Kolumnit

Kirjailija voi vain haaveilla kuu­kausi­pal­kas­ta – ja naurun oivaltavasta tekoälystä

Kolumnit 7.6.2018 20:00
Riikka Pulkkinen

Tämän viikon kiinnostavimpia kulttuuriuutisia oli brittiläisen hedgerahaston perustama kustantamo De Montfort Literature, jonka on tarkoitus palkata listoilleen kirjailijoita vuosipalkkaa vastaan. Lehtitietojen mukaan uusi yritys pyrkii tunnistamaan tuottoisat kirjailijat algoritmien, psykometristen testien ja haastatteluiden avulla.

Kirjailijana riemastuin tästä tiedosta. Haaveilen aika ajoin kuukausipalkasta. Huomaan usein suhtautuvani toimeentulooni kuin olisin syrjäytymisvaarassa.

Miten auvoisaa olisi olla töissä. Kun luin uutisen, en ajatellut palkallisuuden vaikuttavan erityisesti työn taiteelliseen laatuun – ainakaan negatiivisesti. Taiteellinen näkemys on itseisarvo, jonka voi säilyttää, vaikka ansaitsisi työllään rahaa.

Sen sijaan kohotin kulmiani perusteilla olevan kustantamon toisen periaatteen kohdalla: uutisen mukaan kustantamo aikoo käyttää algoritmeja analysoimaan menestysteoksia, jotta uusien teosten myynti saataisiin maksimoitua.

Ajatus siitä, että olisi olemassa ohjelma, joka tunnistaisi patetian juuri oikean määrän tai naurun täydellisen tasapainon taideteoksessa, on mieltä kiihottava hauska fantasia.

Kustantamot ilmeisesti jo tekevät tämän tyyppistä taustatyötä tilastotietojensa kanssa: erilaisten ohjelmien avulla on mahdollista analysoida muun muassa kohdeyleisöjä, bestsellereiden piirteitä ja jopa teosten tunnesisältöjen vaikuttavuutta.

Silti luulen, että on miltei mahdotonta ennustaa teosten myyntipotentiaalia.

Samasta syystä kuin on mahdotonta opettaa keinoälyä haaveilemaan tai kaipaamaan, on mahdotonta opettaa tietokoneohjelmia kirjoittamaan romaaneja. Lopputulos olisi kenties yhä kiusallinen kopio, josta kopiomaisuus on tunnistettavissa, samalla tavoin kuin epäonnistuneet keinoälyn tuottamat kuvat ihmiskasvoista ovat irvokkaita kasvojen kopioita.

Ja entäpä kirjallisuuden intiimi luonne? Kirjallisuus syntyy enimmäkseen olemisen paljaudesta. Elän ja kirjoitan epäilystäni elämän keskellä, kas siinä kirjallinen reseptini: kirjoitan tavoittaakseni kokemuksen elämästä sellaisena kuin se ilmenee. Siinä kaikki.

Kenties vaikein tekoälyn haasteista on kuitenkin nauru.

Mieleeni palaa Woody Allenin elokuva, jossa Alan Aldan roolihahmo viisastelee kameralle komedian syvimmästä olemuksesta: ”Komedia on tragedia plus aika.”

En ole itse vielä tähän mennessä itse osannut kirjoittaa komediaa. Kun oivallan, miten ”aika”, olipa se ajankulu itsessään tai ajallisuuden kokemus, lisätään teokseen, luultavasti opin.

Saattaa tosin olla, että oivallan tämän vasta kuolemani hetkellä. Ehkä vieressäni on silloin kuuliainen robotti, joka kaiken tajuavan keinoälynsä voimalla kirjaa havaintoni ylös, ja tuloksena on täydellinen naurun tasapaino.

Kirjoittaja on Oulussa koulunsa käynyt kirjailija

MAINOS

Kommentoi

Joskus, hyvin harvoin, pääsee kirjoittamaan lähes ajattelematta. Purkaa vain koneelleen valmiin tekstin jostain syvältä tai mistä tulleekaan. Ja kun sellaisen kokee, on sen jälkeen "vasiten kirjoittaminen" entistäkin vaikeampaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:01
Palokoirat löysivät vainun palaneen kirkon raunioista – löytö viittaa siihen, että Kiihtelysvaaran kirkko sytytettiin tahallaan
13:56
Puola joutuu EU-tuomioistuimeen tuomareiden siirtämisestä eläkkeelle
13:54
KRP tutkii Airiston Helmi Oy:n toiminnan pohjamutia myöten — Lehdet: Toinen pidätetyistä Venäjän kansalainen
13:48
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri myy Oulun Medikiinteistöt Oy:n Lapti Groupille – yhtiö aikoo jatkaa Sairaalanrinteen rakentamista
13:42
Poliiseja pakoon kaahanneelle kolme vuotta vankeutta – Pysähtyi piikkimattoon Oulunsalossa
13:32
Niinistö: Kansallista turvallisuutta edistävät lakihankkeet etenevät – Kansallinen etu turvataan kiinteistökaupoissa, sotilasvirkaan vain Suomen kansalainen
13:27
Laamaselle otteluvoitto MM-judossa
37
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
24
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
19
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
13
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
12
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
9
Sää ottaa harppauksen kylmempään suuntaan – Oulun seudulle luvassa yöpakkasia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Minua myös naurattaa tuo ainainen ihmisten purnaaminen köyhyydestä. Rahat riittää kapakissa istumiseen ja tupakin poltto... Lue lisää...
SYLVA L

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image