siellä olisi mahdollista saavuttaa paljon suurempia parannuksia kuin Suomessa kun suuret ihmismassat ovat pääasiassa EU:n ulkopuolella. Eniten muutosta saisi tukemalla ongelma-alueita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syön aina lähiruokaa niin paljon kuin pystyn. Viskaalin jauhelihaa on jääkaapissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mauttomia on rehut pelkästään syödä. Lihan kanssa ok. Syön kumpaakin, enkä vouhota ruuasta, olen kiitollinen että sitä vielä on mitä syödä! Voi tulla ajat tulevaisuudessa että joudumme pettua syömään, siinä on kasvista kerrakseen. Suomessa on ollut asiat hyvin niin on aikaa hömpsöttää joutavanpäiväistä. Pysähtykää ihmiset miettimään miten maailmalla menee, siellä jossain nähdään oikeasti nälkää!! Kelpais liha ja kasviksetkin ihmisille joilla maha kurnii tyhjyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä kepulainen tilittää. Esim broilerin tuotannon päätötn 30 % naudanlih tuotannosta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kait, kun rehut tuodaan ulkomailta ja puolet eläimistä kaatopaikalle( kukkopojat tapetaan). Kaikkea eivät vihreät vain kerro perässähiihtäjille, jotka eivät osaa ajatella asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

80% myynnissä oleva naudanliha on suomalaisen lehmän joka on tuottanut elämänsä aikana maitoa josta on valmistettu maidot,kermat,viilit,jugurtit,juustot,äidinmaidonvastikkeet(joka onkin maaliman paras)maitojauheet,jäätelöt sadat erilaiset leipomotuotteet siis useita satoja erilaisia tuotteita,teurastuksessa ei jää mitää hyödyntämättä kaikki jalostetaan jatkotuotteeksi,keksikääpä kotimainen muu eläin tai kasvikunnan tuote jota pystytään nuin monipuolisesti hyödyntämään .Lehmän pää asiallinen rehu on heinä edullinen ja kotimainen.Broileria ei voi kovin monipuolisesti hyödyntämään kuten lehmää.Lehmä on vielä maiseman hoitaja niin että luonnon monimuotoisuus säilyy ja sittisontiainenkin kiittää kesäisestä paskakasasta josta kilpailevat useat eri ötökät ja madot joita taas myöskin tarvitaan maan parantamiseen ym

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nurmea hyväksi käyttävän lehmän, ylipäänsä nautaeläimen käyttö/kierrätysarvo ei ole yksin liha ja maito. Se ja sen ravinnoksi käyttämä nurmi voidaan hyödyntää lähes 100%:sesti. Lihan ja maidon lisäksi siitä voidaan jalostaen käyttää ihmisravinnoksi maksa, munuaiset, sydän, suolet, veri, nahka, luut ja hännän huipuksi lanta ja virtsa voidaan käyttää maanparannukseen, pellon lannokkeeksi tai jalostaa biokaasuksi. Biokaasua voidaan käyttää polttoaineena lämmitykseen tai koneiden käyttövoman lähteenä, polttoaineena. Luista voidaan jauhaa luujauhoja tai valmistaa esim. koiranruokaa. Lehmä todellinen ilmastosankari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin päätökset puhtaasti poliittisia,ei järkeen perustuvia.Jos asiaa tutkailee tieteen silmin putoaa pohja pois välittömästi.Jokainen täällä tuotettu ja syöty pihvi on oikeasti ympäristöteko.Suomalainen maatalous on kaikilla mittareilla maailman parasta,mutta sekään ei riitä?Jos ulkopuolinen taho saa päättää mitä lautasellasi on...mitä seuraavaksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on heti tällaista propagandaa kun vihervassarihipit on hallituksessa. Jos niitä vatipäitä ei olisi olemassa niin luultavasti jopa mielenterveys häiriöt nuorilla olisi huomattavasti vähäisempiä kun ei kylvetä sitä ilmasto ahdistusta opiskelijoihin. Nuissa ruoka jutuissa teen kaiken päinvastoin kun Helsingistä suositellaan. Kasvit ajetaan ruohonleikkurilla kompostin kautta multamaaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osuva kirjoitus. Hiilijalanjlkeä voisi vieläkin pienentää/poistaa karjataloudessa lisäämällä biohiile käyttöä niin eläinten appeena kuin nurmenkasvatuksen ptuottavuuden kohottajana. Kyllä maiton hyvää ja pihvi kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itsenäinen yritys päättää vaihtaa osin ulkomaisen naudanlihan tarjoamisen 100% kotimaiseen sian- ja broilerinlihaan ja täällä alkaa joku huutaa jotain kivihiilestä. Tätäkö on journalismin taso Pohjois-Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Ei Helsingin yliopiston ravintola voi vaikuttaa kivihiileen tai lentämiseen. Sen sijaan se voi vaikuttaa omaan toimintaansa ja onneksi niin tekeekin. Muut yritykset voivat ottaa mallia. Ilmasto on kaikkien yhteinen ja se edellyttää monentasoisia toimia kaikilta toimijoilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä "itsenäinen yritys" saa Kelalta tukea ja on sitäkautta monelle opiskelijalle ainoa paikka, jossa on varaa syödä. (Lounas 2,60€)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis, tajuatko, mitä tuo kivihiili tarkoittaa tässä jutussa...? jos et itse hoksaa, niin pidä hyvänäs, kysy naapurilta, en viitsi jatkaa.....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se vaan ihminen kummallinen olio. Silloin aikoinaan, kun on ollut todellinen nälänhätä, niin ruokaa kaivattiin kipeästi ja monen kuolo korjasi. Nyt sitten kun ruokaa on, niin pitää kaikenlaisilla veivauksilla saivarrella ja tehdä syömisestä hankalaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noooh eiköhän se nälkä taas tule noille ”päättäjillekin” kun on ensin ajettu kotimainen ruuantuotanto alas ja ollaan tuontiruuan varassa ja sitten tulee joku kriisi maailmalla niin saadaan syödä kiviä sen jälkeen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On eri asia puolittaa liha- ja maitotuotteiden määrä, kuin käyttää kotimaisia tai ulkomaisia tuotteita. Puolituspäätöksen lisäksi todennäköistä on, että se toinen puoli joka käytettäväksi jää, kohdistetaan juuri kotimaiseen tuotantoon. Hyvä vain, kun ulkomaisen lihan ja maidon osuus vähenee. Tämä puolitusasia on vain yksi osa suurempaa muutosta kohti kestävää ruoantuotantoa ja ruokajärjestelmää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (105)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image