Kolumnit

Keskustakin sen ymmärsi: Paavo meni liian pitkälle

Kolumnit 11.2.2018 9:00
Kyösti Karvonen

Sanaa historiallinen käytetään turhankin herkästi. Päättyneellä viikolla tätä sanaa saattoi kuitenkin syystä käyttää yhdessä tapauksessa: keskusta käytännössä näytti ovea veteraanilleen Paavo Väyryselle. Jo oli aikakin.

Väyrynen on ollut vuosikymmeniä keskustan ulkopuolisille taivaanlahja ja keskustalaisille yhä kiusallisempi painolasti. Muissa puolueissa, ja täällä mediassa, on taputettu pöydän alla karvaisia käsiä sitä enemmän mitä pidempään ja mitä uskomattomampia temppuja Väyrynen on tehnyt.


Keskustassa lopultakin
noussut tuskastuminen Väyryseen viittaa siihen, että hän meni venkoilussaan yli toleranssin ja että puolueelle tuli kiire suojella itseään ennen runsaan vuoden päästä pidettäviä eduskuntavaaleja.

Normijärjellä varustetun ihmisen päähän ei mahdu, miten yhden puolueen jäsen voi asettua ehdolle toisen puolueen puheenjohtajaksi. Tämä on ollut selvää muille paitsi Väyryselle.

Keskustan johto, viime vaiheessa puheenjohtaja-pääministeri Juha Sipilä, suhtautui Väyrysen touhuihin pitkään suomeksi sanottuna lammasmaisesti. Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta jo viime lokakuussa, mutta mitään ei tapahtunut: Väyrynen ei lotkauttanut korvaansa eikä vaatimuksesta seurannut mitään.

Ennen torstaita Sipilä hoiti tapaus Väyrystä ylipäätään taitamattomasti. Sen jälkeen kun Väyrynen ilmoittautui Sotkamon puheenjohtajakisaan, Sipilä meni tviittaamaan, että hän käy tämän kanssa ilomielin rehdin kilvan keskustan linjasta ja puheenjohtajuudesta. Sen saattoi tulkita niin, ettei Sipilä nähnyt Väyrysen puheenjohtajapyryssä mitään ongelmaa.

Presidentinvaalin alla Sipilä ilmoitti harkitsemattomasti, että presidentinvaalin tulos voi vaikuttaa siihen, hakeeko hän jatkokautta keskustan johdossa. Tämä tulkittiin niin että jos keskustan ehdokas Matti Vanhanen menestyy Väyrystä huonommin, Sipilä ei välttämättä pyri jatkamaan.


Kampanjan edetessä
kävi yhä selvemmäksi, että Väyrynen peittoaa Vanhasen. Vain alle tunti ennen ennakkoäänituloksen kertomista Sipilä tekikin kömpelön lehmänkäännöksen ja ilmoitti olevansa valmis jatkamaan keskustan johdossa.

Sipilälle tuli kiire välttää tilanne, jossa Vanhasen voittanut Väyrynen olisi ennättänyt suorassa lähetyksessä ilmoittautua ensimmäisenä puheenjohtajaehdokkaaksi.

Pehmeä oli aikoinaan myös puheenjohtaja Matti Vanhanen. Hän otti kummallisen episodin jälkeen Väyrysen hallituksensa ministeriksi vuonna 2007. Presidentinvaalikampanjassa paljastui, että Väyrynen sai salkun luvattuaan jättää EU-politiikan pääministeri Vanhaselle.

Puolueen pitkämielisyys Väyrystä kohtaan johtui itsekkäistä poliittisista syistä: Väyrynen keräsi keskustalle lisäkannatusta omista kannattajajoukoistaan. Kesti silti luvattoman kauan ennen kuin puolue löysi itsekunnioituksensa ja vihelsi pelin poikki.

Kommunistien enemmistöläisiltä vei aikoinaan pitkään ennen kuin taistolaisille näytettiin ovea, mutta syy oli se, että Neuvostoliiton kommunistipuolue oli vastaan. Keskustan jahkailu oli ihan kotoperäistä.


Väyrystä voi
jossakin määrin verrata Veikko Vennamoon, joka riitautui 1950-luvulla maalaisliitossa Urho Kekkosen kanssa ja perusti lopulta uuden puolueen. Tämä on ironista, sillä Väyrynen pitää itseään Kekkosen manttelinperijänä. Kekkosta ja Vennamoa jakoi suhtautuminen Neuvostoliittoon, Väyrystä ja keskustajohtoa on eniten asiakysymyksissä jakanut suhtautuminen EU:hun.

Väyrysen pullikointi voi jatkua Sotkamon puoluekokoukseen asti ja ehkä pidempäänkin, mutta torstaina kyllä kävi selväksi, että puolue sai hänestä lopulta tarpeekseen.


Yksi aikakausi
Suomen sisäpolitiikassa lähestyy siis loppuaan. Loppunäytelmä ei ole kaunis, mutta Väyrynen saa syyttää siitä itseään.

Sokea Reettakaan ei ole voinut olla näkemättä jo pitkään sitä, että Väyrynen ajaa politiikassa ensi sijassa omaa etuaan. Eräänlaisena käänteisenä huippukohtana voi pitää sitä, kun Väyrynen näki HS:n vaalipaneelissa valintansa presidentiksi Suomen suurimmaksi mahdollisuudeksi vuoteen 2024 mennessä.

Yhdessä asiassa Väyrynen ansaitsee hatunnoston. Arvioin kolumnissani 10. joulukuuta, että hän syyttäisi vaalivalvojaisissa tuloksestaan mediaa. Ei syyttänyt. Kerta se on ensimmäinenkin.

Kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

On totta, että Väyrynen ajaa omaa etuaan - ei kuitenkaan taloudellista eutaan yhteiskunnan kustannuksella. On myös totta, että Sipilä on ajanut omaa ja sukunsa etuja paljon törkeämmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1. Keskusta ei olisi saanut jättipottia eduskuntavaaleissa 2015, jos Väyrynen ei olisi ollut ehdolla ja tämän olisi kertonut kannattajilleen, että alkiolaisuus on lopulliseti ja peruuttamattomasttomasti hävinnyt keskustasta Sipilän piilokokoomuslaisen linjan myötä.
2. Normijärjellä varustetun ihmisen päähän ei mahdu, miten puolueen jäsen ei voisi asettua ehdolle puolueen puheenjohtajaksi
3. Jos keskustan puoluehallitus vie sääntömuutoksen Sotkamon kokoukseen, se voi kokea kovan kohtalon - moni Väyrysen vastustjakin voi äänestää vastaan tai tyhjää, koska on kornia, että sääntömuutoksella halutaan estää jäsenistön päätösvalta yhdessä ainoassa kokuksessa.
Väyrynenhän ilmoitti, että kepu kiehuu omassa liemessään, jos hän häviää äänestyksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustalaisilla on oma sauna seura ja jutut ovat sen mukaiset.Paavo kun tulee saunaan niin sen jälkeen kukaan ei saa puheenvuoroa omille näkemyksille jotka ovat kuitenkin koko puolueen näkemys asioista.Suuri kesä show on tulossa ja jutut sen mukaiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavo meni prosenteissa korkealle ja tuli neljän parhaan joukkoon. Jos Vanhanen ei olisi ollut olisi Paavo ollut toisena.
Paavo tiesi, että menestyy ja näytti kannatuksensa. Muita keljuttaa eli häviäjiä ja niistä tämä arvostelu jatkuu näinkin kauan.
Kehtaakin toimittajat omia mielipiteitään laukoa vieläkin, kun rehti äänestys paljasti totuuden. Paavo ei ole kokoomuslainen ja on turha
sen vuoksi tupista omia mielipiteitään. joka ei voisi vähempää kiinnostaa. Politiikassa ei voi muuta kuin voittaa tai hävitä. Paavo oli sankari
kun pääsi presidenttikisaan ja voitti huonommat ehdokkaat oikeutetusti. Toimittajien palkkoja voisi tarkistaa eli mistä heille oikein maksetaan.
Kaikki tietävät jo ilman toimittajia, että Paavossa on nostetta aina ja Paavo pärjää vaikkei mediassa olevat toimittajat suosi. Toimittajat voivat äänestää vaikka mikkihiirtä. Paavon kannatus ei laske.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lienee paikallaan todeta, että Paavon polku on ihmeellinen. Paavo nähnee kuitenkin EU:n ja Suomen suunnassa jotakin niin vaarallista, että hänen on pakko tehdä kaikkensa tuon suunnan muuttamiseksi - esimerkiksi taistella surullisen hahmon ritarin tavoin tuulimyllyjä vastaan.

Ottamalla huomioon tuo mahdollisuus voidaan siis kysyä myös, pakottaako Keskusta ylimielisessä yltiöpäisyydessään Paavon näin pitkälle.

Aivan liian vähän ymmärtävänä kysyn ainoastaan, onko Suomen suunta oikea, jos EU:n perussopimuskin tulkitaan niin, etteivät YLEISET ihmisoikeudet kuulu jokaiselle suomalaisille. Nykyinen Kepu allekirjoittaa tämän näkemyksen muiden mukana. Yksin tämä oikeuttaa jatkokysymyksen, mitä muuta näin kummallista Kepu ymmärtää muiden mukana.

Paavon etu ei välttämättä sodi Suomen etua vastaan, mutta Kepun näkemys yleisistä ihmisoikeuksista sotii aivan varmasti tavallisen suomalaisen ihmisen etua vastaan. Kepu on Paavon rakas "lapsi", jota hän ei halua HYLÄTÄ "vääriin käsiin". Ovathan Kepunkin kannattajat sentään ihmisiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu nimittäin. Kauan on pyydystettykin Paavolta vahvempia reaktioita, nyt niitä sitten tulee.
Olis kannattanut kuunnella edes.
Ylimielsyydllä on tapana kostautua omaan nilkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vennamo sentään oli suoraselkäinen Väykkään verrattuna. Erosi reilusti Maalaisliitosta ja perusti Pientalonpoikien puolueen. Paavo yrittää ratsastaa kahdella hevosella. Ei Väyrystelystä pisteitä heru kepun johdollekaan. Vaikka PV:n mukana menisikin joku äänestäjä, parempi olisi jo ajat sitten ollut kerta rytinä, kuin kymmenvuotinen kitinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veikeä tuo väite, mitä Paavon kannattajat viljelee: Kukaan ei osaa kanssakäymistä naapureiden kanssa niin kuin Paavo. Pohjoismaiden päämiehet eivät halua juurikaan olla Paavon kanssa tekemisissä ja Paavon Venäjä-nuoleskelu pitää yllä selvää hajurakoa läntisten demokratioiden ja Paavon välillä. Sitä ei kukaan kait kiistä, etteikö Venäjän kanssa yhteistyö Paavolta solju kivasti. Puutullikiista näytti aikoinaan, että Paavon suuhun sanat laitetaan Moskovassa. Sopuisasti vissiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitaan Paavo keskustan uudeksi puheenjohtajaksi,niin saadaan puolueen kannatus nousuun!Jos Juha jatkaa puheenjohtajana,niin puolueen kannatus eduskuntavaaleissa on 10%:n luokkaa!Paavolla on jotain annettavaa puolueelle;Juhalla ei enää mitään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paavon peli on keskustassa loppu. Ei toki niin,etteikö loppupeleissä tekisi kaikkeaan puolueen mustamaalaamiseksi. Paavon anti taitaa sopia omaan kansalaispuolueeseen,johon kaikki kelpaavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan puheenjohtajaksi valitsi Sipilän kourallinen ruppusakki ja näin ollen ei kerro totuutta puoluekokouksen
kannasta.
Rehti peli kuuluu keskustan puoluekokouksen päätettäessä seuraavasta puoluejohtajasta.
Kaikki tämä on ilkeiden ei puolueeseen kuuluvien kilpailijoiden ainoastaan yrittää muuttaa sääntöjä, jotta Paavo ei pääsisi jatkamaan ja pitämään
keskustapuoluetta suurpuolueena. Keskusta on hajoamassa taivaan tuuliin ellei Väyrynen kokeeneena saada johtamaan puoluetta takaisin
entisellensä. Vain Paavolla on mahdollisuus pitää porukka kasassa. Muut ovat hajottamassa sitäeikä Paavo. Paavo näytti jo, että hänessä on
nostetta ja kellään muilla ei keskustassa ole. Nyt on vielä mahdollisuus korjata puheenjohtaja valinnalla tappiollinen kannatus välittömästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ON KYLLÄ TÄYSIN KÄSITTÄMÄTÖNTÄ, että aikaisemmin niin asiallisesti Suomen Keskustassa käyttäytynyt Väyrynen vetää nyt Suomen Keskustaa päin pläsiä!? Ensin Väyrynen perustaa oman erillisen puolueen ja sitten ilmoittautuu Suomen Keskusta puheenjohtajaehdokkaaksi!!!??? AIVAN KÄSITTÄMÄTÖNTÄ, ei kait tuollaista tekisi kukaan muu kuin Väyrynen, joka nyt haluaa taas kaikkea hyvää itselleen ja uudelle puolueelleen ja siinä samassa haluaa kaikkea huonoa Suomen Keskustalle, jota hän on kymmeniä vuosia käyttänyt hyväkseen saavuttaen useita ministeripaikkoja ym.!? Jos Väyrystä ei hyväksytä Suomen Keskustan puheenjohtajaehdokkaaksi ja jos hänet erotetaan Suomen Keskustan jäsenyydestä, niin siitähän Väyrynen saa taas jonkinlaisen "marttyyrin" viitan harteilleen!? Jos taas Väyrynen päästetään puheenjohtajaehdokkaaksi ja hän sitten häviää puheenjohtajavaaleissa Sipilälle, niin siitäkin tappiosta Väyrynen vetää ns. pisteitä kotiin, kun hänellä on oma erillinen puolue sitä varten, että hän voi jatkaa siinä paistattelua median yhtenä keskipisteenä!? Mutta, eipä siinä mitään! Tuli sitä tai tätä, niin älä vetämätä jätä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on taattua Karvosta! Kyllä Paavo Väyrynen on monta kertaa pätevämpi ja tietävämpi kuin tämä lännen median alamaisen lehden päätoimittaja!
Kukaan, ei kukaan puolusta suomalaisia eikä osaa kanssakäymistä naapureiden kanssa kuin Väyrynen. Tämä päätoimittaja jos saisi sanelle pieneltäkään osin Suomen politiikkaa, Suomi olisi sodassa välittömästi.
Mutta eihän oikeudenmukaisuudelle löydy sijaa nykySuomessa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastine TÄMÄ ON TÄTÄ:
Minusta päätoimittaja Karvonen kirjoittaa ja analysoi tilanteen aivan hyvin.
Kyllähän Väyrynen on huono häviäjä,egoisti suoraan kirjoitettuna.
Kun ei tarjoutumisestaan huolimatta hyväksytty nykyhallitukseen ministerin pallille,niin kosto on näköjään pahinta laatua Paavolta.
Meilläpäin tuommoiset on syytinkiukkoj ;,joutaa mennä PV Esson Baariin pyöreän pöydän ääreen ratkomaan eläkeläisten ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pikkulasten hiekkalaatikkoleikkejä muistuttavaa toimimntaa, jossa sääntöjä muutetaan, kun ei muuten pärjätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...ja jos Karvonen olisi kirjoittanut Paavoa nostaen ja Kepua painaen, tässä kirjoituksessahan ei olisi ollut mitään ongelmaa, eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

53
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
19
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
14
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
12
Risto Uimosen kirja presidentistä kuvailee, kuinka Sauli Niinistö on maksimoinut historiallisen pienet valtaoikeutensa
9
Ilmatieteen laitos on paitsi varoittanut suomalaisia helteestä, niin myös oikeasti pelastanut ihmishenkiä kehitysmaissa
6
Oikeusministeri Häkkänen Touko Aallosta: On hyvin vakavaa, jos kansanedustaja kehottaa olemaan noudattamatta lakeja
6
Ruotsalaismediat: Länsi-Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Totta kai on aina trendikästä ja asiallista puolustaa heikosti pärjääviä ja vähäosaisia henkilöitä. Mielestäni muitakin ... Lue lisää...
Takamaan mies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image