Kolumnit

Kiitos avoimuudesta, rouva Koivisto – tuppisuisuus hiiteen

Kyösti Karvonen
Kolumnit 6.1.2019 9:00
Kyösti Karvonen

Monesti puhutaan Suomen hyvästä herraonnesta. Sillä tarkoitetaan, että korkeisiin virkoihin, etenkin tasavallan presidentiksi, on valittu eri tavoin päteviä, ja myös sopivia, poliitikkoja, sekä miehiä että myös yksi nainen.

Kyösti Karvonen

Vähemmän puhutaan Suomen hyvästä puoliso-onnesta. Tämä tuli mieleen, kun seurasi rouva Tellervo Koiviston 90-vuotissyntymäpäivähaastatteluja.

Tasavallan presidentti ja hänen puolisonsa elävät "kultaisessa häkissä", vaikka kansainvälisessä katsannossa häkki ei kovin pramea olekaan. Heidän ei ole pakko käydä kaupassa, silittää vaatteita tai tehdä välttämättä mitään muutakaan mitä tavalliset kuolevaiset arjessaan tekevät.

Arjen askareiden puuttumisen varjopuoli on, että kultaisessa häkissä oikeus yksityiselämään on kapea ja että omin päin liikkuminen ei käy noin vain päinsä.

Olen kuullut yhden presidentin päivittelevän sitä, kuinka hän ei saanut viikata edes omia alusvaatteitaan. Sama presidentti ja puoliso karkasivat kerran Mäntyniemestä. Turvamiehet olivat noloina, kun pariskunta palasi.

Toinen presidentti puhisi turvamiehelle, etteikö hän saa käydä rauhassa edes vessassa. J.K. Paasikivi marisi paskavirkaansa, jossa on vain kaksi adjutanttia ja Porilaisten marssi. Nyt adjutantteja on sentään kolme.

Puolison osa on vielä haastavampi. Edustustehtäviä riittää kylläksi asti. Niitä ja omaa uraa on vaikea yhdistää luontevasti. Julkisuus seuraa herkeämättä myös puolisoa ja kiinnittää huomiota helposti varsin toisarvoisisiin asioihin.

Tellervo Koivisto eli kultaisessa häkissä 12 vuotta. Seurasin hänen tekemisiään useilla presidentti Mauno Koiviston valtiovierailuilla. Rouva Koivisto hoiti hommansa eleettömän tyylikkäästi.

Häkkivuosien jälkeen rouva Koivisto on ollut julkisuudessa aivan toisenlaisissa merkeissä. Hän sairastui 1990-luvun lopulla masennukseen ja kertoi siitä avoimesti.

Kirjailija Jari Tervon tekemässä erinomaisessa haastattelussa Ylessä tällä viikolla hän kertoi yksityiskohtaisesti kouluvuosina kokemuksistaan uskonnon opettajansa, pastori Lauri Jokisen kynsissä.

Rouva Koivisto on kertonut tuskallisista muistoistaan kirjassaan vuonna 1999, ja tapaus pastori Jokista käsiteltiin tietokirjailija Anne Mattsonin kirjoittamassa elämäkerrassa. Suurelle yleisölle, myös minulle, hänen kokemustensa koko kipeys tuli julki kuitenkin vasta nyt.

Samantyyppisiä, ja vielä pahempiakin, kokemuksia henkisestä ja fyysisestä väkivallasta sukupuoliseen hyväksikäyttöön ja raiskaukseen on varmasti monilla suomalaisilla, sukupuoleen katsomatta. Siinä mielessä rouva Koiviston kipeimmätkään muistot eivät liene kovin poikkeuksellisia.

Ja lisäksi kaikista pahimmat henkiset vammat taitavat monesti saada alkunsa juuri näinä tärkeinä kehitysvuosina eli lapsuudessa ja nuoruudessa.

Tärkeintä ja rohkeinta on kuitenkin se, että rouva Koivisto kertoi vuosikymmeniä mieltään painaneista ja vuosikymmeniä vaikenemistaan asioista avoimesti ja vielä suurelle yleisölle.

Moinen avoimuus on tuppisuisessa Suomessa harvinaista. Monet julkkikset kyllä avautuvat milloin mistäkin kriiseistään enemmän kuin tarpeeksi, mutta rouva Koiviston kertoma nousee aivan omaan arvoonsa.

Rouva Koivisto ei hae avoimuudellaan halpaa julkisuutta eikä kaipaa päähän silittämistä, vaan haluaa kypsillä vuosilla sanoa loputkin siitä, mikä on painanut mieltä pitkään.

Entisen maan äidin siviilirohkeus toivottavasti rohkaisee vastaavanlaisia asioita kokeneita ja kokevia kertomaan niistä, ainakin läheisilleen tai ammattiauttajille.

Kovat kokemukset eivät ole kohteiksi joutuneiden, vaan tekijöiden häpeä, olipa sitten kysymys koulukiusaamisesta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai väkivallasta. Vaikenemalla ja pahkaan painamisella tehdään itselle karhunpalvelus ja tekijöille palvelus.

Näin amatööripsykologin mielestä purkamatta jääneinä menneet ikävät asiat eivät häviä, vaan tulevat pintaan myöhemmin. Ne eivät välttämättä häviä purettuinakaan, mutta ainakin kuorma kevenee.

Koville se otti rouva Koivistollakin: kaikkein kipeimmät yksityiskohdat hän kertoi julki ilmeisesti vasta nyt. Vastaavan voi tehdä yhdeksänkymppinen, mutta voi sen tehdä paljon nuorempanakin.

Joten: kiitos avoimuudesta, rouva Koivisto.

Kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Ns. "ammattiauttaja" jo terminä on luotaantyöntävä. Se antaa kuvan että sinut luokitellaan jonkun kategorian "tapaukseksi" ja sitten sinuun sovelletaan statistista proseduuria ja katsotaan kuten laboratorioeläintä miten kävi.

Nuoret ovat todella yksin edelleen koska varsinkaan kouluterveydenhuoltoon ei kannata mennä kertomaan tällaisista ongelmista ja lääkärikin on kyseenalainen. Alaikäisen kohdalla se johtaa lähes aina lastensuojeluilmoitukseen, jonka jälkeen luottamuksellisuuden voi unohtaa saman tien. Näillä "ammattiauttajilla" on kaikki oikeudet määritellä nuoren ihmisen kohtalo ja hänen hoitamisensa, jota yleensä ei ole saatavilla. Vastuuta virheellisistä toimenpiteistä ei kanneta eikä selityksiâ anneta.

Esimerkkinä esim lastensuojelun leväperäisestä ja vastuuttomasta toiminnasta mainitsen tapauksen, jossa käräjäoikeuden 60 vuodeksi salaiseksi julistama tuomio levisi 2 kuukauden sisällä tuomiosta asianomistajaa koskeviin tiedostoihin, joihin käsiksi pääseen lastensuojelun työntekijät, lääkärit yms. asian ulkopuoliset henkilöt.

Joten jos lastensuojelu ei kunnioita edes oikeuden määräystä niin miksi he kunnioittaisivat nuoren yksityisyyttä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rouva Koiviston esiintyminen oli todella mielenpainuva. Rohkeaa puhetta vaikeasta aiheesta ja mukavia ja hauskojakin muistoja elämän varrelta. Hieno haastattelu ja hieno rouva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihana rouva Tellervo Koivisto. Kiitos avoimuudesta, monelle suuri helpotus, kun näistä asioista puhutaan suoraan. Hyvää vointia ja hyvää alkavaa uutta vuotta 2019.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt osu ja upposi! Tämä on se tapa jolla pääkirjoituksia pitää tuottaa, hyvä malli muuallekkin. Tästä ajasta puutuu ne mielipiteet ja kirjoitukset joissa avoimesti käsiteltäisiin ihmistä ja moraalia ilman pokkurointia tai loppaamista. Vaikka Mee.too kamppanja alkaa kääntymään hiukan itseääkin vastaan Tellero Koiviston kertomus ei sitä ole. Ihmisenä nostaisin hänet puolisonsa talosolle ellen ylikin, häntä kannatta siiteerata ja kuunnella.

On arvokasta ja suotavaa olla esimerkkinä tässä ajassa lukijoilleen tuputtamatta omaa akendaa tai poliittista näkemystä näinkin vaikean asian puolesta. Erinomaista olisi jos muissakin jutuissa löytyisi se objektiivisuus mitä lehdistöltä edellytetetään ja tarvitaa. Mies/nainen loppujen lopuksi arvostellaan hänen tekojen ei puheiden tai kirjoituksinsa perustella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image