Kolumnit

Kestätkö, jos tämä vuosi on edellistä parempi?

Kolumnit 14.1.2020 20:00
Karina Jutila

Kulttuurin moniosaaja Paula Vesala kertoi Vain elämää -ohjelmassa seuranneensa pitkään, miten niukasti suomalainen media kirjoittaa maamme artisteista, yhtyeistä ja dj:stä, jotka täyttävät stadioneita maailmalla.

Karina Jutila

Suomalaisilla on itsensä vähättelyn taitoa. Kenties historia suurvalta-Ruotsin ja mahtavan Venäjän kainalossa antoi meille niukasti itsetuntoa ja sitäkin enemmän vaatimattomuutta ja realiteettien tajua.

Ajattelussamme on outo viritys. Turhan usein kuvitellaan, että julkinen ilo onnistumisista on elostelua tai lupa jämähtää pakoilleen ja laiminlyödä epäkohtien korjaaminen.

Asia on päinvastoin. Julkilausuttu tyytyväisyys antaa voimaa ja sitä tarvitaan, kun ponnistetaan eteenpäin ja ratkotaan ongelmia.

Vesalan havainto saa vahvistusta muilta aloilta. Kun tutkimus kertoo suomalaisten olevan maailman onnellisimpia, epäilemme tutkijoiden hutiloineen työssään.

Iloita voisi siitäkin, että kansainväliset arviot nostivat Kaija Saariahon maailman merkittävimmäksi elossa olevaksi säveltäjäksi. Iso tunnustus yhdelle rohkaisee monia.

Kiitosta voisi antaa avoimemmin myös julkisille palveluille. Suomalainen saa kymppitonnin leikkauksen satasella, kuten Helsingin Sanomien toimittaja Paavo Rautio muistutti. Terveyttä hoidetaan, vaikka olisi hölmöilyllä sen itse pilannut, ja yhteiskunta takaa, että koti löytyy myös rahansa peleihin hukanneelle.

Varman toimitusjohtaja Risto Murto kehaisi tällä palstalla, miten hyvin Suomen vuokra-asuntomarkkinat toimivat Ruotsiin verrattuna. Vahvistan asian esimerkillä Irlannista. Läheiseni asui Dublinissa umpihomeisessa talossa, jonka neljässä huoneessa majoittui viisitoista ihmistä. Sisäilma oli väkevää ja lämmin suihkuvesi yllätys. Vuokra maksettiin seteleinä tyypille, joka kiersi sisään takaovesta, eikä lähtöpäivänä uskaltanut edes kysyä takuuvuokraa takaisin. Näin toisessa EU-maassa.

Teollisuusjätti SSAB esitteli joulukuussa suunnitelmansa siirtymisestä hiilivapaaseen teräksen tuotantoon jo vuonna 2026. SSAB:n Raahen tehdas aiheuttaa seitsemän prosenttia maamme hiilijalanjäljestä, muutos on siis jättimäinen uutinen.

Kokeilin googlaamalla, miten tieto on levinnyt. Hakusana SSAB antoi kaksi uutista kärkeen: yt-neuvottelut ja Raahen toisen masuunin väliaikaisen sulkemisen. Tieto SSAB:n historiallisesta ratkaisusta ja tuotannon muutoksesta Raahessa ei näytä liikaa kiinnostaneen mediaa.

Ylen sivuilta löytyi syyskuinen uutinen SSAB:n kehitystyöstä. Jutussa professori Markku Ollikainen ei säästele kehujaan. Hänen mukaansa kyseessä on oppikirjaesimerkki siitä, mitä ihmiskunnan pitäisi tehdä ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi. Sillä tulee olemaan ”suuri merkitys maailman hiilitaseeseen”. Saimme yritykseltä joululahjan, jota olisi voitu juhlistaa isosti.

Vaatimattomuus kaunistaa myös demokratiaamme. Julistamme helposti, että poliitikkojen kompuroinnit koettelevat koko järjestelmää. Viimeksi tätä tulkintaa jaettiin Antti Rinteen eron yhteydessä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö palasi uudenvuodenpuheessaan siihen, että yksikään tällä vuosituhannella nimitetty hallitus ei ole istunut täyttä kautta. ”Äkkiseltään luvut voisi tulkita haurastuvan parlamentarismin tai levottoman poliittisen tilanteen aiheuttamiksi.” Hän arvioi, että näin ei kuitenkaan ole. ”Yksikään hallitus ei ole kaatunut välikysymykseen eikä kertaakaan ole päädytty poliittiseen pattitilanteeseen. Oikeastaan päinvastoin. Kesken kauden eronnutta hallitusta on pikaiseen seurannut uusi hallitus lähes identtisellä ohjelmalla ja kokoonpanolla. Lukuun ottamatta vaihtunutta pääministeriä.”

Demokratiamme ei natise, vaikka yksittäinen poliitikko tai puolue olisi syvissä vaikeuksissa. Poliittinen kone on toimintavarma, eivätkä tilannetekijät uhkaa vakautta.

Tyyni, jopa totinen suhtautuminen menestykseen on perisuomalaista, mutta sen ei pidä merkitä itsensä latistamista. Ainakaan nuoria ei pitäisi kylvettää pessimismissä. Nuorten siivet kantavat, jos niitä ei leikata aikuisten pettymyksillä.

Vaikka some muuta väittäisi, Suomessa on lupa olla tyytyväinen ja toiveikas. Jokaiseen joukkojärkytykseen ei ole pakko lähteä mukaan.

Vuoden alussa medialtakin voi toivoa jotakin uutta, kuin huomenlahjaa. Ainakin sopii muistuttaa, ettei tasapainoinen uutistyö tarkoita vain epäkohdista kertomista. Jos saavutukset sivuutetaan, käsitys yhteiskunnasta vinoutuu ja alamme ajatella instituutioista ja toisistamme kielteisemmin kuin tosiasioiden perusteella pitäisi. Lopulta murenee luottamus.

Melankolia on kaunista, mutta tässä ajassa Suomelle tarpeellisempaa on jaettu ilo ja kannustus. Itse kukin voi kysyä, millä otteella tätä vuotta elämästään viettää – käyttääkö mustanpuhuvia värejä vai maalaako kuulaasti ja lainaa värejä kaverillekin. Pessimismiin ja kärjekkyyteen on lupa kyllästyä.

Karina Jutila on yhteiskuntatieteiden tohtori ja e2 Tutkimuksen johtaja.

Kommentoi

Itsensä vähättelyn taitoa löytyy, kun pitäisi puhua oikeasta kansainvälisestä menestyksestä. Sitten taas jaksetaan jauhaa jostakin höpöhöpö saavutuksista, kuten jääkiekon maailmanmestaruuksista jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hyvästi on mennyt, tyhjästä aloitin ja nyt on kymmenenmiljoonaa velkaa." Näin kerrotaan yrittäjän todenneen naapurin kysymykseen. Meilläkö ei olla ylpeitä onnistumisista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerä pinnallisuus vaivaa suomea. Turhat julkkikset saara aallon tyyliin saavat palstatilaa, mutta Linus Torvaldsin ja Leena Peltonen-Palotien kaltaiset todelliset vaikuttajat jäävät somehöpökansalle täysin tuntemattomiksi kun eivät ole olleet vain elämä tai tanssii maajussin kanssa -ohjelmissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansankulttuuri ja yhteiskunnan rakentaminen eivät juuri sivua toisiaan, "leipää ja sirkushuveja"on aina riittänyt kansalle eikä nykyaika tee poikkeusta. Ne jotka tietävät tunnustavat tosiasiat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos Karina asiallisesta ja tärkeästä puheenvuorosta. Kuinka vaikea on meidän nähdä hyviä asioita elämässämme ympärillämme. Huonoista asioista ja epäkohdista kyllä kuulemme kaikkialla. Maamme kehitys sadassa vuodessa yhdestä maailman kurjimmista maista parhaimmistoon on ihmeellinen saavutus. Kiitos menneille sukupolville ja kiitos meille jokaiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28.1.
Kiinalainen matkailija on tuotu eristykseen Lapin keskussairaalaan koronavirusepäilyn vuoksi – potilas oli tullut Wuhanista
28.1.
Oulun ammattikorkeakoulussa ultralujasta teräksestä rakennetulla autolla pyritään parantamaan autojen energiatehokkuutta – "Tavoitteena oli suunnitella mahdollisimman luja ja kevyt auton runkorakenne"
28.1.
Karibianmerellä voimakas maanjäristys, useille maille annettiin tsunamivaroitus – Vedenalainen järistys oli voimakkuudeltaan 7,7 richteriä
28.1.
Lin­ja-au­to suistui ojaan Enon­te­kiöl­lä
28.1.
Oulun keskustan Snellmaninpuistolle laadittiin rakennussuunnitelma – puistoon suunnitellaan oleskelumahdollisuuksia ja taidepolkua
28.1.
Trump: Palestiinalle itsenäinen valtio, Israelin miehittämät siirtokunnat tunnustetaan, Jerusalem säilyy "jakamattomasti" Israelilla, Palestiinalle pääkaupunki Itä-Jerusalemiin
28.1.
Hiihtosuunnistuksen kuusinkertainen nuorten maailmanmestari Liisa Nenonen muutti Ouluun opiskelemaan: "Lunta on pitänyt etsiä" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, lumisten teiden ja sohjoisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Lapin länsiosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Kemijärvi pöllyävän lumen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan etelä- ja keskiosassa lukuunottamatta Ahvenanmaan maakuntaa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Iitaz

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Ei mitään rajaa taas suomalaisen työntekijän haukkumisella. Ylen telkemän tutkimuksen , Yle uutiset Politiikka 28.2.201... Lue lisää...
taas aivan bullshitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image