Kolumnit

Keskustelun taso paranee kun ei luule mielipidettä tosiasiaksi

Petri Laukka KUVA: Jarmo Kontiainen
Kolumnit 4.11.2019 12:00
Petri Laukka

Suomen seuratuimman tv-ohjelman teemaksi on tänä vuonna valittu kaksi asiaa, joista riippuu ei vähempää eikä enempää kuin koko sivistyneen kanssakäymisen tulevaisuus. Itsenäisyyspäivää juhlitaan Linnassa runsaan kuukauden kuluttua painottamalla tietoa ja keskustelua.

Presidentti Sauli Niinistö on taustajoukkoineen päätynyt teemaan, jolla osoitetaan huomiota luotettavan tiedon tarpeellisuudelle sekä keskinäiselle kunnioitukselle keskustelukulttuurissa. 6.12. tulee olemaan oivallinen tietoisku 3,2 miljoonalle puku- ja hiuslaitekemuja arvioivalle suomalaiselle.

Petri Laukka KUVA: Jarmo Kontiainen

Linnassa muistutetaan siitä, mille Suomi on alkuvaikeuksien jälkeen itsenäisyytensä ja identiteettinsä pystyttänyt – järkevyydelle, jossa tieto ohjaa tekemistä ja keskustelulla pystyy suhteuttamaan omia näkemyksiä.

Tänään tuollaisesta on puute.

Tiedon ja asiantuntijuuden väheksynnästä on tullut uusi maan tapa. Tietämättömyydellä jopa rehvastellaan. Uusia tutkimustuloksia pidetään vääristeltyinä, elleivät ne sovi omiin ennakkokäsityksiin.

Linnan teema on helppo ohittaa eliitin vouhotuksena, sielläpähän tanssikoot. Tieto on kuitenkin valtaa. Yhteiskunnassa heikossa asemassa oleville tieto on käyttökelpoista pääomaa vaatia oikeuksia. Jos on tietoa, tulee varmemmin kuulluksi.

Siksi laajalle levinnyt "näin nämä asiat koetaan" -ajattelutapa on vaarallinen. Mihinkään perustumatonta mielipidettä ryhdytään toistelemaan totuutena. Oma harhakuvitelma alkaa vaikuttaa järkiperäiseltä perustelulta. Seinään siinä ajetaan.

Viestikanaviin syötetyistä tarkoitushakuisista johtopäätöksistä on tullut päihdyttävää faktanvastiketta.

Asiatiedolla ei juhlittu, kun Kuopion lokakuinen koulupuukotus pantiin somepalstoilla erittäin nopeasti ulkomaalaisen syyksi – ja kun tekijän suomalainen tausta julkistettiin, demareiden. Puukotusviestin levittäjien tarkoitus ei ollut totuus vaan ennakkokäsitysten voimistaminen. Valheen puolelle lipsumisista kasvaa kokonainen mielipideroinalla väritetty maailmankuva.

Sopii pohtia, onko sellaisella yhteisöllä rohkaisevia näkymiä edessään, joka ei tunne viehtymystä asiaperusteisiin eikä totuudellisuuteen lainkaan?

Mitä enemmän huutaa ja uskoo perättömyyksiin, sitä vähemmän kuulee ja ymmärtää. Ei siis ihme, että keskustelu voi pahoin.

Erilaisten mielipiteiden rauhallinen puntarointi näkemyksiä esittämällä on kehittymisen elinehto, mutta sellaiseen on enää vähän mahdollisuuksia.

Vanhanaikainen tosiasioihin nojaava järkevä keskustelu on jahdattu 2010-luvun vihapuheviidakossa sukupuuttoon. Jyrän alle joutunut järkevyys ei ole monimutkaista. Sillä tarkoitetaan selväpäistä ajattelua eli yleisten ilmiöiden ymmärtämistä terveen käsityskyvyn pohjalta maltilla ja harkitusti.

Ilman keskustelua ei voi tulla ymmärretyksi eikä toisaalta voi ymmärtää muiden mielipiteitä.

Saksalainen filosofi Hannah Arendt on sanonut, että avoin keskustelukulttuuri edellyttää poliittista vapautta ja tasa-arvoa. Molempia on Suomessa tarjolla. Enää ei puutu kuin halu käyttää korvien välissä sijaitsevaa lonkerojuoman väristä hermokudosta.

Arendtilta löytyy pieni neuvo, miten mielipiteidenvaihto saadaan rakentavaksi: tunnustamalla myös toinen osapuoli saman maailman rakentajaksi. Se vaatii hyväksymään ihmisten moninaisuuden. Vastakkainasettelu vähenee keskustelemalla.

MAINOS

Kommentoi

Mikä se on sitä faktaa, mikä mielipidettä? Laukan mielestä faktaa on Suomen hyötyminen maahanmuutosta, ja nimenomaan nähdyt seuraukset huomioiden kattavasti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä on kenenkin totuus? Yhteiskuntatieteissä, varsinkaan kvalitatiivissa tutkimuksissa, asioiden yleistettävyyteen on suhtauduttava suurella varauksella. Yleensä ne ovat aika- ja tilasidonnaisia. Ihmiset, mukaan lukien tutkijat ja toimittajat, ovat oman ideologiansa ja arvomaailmansa "vankeja". Ns. objektiivista tutkijaa ja toimittajaa ei ole olemassa, koska ihminen on pohjimmiltaan subjektiivinen. Tämä on hyvä pitää mielessä meidän kaikkien.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki ihmistieteissä tutkija aina myös tulkitsee tutkimaansa. Mutta minusta sinä olet liian pessimistinen mitä tulee ihmistieteiden luotettavuuteen. Tutkijan täytyy kirjata harjoittamansa tieteellinen metodi tarkasti ylös, ja kun tutkimus on valmis, hänen työnsä alistetaan tiedeyhteisöön tarkastelun ja kritiikin kohteeksi. Hyvä tutkija tiedostaa subjektiivisen tulkinnan vaarat, ja hänen tulisi parhaansa mukaan nousta minuutensa yläpuolelle ja antaa tutkittavan ilmiön näyttäytyä sellaisena kun se itsessään näyttäytyy.

Minä kyllä luotan tiedeyhteisöön kykyyn arvioida, mikä on hyvä ja mikä huono ihmistieteitä käsittelevä tutkimus. Toki tiede ja tutkimus päätyy toisinaan myös virheellisiin tutkimustuloksiin, mutta onneksi tiede on itsestäänkorjaavaa - väärät ja huonot tutkimustulokset tullaan ennemmin tai myöhemmin hylkäämään.

Puutteistaan ja haasteista huolimatta tiede on ylivoimaisesti paras keino lähestyä totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eksaktit tieteet ovat turvallisempia harrastaa jos haluat lähelle "totuutta". Omassa lukion psykologian kirjassa A. Lehtovaara kirjoitti, että "jos poika pitää käsiään taskussa niin hän tuntee olonsa sosiaalisesti epävarmaksi". Tästä syystä en mennyt opiskelemaan pääaineena psykologiaa. Melkeinpä niistä ajoista lähtien olen melkein sairaaloisesti epäillyt "totuudenpuhujia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin asiaa, ihmettelenkin miksi Ruotsin tilanteesta halutaan vaieta Suomen mediassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän kukaan voi näin oivaltaa kuin oululainen toimittaja. Päivän pelastus. Kyllä osaa olla super.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitus oli iso oivallus. Se hakkaa kevyesti kreikkalaiset filosofit. Suomalainen journalismi ymmärtää pienen punaisen tuvan lonkkavikaisen ajatukset. Ystvällinen toimittaja palvelee aina ja hakee pizzan sekä pilkkoo puut siinä kulkiessaan. Siinä on oiva kynämies. Tällaisia enemmän yhteiskuntaan. Oikeisiin töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli koska et ilmeisesti ole toimittajan kanssa samaa mieltä, hänet tulisi mielestäsi siirtää oikeisiin töihin? Mitä ehdottaisit, lapiohommiako? :D
Toisaalta haluat siirtää sarkasmillasi lukijan huomion tekstin kirjoittajaan sillä sanomalla, ettei tällaisen henkilön kirjoittamaa tekstiä tarvitse ottaa vakavasti. Olet tietysti väärässä. Pysytäänpä asiassa ja keskustellaan itse tekstistä, ei tekstin kirjoittajasta. Ja itse tekstihän tekee todella teräviä huomioita nykyajastamme ja on mielestäni täyttä asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse odotan mielenkiinnolla, millaisia tieto ja keskustelu - aiheisia keskusteluja tullaan Linnan juhlissa käymään. Loistava aihevalinta presidenttipariltamme!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä! Erittäin hyvä ja ajankohtainen kolumni, kannattaa lukea huolellisesti läpi ajatuksen kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä Suomessa on valtavasti tieteellodtä näyttöä ja tutkimuksia. Huippu osaajia, joita päästetään ääneen. Ei muuta. Kiitos kun kävit. Tämän jälkeen alkaa politikkojen sössötys ja toimittajat ruokkii lisää. Seurauksena, että se viisaus hävisi jonnekin. Arkistoon. Kuka tässä on oikea sanoja tai kirjoittaja. Toimittajanko rumpu on ainut soittoväline.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kolumni pitäisi kaikkien lukea ja muistaa, että minun kokemukseni on vain minun totuuteni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi meidän ei tarvitse aina tyytyä jokaisen yksilön omaan totuuteen. Kuten toimittajakin antaa viitteitä, me voimme testata eri totuusväittämien paremmuutta. Asiallinen keskustelu, toisen kunnioittaminen vilkkaankin väittelyn keskellä, vetoaminen faktoihin ja asiatietoon omassa argumentoinnissaan, asiantuntijuuden ja tieteellisesti tutkitun tiedon arvostaminen.

Eiköhän ne paremmin perustellut näkemykset - ja sitä kautta totuus - sieltä vähitellen löydy! :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image